Harman Kardon Esquire Mini

Džepni hi-fi

Pored prenosivih zvučnika, koji su prilično lagani i kompaktni, na tržištu ima sve više istinskih mini-zvučnika, koji se bez problema mogu nositi u džepu. U našoj redakciji se ovom prilikom našao jedan od najeminentnijih predstavnika ove kategorije.

ESQUIREMINI-FRONT45-WHT

Umanjeno izdanje modela Esquire isporučuje se u prilično luksuznom pakovanju, s kvalitetnom štampom i bogato tapaciranim unutrašnjim zaštitnim slojem. Oprema obuhvata USB-A/mikro USB kabl, uputstvo za upotrebu i kožnu narukvicu za nošenje uređaja. Dimenzije modela Esquire Mini zaista su skromne, zapravo ovo je verovatno donja granica gabarita za zvučnik od kojeg se očekuje određeni kvalitet reprodukcije. S masom od 238 grama, dužinom od 140 i širinom od 75 milimetara, Esquire Mini predstavlja istinski džepni zvučnik, koji se bez problema može nositi u jakni, dok ga u rancu ili tašni nećete ni osetiti. U pogledu dizajna, Esquire Mini prati stil većeg modela, s neznatno isturenom prednjom i zadnjom površinom i sjajnim metalnim okvirom, koji ih spaja. Čitava prednja strana je zapravo čvrsta metalna mrežica, u čijem se središtu nalazi logotip proizvođača, dok je zadnja strana presvučena kožom. Sve komande i priključci raspoređeni su po okviru – na gornjoj strani postavljeni su tasteri, dok se na levoj nalaze mikrofon i svetlosna indikacija napunjenosti baterije, a na desnoj su dva USB porta i 3,5-milimetarski audio-ulaz.

Esquire Mini će vas garantovano zavarati da pomislite da je u pitanju znatno veća sprava.

U unutrašnjosti malenog zvučnika smešteno je pojačalo snage četiri vata po kanalu, dok su za stvaranje zvuka zadužene dve širokopojasne jedinice prečnika 27 milimetara. Interna baterija ima kapacitet od 2.000 miliamper-sati, dok je kao glavni metod povezivanja upotrebljena blutut tehnologija. Pa, da vidimo kako sve to izgleda u praksi.

Veliki zvuk
Prvi utisak o Esquire Miniju jeste luksuzan izgled, ali i izuzetna čvrstina kućišta. Sofisticirana pojava podvučena je belom bojom, ali treba pomenuti da se Mini proizvodi i u crnom, braon i zlatnom finišu. Usled drugačijih proporcija u odnosu na veći model, Esquire Mini nije uputno postavljati da stoji uspravno, na okviru, pa je stoga proizvođač na zadnju stranu postavio revolucionarni dodatak – držač na izvlačenje. Izrađen od masivnog niklovanog metala i opremljen gumiranom podloškom i oprugom, držač je spreman za upotrebu s high-tech bežičnim uređajima 21. veka. Šalu na stranu, ovo jednostavno rešenje omogućava Miniju da stoji pod uglom od oko 45 stepeni, što se tokom testa pokazalo kao odlična pozicija jer omogućava dobru prezentaciju muzike bez obzira na to da li slušaoci sede ili stoje.

ESQUIREMINI-BACK45-WHT

Kad je u pitanju kvalitet reprodukcije, moramo reći da smo zatečeni količinom muzike koja izlazi iz ove minijaturne sprave. Osim za blutut vezu sa zvučnikom, mobilni telefon smo iskoristili i kao DLNA plejer za bazu albuma na lokalnoj mreži. Kroz redakciju su tih dana protutnjali najrazličitiji muzički pravci i izvođači, od Kuguarsa i Ramba Amadeusa do Lou Reeda i Melody Gardot, a Esquire Mini se držao junački. Očekivano, niski tonovi predstavljaju najslabiju tačku ovog zvučnika, ali daleko od toga da nisu prisutni. Basovi ne idu duboko, ali su dobro definisani i usaglašeni sa ostatkom zvučne slike. U skladu s reputacijom proizvođača, kolorit je topliji, a srednjotonski opseg prilično bogat. Ipak, najupečatljiviji utisak ostaju snaga i glasnoća koju Mini postiže bez izobličenja i, rekli bismo, bez napora. Kancelarija površine petnaestak kvadrata bila je potpuno ispunjena glasnim i čistim, prijatnim zvukom, toliko da je naš glavni urednik prokomentarisao: “Pa ovo zvuči kao mini-linija.” Zaista, ukoliko ne znate koji uređaj svira, Esquire Mini će vas garantovano zavarati da pomislite da je u pitanju znatno veća sprava. Mogli bismo poželeti još samo podršku za aptX, ali činjenica je da Mini i ovako zvuči odlično, a cenovna granica se negde mora povući.

Šampion
Ukoliko kvalitet izrade i gotovo spektakularan zvuk u odnosu na veličinu nisu dovoljni, dodaćemo da se Harmanov bežični zvučnik može upotrebiti za dopunjavanje baterije mobilnog telefona ili tablet-računara zahvaljujući USB izlazu. Proizvođač deklariše da baterija može da pruži do osam sati uživanja u muzici, u šta smo se uverili u praksi jer je Mini bez problema izgurao jedan radni dan u kancelariji. Uverili smo se i u kvalitet ugrađenog omnidirekcionog mikrofona, koji omogućava da preko ovog zvučnika vodite telefonske razgovore. Zbog svega navedenog, ali i sasvim prihvatljive cene, Harman Kardon Esquire Mini predstavlja istinskog šampiona svoje klase.

PLUS
Odličan kvalitet izrade.
Luksuzan dizajn.
Dovoljno snage.
Celovit i čist zvuk.

MINUS
Nema futrolu.

Snaga: 2x4 W
Frekvencijski opseg: 180 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x27 mm širokopojasni
Povezivanje: blutut, 3,5 mm mini-džek
Interna baterija: 2.000 mAh
Dodatno: mikrofon
Dimenzije (ŠxVxD): 140x24x75 mm
Masa: 238 g
Cena: 165 evra
Reader Rating1 Vote95
95
Ocena čitalaca