HiFi nagrade, EISA 2019-2020

EISA ACTIVE STEREO SPEAKER 2019-2020
ELAC Navis ARB-512

Kao deo nove serije aktivnih zvučnika iz kompanije ELAC (takođe postoje veće podnostojeće kutije ARF-51), ovi regalski zvučnici objedinjuju posebno pripremljene zvučničke jedinice, analogne skretnice i internu amplifikaciju kako bi pružili zvuk izuzetne preciznosti i jasnoće. Sa zasebnim pojačalom za svaki drajver – a visokotonac i srednjetonac postavljeni su koncentrično za poboljšani fokus, ELAC je osigurao da svaka jedinica bude iskorišćena u potpunosti. Kad povežete zvučnike s pretpojačalom pomoću RCA ili XLR kablova, dobićete kompletan i optimizovan sistem, a povezivanje se može obaviti i bežično, pomoću uređaja ELAC AirX². Briljantno!


• • •

EISA ALL-IN-ONE SYSTEM 2019-2020
Naim Mu-so 2nd Generation

Lansiranjem modela Mu-so, Naim je kreirao potpuno novu tržišnu kategoriju: all-in-one striming sistem visokog kvaliteta. Mu-so druge generacije izdiže dobitnu formulu na još viši nivo, dodajući nove funkcije i bolji kvalitet zvuka. Garnitura potpuno novih drajvera razvijena je u saradnji s Focalom, pa ovaj jednodelni uređaj zaista ispunjava čitavu prostoriju muzikom. Upotreba Naimovog “Future Platform” rešenja donosi širi dijapazon mrežnih opcija, uključujući podršku za 384/32 i ogroman broj servisa preko Chromecast Audija. Dodavanje HDMI-ARC ulaza takođe omogućuje da Mu-so oplemeni ugođaj gledanja TV-a, ali pravo otkriće jeste zvuk: otvoren, brz i detaljan, a opet prilično masivan, on postavlja nove standarde, koje drugi integrisani sistemi tek treba da dostignu.


• • •

EISA BEST BUY AMPLIFIER 2019-2020
Rotel A11

U istorijatu koji se proteže gotovo 60 godina, pristupačna i jednostavna pojačala odličnih performansi činila su okosnicu kompanije Rotel. A11 je najnoviji model u ovoj živopisnoj liniji – i to po zaista bagatelnoj ceni. Izveden u klasičnom Rotelovom dizajnu u klasi AB, on donosi 50 vati po kanalu i garnituru ulaza prilagođenu savremenim korisnicima. Pored četiri linijska ulaza, prisutan je gramofonski MM ulaz, kao i blutut aptX za bežično povezivanje prenosivih uređaja. Elaboriran dizajn i upotreba prilagođenih Rotelovih komponenti osiguravaju odličan kvalitet zvuka, čime je dobijeno izuzetno privlačno integrisano pojačalo, koje na prvo mesto stavlja muziku.


• • •

EISA BEST BUY TURNTABLE 2019-2020
Pro-Ject X1

Ime Pro-Ject sinonim je za gramofone koji pružaju mnogo za uložen novac i proizvedeni su u Evropi. Od 1991. ova kompanija je jedan od predvodnika ponovnog buđenja vinila, a X1 predstavlja najnoviju verziju klasičnog Pro-Ject 1 gramofona, od kojeg je sve počelo. Pogledajte dalje od finiša visokog sjaja, sa osam slojeva boje i nekoliko tura ručnog poliranja – da, na pristupačnom gramofonu – i pronaći ćete unapređenja u svakom segmentu, od medijapanske baze do tanjira, oslanjanja motora, kontrole brzine i ručke od karbonsko-aluminijumskog sendviča. Čak je i preinstalirani kertridž nov i poreklom je iz Ortofona, a fino je podešen u Pro-Jectu. Van sumnje, ovo je najbolji gramofon na tržištu u cenovnoj klasi do 1.000 evra.


• • •

EISA BOOKSHELF LOUDSPEAKER 2019-2020
Monitor Audio Gold 100

Baziran na decenijama uspeha u izradi zvučnika svih veličina, Monitor Audio Gold 100 predstavlja regalski zvučnih velikog zvuka, koji je u suprotnosti s njegovim kompaktnim dimenzijama. Najnovija verzija C-CAM drajvera koristi kompozitnu konstrukciju od keramike, aluminijuma i magnezijuma za malu masu i veliku krutost, pa je zvuk brz, detaljan i moćan, uz iznenađujuće dubok i melodičan bas. Kad se tome dodaju besprekorna konstrukcija i izbor prelepih finiša, dobija se kompaktni zvučnik istinski superiornog kvaliteta.• • •

EISA COMPACT STEREO SYSTEM 2019-2020
Marantz Melody-X (M-CR612)

Objedinjujući izražen stil i jednostavnu upotrebu s fleksibilnošću i zapanjujućim performansama, Melody serija kompaktnih sistema iz Marantza uživa dugotrajnu popularnost – a M-CR612 ili Melody X najbolji je model do sada. Dostupan u crnoj boji visokog sjaja ili Marantzovom klasičnom šampanj-zlatnom finišu, uređaj kombinuje reprodukciju s CD-a i mreže, striming-servise (uključujući Spotify, TuneIn Radio i Tidal), FM/DAB+ radio, analogne i digitalne ulaze, pa ga možete koristiti i za poboljšanje zvuka s TV-a. Takođe je kompatibilan s HEOS tehnologijom, pa može biti deo većeg multirum audio-sistema s bežičnim povezivanjem, uz glasovnu kontrolu preko sistema Amazon Alexa, Google Assistant ili Apple Siri. Dodajte opciju za pokretanje dva para zvučnika s odvojenom kontrolom glasnoće i dobili ste izuzetno fleksibilan kompaktni sistem superiornog zvuka.


• • •

EISA DAC 2019-2020
Chord Electronics Qutest

Dizajniran kao zamena za hvaljeni 2Qute, Chord Electronics Qutest razlikuje se od ostalih D/A konvertera ove kompanije po tome što nema ugrađeno pojačalo za slušalice, već svu svoju moć usmerava ka što kvalitetnijoj digitalno-analognoj konverziji. Baziran na proslavljenoj FPGA DAC arhitekturi iz modela Hugo 2, on je opremljen optičkim i koaksijalnim digitalnim ulazima, uz izolovani USB-B port za povezivanje s računarom. Sve ovo je upakovano u kućište od brušenog aluminijuma superiornog kvaliteta, s analognim izlazima koji se mogu podesiti da odgovaraju pojačalima snage, pretpojačalima i pojačalima za slušalice. Ukoliko želite veliki i dramatičan zvuk iz kompaktnog DAC-a, ovo je prava stvar.


• • •

EISA DIGITAL SOURCE 2019-2020
Pro-Ject CD Box RS2 T/Pre Box RS2 Digital

Iako je najpoznatiji po gramofonima, Pro-Ject takođe stiče zavidnu reputaciju u segmentu digitalnog audija – a ovaj dvodelni komplet sačinjen od CD transporta i DAC/preampa je najimpresivniji do sada. Dizajniran u potpunosti od nule, CD Box RS2 T sadrži prilagođeni transportni mehanizam CD-Pro 8, uz šasiju od karbonskih vlakana i aluminijumske legure, i vrhunsku elektroniku za očitavanje diska. Digitalne veze ka izuzetno fleksibilnom D/A konverteru Pre Box RS2 Digital obuhvataju čak i HDMI s klokom za sinhronizaciju. DAC takođe sadrži blutut, USB-B, koaksijalne i optičke ulaze, uz odabir između tranzistorskog i cevnog analognog izlaznog stepena. Uključujući čak sedam digitalnih filtera, ova kombinacija isporučuje zvuk CD-a i visokorezolutivnog audija u najrazličitijim aromama – u pitanju su istinski audiofilski performans i superiorna fleksibilnost, upakovani u dva izuzetno kompaktna kućišta!


• • •

EISA HEADPHONE 2019-2020
Focal Elegia

Elegia su Focalove prve audiofilske over-ear slušalice zatvorenog tipa, koje objedinjuju brojne Focalove tehnologije kako bi se dobio model snažnog, ali preciznog zvuka. Ovo uključuje drajver M-profila za veću površinu membrane, bakarnu zavojnicu bez okvira i izuzetno fino vešanje kako bi drajver uvek bio čvrsto kontrolisan. Elegia su lake za pokretanje i isporučuju širok frekvencijski opseg, od dobokog basa do najsuptilnijih ambijentalnih nijansi, dok zatvoreni dizajn pomaže u eliminaciji spoljašnje buke. Ove slušalice su sjajne za slušanje i udobne za nošenje bilo kod kuće ili u pokretu.


• • •

EISA HI-FI UPGRADE 2019-2020
IsoAcoustics GAIA

Svima nam je poznat značaj izolacije u izvlačenju maksimuma iz hi-fi elektronike, ali dok ne čujete IsoAcoustic GAIA u akciji, nećete znati koliko to može uticati i na zvučnike. Pokazujući da postoji nešto sposobnije i bolje od dobrih, starih šiljaka, valjkaste GAIA podloške postavljaju se na donju stranu zvučnika, izolujući kabinet od vibracija i sprečavajući pomeranje. Uobičajeni efekti podrazumevaju spuštanje donje granice frekvencijskog opsega, poboljšanje fokusa pozornice i utegnutiji bas. Izrađene od nerđajućeg čelika u tamnom hromiranom finišu i sposobne da nose do 100 kilograma, GAIA podloške izgledaju moćno, a vašoj muzici donose magična poboljšanja.


• • •

EISA HIGH-END AMPLIFIER 2019-2020
Hegel H390

Na prvi pogled, Hegelov H390 izgleda kao stanjena i pristupačnija verzija moćnog pojačala H590, što ne predstavlja iznenađenje, jer je to u osnovi tačno. Ipak, H390 nije samo to: on nudi gotovo iste performanse kao veliki brat po upola nižoj ceni! Sposoban je da zaprepašćujuće lako pokreće gotovo svake zvučnike zahvaljujući snazi od 250 vati po kanalu, uz integrisani UPnP i AirPlay 2 striming, Roon Ready sertifikat i podršku za MQA i DSD. Pristupite onlajn muzičkim servisima, povežite digitalni ili analogni izvor, ili jednostavno puštajte muziku s telefona – ovo neverovatno fleksibilno pojačalo jednostavnog izgleda može sve to.


• • •

EISA HIGH-END LOUDSPEAKER 2019-2020
KEF R11

KEF izrađuje sjajne zvučnike već gotovo 60 godina, ali R serija dostiže nove visine u pogledu performansi, stila i isplativosti. R11 objedinjuje sve elemente tog napretka, od najnovije generacije koaksijalnog Uni-Q drajvera za superiornu preciznost i fokus – uz anodizovani finiš koji se savršeno uklapa s premijum kabinetima – pa do pametno osmišljenih mrežica s mikroperforacijama, koje ni na koji način ne utiču na zvuk. Kao rezultat je dobijen vitak zvučnik velikog i bogatog zvuka, s obiljem detalja i superiornom muzikalnošću, uz stil koji mu osigurava da izgleda jednako impresivno kao što zvuči.


• • •

EISA LOUDSPEAKER 2019-2020
Bowers & Wilkins 603

Bowers & Wilkins serije 600 već decenijama postavljaju standarde među pristupačnim zvučnicima, a njihova najnovija verzija najbolja je do sada. Ovo je posebno tačno za podnostojeće 603, koji pružaju upečatljivu kombinaciju mogućnosti i kvalitet za uložen novac, zahvaljujući tehnologiji preuzetoj od flegšip serije 800 Diamond i racionalizaciji ponude unutar serije. Decoupled Double Dome visokotonac i Continuum Cone srednjetonac donose detalje, fokus i prisutnost zvuka, dok par bas-drajvera s Flowport otvorom obezbeđuju bogatu i dramatičnu reprodukciju u svakom trenutku. Ovo su iznenađujuće napredni zvučnici za uložen novac.


• • •

EISA SMART AMPLIFIER 2019-2020
NAD M10

NAD-u je bilo potrebno neko vreme da uđe u svet all-in-one mrežnih audio-uređaja, ali M10 je bio vredan čekanja, jer ovo senzacionalno malo pojačalo takođe je kompletan “just add speakers” muzički sistem. Ekran osetljiv na dodir, koji pokriva ceo prednji panel, oslonac je dramatičnog dizajna, a ujedno dozvoljava pristup svim mogućnostima pojačala. Ona uključuju striming-servise (uz BluOS, koji omogućuje multirum povezivanje s drugim Bluesound uređajima), blutut i AirPlay 2, uz dodatne digitalne i analogne ulaze, HDMI-ARC vezu za zvuk s TV-a, pa čak i Dirac Live sistem za optimizaciju zvuka. Konačno, uz NAD-ovu HybridDigital amplifikaciju, M10 će pokrenuti bukvalno svake zvučnike – ovo je istinski majstor u reprodukciji muzike na moderan način.


• • •

EISA STEREO SYSTEM 2019-2020
Primare CD35/I35 Prisma

Kao nekadašnji dobitnik EISA nagrade, Primare nastavlja s osvajanjem uz novo pojačalo I35 i CD/mrežni plejer CD35 Prisma. Pojačalo je jednostavno, ali bajnog zvuka, zahvaljujući potpuno analognom dizajnu koji isporučuje pregršt snage pomoću UFPD 2 amplifikacije. Modularan dizajn znači da se pojačalu, po želji, mogu dodati DAC kolo i mrežni/multirum modul Prisma. CD35 Prisma je takođe umrežen i nudi žičano ili bežično povezivanje, kao i AirPlay, blutut, Spotify Connect i Chromecast za pristup hiljadama striming-servisa. Ovo je toliko moćnije od običnog CD/amp sistema – ovo je budućnost visokorezolutivnog kućnog hi-fija.


• • •

EISA STREAMING DAC 2019-2020
Mytek Brooklyn Bridge

Kako naziv sugeriše, najnoviji Mytekov proizvod predviđen je kao most između mrežnog audija i hi-fi sistema – ali je zapravo mnogo više od toga. Baziran na tehnologiji iz modela DAC+, Brooklyn Bridge objedinjuje mrežni plejer, DAC i pretpojačalo u samo jednom kompaktnom kućištu, pružajući digitalne, analogne i gramofonske ulaze i RCA, XLR i izlaze za slušalice. Kontrola se obavlja preko aplikacije za smartfon, uz reprodukciju s mrežnih izvora, Roon platforme, onlajn servisa (uključujući Qobuz i Tidal), računara preko USB veze i USB skladišta. Možda je kompaktan, ali ovo je izvanredno fleksibilan mrežni plejer, izvrsnog zvuka.


• • •

EISA TURNTABLE 2019-2020
MoFi UltraDeck+M

Dolazeći iz kompanije koja nam je donela Mobile Fidelity Sound Lab vinilna izdanja, UltraDeck+M nije samo odličan gramofon već kompletno rešenje za puštanje ploča. Stiže s preinstaliranom MM zvučnicom MoFi MasterTracker visokog kvaliteta, što znači da postavljanje traje nekoliko minuta. Vrhunski inženjering obezbeđuje preciznu i kvalitetnu izradu, koja se oslanja na ekspertizu nekih od vodećih imena u reprodukciji vinila. Ovo podrazumeva potpuno stabilnu brzinu okretanja, dok se pomenuti kertridž, metalnog kućišta, zaista uvlači pod kožu tokom reprodukcije, dodatno ističući sve vrednosti i inženjering ovog gramofona.


• • •

EISA WIRELESS STEREO SPEAKER 2019-2020
KEF LSX

KEF je napravio pravu pometnju kad je lansirao bežičnu verziju zvučnika LS50, dobitnika EISA nagrade, pretvarajući već impresivan model u zvučnike koji sadrže kompletan hi-fi sistem. LSX donosi ovaj koncept u kompaktnijem i pristupačnijem izdanju, objedinjujući stručnost kompanije na poljima drajvera, amplifikacije i bežičnog striminga sa sjajno stilizovanim dizajnom, dostupnim u opsegu privlačnih boja. S integrisanom Apple AirPlay 2 i blutut vezom, pristupom Spotify i Tidal servisima i kontrolom preko odlično uređene aplikacije za smartfon, ovo može biti sve što mnogi korisnici traže od hi-fi sistema.


• • •

EISA AV ACCESSORY 2019-2020
IsoTek SMART Delta

Svaki audio-video sistem traži mnogo snage, ali samo će čista snaga omogućiti da sve vaše komponente pruže maksimum. IsoTekova serija SMART Power pruža i više od toga, jer uz filtraciju, uklanjanje neželjenog šuma i zaštitu od varijacija u naponu obezbeđuje potpuno programabilno uključivanje i isključivanje uređaja. Koristeći kontrolu preko eterneta ili wi-fija, možete odrediti redosled uključivanja i isključivanja, dodeliti nazive svakom priključku i čak obavljati kontrolu preko aplikacije na telefonu. Dakle, SMART u nazivu nije tu bez razloga, jer je njegov uticaj na kvalitet reprodukcije vašeg sistema zaista impresivan.