Arcam irDAC

Budući klasik

Priča o Arcamovim eksternim D/A konverterima poznata je mnogim audiofilima – naime, ovo je jedan od prvih proizvođača koji je kupcima ponudio spravu ovog tipa još krajem osamdesetih godina prošlog veka.

DSC_8760

Pomenuti model D/A konvertera ostrvskog proizvođača pripadao je seriji Delta i nosio oznaku Black Box. Nakon toga je usledila prilično dugačka pauza, tokom koje su eksterni konverteri gotovo nestali sa scene, pa su zatim stidljivo počeli da se vraćaju, da bi se poslednjih godina izborili za status ravnopravnih uređaja u hi-fi lancu i postali nezaobilazan deo modernih sistema, baziranih na računaru kao transportu. Naravno, Arcam tokom poslednje etape nije sedeo skrštenih ruku, već je bio aktivni učesnik sa modelom rDAC, koji je predstavljen 2010. O ovom uređaju sve se zna jer je zahvaljujući pristupačnoj ceni i veoma dobrom kvalitetu reprodukcije postao prilično popularan i na našem tržištu, a test ovog DAC-a možete pročitati u 41. broju našeg magazina. Zatim je predstavljen referentni model D33, prestižna i moćna sprava koja će sa cenom od gotovo 3.000 evra ostati neispunjeni san mnogih audiofila. Ponuda se širila u svim pravcima, pa je za najskromnije zahteve prikazan minijaturni rPAC, a rDAC je dobio verziju KW sa bežičnim prenosom signala. Nakon toga je došlo vreme za zamenu najpopularnijeg modela u seriji i pred nama se našao novi irDAC.

Kod irDAC-a muzika je uvek u prvom planu, a to samo po sebi predstavlja najbolju osobinu koju jedan hi-fi uređaj može imati.

Isto, ali ni nalik
Omanje pakovanje Arcamovog D/A konvertera je naizgled skromno, ali zapravo sadrži sve što je neophodno kako bi novopečeni vlasnici mogli odmah da uživaju u muzici. Pored uređaja, u kutiji se nalaze eksterno svičersko napajanje sa adapterima za različite tipove zidnih priključaka (EU/UK/US), uputstvo za upotrebu u štampanoj formi, kao i koaksijalni, optički, USB i interkonekcioni kablovi osnovnog kvaliteta. Kao što smo nagovestili u podnaslovu, novi model po dizajnu predstavlja potpunu kopiju prethodnika, ali su dimenzije povećane za dvadesetak odsto. Ipak, ovo će na prvi pogled primetiti samo zaista iskusno oko jer je povećanje gabarita propraćeno promenom boje iz upadljive srebrne u mat crnu, što vizuelno umanjuje uređaj. Jednostavna forma ima pravougaonu osnovu, a kutijast izgled znatno je ublažen zaobljenim vertikalnim rubovima kućišta. Iako iz razgovora sa kolegama audiofilima znamo da se ovakav dizajn ne sviđa svakom (“izgleda kao ruter” i slični komentari), činjenica je da se irDAC-u zaista nema šta zameriti u pogledu funkcionalnosti, dok diskretna pojava za mnoge predstavlja vrlinu. Prednji panel u uobičajenom smislu – kao površina na koju su smeštene sve komande – ovde ne postoji, a jedini taster postavljen je na gornjoj strani. Od rDAC-a je preuzeta i svetlosna indikacija izdužene forme, koja zahvata prednju i gornju stranu, a broj dioda povećan je sa četiri na šest. Pomenuti taster služi za odabir ulaza, a irDAC ih ima ukupno šest: po dva koaksijalna i optička, jedan USB-B za direktno povezivanje s računarom i jedan USB-A za iPod, iPhone i iPad. Pored njih, na zadnjoj strani se nalaze linijski izlaz sa RCA priključcima, koaksijalni izlaz za prosleđivanje digitalnog signala, prekidač za odabir klase prenosa USB signala, priključak za eksterno napajanje i mrežni prekidač za uključivanje uređaja.

DSC_8763

Kućište irDAC-a sastoji se iz tri dela: prednja, gornja i bočne strane načinjene su iz jednog komada livenog aluminijuma, zadnja strana i šasija za štampanu ploču izrađene su iz komada debljeg lima, dok se na donjoj strani nalazi neka vrsta tvrde gume, pa uređaj nema uobičajene nožice. Ovo rešenje gotovo potpuno eliminiše mogućnost klizanja DAC-a po površini na koju je postavljen, ali zahteva potpuno ravnu podlogu. Unutrašnjost je celom površinom ispunjena štampanom pločom, a još jedna manja postavljena je u gornjem delu i sadrži LE diode i taster. Elektrolitskih kondenzatora ima 30 i svi potiču od kompanije Nover, dok se na poziciji S/PDIF transivera nalazi Wolfson WM8805GEDS. Ipak, kada su unutrašnje komponente u pitanju, najveću promenu u odnosu na prethodni model predstavlja konvertersko kolo, koje sada stiže iz kompanije Texas Instruments i nosi oznaku Burr-Brown PCM1796.

U službi muzike
Iako su uređaji ovog tipa jednostavni za povezivanje i upravljanje, treba reći da se proizvođač potrudio da snabde korisnike kvalitetnim uputstvom sa preglednim i jasnim ilustracijama, pa smo sigurni da puštanje u rad neće predstavljati problem ni manje upućenim ljubiteljima dobrog zvuka. Pored svih nabrojanih sličnosti i razlika u odnosu na prethodnika, poznavaocima će zapasti za oko kružić od crne plastike na prednjoj strani – naravno, u pitanju je senzor za daljinski upravljač, o kojem su vlasnici rDAC-a (među kojima je bio i autor ovog teksta) mogli samo da sanjaju. Daljinac je manjih dimenzija, ali još uvek dovoljno veliki da lepo leži u šaci, a omogućava odabir izvora, kao i upravljanje softverskim plejerom ako je upotrebljena USB veza. Pored toga, tu su komande za kontrolu glasnoće za Arcam, ali i druga kompatibilna pojačala. Kompatibilnost se određuje jednostavno – probom, a tokom testa obradovalo nas je saznanje da upravljač bez problema kontroliše naše integrisano pojačalo Exposure 2010S2, kao i Foobar plejer na računaru.

DSC_8754

U znak sećanja na nedavno preminulog škotskog muzičara i kompozitora Jacka Brucea, člana legendarnog power-trio sastava Cream i mnogih drugih bendova, poželeli smo da ponovo poslušamo album “Around the Next Dream” iz 1993. godine. Pored Brucea, za ovaj album zaslužni su Ginger Baker i Gary Moore, a oformljeni trio kratkog veka poneo je naziv BBM (Bruce, Baker, Moore). Iako ne predstavlja vrhunac audiofilske produkcije, pomenuti album se pokazao kao savršen materijal za utvrđivanje koliko žestoko testirani D/A konverter može da zvuči. Predvođen irDAC-om, naš power-trio u sastavu Arcam-Exposure-KEF priuštio nam je fantastičan ritam i besprekoran tajming ritam-sekcije u brzoj r&b numeri “City of Gold”. Bakerovi džezirani bubnjevi obiluju detaljima i finesama, koje su nam prikazane u punom sjaju i ujedno savršeno uklopljene u tok muzike. Prepoznatljiva boja tona Mooreove gitare, vremenska odmerenost i prostorno pozicioniranje tonova, sve je bilo baš kako treba. Prelazak na elektroniku u vidu J. M. Jarreovog albuma “Magnetic Fields” ispunio je prostoriju suptilnim i vazdušastim, a u isto vreme prodornim sintetičkim tonovima, sa izraženim stereo-efektom i jasnom, gotovo fizičkom ocrtanošću zvukova u prostoru. Veličina scene nije spektakularna, ali se odlikuje solidnom širinom i prilično izraženim pozicioniranjem po dubini. Slušanje se nastavlja: treći stav Dvoržakove Devete simfonije reprodukovan je uz izraženu dinamiku, orkestar je veoma dobro postavljen pred nama, a kompleksne deonice sa velikim brojem instrumenata ne predstavljaju problem za irDAC. Ipak, intenzivnije od svih odrednica u pogledu kvaliteta reprodukcije, irDAC nam je u punoj snazi dočarao tenziju i dramatičnost uvodnog dela ovog stava. Nakon toga su usledili Pink Floyd, bajkoviti Stravinski, opuštanje uz Cafe Del Mar… Izbor je samo vaš, irDAC jednako dobro reprodukuje najrazličitije muzičke sadržaje. Želite masivan bas, bogat srednji opseg i lepršave visoke tonove? Nema problema, irDAC ima sve to, ali tako lepo uklopljeno u celinu muzičkog izraza, da ćete morati dobro da se potrudite kako biste razaznali uobičajene audiofilske odrednice za kvalitet zvuka. Zaista, nakon višenedeljnog testa utvrdili smo da je kritičko slušanje prilično teško uz ovaj DAC – jednostavno, kod njega je muzika uvek u prvom planu, a to samo po sebi predstavlja najbolju osobinu koju jedan hi-fi uređaj može imati.

Uz ovako dobar zvuk, funkcionalnost često odlazi u drugi plan, ali to je pogrešno – sigurni smo da će nam onaj daljinski s početka teksta pre ili kasnije zatrebati. Pored toga, treba reći da irDAC podržava 192 kHz/24-bitski signal preko koaksijalne i USB veze, dok se optički ulaz zaustavlja na 96 kiloherca i 24 bita. Ukoliko koristite Windows operativni sistem, za reprodukciju 192/24 materijala neophodno je instalirati USB drajver, a iznenadilo nas je što se on ne isporučuje uz uređaj. Ipak, svi drajveri, kao i novije verzije firmvera mogu se preuzeti sa sajta proizvođača, pa ovo zapravo ne predstavlja neku zamerku.

Zaključak
Na kraju, možemo da zaključimo da irDAC predstavlja sve malobrojniju podvrstu “običnog DAC-a” (Converter Vulgaris), koji nije opremljen pojačalom za slušalice, atenuatorom digitalnog signala, upsamplingom, dodatnim analognim ulazima, A/D/A konverzijom ni sličnim dodacima. Njegova jedina namena je prevođenje digitalnog zapisa u analogni signal, a tu funkciju obavlja sjajno, i to bez obzira na cenovnu klasu. A kada se u računicu uključi cena od 500 evra, jasno je da irDAC predstavlja fantastičnu ponudu za sve kojima je muzika u prvom planu. Što se nas tiče, ako bi nas proizvođač upitao koju bismo od nabrojanih funkcija želeli da vidimo u irDAC-u, odgovor bi bio kratak – DSD…

PLUS
Veran i dinamičan zvuk.
Muzikalnost i svestranost.
Odličan kvalitet izrade.
Dobro odmerene opcije.

MINUS
Ne podržava DSD.

D/A konverter: TI Burr-Brown PCM1796
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: 112 dB
Izobličenja THD: 0,002%
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni i optički, 1x USB-B
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni
Analogni izlazi: 1x RCA
Dodatno: daljinski upravljač, Apple USB port
Dimenzije (ŠxVxD): 190x44x120 mm
Masa: 1,1 kg
Cena: 500 evra
Reader Rating63 Votes77
77
Ocena čitalaca