Hi-Files Show 2018

Not new, but improved!

Jedini srpski sajam audio i video tehnike ove godine slavi 15. izdanje!

U beogradskom hotelu “Holiday Inn” 17. i 18. novembra održan je 15. po redu Hi-Files Show. Ako vas je ovo načas zbunilo, da podsetimo da se jedno vreme sajam održavao dvaput godišnje. Iako hi-fiju na Balkanu treba dati beneficirani staž zbog teških uslova u kojima opstaje, zbog čega pomenuta brojka dobija na težini, nismo se umorili – naprotiv. Ne reklamiramo se kao “new and improved”, kako nam proizvođači svake godine serviraju svoje novitete, ali se ovaj jubilarni Hi-Files Show zaista ističe dosad najvećom ponudom izlagača, kao i većim brojem posetilaca, domaćih i iz susednih zemalja. Između ostalog, zabeležili smo i rekordnu posetu nežnijeg pola. Nije sve bilo novo: uobičajena društva, solid state i cevni tabori, loudness war između soba, čisto da se posetioci osećaju odomaćeno.

4Audio
Najveći domaći distributer poslednjih godina uveo je običaj da demonstrira uređaje sve bliže vrhu svoje ponude, na veliko zadovoljstvo publike. Tako se ove godine došlo do line-upa, koji je verovatno najbolji koji je 4Audio dosad prikazao. Zvezda prezentacije bila je kombinacija referentne klase Audio Research i Sonus faber. Sistem su činili CD transport Audio Research reference CD9 (14.000 evra) i DAC9 (13.000 evra) kao izvori, priključeni na pretpojačivač 6PRE (14.000 evra) i monoblokove 160M (17.000 evra za komad). Ova referentna cevna elektronika pokretala je Sonus faber Il Cremonese (45.000 evra), 3,5-sistemski podnostojeći omaž Antoniju Stradivariju, u neverovatno otvorenoj, širokoj i vazdušastoj prezentaciji.

U drugoj sali bila su prezentovana dva sistema pristupačnija smrtnicima. U prvom smo imali priliku da čujemo i vidimo premijeru Unison Research zvučnika s oznakom MAX 1 (4.500 evra), podnostojeće horne otvorenog i direktnog zvuka, koje su pokretali cevni integrisani pojačivač Unison Research S6 (3.500 evra), odnosno hibridni integrisani pojačivač Unico Due (2.400 evra) i CD plejer i DAC Unico Due (3.200 evra) s cevnim izlazom. Kako smo uz Unison Research navikli da slušamo zvučnike Opera, u prvi mah je izgledalo kao da je ova firma naglo promenila svoju filozofiju zvuka. Za ljubitelje D klase tu je bio sistem koji su činili NAD Masters M32 integrisani pojačivač (4.000 evra) iz njihove referentne klase i vrlo dinamični zvučnici PSB Imagine T2 (2.600 evra). U sistemu je korišćen i strujni kondicioner Oehlbach Power Station 909 (700 evra).
www.4audio.rs

Auris Audio
Nakon više godina odsustva, posetioci su ove godine imali priliku da vide povratak Auris Audija na Hi-Files Show. Ovaj proizvođač iz Kruševca s međunarodnom reputacijom predstavio je najnovije komponente iz svog programa, kao i dalji razvoj dizajna svojih uređaja. Zvezde prezentacije bili su monoblokovi Forte 150 (16.000 evra): zanimljivog profila, koji sugeriše znak za beskonačnost, i izuzetne izrade, u pitanju je PP pojačivač sa dve KT150 cevi u izlazu i 6SN7 cevima na ulazu, snage 100 vati na osam oma. Bio je uparen s pretpojačivačem Largo SE (3.000 evra) i zajedno su pokretali Poison 8 (9.000 evra), četvorosistemske podnostojeće zvučnike osetljivosti 91 decibel. U drugom sistemu prikazan je cevni integrisani pojačivač Fortissimo (10.900 evra) u PP topologiji s cevima KT120 na izlazu i ECC99 na ulazu sa 100 vati po kanalu u A/AB klasi. Fortissimo je pokretao zvučnike Poison 88 (12.000 evra), odnosno Poison 4 (6.000 evra). Poison 88 predstavlja starijeg brata modela 8, sa osetljivošću od 93 decibela i MTM rasporedom jedinica na prednjoj ploči. S druge strane, Poison 4 je manjih, prihvatljivijih dimenzija, sa istom konfiguracijom jedinica. Jedan od izvora na prezentaciji bio je i prototip budućeg CD plejera u cevnoj tehnici s radnim nazivom Legato i s projektovanom cenom od oko 4.900 evra. Pored njega, posetioci su mogli da čuju DAC D2D (2.450 evra): ovaj konverter rezolucije 32/384, koji nativno prima DSD, poseduje po tri koaksijalna i optička ulaza, USB, kao i blutut 4.0 ulaz za bežični striming.
www.aurisaudio.rs

Trafomatic Audio
Nakon što je požneo uspeh u svetskim audiofilskim vodama, Trafomatic Audio se vraća na Hi-Files Show u novom ruhu, neprepoznatljivom za one koji u međuvremenu nisu pratili njihov razvoj, i s nekoliko poslastica u distribuciji. Da pođemo redom… Balansirani linijski pretpojačivač Lara (9.100 evra) poseduje tri činč i dva balansirana ulaza, kao i po jedan činč i XLR izlaz, sprežne trafoe na ulazu i par 6N30P cevi. Luna (14.800 evra) referentni je gramofonski pretpojačivač u A klasi s odvojenim napajanjem i step-up trafoima s kobaltnim jezgrima i motanom Cardas bakarnom žicom. Konačno, tu su bili i monoblokovi Pandora (23.800 evra s bazama). Kao analogni izvor korišćen je gramofon Dr. Feickert, model Woodpecker (4.000 evra) s glavom Black Crimson, čedom Van den Hula mlađeg, Williama) i DAC Rockna Wavedream (8.500 evra). Veliku pažnju privukli su zvučnici Blumenhofer Classic 1733 (15.000 evra). Reč je o modelu predstavljenom u maju ove godine, trosistemskom podnostojećem zvučniku s bas-jedinicom od 15 inča, s izgledom stare škole i neverovatnim finišima u plemenitim furnirima. Kroz čitav sistem korišćeni su kablovi Way Cables.
www.trafomaticaudio.com

Sretenović Audio
U sali koja se presijavala u dobro poznatoj plavoj i zelenoj svetlosti, Sretenović Audio demonstrirao je odranije poznatu sinergiju McIntosh i JBL, samo sada u novom izdanju i s novim komponentama. Gramofon McIntosh MT2 (5.800 evra) bio je priključen na najbolji integrisani pojačivač ove firme, MA9000 (13.000 evra), koji je sa svojih 300 vati po kanalu pokretao JBL S4700 (16.000 evra) iz serije Synthesis, grandiozni podnostojeći trosistemac od 300 vati i 94 decibela s hornom, u koji je preneto dosta tehnologije iz profesionalnog K2 S9900, u kombinaciji prepoznatljive plave boje ovog američkog proizvođača i luksuznog furnira. Sistem je bio povezan interkonekt kablovima MIT Evolution 1 i 2, Predator 6 i Z-Cord.

Postavka u sali bila je tako koncipirana da su je činile dve prezentacije na suprotnim zidovima, pa je prelazak na drugi sistem značio da publika jednostavno zarotira stolice za 180 stepeni. Taj drugi sistem činio je Luxman PD171A (7.000 evra), beskompromisni belt drive gramofon opremljen glavom Dynavector 20X2, priključen na gramofonski pretpojačivač Pathos Evo In The Groove (2.000 evra) i dalje u Luxman C700U/M700U kombinaciju pretpojačivača i snagaša, koji je pokretao italijanske zvučnike Chario Constellation Pegasus Mk2 (3.500 evra) u vrlo zanimljivom i bitno drugačijem sazvučju od postavke na suprotnoj strani sale.
www.sretenovicaudio.com

Vox Trade
Minimalistička, ali zbog toga ništa manje zanimljiva prezentacija nego prethodnih godina, i ovog puta privukla je veliki broj pažljivih slušalaca u salu Vox Tradea, gde su noviteti bili spojeni s klasicima high-enda. CD transport Moon Neo – 260DT i legendarni i danas praktično nenabavljivi Karan Acoustics DAC-om kao izvor bili su priključeni na Moon P8 dual-mono, balansirani pretpojačivač (17.000 evra) i Moon W-7m monoblokove (26.000 evra za par), koji su davali po 1.000 vati snage u Dynaudio Contour 60, trosistemski podnostojeći zvučnik s vrha ove serije. S ovom amplifikacijom Dynaudio je ponovo našao svoje karakteristično sazvučje, koje je uglavnom ujednačeno i varira po veličini u zavisnosti od konkretnog modela. U zavisnosti od finiša, cena ovih zvučnika kreće od 9.000 evra. Kao alternativni izvor korišćen je i strimer Aurender A10, a ceo sistem bio je povezan kablovima Transparent Audio Ultra.

Drugi sistem činili su strimer Electrocompaniet Rena S-1 direktno povezan na aktivne bežične zvučnike Dynaudio Xeo 30 (3.600 evra) s integrisanim hubom koji zamenjuju Xeo 6, uz znatna unapređenja hardvera i softvera.
www.vox-audio.com

Rotary Audio
Distributerska kuća iz Hrvatske malo koga je ostavila ravnodušnim svojom prezentacijom, u kojoj je teško reći koji je uređaj ili zvuk bio glavna zvezda. Nema sumnje da su sve uši najviše bile okrenute ka zvučnicima Franco Serblin Ktêma (27.500 evra), čiji je zvuk mnoge podsetio na Sonus faber kad ga je još vodio sâm Serblin. Ktême su bile priključene na D’Agostino Momentum integrisani pojačivač (35.000 evra). Digitalnu granu lanca činio je referentni kombo dcS Vivaldi: transport, DAC apsempler i klok, čija je ukupna cena oko 100.000 funti, jer je zaista šteta (a i zvučno inferiorno) ne posedovati ih sve. S druge, analogne strane, bio je referentni gramofon Kuzma R (14.000 evra s ručicom) i glavom CAR 30 (8.000 evra), precizno izrađenom u Japanu. Analogni zvuk bio je potpuno transparentan i otvoren bez ikakvih šumova, najviše nalik na master-traku. U sistemu su korišćeni kondicioner Shunyata Denali (2.800 evra), kablovi Sumic Audio i polica Basso Continuo Accordeon XL4.
www.rotaryaudio.com

Trifecta grupa
Sada pod novim imenom, ali poznati publici po zastupništvu Audio Notea i živim prezentacijama, Trifecta grupa je prezentovala Roon Nucleus (1.800 dolara) sa istoimenim softverom za striming preko SOtM tX USB Ultra (1.500 evra) i DAC-a Lampizator Amber (2.000 evra). Ovaj digitalni strim je preko pojačivača Audio Note OTO SE Signature (6.000 evra) pokretao zvučnike Audio Note J/Lx Hemp (6.000 evra) sada mnogo bolje pozicionirane nego prethodnih godina. Drugog dana, digitalni deo sistema činili su SOtM sMS 200 Ultra (1.500 evra), napajanje sPS 500 (500 evra), SOtM tX USB Ultra i klok sCLK OCX10 (3.800 evra). U sistemu su upotrebljeni zvučnički i interkonekt kablovi Audio Note Sootto Silver (4.000 evra).

Dayens
Kuća iz Šapca s međunarodnom reputacijom, koja neguje specifičnu, ali uvek ugodnu boju zvuka, predstavila je novitete koji su najavljeni prošle godine, kad su još bili u razvoju i fazi testiranja. Novi kombo i vrh ponude u amplifikaciji sad čine pretpojačivač Ecstasy IV (2.000 evra) i pojačivač snage Ecstasy IVse (3.500 evra) sa 175 vati na osam oma. Njih smo slušali s dvosistemskim podnostojećim zvučnicima Grande Mikra (4.500 evra), koji se nastavljaju na fascinaciju Dobrinovih malim drajverima u voluminoznom i umrtvljenom kućištu prilične mase, na plintama. Manji sistem veoma prijatnog i detaljnog zvuka, s ne tako malo nižih frekvencija, činili su Ampino pre (650 evra) sa četiri linijska ulaza i monoblokovi Ampino mono (1.200 evra), koji su pokretali regalske (ili stone) zvučnike Grande Nano (1.500 evra).
www.dayens.rs

Solaja Audio
U većoj ekspanziji nego ikada ranije, Solaja Audio predstavio je čak tri nova cevna pretpojačivača: Grand Excellence s cevnim ispravljanjem i stablizacijom odvojenom od audio-sekcije u kojoj je TVC regulacija glasnoće; Harmonic (2.000 evra) s cevnim ispravljanjem i stabilizacijom, kao i s daljinskom kontrolom; konačno, model Sinatra sa solid state napajanjem i tri cevi u izlazu. Snagaš SE215W (2.500 evra) od 15 vati po kanalu s cevima 6N6p na ulazu i 6S33S u izlazu. Zvučnici Model B (6.000 evra) Tight Sound Factory iz Sremskih Karlovaca su trosistemci sa dva aktivna basa koje pokreću ICEPower moduli snage 250 vati preko aktivnih skretnica do 120 herca, dok su pasivni srednjetonac Fostex FF165 i ribon RAAL 70-10 bili priključeni na cevne izlaze preko pasivne skretnice (120 herca i 3,5 kiloherca).
www.solajaaudio.com

Esse Quadro
Još jedna premijera na ovogodišnjem Hi-Files Showu bio je Esse Quadro, novitet iz Italije, preciznije iz Trsta, s ručno pravljenim zvučnicima vrhunskog zvuka i izrade. Iz serije L’Una predstavljeni su modeli 146 Speciale i 177, regalski dvosistemski zvučnici s prednjim bas-refleksom. Manji model koristi tekstilni visokotonac Morel od 28 milimetara i papirni mid-bas SEAS od 146 milimetara, dok veći koristi Scan-Speak visokotonac i 177-milimetarski mid-bas, oba u umrtvljenom kabinetu od prirodnog drveta. Esse Quadro koristi vdH CS 12 provodnike za unutrašnje ožičenje i WBT Nextgen terminale. U sistemu su kao izvor radili CD plejer i DAC McIntosh MCD 350 i kompjuter kao strimer, dok je integrisani Mark Levinson 585 služio kao amplifikacija uz MIT kablove.
www.essequadro-speakers.com

AV Impuls
Beogradski AV Impuls ove godine je obeležio jubilej i tim povodom su posetioci mogli da ostvare lepe popuste ili da makar uživaju u kvalitetnom piću uz isto tako kvalitetnu prezentaciju. Prvog dana predstavljeni su zvučnici Spendor Classic 2/3 (4.000 evra) u odličnoj sinergiji sa Exposure pretpojačivačem 5010 (2.400 evra) i monoblokovima (5.100 evra), koji zamenjuju dosadašnju seriju MCX. Dopuna u najnižem opsegu bio je REL S3 SHO (1.950 evra). U nedelju su zvučnike zamenili Spendor A7 (3.600 evra) u sistemu u kome su se smenjivali Hegel H190 (3.650 evra), Creek Evolution 100A (1.800 evra) i Exposure XM5 (1.500 evra), kao i DAC-ovi Chord Hugo 2 (2.250 evra) i Qutest (1.500 evra) i Young M2Tech Young MkIII (1.450 evra) – sve zajedno u uvek zanimljivoj i dinamičnoj demonstraciji srednjeg segmenta hi-fija kod AV Impulsa.
www.avimpuls.com

Fonos Acoustic
Domaći audio-konstruktor iz Vršca, vrlo diskretnog profila, debitovao je na Hi-Files Showu s vrlo zanimljivim rešenjima u oblasti digitalnih izvora i amplifikacije. Hibridni pretpojačivač Convertible (1.650 evra) nudi mogućnost izbora između solid state i napajanja s cevnim ispravljanjem i stabilizacijom, kao i izbor pojačanja na duplim triodama na izlazu. Convertible je bio uparen s tranzistorskim snagašem Aery RPS100 (1.850 evra). Kao izvori, korišćeni su Clearline DSD plejer s nativnim DSD64 ulazom i DAC sa četiri 1541 konvertera u NOS modu, oba od istog proizvođača. Kao transport je korišćen Sony CD-P227. Umesto najavljenih zvučnika iz sopstvene proizvodnje, u sistemu su radili modifikovani Infinity Kappa 8 u vrlo prijatnoj i dinamičnoj sinergiji.

Intek
Na prezentacijama slovenačkog Inteka s regionalnom distribucijom uvek se dešava puno toga, a ove godine čak dve premijere: Aurender ACS10 (5.900 evra) strimer i muzički server s transportom za ripovanje i Shunyata Denali D6000T struni kondicioner (5.500 evra). Kao izvor korišćen je i Resolution Cantata 3.0 (13.000 evra). U amplifikaciji nalazimo NuPrime Audio STA10 monoblokove (1.800 evra za komad), koji su pokretali pristupačne ATC SCM 7 (1.100 evra), ali i podnostojeće 2,5-sistemce Wilson Benesch Square Three, takođe pristupačne za ovu firmu (6.000 evra). Zvučnicima su u hotelskom prostoru pomagali aktivni bas-trepovi PSI Audio AVAA C20 (2.400 evra za komad). Od pribora su korišćeni kablovi Shunyata Delta NR (940 evra), Alpha NR (2.400 evra) i Sigma (4.300 evra), kao i Audioquest Wide, Castle Rock i Coffee.
www.intek-hifi.com

Kii Audio Srbija
Domaći zastupnik ove nemačke firme prikazao je publici model Three (11.080 evra) sa ukupno šest drajvera na prednjim, bočnim i zadnjim stranicama kabineta. Dalje je sve prepušteno naprednoj DSP elektronici, koja je ovde spuštena iz pro audio-segmenta: DSP, naime, brine ne samo o reznim frekvencijama nego i o vremenskom i faznom ujednačenju i o tonskim kontrolama. Ovim aktivnim zvučnikom upravlja se pomoću daljinske komande Control (1.500 evra). Kao izvor je korišćen medija server Melco Server N1A (2.500 evra), koji može da radi bilo kao mrežni plejer, bilo kao NAS direktno povezan na reproduktor po izboru, a opremljen je solidnom internom memorijom od četiri terabajta. Od opreme su korišćeni strujni filter Audience AR6 (3.500 evra) i kombinacija kablova domaćeg FTA i USB kabl Wireworld Platinum.
kiiaudio-srbija.com

Gallus Audio Technology
Slovenački konstruktor je prethodnih godina nastupao sa zvučnicima iz vrha svoje ponude u zajedničkim prezentacijama s drugim hi-end proizvođačima iz regiona. Ovog puta, Gallus Audio je na samostalnoj prezentaciji predstavio pristupačne zvučnike Portato (3.200 evra) iz serije Classic. U pitanju su podnostojeći kompresioni trosistemci osetljivosti 90 decibela sa dva srednjetonca i visokotoncem u D’Appolito rasporedu. I dalje impozantnih dimenzija i mase, Portato je formom ipak prilagođeniji dnevnoj sobi, pa se vrlo dobro uklopio u poprečno postavljeni setap u hotelu. Direktnom i otvorenom zvuku doprinosili su pretpojačivač Griffon XT i monoblokovi Electron Audio ION iz Hrvatske, u hibridnom spoju triode na ulazu i 250 W / 8 Ω na izlazu u D klasi. Kao izvor je korišćen modifikovani CD plejer Sony CD 50 Esprit.
www.gallus-audio.com

Napomena: Sve cene navedene u tekstu dobijene su od izlagača direktno ili s njihovih veb-sajtova u vreme održavanja Hi-Files Showa i iskazane su bez sajamskih popusta i ponuda. Za aktuelne cene, popuste i promocije kontaktirajte direktno s izlagačima.