JBL Charge 5 Wi-Fi

Novo poglavlje

Nakon pet generacija i deset izuzetno uspešnih godina, jedan od najpopularnijih prenosivih zvučnika na tržištu podigao je lestvicu na viši nivo.

Dve godine nakon predstavljanja pete generacije blutut zvučnika Charge došlo je vreme za smenu, a mi smo s nestrpljenjem iščekivali da vidimo na koji način će JBL poboljšati već gotovo savršen portabilni zvučnik. Ali američki proizvođač rešio je da krene nešto drugačijim putem – zadržao se na postojećoj verziji, a unapredio je funkcionalnost na prilično dramatičan način, dodavanjem wi-fi veze. Charge 5 Wi-Fi stoga se više ne može nazvati tek blutut zvučnikom, jer on sada može znatno više.

Poznati dizajn

Na prvi, pa i na drugi pogled, Charge 5 Wi-Fi izgleda isto kao prethodno izdanje. Dimenzije su zadržane u potpunosti, kao i cilindrično kućište obloženo grubom tkaninom, s bočnim obrubima od gumirane plastike – sve deluje veoma robustno, baš kao što se od ovog zvučnika i očekuje. Na prednjoj strani smešteni su veliki, a opet ne previše upadljivi logotip kompanije i LED traka za signalizaciju napunjenosti baterije, dok se komande nalaze na gornjem delu. Svetleći tasteri za uključivanje i blutut uparivanje smešteni su na zasebnu površinu, dok su komande za upravljanje reprodukcijom i kontrolu glasnoće izvedeni u obliku simbola funkcije. Ovde, takođe, pronalazimo novi taster u obliku srca, koji služi za pozivanje ranije sačuvane plejliste. Zadnji panel sveden je na USB-C port za punjenje interne baterije i USB-A izlaz za punjenje drugih mobilnih uređaja, koji se nalazi ispod masivnog gumenog poklopca, dok je donja strana zaravnjena i opremljena diskretnim gumiranim postoljem kako bi zvučnik stajao stabilno i bez klizanja. Konačno, zvučnici iz ove serije već dugo imaju reputaciju žilavih malih sprava, a to ne bi bilo moguće bez otpornosti na prašinu i vodu, po sertifikatu IP67.

Osnovna postavka u unutrašnjosti takođe nije menjana, što podrazumeva jednokanalnu dvosistemsku topologiju. Na prednjoj strani nalaze se 20-milimetarski visokotonac i srednjetonsko-niskotonska jedinica, dimenzija 93 x 53 milimetra u racetrack obliku, uz amplifikaciju od 10 vati za Tviter i 30 vati za mid-bas. Dodatno, na bokovima su postavljene pasivne membrane, prečnika 50 milimetara, kako bi se iz malog kućišta izvukao što bolji bas. Ipak, sličnosti se ovde završavaju, jer je Charge 5 Wi-Fi opremljen savremenijim blututom u verziji 5.3, kao i gotovo dvostruko većom baterijom kapaciteta 14.100 miliamper-sati. Fabrika navodi da autonomija iznosi do 20 sati, uz punjenje potpuno ispražnjene baterije za šest sati (na tri ampera), dok USB-A izlaz nudi punjenje drugih uređaja jačinom od dva ampera. Wi-fi je takođe savremenog tipa i omogućuje povezivanje na 2,4 i pet gigaherca.

Pomešana osećanja

Nakon prvobitnog oduševljenja, jer ćemo napokon moći da čujemo JBL Charge s nekompresovanim audio-signalom, usledilo je razočaranje – američki proizvođač sveo je i reprodukciju preko wi-fija na MP3 kvalitet. Nismo uspeli da pronađemo objašnjenje za ovakav potez, a na sajtu proizvođača kratko je napisano da Charge 5 Wi-Fi podržava hi-res lossless fajlove samo preko servisa Qobuz i aplikacije JBL One. Tokom testiranja utvrdili smo da se preko Chromecasta i UPnP plejera bez problema mogu puštati lossless i visokorezolutivni fajlovi, ali se oni u aplikaciji JBL One očitavaju kao MP3 – Qobuz nismo mogli da isprobamo jer još uvek nije zvanično prisutan u našoj zemlji. Pored navedenog Chromecasta, Charge 5 Wi-Fi podržava Spotify Connect, Alexa MRM (Multi-Room Music) i AirPlay. Kroz aplikaciju se može pristupati raznovrsnim servisima, kao što su Qobuz, Tidal, TuneIn i mnogi drugi, a zvuk se može korigovati pomoću tropojasnog ekvilajzera. Dodatne opcije obuhvataju jednostavno formiranje stereo i multirum sistema s više zvučnika, dok se ažuriranje firmvera obavlja automatski.

Kako se Charge 5 Wi-Fi u pogledu drajvera i amplifikacije ne razlikuje od osnovne verzije, za slušni ugođaj se može reći da je isti. Tokom godina JBL je malo primirio basove i izoštrio ostatak opsega, pa je ovaj zvučnik prilično svestran i sasvim dobro reprodukuje različite muzičke pravce. Ukupni kolorit neznatno je tamniji, pa se za zvuk ne može reći da pršti od detalja – ipak, finese su prisutne u pravoj meri kako bi na diskretan način oplemenile reprodukciju. Iskorak u odnosu na starije generacije primećuje se u srednjem opsegu, koji je precizniji i s jasnijim pojedinačnim tonovima, ali uz određenu sočnu, gotovo baršunastu podlogu, koja se ne može zanemariti. Smatramo da upravo tu leži magija ovog malenog zvučnika, jer je na trenutke zaista neverovatno koliko lepe i prijatne note izlaze iz njega. Nije to analitički i beskompromisno precizni hi-fi zvuk, ali Charge 5 Wi-Fi nije ni pravljen za to – ovo je zvučnik koji treba da zvuči najpre prijatno i neopterećujuće kako bi omogućio celodnevno neobavezno slušanje bez zamora.

Gornji opseg takođe je unapređen, najpre tako što je postavljen u istu ravan sa ostatkom spektra. Visoki tonovi sada su ravnomerno zastupljeni u zvučnoj slici, a iako i dalje nisu šampionski detaljni, daleko su precizniji i pružaju znatno više finese. Na suprotnom kraju spektra takođe se primećuju poboljšanja – iako je Charge oduvek imao snažan bas, koji volumenom premašuje veličinu zvučnika, njemu je sada dodata preciznost kod najdubljih tonova, ali i nešto agilnosti u gornjem delu. Očekivano, zvučna slika nije posebno široka, a stereo-efekat izostaje, ali Charge 5 Wi-Fi će bez teškoća ispuniti muzikom prostorije manje i srednje veličine. Reprodukcija je iznenađujuće dobra i na otvorenom, kad, pretpostavljamo, do izražaja dolazi JBL-ov sistem za automatsku optimizaciju zvuka. O ovom sistemu nema gotovo nikakvih informacija, a proizvođač navodi samo da se za kalibraciju koriste dva integrisana mikrofona, te da se ona odvija bez ikakvog uticaja korisnika.

Zaključak

Kao ne sasvim novi model, već pre unapređeno izdanje, Charge 5 Wi-Fi donosi daleko veće mogućnosti, a ne treba zanemariti potpunu rasterećenost pametnog telefona kad se koriste onlajn servisi preko wi-fi mreže. Zvuk je i ranije bio odličan za ovu klasu, a robustna izrada i sertifikat IP67 garantuju izdržljivost u svim okolnostima. Na kraju, možda će nam proizvođač ispuniti želju i putem nekog budućeg firmvera omogućiti reprodukciju muzike u lossless formatu, kao kod većeg brata Boombox 3 Wi-Fi.

JBL Charge 5 Wi-Fi
Snaga: 40 W
Frekvencijski opseg: 60 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: >80 dB
Topologija: 1 x 20 mm visokotonac, 1 x 53 x 93 mm mid-bas, 2 x 50 mm pasivni radijatori
Povezivanje: wi-fi, blutut v5.3
Baterija: 14.100 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 223 x 97 x 94 mm
Masa: 1 kg
Cena: 325 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Opcije povezivanja.
Autonomija i izrada.
Korisna aplikacija.
Pun i snažan zvuk.
Znatno skuplji od blutut verzije.
3.9