Harman Kardon Surround

Bežični Surround

Komplet za kućni bioskop nove generacije, jednostavnog naziva Surround, donosi bežično povezivanje svih zvučnika, podršku za 4K Ultra HD materijal i praktične dodatne opcije.

Poput drugih Harman Kardon uređaja koji su predviđeni za široku upotrebu, komplet Surround osmišljen je tako da bude što jednostavniji za postavljanje i korišćenje. Ovo je primetno već tokom otpakivanja, jer su sve komponente sistema smeštene u zasebne kutije unutar velikog pakovanja i pregledno obeležene brojevima, a dodatna ilustracija pokazuje čemu koji deo služi i gde ga treba postaviti.

Tonalitet je ravnomeran u svim delovima opsega.

Glavni deo sistema predstavlja centralna jedinica manjih dimenzija, izvedena od čvrste plastike zaobljenih rubova i s diskretnim obrubom u mat hromu po gornjoj ivici. Fizički tasteri ne postoje, a na prednjem panelu nalazi se izduženi kolor-ekran, koji nas je podsetio na zvučnike serije Citation. Pored prikaza najvažnijih informacija, ekran služi i za podešavanja, jer je osetljiv na dodir, pa se preko njega pristupa menijima i odabiru željene opcije.

Na zadnjoj strani uređaja nalaze se četiri HDMI ulaza i jedan izlaz s podrškom za ARC (Audio Return Channel), a prisutni su i po jedan digitalni optički i analnogni 3,5-milimetarski audio-ulaz. Ovo znači da sistem omogućuje povezivanje velikog broja izvora, poput video-plejera, kablovskog/satelitskog risivera, konzole za igranje i računara, kako bi preuzeo ulogu istinskog centra kućne zabave. Pored toga, prisutno je povezivanje na lokalnu mrežu pomoću kabla ili bežičnim putem, kao i blutut za direktnu vezu i reprodukciju s mobilnih uređaja.

Zvučnici za prednje i zadnje kanale sasvim su isti – u pitanju su vitki sateliti zaobljenih uspravnih zidova, koji su nas, opet, podsetili na određene modele iz serije Citation. Gotovo čitav kabinet uvijen je u čvrstu metalnu mrežicu, dok su gornja, donja i manji deo zadnje strane izrađeni od plastike. Kako je povezivanje bežično, na satelitima se nalaze samo priključak za odvojivi strujni kabl i taster za resetovanje. Proizvođač navodi da su ispod mrežice smešteni 32-milimetarski visokotonac i dve mid-bas jedinice prečnika 76 milimetara, a za pokretanje je predviđena amplifikacija od 50 vati po zvučniku. Centralni zvučnik izveden je u istom stilu, ali uz prilagođenost horizontalnom postavljanju, što podrazumeva nešto veću širinu i niži profil.

Kao poslednji, ali ne manje značajan deo sistema, prisutan je sabvufer. Izveden je prilično atraktivno, s nešto većom širinom i dužinom, ali uz veoma malu visinu, od svega oko 12 centimetara, kako bi mogao biti smešten na policu, komodu ili čak ispod kauča. Opremljen je niskotonskom jedinicom prečnika 178 milimetara i amplifikacijom od 120 vati, dok su bas-refleks otvori postavljeni na bokovima.

Upotreba i zvuk

Na početku teksta napomenuli smo da je neophodno pratiti instrukcije za postavljanje, a oznake za poziciju nalaze se i na zadnjoj strani svakog zvučnika. Naime, ovo je važno zato što je sistem potpuno podešen još u fabrici, a zvučnici su prilagođeni za rad na zadatoj poziciji kako bi se postigao optimalan kvalitet reprodukcije.

Očekivano, postavljanje sistema sasvim je jednostavno, a potrebno je samo obezbediti dovoljno priključnih mesta za napajanje svakog zvučnika. Dizajn i gabarit svih komponenti su takvi da se one lako i neprimetno uklapaju u svako okruženje, uz pojavu koja je toliko diskretna da ćete uskoro zaboraviti da postoje. Pored toga, uz sve zvučnike isporučuju se dodatni nosači za zidnu montažu, dok uz sabvufer dolazi stalak koji omogućuje uspravno postavljanje.

Kad je postavljen i uključen, sistem automatski povezuje sve zvučnike s centralnom jedinicom – neupadljive bele LE diode na zvučnicima trepću dok je povezivanje u toku, a postojano svetle kad se povezivanje obavi. Sledi mrežno povezivanje, koje se odvija po odavno ustanovljenim pravilima, mada veoma mali ekran uslovljava da tokom osnovnih podešavanja morate stajati (ili, poput autora ovog teksta, čučati) pored centralne jedinice. Nakon toga sistem se može povezati na Google Home. Integrisani Chromecast omogućuje sasvim jednostavan striming muzike s deljenih skladišta na lokalnoj mreži, kao i pristup onlajn muzičkim servisima, a kontrola se obavlja preko mobilnog uređaja. Drugim rečima, praktično svaki muzički sadržaj kojem možete pristupiti preko smartfona možete i da prosledite na Surround sistem pomoću Chromecasta.

Tokom upotrebe Surround pokazuje veoma dobru usaglašenost svih zvučnika, što je veoma važno kod sistema kućnog bioskopa. Tonalitet je ravnomeran u svim delovima opsega, ali i sa svih zvučnika, pa je ugođaj veoma verodostojan. Zvučni efekti su odlično usklađeni s dešavanjima na ekranu i sistem ne pokušava da napravi atrakciju na veštački način – ukoliko je u toku dijalog, glasovi će biti jasni i razgovetni, a pozadinski šum sveden na najmanju meru.

Situacija se, naravno, menja kad dođe do akcije: tada na scenu stupa odlična dinamika, a zadnji zvučnici se bude iz dremeža i donose sjajne višekanalne efekte. Trodimenzionalno pozicioniranje je na visokom nivou, uz precizno ocrtavanje tonova u prostoru i prilično bogate, živopisne note u srednjem delu spektra. Tipično za ovog severnoameričkog proizvođača, tonovi u celom čujnom opsegu pružaju odličnu ravnotežu između zasićenosti i detaljnog, definisanog prikaza.

Zahvaljujući sabvuferu, donjim delom spektra gospodare snažni i masivni tonovi, izraženog udarca i dobre brzine. Tokom testiranja ustanovili smo da kvalitet niskih tonova najviše zavisi od kvaliteta zvučnog zapisa, pa tokom reprodukcije kompresovanih formata može doći do umanjenja definicije najdubljih basova. Stoga, preporučujemo upotrebu nekompresovanih ili, još bolje, visokorezolutivnih zvučnih zapisa.

U pogledu praktičnosti, moramo spomenuti pripadajući daljinski upravljač, punih dimenzija i solidnog kvaliteta izrade. Pored osnovnih komandi, preko njega se mogu odabrati predefinisani modaliteti zvuka (Standard/Music/Voice/Movie) i obaviti podešavanja po sopstvenim afinitetima (Personal), uz zasebno podešavanje niskotonskog opsega. Pored toga, noćni režim omogućuje aktivaciju DRC modaliteta (Dynamic Range Control) jednostavnim pritiskom na taster, a tu su i namenske komande za brzu sinhronizaciju zvuka i slike.

Zaključak

Kao sistem namenjen najširim slojevima korisnika, Harman Kardon Surround donosi zavidnu jednostavnost pri postavljanju i upotrebi, uz gotovo nepostojeću potrebu za podešavanjima. Zahvaljujući bežičnom povezivanju, odsustvo zvučničkih kablova predstavlja pravo olakšanje za većinu nas koji nemamo zasebnu prostoriju za multimedijalnu zabavu, već nam se audio-video sistemi nalaze u sklopu dnevnog boravka, a kompaktne dimenzije, diskretan dizajn i mogućnost postavljanja na zid čine da imamo sve manje izgovora da sebi ne priuštimo pravi sistem kućnog bioskopa.

Harman Kardon Surround
Broj kanala: 5.1
Ukupna snaga sistema: 370 W
HDMI ulazi/izlazi: 4/1
Digitalni ulazi: 1x optički
Analogni ulazi: 1x 3,5 mm
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut
Daljinski upravljač: da
Sateliti: 2x75 mm mid/bas, 1x32 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 105x274x86 mm
Centralni zvučnik: 1x75 mm mid-bas, 1x32 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 365x73x106 mm
Sabvufer: 1x178 mm bas
Dimenzije (ŠxVxD): 121x396x496 mm
Centralna jedinica (ŠxVxD): 305x60x155 mm
Ukupna masa sistema: 17,6 kg
Cena: 2.500 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Bežična veza sa svim zvučnicima.
Krajnje jednostavna upotreba.
Tonska uravnoteženost.
Precizan i dinamičan surround.
Basovi zahtevaju kvalitetne formate.
Neupotrebljivo mali displej.
4