Honor 90

Najbolja kupovina

Svake godine članovi žirija EISA biraju najbolje telefone, a najveća bitka odvija se u segmentu nagrade za „best-buy“. Honor je još jednom pokazao da ume da napravi fantastičan telefon za pristojan novac.

U trenutku kad nas Honor „tizuje“ najavom novog preklopnog telefona, koji će predstaviti u Berlinu na IFA sajmu, bavili smo se testiranjem novog telefona srednje klase sa oznakom 90. U pitanju je direktni naslednik prošlogodišnjeg modela Honor 70, a čini se da je nova verzija unapređena u mnogo čemu. Prvi utisak koji ćete imati kad Honor 90 stavite u ruku jeste da je neverovatno lagan. Priznajemo da smo navikli da testiramo top-modele, koji su uvek teški, pa nam je prijalo da za promenu imamo laganiji telefon na korišćenju. Ovaj telefon ima dijagonalu od 6,7 inča, što je i dijagonala prestižnog iPhonea 14 Pro Max, koji košta 2,5 puta više i koji je teži za tridesetak procenata (183 naspram 240 grama). Zadnji panel telefona jeste od plastike, ali je matiran, ne prikuplja otiske prstiju i, što je najvažnije – nije klizav.

Ekran

Honor 90 ima zaista fantastičan ekran – zakrivljen je sa sve četiri stranice, dok je prethodnik bio zakrivljen samo na levoj i desnoj ivici. Takođe, ćoškovi su elegantno zaobljeni, čime ovaj telefon ostavlja daleko bolji sveukupni utisak. Ekran ima frekvenciju osvežavanja od 120 herca i jedno od boljih kontrolisanja treperenja (flicker) od svih koje smo do sada videli. Ovo napominjemo jer smo posebno osetljivi na loše ekrane koji seckaju i trepere pri skrolovanju. AMOLED ekran ima PWM dimming od fantastičnih 3.840 herca, što je impresivno. Pored toga, čitljivost ekrana je na visokom nivou, čak i pri velikim uglovima gledanja. Ekran podržava HDR10+ i nudi zaista jako dobar prikaz boja. Ako ste fan Netflixa, ovaj telefon će vam biti odličan saputnik.

Hardver

S obzirom na to da je reč o telefonu srednje klase, ugrađen je Snapdragon 7 Gen 1, ali u ubrzanoj verziji. Naš test-primerak imao je 12 gigabajta, koji se mogu proširiti s još sedam gigabajta preuzetih od RAM memorije, po potrebi. Na raspolaganju smo imali primerak sa 512 gigabajta, koji će zaista retko koji korisnik moći da popuni. Baterija je litijum-polimer sa 5.000 miliamper-sati, a uz telefon se isporučuje brzi punjač od 66 vati. Ako želite da Honorom punite neki drugi uređaj, to je moguće uraditi pomoću kabla, ali snaga neće preći pet vati. Moramo napomenuti da Honor 90 ne podržava bežično punjenje.

Čitač otisaka prstiju je optički i nalazi se u donjem delu ekrana, radi odlično – a korisnik može otključati telefon i pomoću prepoznavanja lica na selfi kameri. Kad je blutut u pitanju, ovaj telefon podržava verziju 5.2, pa je tako podržan i aptX HD. Honor 90 ima i NFC, pa ćete moći da ga koristite i za plaćanje umesto platnih kartica.

Kamere

Honor je uvek posebnu pažnju obraćao na kamere u svojim promocijama, pa tako i model 90 ima tri zadnje kamere, od kojih ona glavna ima rezoluciju od 200 megapiksela. Na korisniku je da odluči da li će snimati fajlove velike rezolucije, pa možda kropovati deo fotografije, ili će koristiti pixel-binning tehnologiju i dobiti kvalitetniju fotografiju sa 50 megapiksela. Inicijalno, režim od 200 megapiksela morate sami uključiti. Za fokusiranje se koristi PDAF, tj. fazno detektovanje piksela, koje radi veoma dobro. Pri testiranju smo dobijali dobre rezultate u smislu da je telefon pogađao željenu ekspoziciju, dok su noćni snimci bili impresivnog kvaliteta. Ipak, ovaj telefon nema zum objektiv, pa ćete se morati zadovoljiti kropovanjem.

Noćna fotografija #1

Druga kamera je širokougaona, ali ima samo 12 megapiksela, dok je treća kamera takozvana dubinska kamera i koristi se pri slikanju portretnih fotografija s bokeh efektom. Realno, treba koristiti samo glavnu kameru da biste dobili dobre i kvalitetne fotografije.

Kad je u pitanju selfi kamera, tu smo se prijatno iznenadili rezolucijom od 50 megapiksela, ali i mogućnošću snimanja 4K video-snimaka, kao i podrškom za HDR. Selfi kamera je dosta široka, sa 100 stepeni, što je možda previše po našem ukusu, ali je svakako potrebno ako želite da snimate grupne selfije.

Softver

Honor 90 dolazi sa Android 13 operativnim sistemom i MagicOS 7.1 grafičkim interfejsom. Dobra vest je da ne morate instalirati ili pokrenuti sve što vam je Honor postavio na telefon. Tu su aplikacije Health, My Honor, App Market, kao i bogata ponuda u aplikaciji Themes. Napominjemo da Honor nikada nije imao problem s Google servisima, kao Huawei, te da ovde tih briga nemate. Honor je dodao jako zanimljivu opciju, koju je nazvao „magični tekst“, što znači da zglobom prsta možete odabrati neki tekst koji se nalazi na fotografiji, a Honor će taj tekst prepoznati i prebaciti u tekstualni oblik za dalje korišćenje. Jako korisno!

MagicOS će korisniku dozvoliti i da prebacuje tekst i fotografije na drugi uređaj, pa tako možete krenuti s pisanjem teksta na telefonu i odmah nastaviti na laptop računaru. Inače, privatnost je na Honorovim telefonima posebno važna, pa tako MagicOS ima podršku za sakrivanje i zaključavanje fotografskih albuma, fajlova, aplikacija i slično. Isto tako, Honor ima i prepoznatljivi dizajn, a to znači da ćete sve vreme gledati u font po imenu Honor Sans, koji je apsolutno fantastičan.

Zaključak

Honor je u svoj telefon stavio fenomenalan ekran, odlične glavnu i selfi kameru, i na sve to dodao dobru bateriju s brzim punjenjem. Dakle, svi najvažniji aduti su prisutni. Šta nam nedostaje? Na primer, Honor 90 ima samo jedan zvučnik na dnu telefona, pa nema stereo-reprodukcije. Takođe, voleli bismo da imamo zum kameru umesto širokougaone. Sve ostalo je na mestu. Za ovaj novac teško da možete naći bolji telefon, pa od nas kao člana žirija EISA ima glas za „best buy“.

Honor 90
Ekran: 6,7 inča (1.200 x 2.664 piksela)
Procesor: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition
Memorija: 256 GB do 512 GB, 8 do 16 GB
Kamera: 200 + 12 + 2 MP, 50 MP selfi
Baterija: 5.000 mAh
Dimenzije i masa: 161,9 x 74,1 x 7,8 mm, 183 g
Cena: 640 evra
Plus
Odličan AMOLED ekran bez treperenja.
Solidne glavna i selfi kamere.
Brzo punjenje od 66 vati.
Minus
Nema stereo-zvučnik.