Jump to content


Koji CDP do 500€?


Gile

Recommended Posts

  • Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

58 minutes ago, giZ_Mo said:

Није ми јасно зашто је у emoji1212.png уважено правило да још нисмо ни распаковали уређај а већ се размишља о сервису или о резервним деловима?

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока
 

Zato što uglavnom ne znamo istoriju uređaja koji kupujemo. OK je kad se kupi fabrički zapakovan u radnji, ili kada kupimo od nekog od poverenja da znamo sa sigurnošću šta se dešavalo sa tom spravom. Ovako je sve što se kupuje u “fabričkom stanju, nikad ništa dirano, laser nije štelovan”, ma sjajno. Istina je ipak mnogo drugačija, ne daje mi se 500€ za nešto što ima potencijala da za tri meseca postane pritiskivač za hartiju. Dolazimo do paradoksa da većina magnetofona (naročito high end) može da se popravi, kao i velika većina dekova, dok recimo ako na nekom Sony ES umre KSS270-271-272 pickup, taj uređaj je automatski otpisan. To je besmisleno. Dobar CDP bi trebalo da može da se jako dugo servisira posle kraja komercijalnog životnog veka, kao što je slučaj sa gramofonima i već pomenutim komponentama.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, giZ_Mo said:

Ти уређаји који су некад' подоста коштали не кваре се тек тако и након низа година кориштења.

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока
 

Tačno uglavnom, ali stanje pojedinačnog primerka može da puno varira u zavisnosti od načina korišćenja/održavanja. 

Link to comment
Share on other sites

Ти који су дали позамашну количину новца за уређај су итекако пицајзле и од њих увек треба пазарити уређај.

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Šta ćemo ako ni vlasnik picajzla nije svestan u kom je zaista stanju makina?  Kod starih uređaja uvek postoji verovatnoća da neki deo ne može više da se nađe. Ili može,  ali po sumanutoj ceni.

PS

Postoji li neki nov CD plejer do 500eur da zavređuje pažnju? Ili polovan ali noviji do 5-6 god. starosti recimo.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Nixie said:

Postoji li neki nov CD plejer do 500eur da zavređuje pažnju? Ili polovan ali noviji do 5-6 god. starosti recimo.

Ne postoji čak ni za veći novac. Kupio sam prošle godine u Koratu Rotel CD11 Tribute, na akciji je bio tačno 500. Na prvi pogled sasvim OK uređaj za te pare, torusni trafo, inhouse built CD mehanizam, masivno metalno kućište. Zvuk je vrlo solidan (nije kao Sony ES da se razumemo, mada teži), na momente preterano analitičan, traži malo tamnije pojačalo da bi zablistao u punom sjaju. Prodao sam ga jer je CD tray prespor, TOC se čita sto godina i ne može da se programira bez daljinskog. Nekome to ne smeta, meni mnogo smeta. CD mehanizam mu je inače odličan i tih, čita vrlo problematične diskove bez problema.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Nixie said:

Postoje liste najboljih CD plejera za 2023 po raznim HiFi časopisima. Ja bih odatle krenuo, malo se raspitao i tako to. Otišao možda do domaćih distributera i malo ih maltretirao slušanjem svojih diskova. 🤣

Postoje, tačno. Raspitivao sam se. Ono što ima kod nas da iole vredi košta knap 500€ (Marantz 6007), ali on pati od istih bolesti kao i Rotel (spor tray, čita TOC to prekosutra, nema kontrole na kućištu), ne vidim smisao da to kupim.

Link to comment
Share on other sites

Ja to nisam pratio dugo, nisam znao da je tako loša situacija. Od kad sam prešao na DAC+PC ostalo sam skroz zanemario. Palim povremeno da ne propadne od stajanja.

A kad reče dugo učitava TOC, DV300 to radi jedno 3-4 puta sporije od CD63. U početku me dosta nervirao, al sam se navikao. Prevagnulo je to što bolje zvuči kao transport, i naravno čita sve.

Link to comment
Share on other sites

Meni je Sony CDPX333ES prototip savršenog CD plejera. Uspeo sam da nađem igrom slučaja pickup u odličnom stanju (od familije iz US) tako da više ne preskače (hoće da pucne tu i tamo na nekom zeznutom CDu, treba recap), čita TOC u sekundi, sve može da se uradi na prednjem panelu, e sad bih još jedan takav al da ne moram da jurim pickup ponovo.

Link to comment
Share on other sites

Sve to sam već prošao jednom. Mislim nije puno posla da se zameni laser, ili ceo mehanizam u mom slučaju, ali je frustracija kad počne da zeza, neće da radi ili proradi pa crkne nakon 200 odsviranih diskova. Neće Kinezi da ga naprave kvalitetno da traje, ili ne mogu da ga naprave kako valja. Čak i cena nije bitna, samo kad bi znao da valja.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da su Philips mehanizmi rasprostranjeniji i lakse dobavljivi. Narocito sto ima i polovnih cd plejera za smesne pare, ako delova zafali. Brzina čitanja je neuporediva sa dvd plejerima.. Imao sam tu situaciju da zbog vrlo selektivnog mehanizma cd plejera prema diskovima uvedem dvd kao dodatni transport, jeste nerviralo. 

Budzet je čak dosta veći nego sto bi trebalo za plejer tog tipa, ako se ide na polovno ali mozda je prilika da se do te sume uradi refresh ili upgrade. Svi ti stari jesu već za refresh i ne zvuče kako su nekad. Naim kad radi servis već na 10-15 g pored mehanizma je menjao gomilu stvari, većinu kondova(mislim da sam negde pročitah oko 60-70 delova, ne ispituju menjaju sve sto vremenom propada) . Sve  to stari i menja zvuk.  Ovih sa TDA čipom ima već do 100eur.  850mk2, koji sam pomenuo je već dosta kompletan plejer ali svima njima dobro dođe Dac. Ja sam recimo uporedio taj zvuk plejera i sa dacom od 400eur(ifi) i ipak je to dosta bolje i od plejera i od streaminga sa Tidala.  Tako da od tih starih plejera ja bih pre svega ocekivao dobar transport, a Dac u njima zanemario. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...