iFi Audio Zen DAC

Opuštajući zvuci

Predstavljanjem modela Zen DAC, iFi je na tržište doneo svoj najpristupačniji model D/A konvertera dosad. Pristupačnost u ovom slučaju ipak ne znači uskraćivanje po pitanju funkcionalnosti ili kvaliteta izrade. Naprotiv, prvo što nam je zapalo za oko nakon otpakivanja uređaja upravo je njegovo čvrsto i masivno kućište. Sam stil je, naravno, stvar ukusa, ali su nam se svideli retro dizajn i kombinacija boja za koju se iFi odlučio. Naime, prednji i zadnji panel izrađeni su od brušenog aluminijuma u prirodno srebrnom finišu, dok ostatak kućišta čini zakrivljeni komad aluminijuma u mat sivoj boji.

Prednjom stranom dominira centralno pozicionirani potenciometar za kontrolu glasnoće zvuka. Atenuacija signala je izvedena u analognom domenu, što je, po rečima iFijevih inženjera, bolje od sve popularnijih rešenja u digitalnom obliku. Desna polovina prednjeg panela ugošćava dva izlaza za slušalice, od kojih je prvi nebalansirani izlaz izveden u tipičnim 6,35 mm maniru. Drugi izlaz je namenjen balansiranoj vezi i ostvaren je pomoću Pentaconn konektora promera 4,4 mm. Na levoj strani panela nailazimo na dva tastera, prvi od njih je nazvan PowerMatch i u suštini predstavlja odabir između dva režima rada na izlazima za slušalice. Po uključenju PowerMatch opcije aktivira se režim višeg nivoa pojačanja, koji je pogodan za većinu kućnih slušalica srednje ili više impedanse. U suprotnom slučaju, aktivan je niži nivo pojačanja, što može biti pogodno u slučajevima slušalica vrlo visoke osetljivosti i niske impedanse kao što su pojedini in-ear modeli. Drugi taster nazvan TrueBass aktivira algoritam za izdizanje nižih frekvencija zvučnog spektra, koji se funkcionalno bitnije ne razlikuje od sličnih “bass boost” implementacija.

Na poleđini nailazimo na USB-B 3.1 konektor, koji je ujedno i jedini digitalni ulaz. Situacija je nešto zanimljivija po pitanju analognih izlaza, koji dolaze u dve različite izvedbe. Nebalansirani izlaz je izveden putem pozlaćenih RCA konektora, s fiksnim nivoom signala od 2,1 volta. Za potrebe balansiranog izlaza ponovo je upotrebljen 4,4 mm Pentaconn konektor i signal s fiksna 4,2 volta. Navedene vrednosti važe kad uređaj koristite u “Fixed”, tj. režimu fiksnog nivoa napona. U slučaju da Zen DAC želite upotrebiti u ulozi pretpojačala, dovoljno je da mali prekidač na poleđini prebacite u “Variable”, tj. režim varijabilnog napona. Time se aktivira kontrola nivoa glasnoće pomoću potenciometra, a izlazi će postati varijabalni u opsegu od jednog do 3,3 volta za nebalansiranu izvedbu i dva do 6,2 volta za balansiranu. Poslednji priključak na poleđini rezervisan je za spajanje na prikladno napajanje od pet volti. Samo napajanje, međutim, nije priloženo u pakovanju jer se uređaj može napajati i s računara, putem USB konekcije. Ovaj priključak je, stoga, zamišljen da omogući potencijalnu nadogradnju dodavanjem kvalitetnijeg eksternog napajanja, ali o tome ćemo reći nešto više u sledećem odeljku.

Zen DAC je zasnovan na Burr Brown DSD1793 čipu, kog su dodatno optimizovali iFi inženjeri da prihvati PCM format do 384 kiloherca, DSD format do 12,4 megaherca, kao i DXD do 384 kiloherca. Iznenađenjima tu, ipak, nije kraj jer je Zen sposoban da prihvati i MQA kompresiju. Pritom se mora naglasiti da hardver nije u stanju da sam razvije oba nivoa MQA kompresije. Prvi korak raspakivanja, sa 48 na 96 kiloherca, mora se obaviti u za to sposobnom softverskom plejeru. Zen će tako primljeni niz podataka prihvatiti i dodatno razviti na sledeći nivo, tj. 192 kiloherca.

Test

Odmah po konektovanju na PC, prsten oko potenciometra će zasvetleti zelenom bojom, koja se tokom rada menja u žutu prilikom reprodukcije formata semplovanih u 192 kiloherca ili više, dok će ljubičasta boja signalizirati prisustvo MQA kompresije.

Testiranje smo započeli tako što smo Zen povezali s hi-fi sistemom putem RCA konektora. Zvuk koji se začuo bio je prijatno mekog karaktera, s dozom topline koja se prvenstveno primeti u nižim registrima. Slušanje smo započeli numerama sa ženskim vokalima praćenim akustičnim instrumentima. Bas-gitara je zvučala masivno i prisutno, ali ipak manje ritmično i kontrolisano od najboljih DAC-ova u klasi. Vokali su prostorno bili nešto povučeniji nego što smo navikli, ali, ipak, dovoljno postojani i prijatni. S druge strane, tonovi viših registra su zvučali otvoreno i prozračno, unoseći živost u žičane instrumente i činele. Negativne pojave u vidu prenaglašenih sibilanata nismo uočili tokom testiranih numera. Ono što se ponavljalo kroz kompletan zvučni spektar jeste tečnost dobijenog zvuka, tj. odsustvo bilo kakve zrnastosti. Šetajući kroz muzičke žanrove, utvrdili smo da se uočeni karakter ne menja ni prilikom čvršćih i natrpanijih rok numera. Zen uvek prioretizuje punoću i glatkoću zvuka nad drugim aspektima, kao što su brzina i krajnji uvid u teksturu tona.

Skriveni potencijal

Pre nego što nastavimo sa utiscima o zvuku, rešili smo da iskoristimo opciju nadogradnje firmvera. Naime, na sajtu proizvođača može se preuzeti najnoviji firmver (u trenutku pisanja ovog teksta bila je to verzija 5.3c), koji sa sobom nosi jednu značajnu izmenu – korišćenje novog GTO digitalnog filtera (Gibbs Transient Optimised). Detaljna uputstva o procesu nadogradnje, kao i opširne tehničke beleške o GTO filteru dostupni su na sajtu proizvođača.

Nakon uspešnog procesa učitavanja novog firmvera zatekle su nas dve novine. Prva je ta da će Zen sada uvek svetleti žutom bojom, bez obzira na format kojim se pohranjuje, druga je nešto izmenjen zvučni pečat. Odmah smo primetili nešto brže i bolje definisane tonove u nižim registrima, što je pozitivno uticalo na ritmičnost zvuka. Sledeće što nam je skrenulo pažnju bili su prisutniji i prostorno istureniji vokali. Opšti karakter zvuka se pritom nije bitno promenio, pa Zen i dalje zove na opuštanje svojim melodičnim i nenapadnim karakterom. Potencijalnim vlasnicima ovog modela stoga preporučujemo da makar isprobaju softversku nadogradnju koja u zvuk unosi dobrodošlu dozu definicije i gipkosti, što ovaj DAC zvučno uzdiže od vrlo dobrog u odličan, smeštajući ga u sam vrh unutar svoje cenovne kategorije.

Poslednja faza testiranja uključivala je povezivanje Zena na linearno napajanje. Uređaj će se tom prilikom restartovati i aktivirati zelenu signalnu lampicu na poleđini koja označava da je eksterno napajanje u upotrebi. U ovakvoj konfiguraciji, Zen je u stanju da pruži još življu i dinamičniju reprodukciju, pri čemu pojedinačni instrumenti zvuče postojanije i jasnije razgraničeno u prostoru, stvarajući prirodniju i uverljiviju zvučnu scenu. iFi u svom asortimanu poseduje i niskošumna napajanja, koja, nažalost, nismo imali na raspolaganju tokom ovog testa.

Pojačalo za slušalice

Iako nismo bili u prilici da isprobamo balansirani izlaz, zvuk koji nam je Zen pružio s više isprobanih slušalica bio je u skladu sa utiskom stečenim na linijskom izlazu. Rafiniranost i melodičnost kojom ovaj DAC raspolaže i u ovom slučaju su njegove dominantne osobine. Snaga koju je integrisano pojačalo u stanju da isporuči pritom nije prevelika, čak ni u režimu većeg pojačanja, pa ne treba očekivati da će Zen zauzdati slušalice gladne snage. Režim manjeg pojačanja zato preporučujemo samo u slučaju vrlo osetljivih slušalica kao što su pojedini in-ear modeli. Pohvalno je još i to da nismo primetili rasparenost glasnoće levog i desnog kanala, čak ni kad je potenciometar blizu svog početnog položaja.

Zaključak

Zen DAC je, bez sumnje, vrlo svestran uređaj, koji može predstavljati dobru polaznu osnovu budžetskog sistema, a na sebe može preuzeti ulogu DAC-a, pretpojačala i pojačala za slušalice. Melodičan i raskošan zvuk ga svrstava u sam vrh cenovne klase do 200 evra. Pridodamo li tome izuzetno visok kvalitet izrade i mogućnost nadogradnje putem eksternog napajanja – smatramo da Zen sazlužuje da se nađe u vrhu liste svakog ko je u potrazi za kvalitetnim i pristupačnim D/A konverterom.

iFi Audio Zen DAC
D/A konverter: Burr Brown DSD1793
Podržani formati: PCM 32 bit / 384 kHz, DSD256, DXD 384 kHz
Digitalni ulazi: 1x USB-B 3.1 (2.0 podržan)
LINIJSKI IZLAZ
Analogni izlazi: 1x RCA nebalansirani, 1x Pentaconn balansirani
Izlazni napon (RCA nebalansirani): 2,1 V (fiksni), 1-3,3 V (varijabilni)
Izlazni napon (Pentaconn balansirani): 4,2 V (fiksni), 2-6,2 V (varijabilni)
Dinamički raspon: 116 dB
Harmonijska izobličenja: <0,0015%
IZLAZ ZA SLUŠALICE
Nebalansirani izlaz (6.,5 mm): 1-3,3 V, impedansa slušalica 12-300 oma
Balansirani izlaz (Pentaconn 4,4 mm): 2-6,2 V, impedansa slušalica 12-600 oma
Snaga izlaza (nebalansirani): 280 mW na 32 oma, 36 mW na 300 oma
Snaga izlaza (balansirani): 380 mW na 50 oma, 70 mW na 600 oma
Izlazna impedansa: <1 om
Harmonijska izobličenja: <0,005% (125 mW na 32 oma)
Dimenzije (ŠxVxD): 117x30x100 mm
Masa: 491 g
Cena: 149 €
www.ifi-audio.com
iFi Audio Zen DAC
Raskošan i melodičan zvuk.Bogat izbor izlaza.Izrada i materijali.
Potrebna softverska nadogradnja za ostvarenje zvučnog potencijala.
5.0Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac