Jamo Digital DS4

Desktop rokeri

Iako s malim zakašnjenjem, kompanija Jamo priključila se rastućem tržištu blutut zvučnika sa serijom Digital, koja sadrži čak sedam modela.

Danski proizvođač prisutan je na hi-fi tržištu gotovo pola veka i za to vreme stekao je veoma dobru reputaciju, a 1994. imao je više od 400 zaposlenih i nalazio se na prvom mestu po proizvodnji zvučnika u Evropi. Nakon toga, početkom prošle decenije, usledio je pad popularnosti, pa je kompanija bila prinuđena da preseli proizvodne pogone u Kinu, a 2005. prešla je pod okrilje američke korporacije Voxx International, gde joj društvo prave brendovi kao što su Klipsch, Acoustic Research i Jensen Electronics.

Digital modeli predstavljeni su prošle godine kao odgovor poznatog proizvođača na popularnost i sveopšte prisustvo blutut zvučnika. Serija obuhvata sedam modela različitih namena, s cenama u rasponu od 45 do 550 evra. Nešto kasniji izlazak na tržište iskorišćen je za analizu tržišta, pa se sada Jamo može podičiti zaista sveobuhvatnom ponudom, koja pokriva praktično sve segmente.

Opis
U pogledu upoznavanja s novom serijom, odlučili smo da preskočimo prenosive zvučnike i prvo se upoznamo sa stereo-sistemima, koji su sigurno zanimljiviji audiofilima. Najpristupačniji stereo-sistem nosi oznaku DS4 i sastoji se od dva mala zvučnika, koji se s visinom od nepunih 18 centimetara mogu posmatrati kao nešto veći destop zvučnici za računar. Klasična forma kvadra ublažena je zaobljenim ivicama, a mali kabineti obloženi su veštačkom kožom s diskretno istaknutim štepovima, što im daje zaista poseban imidž. Na prednjoj strani nalaze se uobičajene platnene maske koje se mogu skinuti, a ispod njih je smeštena dvosistemska postavka zvučničkih jedinica. Kupolasti visokotonac ima prečnik od 25 milimetara, dok je mid-bas drajver promera 88 milimetara. Takođe, prednji panel je izveden u sivoj boji, dok ostatak kabineta može biti crni ili beli, što predstavlja atraktivnu kombinaciju.

DS4 predstavljaju sjajan izbor za sve podvrste rok i pop muzike.

Zvučnici su izvedeni kao master i slave, što znači da je jedan zvučnik opremljen pojačalom, priključcima i komandama, a drugi se povezuje na njega pomoću standardnog zvučničkog kabla. Glavni zvučnik prepoznaje se zahvaljujući panelu s komandama na gornjoj strani, koji obuhvata tastere za odabir ulaza (blutut ili linijski) i kontrolu reprodukcije, kružnu komandu za glasnoću i dve LE diode za signalizaciju statusa. Na zadnjoj strani smešteni su linijski RCA ulaz, kvalitetni terminali za povezivanje drugog zvučnika, priključak za eksterno napajanje s prekidačem i USB-A izlaz za punjenje mobilnih uređaja. Takođe, kako su DS4 zvučnici bas-refleks koncepcije, na zadnjoj strani nalazi se omanji otvor bas-refleks porta. Na drugom zvučniku situacija je znatno rasterećenija, pa komande izostaju, a na zadnjoj strani nalaze se samo terminali za priključivanje zvučničkog kabla i bas-refleks otvor.

Test
Pakovanje testiranih zvučnika sadrži sve što je neophodno, pa pored napajanja i uputstva obuhvata zvučnički kabl dobrog kvaliteta i interkonekcioni činč/mini-džek kabl za povezivanje s računarom i sličnim uređajima. DS4 nemaju NFC, pa se blutut povezivanje mora obaviti ručno, ali je postupak toliko jednostavan da to zaista ne predstavlja nedostatak.

Tokom slušanja, DS4 se ne libe da pokažu snagu od 18 vati po kanalu, koja je više nego dovoljna za zvučničke jedinice ovih dimenzija. Njihov zvuk je definitivno na neznatno tamnijoj, zatvorenijoj strani, pa predstavljaju sjajan izbor za sve podvrste rok i pop muzike. Uz adekvatno pozicioniranje, ovi zvučnici formiraju pozornicu sasvim solidne širine i veoma dobro podnose blizinu zadnjeg zida uprkos bas-refleks otvoru smeštenom pozadi. Visoki i srednji tonovi odlično su usaglašeni, s punim i slojevito prezentovanim tonovima i uvek prisutnom toplinom. Topliji kolorit prisutan je i u najnižem delu spektra, što zaista sjajno zvuči kad je u pitanju reprodukcija zvuka ritam-sekcije. Tonovi su duboki i solidno masivni, s veoma dobrim tajmingom. Ipak, kod elektronske muzike, kao i kod snimaka s naglašenim niskotonskim opsegom može doći do prezasićenja.

U pogledu kvaliteta reprodukcije, linijska veza predstavlja zahvalniji izbor jer se upotrebom valjanog izvora može znatno unaprediti zvuk. U takvim slučajevima tonalni balans postaje neutralniji, najniži tonovi dobijaju na preciznosti i definiciji, a njihova integracija u ukupnu prezentaciju postaje znatno bolja. Posledično, DS4 u takvoj postavci mogu postići izrazito veći stepen glasnoće uz zadržavanje potpuno čistog i jasnog prikaza, bez primetnih izobličenja.

Zaključak
Ukupno, Jamo DS4 su nam se predstavili u izuzetno dobrom svetlu jer pružaju odičan balans između mogućnosti, kvaliteta reprodukcije i cene. Ukoliko u njihovoj blizini postoji računar, za najbolje rezultate preporučujemo uparivanje s kakvim minijaturnim USB D/A konverterom, koji će unaprediti zvuk i približiti DS4 bukšelf zvučnicima i istinskom hi-fi doživljaju.

PLUS
Atraktivan i luksuzan dizajn.
Nezahtevni za pozicioniranje.
Slojevit prikaz.
Odličan zvuk preko linijskog ulaza.

MINUS
Povremeno naglašen bas.
Nedostaje aptX.

Kontinualna snaga: 2x18 W
Frekvencijski opseg: 50 Hz - 20 kHz
Topologija: 1x88 mm bas/srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Povezivanje: blutut, RCA
Dimenzije (ŠxVxD): 114x178x190 mm
Masa: 4,2 kg
Cena: 215 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating7 Votes64
64
Ocena čitalaca