Honor 50

Uz punokrvni Google

Nekadašnja podmarka Huaweia izdvajanjem od matične kompanije stekla je uslove da ponovo sarađuje s Googleom, vrativši se na naše tržište s uređajem koji pretenduje da bude best buy sezone.

Kad je zbog američko-kineskog trgovinskog rata Tramp onemogućio saradnju Googlea i Huaweia, kineski gigant je, zajedno sa svojim podbrendom Honorom, taman trebalo da zasedne na svetski tron industrije mobilnih telefona. U međuvremenu, Honor je prodan trećoj strani, što mu je omogućilo da, ipak, na svoje telefone instalira punokrvne Google servise, pa se nakon gotovo dve godine vratio i na naše tržište s modelom Honor 50.

Nemoguće je ne primetiti izuzetnu sličnost ovog uređaja s jednako tako nedavno predstavljenim telefonom Huawei nova 9 – ona je rezultat činjenice da su oba uređaja razvijana u vreme dok je Honor još bio deo Huaweia. Ipak, razlike postoje, i to ne samo u dostupnim bojama. Ponajviše se odnose na setup kamera, koji je potpuno drugačiji u ta dva telefona, kao i u činjenici da Qualcommov čipset u Honoru 50 dolazi s podrškom za 5G mreže. Svakako, najveća razlika je u softverskoj platformi, s obzirom na to da Honor 50 ima “uobičajenu” Googleovu platformu, tj. Google Mobile Services, s Googleovim Play Storeom.

Mladalački dizajn

Spolja, Honor 50 izgleda poput punokrvnog flegšipa, čemu u prilog ide izuzetno uverljiv finiš i vrlo moderan, mladalački dizajn. Telefon ima staklenu površinu i s prednje i sa zadnje strane, spojenu aluminijskom šasijom, a odlikuje ga i izuzetna elegancija, s obzirom na to da je “debeo” svega 7,8 milimetara. Vrlo je i lagan, premda fenomenalno leži u ruci i pruža vrlo ugodnu upravljivost, zahvaljujući zaobljenjima ekrana s leve i desne strane. Dostupan je u višebojnim verzijama (na primer, s repetitivnim logotipom Honora na poleđini ili šljokicama, uz temeljnu srebrnu boju), čime se vrlo lako ističe među konkurencijom.

Njegov glavni adut je, međutim, ekran. Reč je o OLED-u dijagonale 6,57 inča s rezolucijom od 1.080 x 2.340 piksela, koji prekriva 89,7 procenata površine prednje ploče telefona, koji pruža mogućnost dinamičkog osvežavanja slike do 120 herca, uz osetljivost na dodir od 300 herca, što je – zasad – još uvek karakteristika isključivo top-modela na tržištu. Prikaz slike utoliko je izuzetno ugodan oku, uz postojanost kontrasta pri svim vremenskim uslovima i natprosečnu saturaciju, zasićenost boja, te prilagodljivu fluidnost slike.

Hardverski, uređaj dolazi s Qualcommovim najnovijim čipsetom za mid-range smartfone, 6-nanometarskim osmojezgarnim Snapdragonom 778G 5G, ali i s izuzetnim memorijskim kapacitetima – ponovno karakterističnim za top-modele – od 8 GB RAM-a i 128 GB memorije za skladište, odnosno 12 gigabajta RAM-a i 256 GB memorije za skladište. Softverski, tu je Android OS 11 i Magic UI 4.2, koji je, zapravo, identičan EMUI UI-ju, na koji su navikli korisnici Huaweievih telefona.

Brzo punjenje

Uz spomenute tanašne dimenzije, ne iznenađuje što je proizvođač u ovaj uređaj uspeo da ugradi bateriju tek prosečnog kapaciteta od 4.300 mAh, no njena autonomija se pokazala optimalnom, pa je moguće pouzdati se u ovaj uređaj do kasnih noćnih sati uz intenzivno korišćenje ako je bio na punjaču prethodne noći. Pouzdanosti u prilog ide i činjenica da se s njim isporučuje punjač snage 66 vati, koji je potpuno praznu bateriju u mogućnosti da napuni “do vrha” za 45 minuta. Kako se sve više konkurentskih proizvođača odlučuje da ne isporuči punjač s telefonom (a kamoli brzi), ovo je podatak vredan hvale.

Kamere su, zapravo, jedina karakteristika Honora 50 koja ga odaje kao predstavnika srednje klase uređaja. Setup se sastoji od četiri objektiva na pozadini, gde glavna kamera ima senzor maksimalne rezolucije 108 megapiksela, a koji kreira sasvim prosečne fotografije za taj cenovni razred, kojima će svi biti zadovoljni. Tu je i 8-megapikselna širokougaona kamera, kao i 2-megapikselni makroobjektiv i 2-megapikselni dubinski senzor.

Optičke stabilizacije, međutim, nema. To znači da ćete u uslovima dobrog osvetljenja dobijati i te kako dobre fotografije, dok će po noći – posebno ako se krećete – one biti s kudikamo manje detalja i s primetnim šumom, što se može eliminisati fiksiranjem telefona i dužom ekspozicijom u noćnom načinu snimanja. Za pohvalu je svakako posebno korisni širokougaoni objektiv, koji je mnogo bolji izbor od zumirajućeg objektiva (posebno kad nemamo OIS). Selfi kamera standardno je natprosečno dobra za Honor (i Huawei) i ima rezoluciju od 32 megapiksela.

Kad se sve sabere i oduzme, može se zaključiti da je ovde, u stvari, reč o jednom od najzanimljivijih modela na razmeđi premijum mid-range i near-flagship kategorije telefona, kakva je posebno popularna poslednjih meseci. S cenom od 65.000 dinara uz osnovne memorijske postavke, Honor 50 je ozbiljan kandidat za sezonski best buy.

Honor 50
Ekran: 6,67 inča (1.080 x 2.340 piksela)
Procesor: Qualcomm Snapdragon 778G 5G
Memorija 128/256 GB, 8/12 GB
Kamera: 108 MP + 8 MP + 2 MP + 2MP, 32 MP selfi
Baterija: 4.300 mAh
Dimenzije i masa: 160 x 74 x 7,8 mm, 175 g
Cena: 550 evra za 8/128 GB i 630 evra za 12/256 GB
www.hihonor.com/rs
Ekran.
Dizajn i finiš.
Memorijski kapacitet.
Baterija i punjač.
Fotografije u lošijim uslovima osvetljenja.
4.2