Huawei Ascend P7

Najlepši među najboljima

Svetski broj tri potrudio se da nakon najtanjeg telefona na svetu ponudi nešto drugo u istoj seriji – neprikosnoven dizajn. Da li je samo lepota ono što će izdvojiti Ascend P7 iz mase, saznaćete u nastavku.

U momentu kada se vodeći proizvođači utrkuju da svoje modele „nafiluju“ što jačim specifikacijama, Huawei se okreće drugoj strategiji. On je sačekao, video šta trenutnim smartfonima fali i tržištu, uz nov slogan “Make It Possible“, nudi ono što mu nedostaje – lep uređaj. Zbog toga je Ascend P7 posebno dizajniran, a hardverski sposoban Android lako će pronaći svoje mesto u moru bezličnih i uglavnom identično dizajniranih telefona.

huawei

Huawei Ascend P7, zapravo, nastavlja dizajnerski trend koji je doneo prethodnik, a koji se, prema informacijama proizvođača, prodao u oko šest miliona primeraka. Novi model, P7, donosi staklo sa obe strane kućišta, i to Gorilla Glass 3, sa unapređenom površinom, koja bi trebalo manje da se prlja, međutim, otisci prstiju su i dalje vidljivi. Zadnji stakleni panel napravljen je iz sedam slojeva materijala i dizajna koji zajednički daju originalnu šaru, koja se različito presijava pod različitim uglovima svetlosti, a telefon je dostupan u plavocrnoj, beloj i pink boji. Ram je napravljen u potpunosti od metala, sa kružnim tasterom za uključivanje i isključivanje telefona, koji podseća na onaj na Xperia Z2 modelu. Model Ascend P7 je nešto deblji nego model Ascend P6, nema izmenljivu bateriju i pozicija spikerfon zvučnika nije najbolje rešena, pa se zvuk često nehotice priguši ili zakloni.

Ascend P7 dostupan je u tri verzije.

Kineski proizvođač je na ovom delu pomirio oštre linije i zaobljene konture, koje uz dobro izbalansiranu težinu i veličinu omogućavaju lagano korišćenje telefona jednom rukom, čak i damama. Iako bi se o dizajnu moglo diskutovati da li je originalan ili ne, mora se priznati da je Huawei uložio mnogo više napora za dizajniranje P7 telefona, koji definitivno odudara od celokupne trenutne ponude, nego što su to učinili njegovi konkurenti.

Ključna prednost Huaweija Ascenda P7 jeste njegova cena, koja u ovom trenutku iznosi oko 450 evra, i to je glavni paravan za nešto slabije kotirane benčmark rezultate, koje Huaweijev flegšip postiže na testovima. Sa Huaweijevim “self-made“ čipsetom HiSilicon Kirin 910T, koji ima četiri Cortex-A9 jezgra brzine 1,8 gigaherca i Mali-450MP4, uz dva gigabajta RAM memorije, Huawei Ascend P7 postiže slabije rezultate u poređenju sa konkurentima, ali je i dalje dovoljno dobar da omogući brz rad bez previše trzavica u svakodnevnom korišćenju. Zbog slabijih performansi, Huawei Ascend P7 je u rangu telefona Nexus 7 ili Samsunga Galaxyja Notea 2. Huawei je Android presvukao svojim Emotion interfejsom, koji ne sadrži klasičan meni nego se, po ugledu na iOS, sve već nalazi na početnom ekranu. Osnovni displej može se dopuniti vidžetima, a izgled menija se može promeniti temama koje se nalaze u memoriji telefona ili pomoću nekih novih, dostupnih preko interneta. Interna memorija telefona ima slobodnih 12 gigabajta, od deklarisanih 16, a na raspolaganju je i microSD kartica, kapaciteta do 128 gigabajta, koja se može menjati naživo. Sa strane se nalaze i ulaz za SIM karticu i “volume“ taster. Na P7 je microUSB utičnica prebačena na donji deo kućišta, dok je ulaz za slušalice sa gornje strane, a dizajnerski momenat iglice sa P6, koja se ubacuje u prostor za slušalice, izostao je, pa se iglica sada nalazi u kutiji telefona. Inače, unutra su još i USB kabl sa strujnim adapterom, kratko uputstvo i klasične slušalice, koje nisu vrh ponude što se kvaliteta tiče. Huawei Ascend P7 podržava i zgodnu USB OTG funkciju, odnosno USB On The Go, što omogućava da telefon koristite kao čitač USB memorijskih stikova, uz nabavku odgovarajućeg kabla ili sa stikovima namenjenim za OTG funkciju.

huawei2Huawei je dosta radio na softverskim rešenjima svog novog flegšipa, pa je on opremljen automatskim sistemom koji prepoznaje kada je telefon prepunjen nepotrebnim sadržajima i aplikacijama, koje automatski čisti i oslobađa dodatnu snagu za rad, kao i posebnim sistemom protiv pregrevanja, koji omogućava dugotrajno korišćenje telefona bez neprijatnog osećaja zbog povećane toplote. U praksi se ovo rešenje pokazalo dobrim u slučajevima kada radite sa više aplikacija, ali kada su u pitanju igre, telefon će se i dalje grejati. Ascend P7 ima i sistem za peglanje buke tokom razgovora, sa posebnim mikrofonom zaduženim za taj segment, kao i sistem za poboljšanje autonomije, koji omogućava da telefon radi oko dan i po, što je i dalje prosečan rezultat. Baterija na modelu P7 nije izmenljiva.

Displej telefona ima dijagonalu od pet inča, uz Full HD (1.920×1.080) rezoluciju i gustinu piksela od 445 ppi, sa IPS matricom koja omogućava dobre uglove gledanja, ali na otvorenom kvalitet prikaza ne blista. Ako vam je za utehu, Huawei je displej opremio sve popularnijom opcijom visoke osetljivosti na dodir, koja omogućava korišćenje displeja i sa rukavicama.

Odmah iznad dispeja je širokougaona panorama-selfi kamera (Grop selfie kamera), koja omogućava hvatanje boljih i detaljnijih selfi slika bez obzira na to koliko se ljudi nalazi ispred kamere. Uz rezoluciju od osam megapiksela i softver za ulepšavanje i primenu filtera, sigurni smo da će ovo biti jedna od najkorišćenijih opcija budućih vlasnika Huaweija P7. Glavna kamera na poleđini ima rezoluciju od 13 megapiksela, poboljšanu optiku u odnosu na model P7, blic, Full HD rezoluciju video-snimanja uz 30 sličica po sekundi i autofokus. Brzina okidanja je na nivou većine konkurenata, interfejs je jednostavan za korišćenje, a kvalitet fotki je u rangu najboljih telefona. Nažalost, 60 fps ili 4K video-snimanje nisu podržani, kao ni optička stabilizacija kadra, što se od flegšip telefona sada očekuje jer uglavnom većina konkurenata dolazi sa nekom od tih opcija. Multimedijalnu ponudu zaokružuju FM radio sa RDS funkcijom, odličan muzički plejer sa Dolby Digital Plus poboljšanjima i nekoliko igara preinstaliranih na telefonu. Muzički plejer je potpuno redizajniran u odnosu na prethodnu generaciju Huawei uređaja i dobio je novi vidžet, koji se može okačiti na prvi ili poslednji ekran. Pored uobičajenih karakteristika plejer podržava i karaoke mod sa puštanjem teksta pesme. Nažalost, i pored unapređenog zvuka, pomenuli smo Dolby Digital Plus, kvalitet reprodukcije kroz isporučene slušalice jeste prosečan, pa će kupac ovog telefona morati samostalno da se snađe za neke bolje sluške, koje funkcionišu i kao antena za FM radio.

Huawei Ascend P7 je jedan od najtanjih telefona trenutno koji podržava LTE 150 mbps konekciju, koja nama puno ne znači, ali je to jedan od njegovih najvećih aduta. Umesto borbe u ringu specifikacija, Huawei se opredelio da sve konkurente matira izgledom i cenom, što će domaćim korisnicima biti mnogo bolji razlog da ga kupe od njegove brzine povezivanja. Tu je i unapređena prednja kamera, koja je sve bitnija, ali i nekoliko mana, sa kojima ćete morati da živite ukoliko se odlučite za ovaj model – slabije performanse u odnosu na konkurente su jedna od njih…

PLUS
Dizajn koji izdvaja od konkurencije.
Brz rad, stabilan, dobre Huawei aplikacije.
Kvalitetna kamera.
Moćna selfi kamera sa modom ulepšavanja.

MINUS
Slabiji u odnosu na konkurente.
Tek prosečne sluške.
Ne snima 4K video.
Ume da se „usija“.

Sistem: Android KitKat 4.4.2, Emotion UI 2.3
Displej: IPS+ LCD 5 inča, Full HD, 441 ppi, Gorilla Glass 3 (postoji model i sa safirnim staklom)
Čipset: HiSilicon Kirin 910T sa četiri Cortex-A9 jezgra brzine 1,8 gigaherca i Mali-450MP4 GPU
Memorija: 2 GB RAM, do 16 GB ROM, microSD do 128 gigabajta
Kamera: 13 megapiksela, autofokus, panorama, 1080p @ 30 fps video-snimanje
Prednja kamera: 8 megapiksela, 1080p @ 30 fps, Groufie selfie opcija, ulepšavanje lica
Dimenzije: 139x68x6,5 mm
Masa: 124 grama
Cena: 575 evra
Kontakt: www.comtradeshop.com
Reader Rating4 Votes46
46
Ocena čitalaca