Harman Kardon Onyx

Dragi kamen

Kao pripadnik nove generacije prenosivih Harman Kardon uređaja, Onyx se ističe neobičnim dizajnom, visokim stepenom upotrebljivosti i višestrukim mogućnostima bežičnog povezivanja.

hkDSC_0135

Pakovanje Onyxa je skromno, pa pored uređaja sadrži još samo strujni ispravljač i minijaturno štampano uputstvo. Ovo i ne predstavlja iznenađenje kada se uzme u obzir namena uređaja i opremljenost različitim tehnologijama za povezivanje, koje omogućavaju kontrolu putem mobilnog telefona i sličnih sprava. Ali, krenimo redom. Kao što smo pomenuli u podnaslovu, nove generacije kompaktnih Harman Kardon uređaja donele su neke zaista neobične kreacije (setimo se modela Nova i Aura, ili nešto starijih desktop-zvučnika GLA-55), a Onyx u tom pogledu ne predstavlja izuzetak. Dilema o lepoti spada u domen ličnog ukusa, pa ostavljamo svakom čitaocu da to proceni po sopstvenom nahođenju, ali sasvim je sigurno da ovaj uređaj ne može proći neopaženo. Kućište bismo najbolje opisali kao spoj dve okrugle konveksne površine, koje su postavljene u masivni hromirani okvir. Posmatrano s boka, kućište i okvir formiraju slovo X, pa okvir služi kao oslonac, ali i kao ručka za nošenje. Prednja strana presvučena je finim platnom ispod kojeg su smeštene zvučničke jedinice, a spoj dve konveksne površine izveden je od neke vrste tvrde gume, koja deluje prilično otporno na ogrebotine. Na gornjem delu oboda postavljene su komande za uključivanje, podešavanje glasnoće i odabir izvora. Zadnja strana je takođe vrlo atraktivna, sa pasivnom membranom, u čijem je središtu postavljena okrugla niklovana ploča sa krupno ugraviranim logotipom proizvođača. Ostatak zadnje strane presvučen je veštačkom kožom, a u donjem delu, skriveni od pogleda, postavljeni su priključak za napajanje, USB port i 3,5-milimetarski analogni ulaz. Takođe, tu se nalazi i WPS (Wi-Fi Protected Setup) taster za wi-fi povezivanje, koje je DLNA-sertifikovano i podržava reprodukciju pomoću bilo kog DLNA plejera. Pored toga, Onyx omogućava blutut povezivanje (sa NFC tehnologijom), kao i AirPlay vezu za Apple uređaje. U našoj redakciji našao se uređaj bele boje, ali treba pomenuti da se Onyx proizvodi i u jednako atraktivnoj, ali možda nešto diskretnijoj, crnoj varijanti.

Numera „Child in Time“ benda Deep Purple zvučala je sasvim dobro i poprilično celovito, sa dovoljno autoriteta u basu.

Muzikalni Onyx
Po običaju, tehničke karakteristike su šture, a proizvođač navodi prisustvo četiri zvučničke jedinice sa zasebnim amplifikacionim modulima od po 15 vati. Ispod prednje maske smeštena su dva mid-bas drajvera prečnika 76 milimetara i dve 19-milimetarske visokotonske jedinice, a u gornjem delu se nalazi još jedna pasivna membrana. Zvučna slika nije posebno prostrana, što ne predstavlja iznenađenje kada se u obzir uzme koncepcija uređaja. S druge strane, Onyx kreira pun i prilično snažan zvuk, te bez problema puni prostoriju muzikom. Numera „Child in Time“ benda Deep Purple zvučala je sasvim dobro i poprilično celovito, sa dovoljno autoriteta u basu. Nastavili smo u istom ritmu, a hitovi bendova kao što su AC/DC i ZZ Top potvrdili su Onyxovu dobru usaglašenost sa naelektrisanim rifovima i žestokim zvukom. Ipak, suptilniji pravci i nežnije note ne zvuče tako dobro, a Onyxu nedostaje malo rafiniranosti i detalja u visokotonskom opsegu.

hk-DSC_0133

Tasteri na uređaju izvedeni su po uzoru na model Aura, a može se reći da su od pomenutog modela preuzeli i neke nedostatke. Naime, u pitanju su tasteri osetljivi na dodir, koji su ponekad previše osetljivi, pa se može dogoditi da slučajno povećate glasnoću ili promenite izvor. Takođe, upotreba tastera sa više funkcija i svetlosna indikacija pomoću različitih boja u početku mogu biti zbunjujuće i potreban je period navikavanja. Ipak, ove zamerke padaju u vodu kada na Android ili Apple uređaj instalirate besplatnu aplikaciju H/K Remote, koja pruža punu kontrolu, a ujedno je i muzički plejer – sigurni smo da će najveći broj korisnika kontrolisati Onyx upravo na ovaj način.

Cena prestiža
Treba naglasiti da, i pored nešto većih dimenzija, Onyx zaista spada u prenosive uređaje zahvaljujući internoj bateriji kapaciteta 2.500 miliamper-sati. Pored dobrog zvuka i naprednih mogućnosti povezivanja, Harmanov dragi kamen donosi atraktivan i luksuzan izgled, a sve to po ceni koja nije mala. Stoga, Onyx možemo da preporučimo samo ukoliko vam je prestiž važan koliko i kvalitet reprodukcije.

PLUS
Pun zvuk i snažan bas.
Muzikalnost.
Atraktivan dizajn i luksuzna izrada.
Napredne opcije povezivanja.
Odlična kontrolna aplikacija.

MINUS
Nedovoljno rafinirani visoki tonovi.
Previše osetljivi tasteri.
Cena.

Snaga: 4x15 W
Frekvencijski opseg: 60 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x76 mm bas/srednjotonac, 2x19 mm visokotonac
Bežično povezivanje: wi-fi, blutut, AirPlay
Analogni ulaz: 1x mini-džek 3,5 mm
Interna baterija: 2.500 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 345x222x325 mm
Cena: 540 evra
Reader Rating2 Votes66
66
Ocena čitalaca