Honor 8 Pro

Za hrabre i snažne

Nakon EISA konvencije u Antverpenu, na test smo dobili Honor 8 Pro, telefon s vrhunskim specifikacijama, ali ne i previsokom cenom. Ovaj telefon nam je ponajviše ličio na Huawei P10 Plus, koji spada u sam vrh ponude ovog kineskog proizvođača.

Prvo moramo razgraničiti razliku između modela 8 i 8 Pro. Obična osmica je telefon dobrih performansi koji će zadovoljiti široki krug korisnika – dijagonala ekrana je 5,2 inča u Full HD rezoluciji, baterija je 3.000 miliamper-sati, četiri gigajbata memorije… Veoma solidan telefon koji po specifikacijama podseća na prošlogodišnji Huawei P9. Ipak, Honor je želeo da napravi telefon za naprednije korisnike, koji žele uvek nešto više i koji se ne zadovoljavaju prosečnim.

Dizajn
Osmica ima sjajno staklo na zadnjem delu telefona, dok je 8 Pro dobio metalno unibody kućište. Pro verzija dolazi u tri boje: beloj (Pearl White), crnoj (Midnight Black) i plavoj (Navy Blue). Naš test-primerak je stigao u plavoj boji i zaista izgleda odlično. Iako ćete često pročitati na internetu da na ovom telefonu ne ostaju otisci prstiju, to baš i nije sasvim tačno. Činjenica je da će otisci biti dosta manje vidljivi nego na staklenim kućištima, ali se tragovi ipak malo vide.

Kućište je blago zaobljeno, a tanko je samo 6,97 milimetara, što ga svrstava u elegantne telefone poput iPhonea. Ono što nas je oduševilo jeste to što je Honor uspeo da u ovako tanko kućište smesti bateriju od čak 4.000 miliamper-sati. Na zadnjem panelu primećujemo dualnu kameru, o kojoj ćemo pisati nešti kasnije, blic, kao i dve horizontalne linije za antenu. Na sredini se nalazi kružni čitač otisaka prstiju koji je blago uvučen, a ispod njega je logotip Honora. Čitač otisaka radi perfektno. Dizajn 8 Pro telefona je zaista sveden i izgleda odlično.

Na donjoj strani telefona nalazi se 3,5-milimetarski džek za slušalice, mono zvučnik i USB-C priključak za punjenje telefona. Ovaj priključak podržava USB standard 2.0, što znači da, ako povežete neku USB memoriju putem adaptera, transfer podataka će biti spor.

Ekran
Honor 8 Pro ima ekran od solidnih 5,7 inča, Quad HD rezoluciju (1.440×2.560 piksela) i gustinu od odličnih 515 piksela po inču. Ono što je nama bilo daleko važnije jeste to što su boje ekrana veoma žive, dok je osvetljenje ekrana i pod sunčevim zracima veoma visoko. Ovaj ekran smatramo jednim od najboljih koji smo imali prilike da isprobamo. Ivice ekrana su blago zakošene (2.5D), a bočne ivice kućišta veoma tanke. Ekran ima Corning Gorilla Glass 3 zaštitu, koja nije najnovije generacije jer su negde ipak napravljeni kompromisi zarad niže cene uređaja. Tehnologija koja stoji iza ekrana je IPS LCD, tako da je slika postojana i pri gledanju pod uglom.

Hardver
Huawei ima svoje čipsetove, koje implementira i u Honor telefone. Honor 8 Pro ima vrhunski Kirin 960 čipset koji ima osam jezgara, od kojih četiri rade na 2,3 gigaherca, a četiri na 1,8. Isti procesor je ugrađen u Huawei Mate 9 i u P10. Ono što je potpuno iznenađujuće jeste čak šest gigabajta RAM memorije, čime se telefonu omogućava nesmetan rad i na najzahtevnijim video-igrama. Honor 8 Pro, pored toga, ima podršku i za NFC, blutut 4.2, ali i dual-SIM. Ukoliko umesto SIM kartice na drugom mestu odlučite da stavite memorijsku karticu, ona može biti veličine do 256 gigabajta. Interna memorija telefona je 64 gigabajta.

Pomenuli smo kapacitet baterije od 4.000 miliamper-sati, a tu je i podrška za brzo punjenje. U paketu se dobija brzi punjač. Ipak, zbog velikog kapaciteta baterije ne očekujte da je za pola sata napunite 50 procenata kao kod drugih telefona. Realnije je da za pola sata dopunite oko 35 odsto. Ipak, sa tako velikom baterijom ne morate uopšte da brinete jer, ako ne igrate video-igre po ceo dan, baterija će vam trajati i do dva dana.

Softver
Honor, baš kao i Huawei, stavlja EMUI interfejs preko Androida. EMUI je u verziji 5.1, dok je Android Nougat 7.0. Otvorite sve moguće aplikacije na 8 Pro i rad će i dalje biti gladak i bez zastajkivanja. Teško da ćete uspeti da iskoristite više od 80 procenata od šest gigabajta memorije. Nažalost, Honor dolazi s dosta preinstaliranih aplikacija koje vam ne trebaju, ali ih lako možete deinstalirati. Iako je baterija velika i teško je možete potrošiti, novi Android vam omogućuje da štedite bateriju na više različitih nivoa, kao što je na primer smanjivanje rezolucije ekrana ili omogućavanje sinhronizovanja aplikacija samo koje vi odaberete. Slično smo videli i na Samsungu S8.

Kamere
O dualnim kamerama ste sigurno već čitali u testovima Huaweiovih telefona – jedna kamera ima RGB senzor, dok druga ima monohromatski. Monohromatski senzor hvata više detalja, pa se softverski ove dve slike spajaju zarad boljeg rezultata. Huawei i Honor su sami razvili softver za kameru. Razlika u odnosu na Huawei je što je na Honoru izostao brending nemačke kompanije Leica. Fotografije koje smo napravili su prepune detalja, s veoma malo šuma. U praksi smo primetili izostanak optičke stabilizacije slike, što nam je naravno zasmetalo. Selfi-kamera inicijalno ima uključeno peglanje lica, koje je po našem ukusu preterano i savetujemo da ga smanjite. Dodatno – Pro 8 može da snima i 4K video-klipove.

Virtuelna realnost i gejming
Ovaj telefon ima podršku za virtuelnu realnost. Naime, ambalaža telefona – kutija – prilagođena je tako da se u nju mogu umetnuti dva plastična sočiva. Kad se telefon smesti u kutiju, možete pokrenuti video-snimke snimljene za VR. Objašnjenje i demonstraciju ove mogućnosti možete pogledati na našem sajtu, odnosno Jutjub kanalu. Ipak, kvalitetom VR slike nismo bili posebno zadovoljni jer je bila često mutna, odnosno van fokusa.

Kako je telefon namenjen mlađima, a vrhunski hardver to dozvoljava, 8 Pro je idealan za gejming. Možete isprobati neke od najzahtevnijih video-igara i uveriti se koliko hardver dobro izlazi na kraj sa zahtevnom grafikom.

Zaključak
Honor 8 Pro je odličan izbor za sve korisnike koji žele vrhunski telefon po razumnoj ceni. Čitav brend Honor fokusiran je na mlade potrošače, selfi-generaciju koja ima ograničn budžet, pa je odnos cene i kvaliteta ovde primaran. Sa top čipsetom, puno memorije, odličnim ekranom i fantastičnim kamerama, ne postoji nijedan razlog da ovaj telefon ne dobije od nas najviše ocene.

PLUS
Odlična baterija.
Odličan hardver.
Razumna cena.

MINUS
Pomalo je klizav.
Kamera nema optičku stabilizaciju.
Previše preinstaliranih aplikacija.

Displej: 5,7 inča, 1.440x2.560 px, 515 ppi
Procesor: HiSilicon Kirin 960,4x2,4 GHz + 4x1,8 GHz
Operativni sistem: Android 7.0 Nougat sa EMUI 5.1
Memorija (RAM/skladište): 6 GB / 64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 8 MP / 2x12 MP
Baterija: 4.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 77,5x157x7 mm
Masa: 184 g
Cena: oko 550 evra
www.hihonor.com/rs
Reader Rating4 Votes52
52
Ocena čitalaca