Harman Kardon Soho I

Prestiž u malom pakovanju

Najmanje on-ear slušalice američkog proizvođača ponuđene su kupcima u različitim bojama, ali i nivoima funkcionalnosti – od baznog modela, pa do izvedbe s bežičnim povezivanjem.

Image - Soho 03Na našem testu se ovom prilikom našao jednostavniji model, koji se povezuje pomoću kabla i opremljen je daljinskom komandom kompatibilnom sa Apple uređajima. Slušalice Soho I isporučuju se u kvalitetnom pakovanju, na koje nas je Harman već navikao. U paketu opreme dobija se kutija od tvrde plastike, koja odlično štiti slušalice i poseduje dodatni džep za sitnice, ali nam se čini da njen površinski sloj nije previše otporan na habanje i da će se brzo izgrebati ukoliko je nosite u torbi ili rancu. Ostatak opreme obuhvata jednostavno korisničko uputstvo, kao i dodatni kabl bez daljinskog upravljača.

Ukoliko ste, poput nas, Soho I slušalice dosad videli samo na fotografijama, njihov dizajn će vas verovatno zavarati. Naime, Soho I se vizuelnim stilom oslanjaju na skuplje modele CL i NC, s karakterističnim pravougaonim rezonatorima i vidljivom metalnom konstrukcijom, ali je njihov gabarit znatno manji – ukupne dimenzije rezonatora su svega oko 50×45 milimetara. Ipak, luksuz ovih malih bisera je nepobitan: spoljna strana rezonatora, kao i nosač presvučeni su prirodnom kožom, a delovi od nerđajućeg čelika imaju fini brušeni finiš. Verzija na testu bila je izvedena u uvek aktuelnoj kombinaciji crne kože i sivih metalnih delova, a u ponudi su još bela i braon boja. Nosač se sastoji od dve paralelne trake, što dodatno vizuelno umanjuje slušalice. Na unutrašnjoj strani rezonatora postavljeni su veoma mekani jastučići sive boje, koji su pričvršćeni pomoću magneta i mogu se jednostavno skinuti. Ispod njih, dodatno zaštićene plastičnom rešetkom, smeštene su zvučničke jedinice prečnika 30 milimetara. Proizvođač nas snabdeva i osnovnim tehničkim specifikacijama, koje navode da Soho I imaju frekvencijski opseg od 20 herca do 20 kiloherca, uz impedansu od 32 oma i osetljivost od 100 decibela (1 kHz/1 mW).

Image - Soho 02Upotreba i zvuk
S obzirom na to da je osnovna namena ovih slušalica upotreba u pokretu, za prvi deo testiranja iskoristili smo audio-plejer iPod Touch četvrte generacije. Soho I su nesumnjivo sposobne da pruže snažan i pun zvuk, s prilično vernim koloritom i solidnom dozom dinamike. Ipak, 30-milimetarski drajveri ne uspevaju uvek da se izbore s nižim kvalitetom kompresovanih fajlova, pa tonovi nisu čisti ni jasni koliko bismo želeli, a detalji nisu dovoljno istaknuti. Prelazak na pojačalo za slušalice s integrisanim D/A konverterom i upotreba lossless i visokorezolutivnih fajlova doneli su neophodno poboljšanje i prikazali Soho I u pravom svetlu. Tonovi su se iščistili, detalji su isplivali na površinu, a zvučna slika je dobila dubinu i perspektivu. Kao najjači aduti slušalica pokazali su se odlična dinamika, muzikalnost i prijatan, nešto topliji kolorit. Ipak, i dalje bismo mogli poželeti više detalja, posebno u najvišem spektru. S druge strane, niskotonski opseg je uvek za nijansu prenaglašen – ovo može biti pozitivno ukoliko koristite Soho I s prenosivim plejerom skromnih zvučnih sposobnosti, čije slabo pojačalo ne može da prikaže basove u pravom svetlu.

U pogledu praktičnosti, Soho I omogućavaju standardno podešavanje obima nosača, kao i rotiranje rezonatora u oba pravca. Pored kontrole reprodukcije, daljinski upravljač na kablu poseduje ugrađeni mikrofon, pa se slušalice mogu koristiti i za vođenje telefonskih razgovora. Zamena kabla vrši se jednostavno – nakon skidanja jastučića ukazuju se mini-džek priključci, pa je potrebno samo priključiti kabl i postaviti ga u predviđeno ležište kako bi jastučići pravilno nalegli na rezonator. Slušalice su prilično lagane, ali mala površina rezonatora čini da jastučići sve vreme slušanja direktno pritiskaju ušnu školjku, što nije posebno prijatno i skraćuje intervale kontinuirane upotrebe.

Statusni simbol
Iako zaista očaravaju vanvremenskim dizajnom, plemenitim materijalima i sjajnom završnom obradom, Soho I slušalice nisu ispunile sve naše želje kad je kvalitet zvuka u pitanju, pa su konačni utisci podeljeni. Testirane slušalice možemo da preporučimo ukoliko ne marite previše za detalje i definiciju, ali tražite dinamiku, muzikalnost i prijatan kolorit. Pored toga, Soho I kvalitetom izrade ostavljaju utisak da će večno trajati, a plemeniti materijali i, u krajnoj liniji, visoka cena, pretvaraju ih u svojevrstan statusni simbol među ljubiteljima zvuka u pokretu.

PLUS
Izuzetan kvalitet izrade.
Luksuzni materijali.
Čvrsta kutija za nošenje.
Dinamika i kolorit.

MINUS
Naglašen bas.
Nedovoljna detaljnost.
Cena.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 30 mm
Osetljivost (1 kHz/1 mW): 100 dB
Priključak: 3,5 mm
Masa: 415 g (s kablom)
Cena: 210 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca