IFA globalna konferencija

Lisabon, glavni grad Portugalije, bio je ovogodišnji izbor za godišnju globalnu IFA konferenciju. Ovom skupu prisustvovalo je više od 300 novinara i partnera iz celog sveta, a organizator je Messe Berlin. Među njima našla su se tri novinara iz Srbije, uključujući i nas iz redakcija magazina Hi-Files. Ovo je 11. konferencija po redu na kojoj se najavljuje IFA sajam koji se održava u Berlinu od prvog do šestog septembra. Konferenciji su prisustvovale kompanije poput Samsunga, Philipsa, Sennheisera i mnogih drugih. Najveći deo konferencije posvećen je istraživanjima koje kreira GfK, gde smo se upoznali sa trendovima koji će obeležiti 2017 godinu.

Prema kretanjima na tržištu i razvoju novih uređaja, u ovoj godini videćemo rast popularnosti stilizovanih, atraktivno dizajniranih televizora, koji mogu uklopiti svoje tanke ekrane u zidove pomoću skrivenih magneta, ili biti u formi umetničke slike. Za jednako kvalitetan zvuk biće zaduženi tanki saundbarovi ispod ekrana, ili veoma tanki soundbase zvučnici ispod televizora. Takođe, bežična reprodukcija muzike (preko wi-fi i blutut veze) nastaviće da se razvija, uz sve veću popularnost Google Cast tehnologije. Bežične slušalice beleže sve veću popularnost poslednjih godina, a na tržištu će se naći još veći broj modela sa aktivnim sistemima za umanjenje buke okruženja (active noise cancelling). Stereo muzički sistemi nastavljaju razvoj u digitalnom domenu, pa će se na ovogodišnjem IFA sajmu naći veliki broj novih modela koji podržavaju bežično povezivanje, ali i visokorezolutivne zapise.

Kao već etablirani standard, Ultra HD rezolucija nastaviće da se razvija pomoću HDR (High Dynamic Range) tehnologije, koja obezbeđuje izuzetan nivo kontrasta i izrazito detaljnu sliku. Online provajderi već nude filmove u HDR kvalitetu, a na IFA sajmu biće predstavljene prve amaterske kamere sa HDR snimanjem i 10-bitskim enkodiranjem piksela, što je do sada bilo rezervisano samo za profesionalne sprave. Avanturisti će biti zadovoljni novim VR kamerama za mobilnu i stacionarnu upotrebu koje se približavaju profesionalnim standardima, uz posebne objektive od 360 stepeni kao dodatke za smartfon i VR naočare koje pružaju još bolju rezoluciju i veći komfor.

Još jedan od preovlađujućih trendova biće glasovna kontrola, bez obzira da li je u pitanju, Alexa, Cortana ili Siri. Sve veći broj mrežnih uređaja podržavaće ovaj vid kontrole, a razvoj veštačke inteligencije dodatno olakšava stvari. Botovi i digitalni asistenti uče i pamte navike korisnika, pa će u sve većoj meri moći da preuzmu kontrolisanje uređaja u pametnoj kući – poput grejanja i klimatizacije, na primer. Ipak, ovo otvara pitanja bezbednosti, pa je očuvanje privatnosti najavljeno kao jedna od ključnih tema na predstojećem IFA sajmu.

Konačno, svedoci smo sve veće popularnosti pametnih uređaja koji se mogu nositi, a njihov razvoj nastavlja se nesmanjenom brzinom. Pametni satovi, fitnes-narukvice i pametni telefoni opremljeni svim vrstama senzora sposobni su da nadziru kretanje i vitalne funkcije našeg tela, a mogu se koristiti za zabavu, igranje, trening i medicinsku rehabilitaciju.