Harman Kardon HD 3700

Suptilni Amerikanac

Nakon predstavljanja nove generacije stereo-risivera, američka kompanija prikazala je CD plejer iste serije, predviđen da se izgledom i zvukom savršeno uklopi s risiverima HK 3700 i HK 3770.

hk0001

Iako optički nosači gube trku sa strimerima i preuzimanjem digitalnih izdanja preko interneta, u svetu još uvek postoji veliki broj audiofila koji preferiraju ovaj vid reprodukcije i ne žele da se odreknu svojih kolekcija kompakt-diskova. Stoga, gotovo svi hi-fi i AV giganti i dalje razvijaju i nude bar jedan ili više modela CD plejera. Iako je ponuda stereo-uređaja kompanije Harman Kardon poslednjih godina malobrojna, u njoj se ipak našlo mesta za jedan potpuno standardni CD plejer.

HD 3700 nas je zaista oduševio suptilnim i vernim prikazom instrumenata u klasičnoj muzici.

Opis
Kao što smo već nagovestili, iza oznake HD 3700 nalazi se CD plejer koji se vizuelno savršeno uklapa sa aktuelnom generacijom Harmanovih stereo i AV risivera. Ovo podrazumeva veoma zaobljene vertikalne rubove i prednji panel podeljen po horizontalnoj liniji, dok je profil kućišta prilično nizak. Donji deo fronta je potpuno prazan, dok je iza crne plastike gornjeg dela skriven dot-matriks displej većih dimenzija, postavljen centralno. Mehanizam diska smešten je s leve strane, dok prazninu desnog dela narušava samo USB-A priključak. Minimalistička postavka obuhvata šest izduženih komandnih tastera, koji su diskretno postavljeni ispod displeja, dok se na levom uglu nalazi standby taster sa atraktivno zakrivljenom svetlosnom indikacijom. U skladu s mogućnostima uređaja, zadnji panel je poprilično prazan i sadrži samo analogni RCA izlaz, digitalni koaksijalni i optički izlaz, kao i dodatni ulaz i izlaz za daljinsko upravljanje. Strujni kabl je odvojiv, ali priključak tipa C7, popularna “osmica”, vlasnicima neće omogućiti previše zabave s menjanjem kablova.

hkcd DSC_3017

Iako unutrašnjost plejera nije skroz popunjena, lepo je videti da je proizvođač ostao dosledan “all black” pristupu i ispod poklopca. Šasija je iznutra prekrivena crnim i sivim tonovima, a štampane ploče takođe su izvedene u crnoj boji. Leva ploča je rezervisana za stepen napajanja, dok su na desnoj smešteni digitalna sekcija, D/A konverter i analogni izlaz. Na poziciji konverterskog kola nalazi se nekadašnji Wolfson, a sada Cirrus Logic WM8740, koji predstavlja provereno rešenje, pa je očigledno da Harman na ovom polju nije želeo da eksperimentiše.

Test
hkcd DSC_3022Pored CD plejera, u solidno zaštićenom pakovanju nalazi se sve što je neophodno za instant-uživanje u muzici. Tu su RCA i digitalni optički kabl osnovnog kvaliteta, kao i jednostavno uputstvo za upotrebu u štampanoj formi. Daljinski upravljač se odlikuje većim dimenzijama i lepo leži u ruci, a omogućava kompletnu kontrolu plejera, uključujući direktan pristup numerama i kontrolu dodatnih funkcija. Po uključivanju ustanovili smo da Harman nije odustao od prilično krupnog prikaza na displeju, što je pozitivno jer omogućava očitavanje informacija i s veće udaljenosti. S druge strane, prednji panel debljine gotovo tri centimetra uslovio je da mehanizam diska bude malo uvučen u odnosu na front, pa se ležište diska ne otkriva u potpunosti prilikom otvaranja fioke. U praksi, ovo znači da se zadnji deo diska mora pažljivo umetnuti između ležišta i prednjeg panela.

U pogledu kvaliteta reprodukcije veoma brzo nam je postalo jasno da HD 3700 neguje prijatan i prijemčiv zvuk, koji na prvo mesto postavlja celovitost muzike. Tonovi ne postaju napadni ni pri najekstremnijim deonicama, što, iako omogućava lagodno slušanje, nije uvek u skladu sa istinom. Suptilan pristup muzičkom materijalu verovatno je najprimetniji u visokotonskom opsegu, koji obiluje baršunastim, svilenim i svim drugim vrstama nežnih tonova. Detalja ima dovoljno, ali HD 3700 nikada ne ide do kraja s definicijom, već se u svakoj prilici zadržava u zoni bezbednoj po slušni aparat auditorijuma. Srednjotonski spektar se besprekorno uklapa s visokim tonovima i nastavlja sa istim pristupom, pa su tonovi puni i plemeniti, ali i nešto topliji. Testirani plejer uspeva odlično da predstavi i kompleksniji materijal poput dela klasične muzike, gde je jasno formirana prostrana pozornica, a dinamika je na visokom nivou. Iako ne briljira u reprodukciji odsečnih i kao žilet oštrih tonova elektronske muzike, HD 3700 nas je zaista oduševio suptilnim i vernim prikazom instrumenata u klasičnoj muzici. Uživali smo u “Žar ptici” Igora Stravinskog, s celovitim prikazom muzičkog dela, odličnom dinamikom, razigranošću i obiljem finih detalja. Za najniže tonove bi se moglo reći da su harmanovski, iako u nešto slabijem, budžetskom izdanju. Spuštaju se prilično nisko, imaju odlično odmerenu masu i sasvim pristojnu definiciju. Detalji nisu u prvom planu, ali se uz malo koncentracije mogu čuti svi sitni, sporedni zvukovi baterije bubnjeva ili odzvanjanje žica na kontrabasu. Ukupni tonalni balans je nešto topliji, što se odlično uklapa sa ostatkom zvučne slike.

hkcd DSC_3018

U skladu s cenovnim razredom i osnovnom namenom plejera, sporednih funkcija nema mnogo i zapravo se svode na USB-A priključak, s mogućnošću reprodukcije kompresovanih MP3 i WMA formata s USB memorije. Na ovom mestu ne možemo da ne spomenemo pretka ovog plejera, talentovani model HD 990, koji je do pre koju godinu nudio digitalne ulaze i funkciju eksternog D/A konvertera, 384/24 oversempling, kao i balansirane XLR izlaze, po ceni od tek nešto preko 400 evra. Ipak, treba pomenuti da je i tada u ponudi bio jedan jednostavniji i pristupačniji CD plejer, pa nam ostaje da se nadamo da će američki proizvođač uskoro predstaviti još jedan sposobniji i svestraniji model. Do tada, HD 3700 će zadovoljiti audiofile koji tragaju za CD plejerom neopterećujućeg i celovitog zvuka po pristupačnoj ceni.

PLUS
Prijatan tonalni balans.
Rafinirani detalji.
Pregledan displej.
Pristupačna cena.

MINUS
Nije za sve muzičke pravce.

Mediji: CD, CD-R/RW
Formati: CD-A, MP3, WMA
D/A konverter: Cirrus Logic WM8740
Frekvencijski opseg (+/-0,2 dB): 16 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): <0,009%
Analogni izlazi: RCA stereo
Digitalni izlazi: koaksijalni i optički
Memorija: 99 numera
Dodatno: USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 440x75x332 mm
Masa: 3,8 kg
Cena: 355 evra
Reader Rating7 Votes68
68
Ocena čitalaca