Huawei FreeBuds 5i

Sjajan izbor za svaki dan

Huaweijeva poznata serija FreeBuds obogaćena je novim bežičnim bubicama s oznakom 5i, koje donose privlačan paket opcija po prihvatljivoj ceni.

Kao true wireless in-ear slušalice srednje klase, FreeBuds 5i nastupaju kao veoma svestran model, sposoban da odgovori na različite vrste izazova i da uz sve to pruži veoma dobar zvuk. Bubice su izvedene u sada već utvrđenom maniru, koji podrazumeva nešto veće okrugle rezonatore i izdužene dodatke za smeštaj mikrofona i baterije. FreeBuds 5i izgledaju prilično nežno – mekane linije i zaobljene površine dodatno su naglašene svetloplavom bojom koju proizvođač naziva Isla Blue, a na raspolaganju su još verzije Nebula Black i Ceramic White. Ipak, ispod jednostavnog i sada već uobičajenog izgleda kriju se prilično napredna rešenja, počevši od kompozitnih polimerskih zvučničkih jedinica prečnika 10 milimetara. Za povezivanje se koristi blutut u verziji 5.2, koji omogućuje istovremenu povezanost na dva izvora, što je veoma praktično. Zatim je tu sistem za umanjenje buke okruženja, koji poseduje tri modaliteta – Ultra, General i Cozy, a tu je i nezaobilazni Transparency Mode za komunikaciju s okruženjem bez skidanja bubica. Huawei obećava dobru autonomiju zahvaljujući baterijama kapaciteta 55 miliamper-sati po bubici, što je dovoljno za do šest sati rada uz ANC, odnosno čak sedam i po sati bez njega.

Zaista nas je oduševilo što relativno pristupačne bubice jednog „neaudiofilskog“ proizvođača podržavaju najkvalitetniji LDAC kodek i nose zvanični Hi-Res Audio Wireless sertifikat.

Kao drugi deo kompleta, uz bubice se isporučuje pripadajuća kutija za transport i punjenje. Kutija je uzorno mala i, što je još značajnije, potpuno zaobljena, pa se bez problema može nositi i u džepu farmerki. Takođe moramo da pohvalimo blago hrapavu spoljašnju površinu, koja umanjuje klizanje i omogućuje lagodnu manipulaciju čak i u pokretu. Kutija sadrži rezervu od 410 miliamper-sati, što daje ukupnu autonomiju od 28 sati, odnosno do 18,5 sati uz ANC. Za punjenje integrisane baterije koristi se USB-C port na donjem delu, a specifikacije navode da je za punjenje potpuno praznih bubica potrebno oko sat vremena, dok se kutija (bez bubica) napuni za nešto manje od dva sata. Najzad, posebno je važno naglasiti da su FreeBuds 5i otporne na prašinu i vodu po sertifikatu IP54 – iako ovaj sertifikat ne obezbeđuje potpunu zaštitu od najsitnijih čestica ili od potapanja u vodu, zagarantovano je da će bubice zadržati funkciju i ako u njih uđe prašina ili ako se blago pokvase.

Upotreba i zvuk

Tokom testiranja zaista nas je oduševilo što relativno pristupačne bubice jednog „neaudiofilskog“ proizvođača podržavaju najkvalitetniji LDAC kodek i nose zvanični Hi-Res Audio Wireless sertifikat. Zvuk je stoga izuzetno čist i odlično definisan, a precizno ocrtavanje tonova proteže se kroz ceo frekvencijski opseg. Visok stepen detalja mogao bi se okarakterisati kao „moderan zvuk“, ali FreeBuds 5i ipak nisu suve i oštre. Naprotiv, njihov kolorit prilično je neutralan, a tonski balans ravnomerno usaglašen, što je posebno izraženo tokom upotrebe spomenutog LDAC prenosa – ukoliko imate mogućnosti, svakako ga isprobajte. Najniži deo spektra je čvrst i prilično dubok, ali ovde treba uzeti u obzir značaj dobrog naleganja bubica, odnosno pasivne izolacije. Za ovu svrhu dalekoistočni proizvođač predvideo je silikonske nastavke u tri veličine, a na raspolaganju je i provera preko aplikacije AI Life.

Moramo priznati da nas ANC sistem nije posebno impresionirao i da ostvaruje samo prosečno umanjenje buke okruženja, ali je pozitivno što je njegov uticaj na kvalitet reprodukcije veoma mali. Pored toga, različiti modaliteti definitivno rade ono što im naziv govori i razlika između njih se može primetiti. Najzad, Huawei je poradio i na touch-kontrolama, jer FreeBuds 5i podržavaju upravljanje dodirom. Spoljašnje površine cevastih nastavaka sada su zaravnjene, što pruža bolji taktilni osećaj i manju mogućnost greške, a preko ovih komandi može se upravljati reprodukcijom, pozivima, glasnoćom i ANC sistemom – opet, sve to se može prilagoditi željama korisnika preko aplikacije.

Zaključak

Nakon testiranja najnovijih Huaweijevih bubica, možemo da kažemo da nam je veoma drago što za kvalitetan zvuk u pokretu više nije potrebno izdvojiti previše novca – FreeBuds 5i u ovom pogledu bez problema pariraju pojedinim znatno skupljim modelima etabliranih hi-fi proizvođača. Prateće opcije samo su šlag na torti, jer uz ANC, sertifikat IP54, touch-kontrole i praktičnu aplikaciju, Huawei FreeBuds 5i ne ostavljaju neispunjene želje.

Huawei FreeBuds 5i
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Povezivanje: blutut v5.2
Prečnik zvučničke jedinice: 10 mm
Kapacitet baterije: 55+55+410 mAh
Dodatno: mikrofon, ANC
Masa: 5+5+34 g
Cena: oko 110 €
consumer.huawei.com/rs/
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odlična ergonomija.
Kompletan paket opcija.
Neutralan i precizan zvuk.
Dobro definisan bas.
Samo prosečan ANC.
4.5