iFi ZEN Stream

Streaming done right

iFi Audio nam po ko zna koji put pokazuje da pravi hi-fi ugođaj ne mora mnogo da košta.

Iako je veoma popularan u segmentu prenosivog audija, britanski proizvođač jednako je posvećen kućnim uređajima, koje nudi u nekoliko serija. Najpopularnija među njima svakako je serija ZEN, koja pruža možda i nenadmašan odnos uloženog i dobijenog, a obuhvata uređaje iz digitalnog i analognog domena. Na našem testu našao se mrežni plejer ZEN Stream, koji je pobudio veliko interesovanje među audiofilima širom sveta, a u tekstu koji sledi pokušaćemo da saznamo koji su razlozi za toliku popularnost.

Dizajn

Testirani strimer dolazi u kućištu koje je zajedničko za celu seriju i izrađeno je u potpunosti od metala. Aluminijumsko telo sa zidovima debljine dva milimetra izvedeno je izjedna i obuhvata gornju, donju i bočne strane, a neobična zaobljenost daje uređaju prepoznatljiv i pomalo retro izgled. Kao kontrast anodizovanom tamnosivom okviru, prednja i zadnja strana izvedene su u brušenom finišu srebrne boje, dok se diskretne gumene nožice staraju da ne dođe do klizanja i grebanja površine na koju je strimer postavljen. Prednja strana ZEN Streama odlikuje se prilično skromnom postavkom, što nam govori da je za kontrolu neophodno koristiti aplikaciju. Simetrični raspored obuhvata dva metalna tastera u uglovima – za uključivanje uređaja, isključivanje velikih indikatora i aktivaciju hot-spota – s pripadajućim LE diodama, dok se bliže središtu nalaze dva velika svetlosna indikatora, koji različitim bojama prikazuju status mreže, kao i format i rezoluciju reprodukovanog signala. Središte fronta rezervisano je za veliku oznaku modela, dok je logotip kompanije diskretno postavljen na gornjoj strani. Očekivano, zadnja strana uređaja predstavlja potpunu suprotnost i sasvim je popunjena priključcima. Za povezivanje na lokalnu mrežu predviđeni su eternet port ili wi-fi preko spoljašnje antene, a na raspolaganju je i USB-A u verziji 3.0 za dodavanje eksternih skladišta muzike. Za prosleđivanje digitalnog signala može se koristiti koaksijalni izlaz ili drugi USB-A port, a postavku upotpunjuju USB-C za servisnu primenu i priključak za eksterno napajanje. Konačno, na zadnjoj strani nalazi se obrtni prekidač za odabiranje ekskluzivnih modaliteta rada, a na raspolaganju su AIO (opšti), Roon, Tidal, NAA (Network Audio Adapter) i DLNA režim. Priznajemo da se s nečim ovakvim dosad nismo sreli, a fabrika navodi da svaki modalitet stavlja na snagu specifičan set podešavanja koja su predviđena za postizanje najboljeg zvuka iz odabrane platforme, pomoću optimizacije i isključivanja kola koja se ne koriste.

Tehnologija i mogućnosti

Uprkos kompaktnim dimenzijama i minimalističkoj postavci prednjeg panela, ZEN Stream se nameće kao uređaj kom bi se malo toga moglo dodati u pogledu funkcionalnosti. Wi-fi podržava vezu na 2,4 i pet gigaherca, a podržani formati obuhvataju PCM u rezoluciji do 384 kiloherca i 32 bita, DSD256 (uključujući DoP) i MQA, o čemu svedoči zvanični sertifikat Hi-Res Audio. Softverska platforma bazirana je na otvorenom Volumio kodu, a za brz i stabilan rad zadužen je četvorojezgarni procesor ARM Cortex. Pored toga, proizvođač navodi da se ispod poklopca nalaze kvalitetne elektronske komponente, kao što su keramički kondenzatori TDK C0G, Murata i Taiyo Yuden kalemovi, te veoma precizni klok za eliminaciju džitera (vremenske neusklađenosti signala). Posebno je zanimljivo i značajno za kvalitet reprodukcije da ZEN Stream sadrži već poznata i uspešna iFi-jeva rešenja na polju borbe protiv digitalnih smetnji i izobličenja, pa tako S/PDIF izlaz integriše tehnologiju iPurifier, dok je USB izlaz opremljen tehnologijom Active Noise Cancellation II – ova rešenja se inače kupuju odvojeno, po ne baš niskim cenama. Kao drugi značajan faktor pri upotrebi nameće se aplikacija Stream-iFi, koja obuhvata sve postojeće funkcije – od pristupa lokalnim audiotekama pa do detaljnih podešavanja radnih parametara. Aplikacija takođe preuzima ulogu audio-plejera za lokalne fajlove, a radi besprekorno glatko i odlikuje se krupnim ikonama i preglednim rasporedom.

Upotreba

Kao i uvek kad je u pitanju čistokrvni strimer, bez dodatka DAC sekcije i drugih mogućnosti, procena kvaliteta reprodukcije svodi se na upoređivanje s drugim digitalnim transportima – a sve uz primenu istog eksternog D/A konvertera. U slučaju našeg testa koristili smo PC računar i novi Musical Fidelity M6x DAC, a poređenje smo obavljali pomoću istih digitalnih audio-fajlova i USB kablova, osim što je kod strimera u lancu bio prisutan i neizostavni LAN kabl. Tokom reprodukcije ZEN Stream se pokazao kao transport veoma jasnog i detaljnog zvuka, a poboljšanje u odnosu na reprodukciju direktno s računara najviše se čulo kod izuzetno kvalitetne produkcije i visokorezolutivnih snimaka, dok se razlika smanjivala ili potpuno nestajala kod manje kvalitetnih zapisa. Pozornica je prostrana i s obiljem vazduha, pa odgovarajuće kvalitetni snimci odaju utisak prostornosti i istinske trodimenzionalne prezentacije. Reprodukcija je oslobođena bilo kakvih neželjenih efekata, što pokazuje da iFi pruža veoma čist signal na izlazu, uz potpuno odsustvo izobličenja, pucketanja i drugih digitalnih artefakata, na koje se može naići kod lošijih mrežnih plejera. Kako smo tokom upotrebe koristili raznovrsne izvore, od internet radija pa do lokalnih skladišta i onlajn muzičkih servisa, priznajemo da se nismo previše igrali s već pomenutim modalitetima rada – uređaj je najčešće bio u AIO režimu. Ipak, objašnjenje proizvođača i svrha postojanja ovih modaliteta na papiru još kako imaju smisla, pa ih vredi isprobati ukoliko vam se striming svodi samo na jednu platformu.

Drugi značajan faktor pri upotrebi svakog mrežnog plejera jeste kontrola. U ovom pogledu, ZEN Stream je u potpunosti oslonjen na aplikaciju Stream-iFi, koja je zaista dobro osmišljena i realizovana, te pruža sve što je neophodno za punu kontrolu svih funkcija, uz krupne ikone na preglednom interfejsu. Objedinjen pristup svim izvorima obuhvata striming servise, internet radio-stanice, lokalne audioteke i sadržaje na priključenom USB drajvu ili eksternom disku, čime se ovaj uređaj pretvara u istinski muzički server. Stranica za kontrolu reprodukcije pruža sve važne informacije, uključujući rezoluciju fajla i mrežni protok, dok opcije podešavanja omogućuju detaljno usklađivanje uređaja sa željama i potrebama korisnika. Na kraju i najvažnije od svega, aplikacija je potpuno stabilna i tokom testiranja nismo iskusili nikakav zastoj ili zamrzavanje – sve je funkcionisalo glatko i prilično brzo.

Pristupačni šampion

Iako nas je iFi Audio već navikao da svaki njihov uređaj donosi neosporan kvalitet, nakon višenedeljnog testiranja utisak je da je britanski proizvođač s novim strimerom nadmašio sebe. Jednostavno, ZEN Stream je u svakom pogledu napravljen baš kako treba, uz obuhvatanje svih važnih funkcija i mogućnosti, ali i bez pokušaja izmišljanja tople vode – drugim rečima, kao da ga je neki iskusni audiofil osmislio za sopstvene potrebe. Kvalitet uređaja propraćen je jednako dobrom aplikacijom, a kao šlag na torti dolazi veoma povoljna cena, pa nam je teško da se setimo boljeg strimera i za dvostruko veći novac. Zvog svega navedenog iFi ZEN Stream od nas dobija sve preporuke.

iFi ZEN Stream
Formati: PCM 384/32, DSD256, MQA
Audio-ulazi: LAN, wi-fi, USB-A
Audio-izlazi: koaksijalni, USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 158 x 35 x 100 mm
Masa: 578 g
Cena: oko 400 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Čist i jasan zvuk.
Neutralnost i prostornost.
Velike mogućnosti.
Stabilna i intuitivna aplikacija.
Nešto viša radna temperatura.
4.6