Honor Magic5 Lite

Ponosan i lagan

Dok pakujemo kofere da krenemo u Barselonu na Mobile World Congress, Honor nam je dostavio na test uređaj koji je tek najavljen i koji će potpuno predstavljanje upravo doživeti na ovom sajmu. Očekuju se još i verzija Magic5 Pro, kao i savitljivi model Vs.

Honor je uvek znao da pravi dobre telefone, naročito one modele koji imaju razumnu cenu. Pred nama je telefon srednje klase koji dolazi po veoma pristupačnoj ceni. Honor Magic5 Lite je već imao svoju inkarnaciju u obliku modela Honor x9a, koji je lansiran na nekim tržištima u Aziji, a reč je zapravo o identičnim telefonima. S obzirom na to da je Honor više od godinu dana potpuno odvojena kompanija od Huaweia, Honor nikada nije imao problema s Google servisima.

Ako ipak Magic5 Lite poredimo s prethodnom generacijom, Magic4 Lite, dolazimo do zaista impresivnih unapređenja. Tu najpre mislimo na odlični OLED ekran koji ima frekvenciju osvežavanja od 120 herca, dok je prethodnik imao IPS panel, doduše, imao je nešto veću dijagonalu. Unapređene su i kamere, ali i baterija. Upravo dok smo pisali ovaj tekst, objavljen je izveštaj renomiranog veb-sajta DXOMARK, koji je proglasio ovaj telefon najboljim na svetu tokom testiranja baterije.

Opis

Magic5 Lite je telefon koji je opremljen Snapdragon 695 5G čipsetom, što znači da podržava 5G tehnologiju. Integrisana baterija ima fantastičnih 5.100 miliamper-sati, što je potpuno neverovatno kad se uzme u obzir koliko je tanak ovaj telefon. Brzina punjenja putem kabla iznosi 40 vati, što je ista brzina punjenja na Samsungu Galaxy S23 Ultra, koji košta četiri puta više. U paketu, nažalost, nema punjača, već je prisutan samo kabl sa USB-A na USB-C priključcima. Ekran je presvučen zaštitnom folijom koju korisnik može, ali i ne mora skinuti. Telefon s leve strane nema nijedan taster, dok su s desne tasteri za uključivanje i kontrolu glasnoće. Dole se pored otvora za SIM nalaze USB-C priključak i otvor s pet rupica za zvučnik. S gornje strane, pored otvora za mikrofon, nalazi se i infracrveni predajnik kojim možete svoj telefon pretvoriti u daljinski upravljač.

Zadnji panel ima veliki prsten na kojem se nalaze tri kamere i blic, ali je prsten sada mnogo veći, čime je postignuto da se telefon ne ljulja kad ga stavite na podlogu. Dolazi u tri boje: crnoj, zelenoj i srebrnoj. Telefon je izrazito lagan, te ga sa svojih 175 grama jedva osećate u ruci.

Još jedna stvar koja se ne očekuje u ovoj cenovnoj klasi jeste zakrivljeni ekran. Otvor na ekranu za selfi kameru je veoma mali, što je opet pravo iznenađenje za telefon ispod 400 evra. Ispod ekrana je ugrađen čitač otisaka prstiju, koji dobro reaguje, ali bi valjalo da je podignut malo iznad kako bi ga palac lakše dohvatio.

Hardver

Pomenuti ekran ima AMOLED panel sa 10-bitskom dubinom boja i osvežavanjem od 120 herca. Dijagonala je 6,67 inča i rezolucija 1.080 x 2.400 piksela. Ekran ima specifikacije koje odgovaraju daleko skupljim telefonima, izuzev HDR sertifikata. Osvetljenje ekrana je dovoljno visoko, pa smo mogli da vidimo sve detalje i napolju na suncu – kad ga je bilo. Nama se više dopao „prirodni“ režim rada, mada smo sigurni da će mnogi ipak odabrati „vivid“ režim boja. To što je ekran zakrivljen, telefonu daje izgled daleko luksuznijeg modela, što zaista moramo pohvaliti. Osnovni model ovog telefona dolazi sa 6/128 gigabajta, ali dolazi i sa svim sitnicama koje su vam danas neophodne, poput NFC tehnologije.

Kamere

Glavna kamera je široka, sa otvorom blende od f/1,8, ima 64 megapiksela i koristi fazni autofokus (PDAF). Druga kamera je ultraširoka, sa samo pet megapiksela, a treća kamera je makrokamera s dva megapiksela. Neki proizvođači su odustali od ugradnji makrokamera, ali Honor vam je ostavio ovu mogućnost. Slikanje detalja je ponekad zabavno, mada su fotografije zbilja male – imaju rezoluciju od 1.200 x 1.600 piksela. Morate malo tražiti najbolju distancu za dobar fokus, ali krajnji rezultat je solidan, a fotografije mogu biti zanimljive.

Glavna kamera zaista pravi dobre fotografije, a nivo detalja je impresivan za ovaj cenovni rang. Kad budete pravili noćne fotografije, Honor će uključiti svoju veštačku inteligenciju i znatno će poboljšati krajnji rezultat.

Softver

Magic5 Lite dolazi sa Androidom 12, ali mi očekujemo da će verzija 13 uskoro postati dostupna. Android je presvučen Magic korisničkim interfejsom, koji ništa ne oduzima od operativnog sistema, već ga malo lepše „boji“. Honor je ubacio nekoliko svojih aplikacija, poput očekivanih foto-galerije, kalkulatora, beležnice i vremenske prognoze, dok se druge (tuđe) aplikacije, poput Netflixa, Facebooka, TikToka ili Bookinga, mogu lako ukloniti. Honor je na telefon dodao i App Market, gde korisnici mogu da preuzmu najpopularnije aplikacije i igrice. Prisutan je i Honor Share, tako da ako imate Honor MagicBook, možete lako deliti fajlove s telefona na laptop i obrnuto. Moramo još pomenuti da Magic5 Lite ima Always On Display opciju, jer je ugrađeni AMOLED ekran, te ne troši puno baterije.

Zaključak

S obzirom na to da živimo u vreme inflacije, imati u ponudi pristupačan, a kvalitetan telefon zaista je potreba. Ovaj model nudi odličan AMOLED ekran, odlični set kamera, s fantastičnim trajanjem baterije. Pored toga, odlično izgleda, izrazito je lagan i ima svoj prepoznatljiv dizajn. Koji su nedostaci na ovakvom telefonu? Nama najviše nedostaje drugi zvučnik zarad stereo-reprodukcije. Punjač u paketu takođe bi bio veliki bonus. Za ovako pristupačan novac Magic5 Lite je ozbiljan best buy pobednik.

Honor Magic5 Lite
Ekran: 6,67 inča (1.080 x 2.400 piksela)
Procesor: Snapdragon 695 5G
Memorija: 126 GB, 6 GB
Kamera: 64 + 5 + 2 MP, 16 MP selfi
Baterija: 5.100 mAh
Dimenzije i masa: 161,6 x 73,9 x 7,9 mm, 175 g
Cena: 369 evra
Plus
AMOLED zakrivljeni ekran.
Baterija koja traje dva dana.
Solidne kamere.
Minus
Nedostaje drugi zvučnik.