Harman Kardon Citation MultiBeam 700

Mali saundbar velikog zvuka

Nakon prošlogodišnjeg uspeha s bežičnim zvučnicima i kompletima, Harman Kardon proširuje seriju Citation kompaktnim, ali veoma sposobnim saundbarom.

Kao saundbar manjeg gabarita, MultiBeam 700 se odlikuje širinom manjom od 80 centimetara, pa neće biti teško naći mu mesto na polici ili zidu. Dizajn je sasvim u duhu serije Citation, što podrazumeva pravilan oblik umekšan oblim ivicama, a kućište je gotovo u celosti obloženo prvoklasnom vatrostalnom tkaninom danske kompanije Kvadrat. Potpuno čiste površine nisu narušene čak ni logotipom proizvođača, pa se na svetlosivoj verziji, kakva se našla na našem testu, ističe jedino omanji panel od crne plastike u središtu gornje strane, u kom su skriveni kolor-ekran osetljiv na dodir i komande za glasnoću. Pored zadavanja osnovnih komandi, preko ekrana se mogu obavljati sva podešavanja, a na raspolaganju su još daljinski upravljač i aplikacija.

MultiBeam 700 uspešno izbegava zamku u kojoj definicija biva zamenjena za prenaglašenu i često neprijatnu oštrinu.

Iako u velikoj meri predstavlja umanjenu kopiju većeg modela Citation Bar, MultiBeam 700 donosi značajne, mada ne previše upadljive razlike na bokovima. Umesto jednostavne ravne površine, tu se sada nalaze visokotonske jedinice prečnika 25 milimetara, koje su smeštene u veliki usmerivač i zaštićene atraktivnom maskom. Pored njih, saundbar raspolaže garniturom od pet niskotonskih drajvera prečnika 50 milimetara, koji su postavljeni ispod platna na prednjoj strani, a ukupna snaga ugrađene amplifikacije iznosi 210 vati.

Jednostavan koncept i usmerenost na mrežno povezivanje uslovili su da MultiBeam 700 na zadnjoj strani ima skromnu garnituru priključaka. U upuštenom panelu smešten je HDMI ARC port za direktnu vezu s televizorom, a na raspolaganju su i dodatni digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski ulaz. U blizini je postavljen reset taster, za vraćanje uređaja na fabrička podešavanja, dok se na drugom kraju zadnje strane nalazi bas-refleks otvor. Međutim, skromna garnitura fizičkih priključaka više nije sinonim za slabu konektivnost, pa MultiBeam 700 donosi bežično povezivanje u formi wi-fi, blutut i AirPlay veze.

U radu

Harman Kardon ističe da MultiBeam 700, pored nabrojanih mogućnosti, poseduje integrisani sistem automatske kalibracije, koju je potrebno obaviti kako bi se dobio optimalan zvučni ugođaj u datom okruženju. Sam postupak odvija se automatski: uređaj emituje test-tonove, ugrađeni mikrofoni beleže odjeke i potom se sistem usklađuje prema dobijenim rezultatima. Procedura traje manje od jednog minuta i nakon toga MultiBeam 700 je spreman da iskoristi osobine prostorije za stvaranje virtuelnog višekanalnog doživljaja.

Tokom reprodukcije MultiBeam 700 se odlikuje izuzetno jasnim zvukom, ali uspešno izbegava zamku u kojoj definicija biva zamenjena za prenaglašenu i često neprijatnu oštrinu. Tonovi su prilično lepo uobličeni i precizno prikazani, uz dozu slojevitosti koja prevazilazi ono što očekujemo od uređaja ovog tipa i cenovnog razreda. Njegov kolorit stoga je dobro odmeren – ne sasvim verodostojan u svakoj prilici, ali veoma prijatan i nenaporan za celodnevno uživanje u dobrom zvuku.

U toku gledanja filmova MultiBeam 700 stvara izuzetno uverljivu zvučnu podlogu i nesumnjivo zvuči veće nego što jeste. Tehnologija virtuelnog surrounda pruža povećanu širinu zvučne scene, uz reflektujuće bočne tonove koji poboljšavaju poziciranje u trodimenzionalnom prostoru. Vremenska usaglašenost takođe je optimalna, pa zvučni efekti precizno prate dešavanja na ekranu tokom dinamičnih scena, a saundbar je sposoban da prikaže prilično složene scene bez sužavanja i konfuzije. Naravno, virtuelni surround se može isključiti, a na raspolaganju je pet predefinisanih modaliteta zvuka (Movie, News, Music, Night i Standard), koji su prilagođeni različitim sadržajima.

Odabirom Music modaliteta MultiBeam 700 prelazi na dvokanalnu reprodukciju, a za iskorišćenje punog potencijala preporučujemo povezivanje na mrežu preko wi-fija. Za striming je zadužena Chromecast platforma, što podrazumeva podršku za UPnP i DLNA, kao i mogućnost upotrebe brojnih softverskih servera i renderera. Tokom reprodukcije muzike zvuk je takođe veoma prijatan, a osobine poput preciznosti i slojevitosti zadržane su u potpunosti. Tonski balans još jednom nas je oduševio, jer MultiBeam 700 uspešno balansira po tankoj liniji koja razdvaja resku oštrinu od tople prezasićenosti. Isključivanjem surround modaliteta pozornica se sužava, a najveći nedostatak ogleda se u odsustvu najdubljeg basa, što je očekivano od uređaja ovog tipa. Širina i basovi mogu se u manjoj meri nadomestiti vraćanjem na virtuelni surround, ali se onda gubi osećaj realistične reprodukcije dvokanalnog materijala. Ukoliko zaista želite poboljšanje, preporučujemo nabavku bežičnog sabvufera iz iste serije, koji će postaviti bas tamo gde treba da bude i učiniti reprodukciju celovitom.

Zaključak

Na kraju, moramo da kažemo da glasovne kontrole i prisustvo Google i Amazon asistenata počinju da dobijaju smisao i na našem tržištu. Pored pružanja osnovnih informacija, nedavno otvaranje Spotify servisa za našu zemlju omogućilo je uživanje u nebrojenim muzičkim numerama i tematskim plejlistama – iako u skromnom lossy formatu – nakon samo nekoliko reči izgovorenih iz fotelje. Harman Kardon Citation MultiBeam 700 stoga se nameće kao savremeno, svestrano i diskretno rešenje za različite potrebe ukućana, koje može biti nadograđeno dodatnim zvučnicima ili uvezano u veći multirum sistem za još bolju funkcionalnost.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700
Ukupna snaga: 210 W
Topologija: 2x25 mm visokotonac, 5x50 mm niskotonac
Digitalni audio-ulazi: 1x HDMI ARC i optički
Analogni audio-ulazi: 1x mini-džek 3,5 mm
Dodatno: wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 790x65x130 mm
Masa: 3,7 kg
Cena: 620 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Harman Kardon Citation MultiBeam 700
Sveden i diskretan dizajn.Jednostavnost i upotrebljivost.Prijatan i uverljiv zvuk.Odličan virtuelni surround.
Nedostatak dubokog basa.
4.8Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac