Jump to content


SciFi literatura


lars

Recommended Posts

Poštovane kolege otvaram ovu temu sa namerom da jedni drugima preporučimo dobre naučnofantastične romane. Molim Vas da izostavimo fantazi i epsku fantastiku. Ako baš neko i poželi da postuje preporuku romana iz tog žanra ok je. 🙂

Počeću sa preporukom trilogije kineskog autora Liju Cisina:

 

besede.jpg

Link to comment
Share on other sites

Delta V i Critical Mass (Daniel Suarez). Hard Sci-fi, u neku ruku u stilu Marsovca. Koliko god voleo Asimova i Klarka, i koliko god da su mi obeležili detinjstvo, ne može da se pobegne od zastarelih momenata gde potroše 10 strana opisujući moćni ručni uređaj koji odštampa odgovor na papiru posle analize cele njegove biblioteke od 100 knjiga. Dosta toga je vreme pregazilo. Ove dve knjige od Danijela Suareza su nove i prilično up to date.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Gruja said:

Ne znam, čitam englesku verziju na kindlu.

Da da, nema na srpskom... :(
Moje znanje engleskog nije dovoljno da bih tečno čitao obimnije knjige. :unsure:

Nešto razmišljam da dam ChatGPT-u da mi prevede.
Ovo kraće što sam mu davao, odlično prevodi.

Link to comment
Share on other sites

Iako engleski koristim svakodnevno zbog posla, primetio sam da sam tanak kad se izađe van stručno poslovnog konteksta. Pre desetak godina sam morao da odustajem od nekih knjiga na engleskom, npr. Revelation Space. Od tad sam se prešaltao da što više čitam u originalu, i mic po mic, dosta je lakše sada. Pomaže i Kindle koji ima ugrađen rečnik, ali ako moraš da ga koristiš na svakoj strani onda to dosta kvari. Tako da je trik da nađeš nešto što je za tvoj nivo lako za čitanje, pa odatle da ideš dalje.

A ne znam da li ChatGPT može da radi sa tekstom veličine knjige, ali deluje da je sa kraćim stvarima dosta napredniji od Google translate.

Ovlaš sam pomenuo Marsovca, ali ako ga neko nije čitao a voli SciFi sa većim akcentom na Sci, topla preporuka. Ima i na srpskom, kao i naredne dve knjige od istog autora Endru Vira, mada mi je Marsovac za sad najbolji.

Preporuka i za trilogiju Crveni/Zeleni/Plavi Mars. Te knjige su više političko-sociološki nego tehnološki Sci-Fi.

Link to comment
Share on other sites

SciFi je kod mene opstao samo kao filmska umetnost, niževredna ali je opstala. Pogledam po neki film i dan danas, ali samo tolko.  Književnost sam izbacio iz upotrebe, nešto je i bukvalno završilo u podrumu. Nekako zajedno sa Dobricom Ćosićem, oslobodio sam rafove svoje biblioteke i velike većine naučno fantastičnih knjiga pre dvadesetak godina.

Poklopilo se to sa književnom večeri posvećenoj i glavnom krivcu za ovo Zoranu Živkoviću i njegovom praznjikavom romanu Pisac u najam .... Ja nikad nikog nisam čuo da o svom prethodnom - prevodilačkom radu govori sa više prezira. Čovek, kojeg svi mislimo da znamo sa svih strana, se jednostavno od svega ogradio i rekao "naučna fantastika je mrtva."

Sledećih par sati nas ubeđovao u to, uz put reklamirajući svoj novi rad i upravo izdatu knjigu.

Za fantastiku se nikad nisam prilepio, ne volim dela od par iljada stranica. Ako se nešto ne pročita komplet za desetak dana nije za mene više. 

Bukvalo je pola kubika paprira zavšilo u podrunu, a na hardovima se terabajti sklesali na desetak GB. Muslim da nije uvećavano bar desetak godina.... 

Link to comment
Share on other sites

Ako ti nije teško obiđi podrum. Povadi i proveri stanje knjiga. Ima ovde rubrika mali oglasi...Šteta da buđaju u mraku. ZŽ i njegovo pisanje ne bih komentarisao. Posle Kentaura je došao Polaris što je bio spas. 

Link to comment
Share on other sites

Ovo su pisali Michael P. Kube- McDowel po motivima romana , novela i uopšte izmaštanog sveta I. Asimova. Nije me to tada privuklo pažnju a ni sada iskren da budem. Da li vredi pročitati, zanima me pre svega sa književnog stanovišta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...