Jamo Concert C 95

U vrhu klase

Danski proizvođač Jamo prošle godine je predstavio nove zvučnike u seriji Concert, koja obuhvata više od 20 modela u nekoliko kategorija. Ovom prilikom na našem testu se našao podnostojeći model sa oznakom C 95.

C95_6

Pomenuta serija Concert poznata je po svojoj dugovečnosti, što je posledica pravovremenog osvežavanja i obnavljanja ponude. Trenutna klasifikacija deli seriju Concert u četiri podserije: C 10, C 9, C 800 i C 600, s tim da prve dve grupe obuhvataju nove modele, dok su druge dve prisutne na tržištu već nekoliko godina. Testirani zvučnici C 95 predstavljaju manje floorstandere u podseriji – iznad njih se nalaze podnostojeći zvučnici C 97, a u ponudi su i regalske kutije C 93 i C 91, kao i centralni i surround zvučnik. Svi modeli prepoznatljivi su po unificiranom dizajnu i upotrebom istih tipova zvučničkih jedinica, a cene su veoma pristupačne i kreću se od 260 do 850 evra.

Prepoznatljiv dizajn
U poređenju s rivalima, C 95 se vizuelno izdvajaju po nekoliko osnova. Iako je oblik kabineta u osnovi pravilan kvadar izdužene forme, uspravni rubovi prednjeg panela blago su ispupčeni, što mu daje zaobljenu formu i povećava inače skromnu širinu kabineta od 16,5 centimetara. Prednji panel je dodatno istaknut mat crnom bojom u svim verzijama, dok ostatak kabineta može biti izveden u satenskoj crnoj ili beloj boji, kao i u finišu u imitaciji drveta jabuke. Pored toga, zadnji deo kabineta ima primetno zaobljene rubove, a na donjem delu smešteni su tanki i široki nosači za šiljke, koji povećavaju stabilnost kutija. Svi ovi dizajnerski trikovi učinili su da se pred nama nalaze kutije modernog, prepoznatljivog i nesumnjivo lepog izgleda, koje ćete teško pomešati sa zvučnicima nekog drugog proizvođača. Kvalitet završne obrade veoma je dobar, iako ne i najbolji u klasi, a mi smo umesto bele boje poželeli da na testu vidimo C 95 u drvenom finišu. Iako znamo da bela boja ima svoje pristalice i sjajno se uklapa u pojedine enterijere, čini nam se da bi drvo donelo dašak klasičnog luksuza ovim izrazito modernim kutijama. Pored navedenih dizajnerskih trikova, C 95 se izdvajaju i po rešenju prednjih maski. Naime, umesto uobičajenih platnenih mrežica koje prekrivaju ceo prednji panel ili bar deo na kojem se nalaze zvučničke jedinice, proizvođač je ovde snabdeo svaki drajver zasebnom platnenom maskom istog prečnika. Dakle, prednji panel u svakom slučaju ostaje čist i otkriven, a razlike u vizuelnom utisku relativno su male, jer su i membrane drajvera crne boje. Po skidanju maskica ukazuju nam se polirani aluminijumski poklopci u središtu mid-bas jedinica, kao i tanki hromirani okviri zvučničkih jedinica, koji su prilično diskretni i sjajno se uklapaju uz veliki hromirani logotip proizvođača u dnu prednjeg panela.

U prvom planu su se preplitali sasvim prirodan zvuk klavira i sjajno prezentovan vokal.

Topologija definiše C 95 kao dvosistemske zvučnike sa bas-refleks otvorom, a na poziciji visokotonca nalazi se 25-milimetarska jedinica s kupolastom membranom izrađenom od svile. Visokotonac je smešten u ADW (Anti-Diffraction Waveguide) usmerivač, dok je za umanjenje izobličenja upotrebljena TDR tehnologija (Tweeter Distortion Reduction). Ispod visokotonca su postavljene dve istovetne srednjotonsko-niskotonske jedinice, koje imaju prečnik od 152 milimetra i opremljene su HCCC (Hybrid Composition Conical Cone) membranama. Proizvođač navodi da ove membrane imaju krutost i čvrstinu aluminijuma ili titanijuma, a brzinu odziva poput membrane od drvenih vlakana. Mid-bas jedinice takođe su opremljene LDS vešanjem dugog hoda, koje bi trebalo da obezbedi čistije, preciznije i dublje niske tonove. Bas-refleks otvor postavljen je u donjem delu zadnje strane i ima prečnik od oko 80 milimetara, a ispod njega je smešten prilično veliki panel s metalnim bi-wire terminalima odličnog kvaliteta. Prema specifikacijama, C 95 imaju frekvencijski raspon od 37 herca do 24 kiloherca, uz nominalnu impedansu od šest oma i osetljivost od 89 decibela (2,8 V/1 m).

Test
S obzirom na dimenzije kabineta i prilično veliki bas-refleks otvor na zadnjoj strani, C 95 zahtevaju određene uslove kako bi pružili maksimum. Mi smo ih udaljili oko jedan metar od zadnjeg zida, uz neznatno zakretanje ka poziciji za slušanje i međusobnu udaljenost od nešto više od dva metra, što se tokom testa pokazalo kao optimalno rešenje. Pokretani stereo-risiverom Yamaha R-N301, ovi floorstanderi prikazali su nam veliki deo svojih kvaliteta. Slušanje smo započeli u čvrstom ritmu, numerom “Back in Black”, a prostorijom se prolomio snažan, odlično definisan i veoma realističan bas. Zvuk električne gitare bio je žestok i jasan, ritam postojan, a vokal Briana Johnsona upravo onakav kakvim ga pamtimo. Prelazak na nešto suptilnije, u ovom slučaju Dianu Crall na albumu “The Girl in the Other Room”, pokazao je da su C 95 i te kako sposobni da dočaraju liriku i emocije muzike. U prvom planu su se preplitali sasvim prirodan zvuk klavira i sjajno prezentovan vokal, dok su podlogu činili težak, sočan bas i odlično prikazane četkice na bubnjevima. Pozornica nije bila preterano široka, ali C 95 su to nadoknađivali izuzetno dobrim pozicioniranjem po dubini, kao i jasnom definicijom svakog tona. Ipak, treba naglasiti da definicija nije klinički čista i oštra, već je sve odlično uklopljeno u tok muzike, pa je ukupan tonalni balans veoma, veoma dobar.

C95_7

Nakon odlične i pristupačne Yamahe R-N301, odlučili smo da iz testiranih zvučnika izvučemo maksimum i u tu svrhu upotrebili smo Electrocompaniet ECI 6DS, pojačalo koje je gotovo desetostruko skuplje od C 95. Već nakon uvodnih taktova bilo je jasno da je scena porasla po sve tri ose i sada je ispunjavala čitav prostor ispred auditorijuma, a doživljaj je postao veoma blizak slušanju muzike uživo. Iako je malo verovatno da će se C 95 i ECI 6DS ikada sresti u sobi nekog hi-fi entuzijaste, lepo je znati da su C 95 sposobni da kreiraju zapaljivu koncertnu atmosferu, ali i da istinski dočaraju akustičnu klupsku svirku. Pored toga, kvalitetniji D/A konverter doneo je više vazduha i prozračnost tonova, kao i bolju definiciju složenih orkestarskih dela s velikim brojem instrumenata, a C 95 su lepo ispratili i jasno prikazali nastale promene. Na početku testiranja pomenuli smo određenu zahtevnost u pogledu pozicioniranja, ali su nas nakon toga C 95 prijatno iznenadili neosetljivošću na okruženje, odnosno dampiranost prostorije. Jedan deo testa obavljen je u prostoriji koja je na podu imala samo pločice, bez tepiha, ali su se ovi zvučnici sjajno pokazali, a negativan uticaj na zvuk bio je minimalan.

Zaključak
Na kraju, smatramo da podnostojeći zvučnici C 95 predstavljaju pun pogodak. U pogledu konkurencije, u misli nam najpre dolaze njihovi sunarodnici iz kompanije DALI sa oznakom ZENSOR 7. Sigurni smo da bi borba ova dva pristupačna floorstandera bila žestoka, a o pobedniku bi presudile nijanse i lične preferencije slušalaca. Nadamo se da ćemo u narednim izdanjima imati priliku da se uverimo u kvalitete drugih Jamo modela iz ove serije, a zasad smo sigurni da C 95 predstavljaju sjajnu ponudu i nalaze se u samom vrhu svoje klase.

PLUS
Atraktivan dizajn.
Nezahtevnost u pogledu pokretanja.
Čvrst i masivan bas.
Odličan tonalni balans.

MINUS
Detalji u završnoj obradi nisu na nivou konkurencije.

Preporučena snaga pojačala: 60-165 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 37 Hz - 24 kHz
Osetljivost (1W@1m): 89 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 2x152 mm bas/srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 215x982x317 mm
Masa: 20 kg
Cena: 650 evra
Reader Rating26 Votes
63
63
Ocena čitalaca