Jamo Studio S 809

Za stereo i surround

Kao najveći model u pristupačnoj seriji Studio 8, podnostojeći zvučnici S 809 donose uvek poželjnu mešavinu klasičnog i modernog dizajna, ali i određena inovativna rešenja.

Renomirana danska kompanija već decenijama proizvodi zvučne kutije koje pronalaze put do kupaca širom sveta, a oduvek su njeni proizvodi bili posebno zanimljivi audiofilima koji traže odličan zvuk po prihvatljivijoj ceni. Iako je, zahvaljujući prodaji od preko 11 miliona jedinica godišnje, tokom devedesetih godina prošlog veka stigao do prve pozicije među evropskim proizvođačima zvučnika, prethodna decenija za Jamo bila je veoma turbulentan period, tokom kojeg je došlo do pada prodaje, preseljenja proizvodnih pogona u Kinu i prelaska pod okrilje američke kompanije Klipsch. Ipak, poslednjih godina Jamo nastupa znatno agresivnije i osvežava ponudu serijom atraktivnih blutut zvučnika, a nakon toga predstavlja i novu pristupačnu liniju Studio 8, čijeg najvećeg predstavnika ovom prilikom testiramo.

Opis
Kao što smo već spomenuli, S 809 odlikuju se uspelom kombinacijom klasičnog i savremenog izgleda. Skandinavske ravne linije i pravilne forme oneobičene su trapezoidnom osnovom kabineta – ali, suprotno od tradicionalnog rešenja, ovi zvučnici se šire ka zadnjoj strani. Pored pomaganja u razbijanju stojećih talasa unutar kabineta, na ovaj način ostvaren je nesvakidašnji efekat da zvučnici izgledaju kao da su usmereni normalno u odnosu na zadnji zid, čak i kad ih blago zakosite ka poziciji za slušanje.

Otvorenost u prezentaciji oplemenjena je veoma dobrom količinom detalja.

Proizvođač navodi da su zidovi kabineta izrađeni od medijapana srednje gustine, a na donjoj strani kabineta postavljena je dodatna, neznatno uvučena ploča. Ona služi za spuštanje centra mase u donji deo kabineta kako bi ovi visoki i vitki zvučnici bili teži za obaranje, ali i kao prihvatnik za pričvršćivanje isturenih metalnih nožica. Postavljanje nožica sasvim je jednostavno – pomoću dva zavrtnja za svaku – ali zahteva nešto više vremena i energije jer se zavrtnji uvijaju direktno u medijapan. Sigurni smo da bi mašinski šrafovi s odgovarajućim prihvatnicima bili daleko elegantnije rešenje, uz sasvim neznatno povećanje troškova proizvodnje.

U pogledu garniture zvučničkih jedinica S 809 opremljen je kupolastim visokotoncem prečnika 25 milimetara, koji je smešten u poprilično veliki usmerivač na vrhu prednjeg panela. Ispod njega se nalaze tri istovetne jedinice prečnika 127 milimetara, koje su opremljene membranama od polipropilena presvučenog slojem aluminijuma. Ipak, topologija ostaje nepoznanica jer Jamo ne navodi da li sve tri jedinice funkcionišu kao mid-basovi, ili je možda u pitanju dvoiposistemska postavka u kojoj gornji drajver preuzima ulogu srednjetonca, a donja dva su zadužena za najniži deo opsega. Pored zvučničkih jedinica, u dnu prednje strane postavljen je bas-refleks prorez sa zaobljenim uglovima, a iznad njega je smešten veoma diskretan logotip kompanije.

Pored skromne etikete s oznakom modela i serijskim brojem, na zadnjoj strani kabineta nailazimo na dva odvojena para zvučničkih terminala postavljenih na zasebne panele. Ova neobična postavka plod je razmišljanja danskih inženjera na temu što jednostavnijeg i elegantnijeg uklapanja dodatnih Atmos zvučnika ukoliko se testirani floorstanderi nađu u sastavu sistema kućnog bioskopa. Naime, dok donji par terminala služi za uobičajeno povezivanje S 809 s amplifikacijom, gornji par predviđen je za povezivanje dodatnog Atmos modula S 8 ATM. Kablovi za dodatne zvučnike integrisani su u kabinet, a na gornjoj strani nalaze se prihvatnici koji služe za pričvršćivanje, ali i kao kontaktne površine za provođenje signala. Proizvođač je otišao i korak dalje, pa se magnetne prednje maske mogu podići tako da pokrivaju i dodatni modul kako bi se stekao privid da je u pitanju samo jedan zvučnik. Dakle, u pitanju je sjajno osmišljeno rešenje koje je Jamo primenio i u manjem podnostojećem modelu S 807, a ujedno i zaštitio patentom.

Test
Tokom reprodukcije, S 809 nastupaju s velikom količinom detalja, koji su izuzetno dobro i precizno raspoređeni u ambijentu i s lakoćom ispunjavaju prostoriju za slušanje. Čak i u stereo-postavci primećujemo da će se ovi zvučnici odlično snaći u sastavu surround sistema, što svakako ide u prilog svestranoj upotrebljivosti. Tonovi su jasno definisani, a pozornica široka i prozračna. Uopšteno, tonski balans je na nešto svetlijoj strani, a zvuk otvoren, ali ne i toliko direktan da bi izazvao zamor nakon dužeg slušanja. Zahvaljujući solidnoj osetljivosti od 90 decibela, S 809 su se pokazali kao veoma zahvalni za pokretanje i radiće dobro i s pojačalima manje snage. Pored toga, povezivanje na tri različita pojačala ukazalo je na nezahtevnost u pogledu odabira ostatka sistema.

Zahvaljujući svemu navedenom, gornji deo spektra predstavlja jedno od najjačih oružja testiranih zvučnika. Visoki tonovi su besprekorno ocrtani, a S 809 bez teškoća i na jedan uglađen način prikazuju tanane finese u zvuku. S druge strane, pristupačni floorstanderi sposobni su i za „grublju igru“, pa smo uživali u odlično uobličenoj, detaljnoj i energičnoj reprodukciji albuma „Money and Cigarettes“ gitarske legende Erica Claptona. Takođe, veoma je važno da visoki tonovi, koliko god da su upečatljivi, ne stavljaju u zasenak ostatak zvučne slike. S 809 pokazuju jednak talenat i svestranost u srednjem delu opsega, reprodukujući obilje zasićenih i prirodnih tonova. Otvorenost u prezentaciji oplemenjena je veoma dobrom količinom detalja, a zvučnici su sposobni za prikaz finije teksture tonova. Ovo se može primetiti prelaskom na akustične i vokalne numere, tokom kojih S 809 pružaju jasan i veran prikaz glasa, kao i akustičkih odrednica različitih instrumenata.

U donjem delu spektra S 809 nastavljaju u istom stilu – jasno, precizno i detaljno. Basovi se odlikuju zavidnom brzinom i odlično uobličenim tonovima, te pružaju istinsko uživanje i odličan uvid i tokom brzih instrumentalnih deonica. Ipak, ukoliko očekujete bas od kojeg prozori zveče, ostaćete uskraćeni za to. S 809 se ne spuštaju previše duboko, odnosno bolje je reći da ne idu onoliko nisko koliko bi se od podnostojećih zvučnika očekivalo. Ovo je posledica primene drajvera manjeg prečnika, vitke konstrukcije i manje zapremine kabineta i, na kraju, ušteda, koje su neminovnost u ovom cenovnom razredu. S druge strane, pozitivno je što S 809 ne pokušavaju da reprodukuju ono za šta nisu sposobni, pa zvučna slika ostaje čista i definisana do dna, bez utiska da prezentaciji nešto nedostaje.

Zaključak
Na kraju, moramo da naglasimo da su prednosti frontalnog bas-refleks otvora kod testiranih zvučnika još kako prisutne. Za disanje punim plućima i reprodukciju bez ikakvih neželjenih primesa bilo je dovoljno manje od 30 centimetara od zadnjeg zida, pa smo sigurni da će se S 809 odlično snaći i u manjim prostorijama. Ovome idu u prilog vitke proporcije i suptilan, detaljan zvuk, što čini Jamo S 809 odličnim i nezahtevnim rešenjem za uživanje u kvalitetnoj reprodukciji po veoma pristupačnoj ceni.

Jamo Studio S 809
Preporučena snaga pojačala: do 120 W
Frekvencijski opseg: 37 Hz – 26 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 90 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 3x127 mm bas-srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 191x1.042x252 mm
Masa: oko 15 kg
Cena: 650 €
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Savremen i nepretenciozan dizajn.
Nezahtevno pozicioniranje.
Otvoren i detaljan zvuk.
Inovativni Atmos moduli (opciono).
Nešto slabiji bas.
3.9