Jamo Concert C 97 II

Elegantni rokeri

U novoj, drugoj generaciji, zvučnici serije Concert donose poboljšane zvučničke jedinice i fina unapređenja na drugim poljima kako bi pružili još više dobrog zvuka po pristupačnoj ceni.

Nakon testa najvećeg modela iz nove serije Studio u Hi-Filesu broj 89, sad se upoznajemo s obnovljenom serijom Concert. Pored testiranog modela C 97 II, koji je najveći u ponudi, serija sadrži manji podnostojeći zvučnik C 95 II, regalske modele C 93 II i C 91 II, centralni zvučnik C 9 CEN II i surround model C 9 SUR II. Dakle, pored više stereo-kompleta, nova serija Concert predstavlja odličnu ponudu za sastavljanje sistema kućnog bioskopa u skladu sa željama i potrebama korisnika.

Opis

Vizuelno, nova serija Concert ne donosi posebne promene u odnosu na prethodnu generaciju. Kabinet se odlikuje pravilnom formom kvadra, ali uz neobično proširene i zaobljene uspravne ivice prednje strane, što mu daje nesvakidašnji izgled – na prvi pogled možete biti čak i zbunjeni jer će vam se učiniti da je cela bočna strana zakrivljena. Rekli bismo da je front sad još masivniji nego kod prethodnika, a izveden je u satenskoj crnoj boji ukoliko je ostatak kabineta finiširan u crnom jasenu ili tamnoj jabuci, odnosno u satenskoj beloj boji ako je i ostatak kabineta beo. U dnu prednje strane postavljen je veliki hromirani logotip kompanije, a platnena maska takođe je izmenjena: sad je izvedena u konvencionalom maniru i prekriva gotovo celu površinu fronta.

Dve niskotonske jedinice skromnog prečnika iznenađujuće dobro se snalaze u prikazu čvrstih basova.

Po skidanju maske koja je pričvršćena skrivenim magnetnim držačima, veliki florstender C 97 II pokazuje u punom sjaju svoje četiri zvučničke jedinice. Punokrvna trosistemska topologija započinje visokotoncem, koji je postavljen pri vrhu prednje strane i opremljen kupolastom svilenom membranom prečnika 25 milimetara. Membrana je smeštena u veliki ADW usmerivač (Anti-Diffraction Waveguide), koji, prema rečima danskih stručnjaka, obezbeđuje izuzetno čiste visoke tonove i odlično rasprostiranje zvuka i van idealne linije.

Ispod visokotonca postavljene su tri istovetne jedinice opremljene HCCC membranama (Hybrid Composition Conical Cone), prečnika 152 milimetra, od kojih je gornja zadužena za srednje tonove, a dve donje za najniži deo spektra. Proizvođač navodi da su HCCC membrane čvrste i lagane poput aluminijuma ili titanijuma, ali uz tranzijentni odziv i gladak prenos kao kod membrane od drvenih vlakana, što obezbeđuje veoma uravnoteženu, detaljnu i dinamičnu reprodukciju. Membrane su okružene LDS vešanjem dugog hoda (Long Displacement Surround), koje je zaslužno za čistiji, čvršći i dublji bas. Konačno, sve četiri jedinice uokvirene su elegantnim hromiranim prstenovima, koji ih dodatno ističu na crnoj podlozi i dodaju dozu luksuza sveukupnoj pojavi zvučnika.

Na zadnjoj strani kabineta nailazimo na uobičajenu postavku, koja podrazumeva zvučničke terminale i bas-refleks otvor. Dva para terminala postavljena su pri dnu, na prilično velikom panelu koji olakšava manipulaciju i najkrupnijim kablovima i priključcima. Precizno su izrađeni od hromiranog metala i prihvataju sve tipove povezivanja, dok su kratkospojnice napravljene od metalnih pločica. Na sredini zadnje strane postavljen je veliki bas-refleks otvor, prečnika oko 80 milimetara, dok se između njega i panela s terminalima nalazi etiketa s oznakom i osnovnim karakteristikama modela.

U pogledu tehničkih osobina, C 97 II imaju deklarisan fekvencijski opseg od 32 herca do 24 kiloherca, uz nominalnu impedansu na šest oma i veoma dobru osetljivost od 89 decibela. Proizvođač za pokretanje preporučuje pojačala snage do 180 vati po kanalu u kontinuitetu, odnosno do 360 vati u pikovima.

Na koncertu s Jamom

Kako dolikuje zvučnicima koji trenutno predstavljaju vrh u ponudi ugledne danske kompanije, C 97 II se odlikuju popriličnim gabaritom, ali i masom od preko 25 kilograma, pa preporučujemo da za otpakivanje potražite pomoć prijatelja. Nakon vađenja iz kutije sledi procedura montaže isturenih nožica sa šiljcima, koje su sada, za razliku od prethodnog modela, postavljene u produžetku sva četiri ugla kabineta. Ovakvo pozicioniranje čini zvučnike još stabilnijim, a satenski finiš aluminijumskih nožica doprinosi elegantnoj pojavi.

Tokom slušnog testa, prvo smo primetili odlično razvijenu pozornicu. Naravno, očekivano je da veliki zvučnici pruže veliku zvučnu scenu, ali nas je iznenadila preciznost s kojom C 97 II odslikavaju tonove u prostoru. Nije tu u pitanju samo masivna i moćna prezentacija već odlično odmeren odnos između stavljanja vodećih instrumenata (ili vokala) u prvi plan i adekvatne zastupljenosti pratnje, u vidu ritam-sekcije. Nakon testiranja prošle generacije ostalo nam je u sećanju veoma dobro pozicioniranje po dubini, a C 97 II nastavljaju tamo gde su njegovi prethodnici stali – formirajući jasnu trodimenzionalnu binu, sačinjenu od precizno postavljenih nota.

Pri reprodukciji vokalnog džeza C 97 II iskazuju solidnu količinu detalja i pružaju dobar uvid u fiziološke odrednice zvuka, naročito kad su u pitanju akustični instrumenti. Ovde se naročito ističu odlično izbalansirani visoki tonovi, a svileni visokotonac se pokazuje jednako sposobnim za prikaz suptilnih, lirskih nota i žustrijih tonova.

Iako proizvođač ne daje praktično nikakve podatke o skretnici, na ovom polju je očigledno urađen dobar posao: prelazi između opsega su neosetni, a drajveri besprekorno uklopljeni. Iako je u osnovi isti kao niskotonske jedinice, šestoinčni srednjetonac se pokazao kao potpuno dorastao raznolikim izazovima koje smo mu zadavali tokom slušanja. Uprkos sjajnoj uklopljenosti u muzičku celinu, srednji opseg je živ i angažovan, a C 97 II su sposobni za veoma živopisnu prezentaciju, koja svojom prisnošću ponekad zalazi u zonu daleko manjih i direktnijih zvučnika.

Bez obzira na sve dosad ustanovljene kvalitete, prema našem mišljenju, C 97 II potpuno dolaze na svoje tek uz žestoki rok ili dobar gitarski bluz. Servirajte im rok klasike, poput Deep Purplea, ili nešto novije u vidu Joea Bonamasse i ustanovićete šta najviše vole – snažan ritam, distorzične rifove i uzavrelu atmosferu. Dve niskotonske jedinice skromnog prečnika iznenađujuće dobro se snalaze u prikazu čvrstih basova, uz odličnu masu, dubinu i zadržavanje preciznosti. Brzi pasaži na gornjem rubu niskotonskog spektra takođe ne predstavljaju problem, ali se, tokom složenijih deonica, povremeno mogu izgubiti u nadmoćnim donjim basovima.

Iako se C 97 II tokom testiranja nisu pokazali kao posebno osetljivi na kvalitet materijala, sposobni su da prikažu razlike u produkciji, kao i da podignu reprodukciju na stepenicu više uz visokorezolutivne zapise. Pored toga, prilikom odluke o kupovini, treba imati u vidu da ovo nisu zvučnici za manje prostorije: osim zavidnog gabarita, tu je i poveliki bas-refleks otvor na zadnjoj strani, a naša iskustva pokazuju da im je za pun zamah potrebno bar 70 centimetara udaljenosti od zadnjeg zida.

Zaključak

Iako nisu savršeni, C 97 II su se tokom našeg testa pokazali kao veoma uravnoteženi veliki zvučnici, koji će zaista briljirati tokom reprodukcije oštrijih pravaca, ali i umeti da pruže dovoljno finese i emocija za suptilnije žanrove. Pojava im je vitka i elegantna, a glad u pogledu amplifikacije ne posebno izražena, pa ćete – ukoliko im izađete u susret u pogledu zahtevnosti za prostorom – u ovim zvučnicima dobiti solidne all-roundere po sasvim pristupačnoj ceni.

Jamo Concert C 97 II
Preporučena snaga pojačala: do 180 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 32 Hz – 24 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 89 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 2x152 mm bas, 1x152 mm srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 215x1.072x342 mm
Masa: 25,8 kg
Cena: 890 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Živ i energičan zvuk.
Čvrst i snažan bas.
Precizno ocrtana pozornica.
Elegantna pojava.
Zahtevnost u pogledu prostora.
Pojedini rivali nude bolju završnu obradu.
4