Harman Kardon Aura

Space Oddity

Harman Kardon je predstavio nov desktop zvučnik, koji će vas izgledom podsetiti na popularni SoundSticks III. Ipak, Aura je modernija, tehnički opremljenija i daleko lepša.

Image---Aura-Front-01Aura je bežični zvučnik, relativno kompaktnih dimenzija, koji možete smestiti na različite pozicije – police, stolove ili pod. Gde god da ga postavite, ovaj zvučnik će pleniti svojim neobičnim izgledom. Visine 276 milimetara i prečnika 223, Aura ima sasvim dovoljno zapremine da isporuči solidan zvuk. Donji segment presvučen je belom mrežicom, na kojoj se izdvaja Harman Kardon logotip, a iznad njega je beo prsten sa komandama osetljivim na dodir. Pored komandi plus i minus za kontrolu glasnoće, tu su još i taster za promenu izvora zvuka, taster za uključivanje i taster za povezivanje na WiFi. Na istom prstenu nalazi se i priključak za slušalice manjih dimenzija (3,5 mm).

Aura može da svira veoma glasno a da ni u jednom trenutnu ne izgubi kontrolu.

Najatraktivniji segment uređaja zapravo je njegov gornji deo, koji je providan i zaobljen. Njegove konture se uvijaju ka središtu i nastavljaju na cev koja predstavlja bas-refleks otvor. U srednjem delu Aure nalazi se zaobljeno ispupčenje sa lopaticama koje podseća na turbinu motora. Na njenom vrhu nalazi se metalni krug, osvetljen na obodu. Kada je uređaj u režimu mirovanja, ovo svetlo će kružiti i tako skretati pažnju da je uređaj uključen.

Konekcije
U kutiji uz Auru dobijaju se kabl za napajanje, koji se povezuje na priloženi ispravljač, i kratko uputstvo. Ispravljač je zaobljenog oblika sa logotipom proizvođača i u radu se nije puno grejao. Da biste uređaj uključili, taster „power“ morate držati oko pola sekunde. Od mogućih veza, Aura ima priključak na zadnjoj strani za optički kabl i analogni mini-džek. To praktično znači da Auru možete povezati optičkim kablom i na televizor, dok analogni ulaz ostaje rezervisan za neki prenosni plejer. Pored njih je USB, koji se može koristiti samo za servis, odnosno za nadogradnju firmvera.

Zanimljivije su svakako bežične konekcije, a Aura podržava AirPlay, blutut, kao i DLNA. Kod blutut konekcije sve je veoma lako i jednostavno – telefon, tablet ili računar brzo će pronaći Auru i povezati se sa njom. Blutut je običan, odnosno nema podršku za napredni aptX kodek.

Drugi način povezivanja Aure jeste na lokalnu mrežu putem integrisanog WiFi adaptera. Neophodno je da taster za WiFi na prstenu pritisnete nekoliko sekundi i vaš računar ili pametni telefon će se tada povezati sa Aurom. Nakon toga treba otvoriti stranicu sa podešavanjima u pretraživaču i izabrati ime lokalne mreže, kao i uneti odgovarajuću lozinku. Nadalje je sve jednostavno, vaš računar će se ponovo povezati na lokalnu mrežu, pa možete strimovati muziku sa nekog medija servera.

Topologija
Što se konstrukcije tiče, Aura je podignuta nekoliko milimetara na gumenim nožicama jer se na donjem delu nalazi bas-membrana prečnika 11,5 centimetara. Nju pokreće pojačalo snage 30 vati. Za srednji i visoki spektar frekvencija brine se šest jedinica prečnika 3,8 centimetara, a njih pogoni dvokanalno pojačalo od 15 vati po kanalu. Ove jedinice su smeštene iza maske i omogućavaju omnidirekcionu reprodukciju od 360 stepeni. Za prijatniju reprodukciju Harman je ugradio digitalno procesiranje zvuka za proširivanje stereo-slike.

Image---Aura-Back-02U radu
Ono što vam eventualno može zasmetati jesu komande osetljive na dodir jer su upravo to – veoma osetljive. Može vam se dogoditi da slučajno naglo pojačate zvuk, a verujte nam, Aura može da svira veoma glasno. Kontrola glasnoće se može vršiti pritiskanjem tastera plus i minus ili prevlačenjem prsta ka levo ili desno po sitnim izbočenim tačkama. Od nivoa glasnoće zavisi i količina osvetljenja kruga u središtu uređaja. Nakon što prestanete da menjate glasnoću, pun krug će zasijati.

Obeležavanje aktivnog izvora zvuka samo bojom na tasteru pomalo je nezgodno, dok se ne naviknete. Nije teško zapamtiti da plava boja označava blutut, zelena je rezervisana za DLNA, ali smo mi nekako navikli na prikazivanje više informacija. Dakle, Aura je dosta pojednostavljena – nema daljinskog upravljača i nema displeja. Ipak, Harman je napravio aplikaciju Harman Kardon Remote, koja radi veoma lepo. Mada smo i dalje naviknuti na BubbleUPnP Android aplikaciju, moramo priznati da HK Remote ima lepu organizaciju i da je, pre svega, jednostavna. Istom aplikacijom moguće je kontrolisati i AV risivere, BDS sisteme, Onyx i Auru.

Reprodukcija
Aura ima nekoliko karakteristika, pre svega, može da svira veoma glasno u poređenju sa sličnim uređajima a da zapravo ni u jednom trenutnu ne izgubi kontrolu. Nema raspadanja zvuka, niti bilo kakvih izobličenja. Možete eventualno čuti brundanje ako je Aura postavljena na neku klimavu policu ili sto, ali sama Aura neće praviti nuspojave. Poslušali smo nekoliko glasnijih numera poput „Kao kakao“ i „Mamurni ljudi“ sa „Anthology“ albuma Leb i Sol i Aura je nas (i komšije) potpuno razmrdala. „Bistra voda“ će vam, s druge strane, pokazati da Aura ima i suptilnost koju drugi uređaji ove kategorije nemaju. Reprodukcija je pri svim nivoima zvučala izbalansirano, a priča o zvuku od 360 stepeni i te kako je imala smisla. Možete šetati po prostoriji ili samo rotirati uređaj oko ose i primetićete da se zvuk zapravo ne menja.

Zaključak
Voleli bismo da Aura ima neke dodatne funkcije, kao na primer internu bateriju ili podršku za NFC, ali to bi svakako povećalo cenu. Što se našeg utiska tiče, on ne može biti mnogo bolji. Pojedini korisnici na internetu su se žalili na gubljenje WiFi ili blutut veze, ali nama se to nije nijednom dogodilo. Ni najmanji drop-out nismo čuli za više od sedam dana slušanja. Ne zaboravite da Aura svojim dizajnom može privoleti mnoge kupce, ali ih sigurno reprodukcijom neće razočarati.

PLUS
Fenomenalan dizajn.
Odlična reprodukcija.
Podrška za blutut, DLNA i AirPlay.

MINUS
Nema NFC.

Snaga pojačala: 1x30 W + 2x15 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 50 Hz – 20 kHz
Topologija: 1x115 mm bas, 6x38 mm srednjotonac/visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 223x276x223 mm
Cena: 400 evra
Reader Rating1 Vote
100
Plus
Fenomenalan dizajn.
Odlična reprodukcija.
Podrška za blutut, DLNA i AirPlay.
Minus
Nema NFC.