Jump to content


Koji zvučnici, molim pomoć?


srle77

Recommended Posts

47 minuta ranije, Margioni said:

Do zabune, kako kod običnih hifi korisnika, tako i kod manjeg broja audiofila, nastaje onog momenta kada su isti počeli da slušaju savete ozbiljnih i zahtevnih audiofila koji insistiraju na izbalansiranom zvuku i flat frekventnom odzivu. Siguran sam da prosečan korisnik, koji ne želi da potroši mnogo novca na sistem, više voli V-shaped zvuk (Loudness efekat) od audiofilskog zvuka pogotovo ako sluša na manjim glasnoćama, recimo muziku sa radija, strimera i sl. 

Mene npr. srednji tonovi u određenim momentima znaju dosta da zamaraju, i tada mi je potrebno da me sistem laže 😀. Upravo zbog toga planiram da ubacim neki Bose sistem sa strane kao dodatni Set Up. :banana

Srednjetonski deo spektra je najmilozvucniji deo spektra gde se nalazi glas i vecina instrumenata. Problem je sto to najvise treba da se plati u hifi i normalno je da kod losih sistema to zamara pa se sasvim slazem da je V izrez tu nekad najbolje resenje. Taj deo vas kod zive muzike nikad nece smoriti, naprotiv u njemu se najvise uziva. 

Link to comment
Share on other sites

@DelijaVerovatno si u pravu, ali treba naglasiti da se to rešava dodatnim ulaganjem u sistem. Ljudi potroše 10-ine hiljada eura na uređaje pa ne mogu da dobiju adekvatan zvuk, a ovamo se to očekuje od sistema koji vredi 10x manje.

A, i pogrešno sam se izrazio, svoj sistem pokušavam da prilagodim sebi i muzici koju slušam, i to je ok, ali problem nastaje kad hoću da slušam drugu vrstu muzike na njemu, e zato sam rekao da bih ubacio ovu drugu postavku.

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, sondek said:

Srednjetonski deo spektra je najmilozvucniji deo spektra gde se nalazi glas i vecina instrumenata. Problem je sto to najvise treba da se plati u hifi i normalno je da kod losih sistema to zamara pa se sasvim slazem da je V izrez tu nekad najbolje resenje. Taj deo vas kod zive muzike nikad nece smoriti, naprotiv u njemu se najvise uziva. 

Tako je sve, kao što si rekao, ali ono što hoću da kažem je da nezahtevnom slušaocu ne treba preterano srednjetonski deo spektra za slušanje npr. šalarazonada pop muzike, bar tako mislim, možda grešim.

Link to comment
Share on other sites

Snimak WD 9.3, mikrofon u osi visokotonca na 1m rastojanja. Mereno u mojoj sobi od 20m2, na niskom stalku, otprilike 70cm od zadnjeg zida, 1,5m od bočnog zida i bez maske.

Crveno je originalni zvučnik od 6oma, plavo i zeleno oba sređena, premotana na 6oma i blago modifikovana.

V oblik frekventnog opsega je baš vidljiv iz ovoga. Međutim, mislim da je namerno tako urađeno da zvuči bolje sa jeftinim pogonom. Jedino što nije bilo visokih dovoljno sa Jamahom, naročito sa maskom, a tako se uglavnom i sluša. Slična priča je bila i sa onim malcima 11.0 i 11.1, ali su oni puno linearnije ispali od ovoga, naročito manji model.

Da sam morao ovo da slušam, sigurno bih makar pokušao da ispravim malo stvari u sredini, ako mi dozvoli visokotonac naravno, pošto je ovo snimljeno bez ikakvog prigušenja visokog, možda i ne bi moglo puno da se uradi. Skretnica je na oba driver-a drugog reda, a visoki je u kontra fazi kako i treba da bude.

WD 8.3.jpg

Link to comment
Share on other sites

22 sati ranije, Nixie said:

Wharfedale Diamond 9.3 sam prepravljao.

Nema dovoljno dampinga u kutiji pa je zvuk pomalo drvenast, i fali im visokih.

Visokotonci su neki malecki sa NEO magnetima, zalepljeni za prednju ploču.

Dubokog basa baš i nemaju kad su na stalcima dalje od zidova sobe.

Vešanja na basovima su popustila (napukla na prevoju kod korpe) na tim primercima već nakon par godina upotrebe.

Debljina zidova kutije je mala, nema ukrućenja,  tako da bi verovatno trebalo zalepiti bitumenske ploče da se smanji zvonjava kabineta.

Jedan bas je bio koliko se sećam 6oma, drugi 8oma, oba ispravni i  kupljeni u radnji, kao demo primerci sa solidnim popustom.

Potezi su bili koliko se sećam: premotavanje oba basića identično na 6oma, zamena gornjih vešanja na basićima,  dodavanje poliesterske vate u kutiju da pokrije sve stranice osim prednje, zamena čeličnih buksni mesinganim, zamena ožičenja i premošćenje otpornika ispred visokotonca.

Vlasnik je bio zadovoljan postignutim napretkom, i nije hteo da ulaže više bilo šta u njih. To su mu bili zvučnici za dečiju sobu, je ćere vole da igraju uz muziku. Samo ga je nerviralo kako zvuče i što se ne čuju isto, zbog različito namotanih basova.

Moguće je bilo dobiti još izradom bolje skretnice, ali trošak je preveliki za te jeftine zvučnike. Mislim da sam čak i objavio snimak frekventnog raspona pre i posle te prepravke, ovde na forumu.

Oni mali Usher-i su verovatno bolji zvučnici od WD9.3, samo ih nisam nikad čuo pa ne mogu da tvrdim. Mehanički su sigurno bolje urađeni i imaju kvalitetnije drivere.

Wharfedale-Diamond-9-3_550.jpg

Koji je model ova kutija, ne mogu je pronaci na netu?

Link to comment
Share on other sites

Ne znam koje Bose 301 imaš, al ja sam se zbog serije V i zainteresovao za hifi.
Tačno je da su srednji tanki, ali na Bose način tanki, i ne zamara, naprotiv, ove 301V možeš slušati satima.
To nije loš zvučnik, ja bih ga nazvao drugačiji.
Možda su predhodne serije potpuno različite, tu se ograđujem.
Ili je zvučnik neispravan ili je Soni neadekvatan.
Ovje si za zamjenu nabrojao zvučnike od kojih su neki dosta loši zvučnici od ovih što posjeduješ, konfekcija.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока



Link to comment
Share on other sites

Pravda za Wharfedale Diamond 9.3:)

Nixie nemam razloga da ne verujem u ono što si napisao. Ipak, imao sam WD 9.3 i meni su ostale u lepom sećanju. Velike, lepe, teške. Nisam ih doživeo kao tankozide i zvoneće. Ipak ih ja nisam otvarao. Čudna je politika nekih proizvođača. Potrudiš se da napraviš dosta komplikovan oblik tišleraja, staviš kvalitetne terminale a unutra jad i beda. Rekao bih i da je kvalitet izrade spolja bio veoma dobar.
Da li postoji mogućnost da su primerci koje si di dorađivao bili neki škart? Drugo što me brine je to što je ovo već ko zna koji model zvučnika koji nema dovoljno visokih tonova. Ja ih nisam tako doživeo iako mi ušesa odavno nemaju pun frekventni odziv.
Možda voliš izražene visoke?:)

Link to comment
Share on other sites

Ja volim visoke, volem i basa. Sve je tako bilo kao što sam napisao, doneo čovek, izmerimo otpor, vidim nešto nije u redu, povežemo na pojačalo, uključimo i čuje se da je jedan glasniji. Nisu škart rekoh, demo primerci sa popustom. Možda su i znali za taj problem, pitaj boga.  Nisam zapamtio gde je kupio, ali u radnji nekoj svakako.

Posle sam ih otvorio i ostalo je išlo kako je išlo. Čak i te pukotine na gornjim vešanjima, on nije to ni primetio.

Kod mene je i bilo visokih, rekao bih dovoljno, srednjih jok, ali kod njega sa risiverom baš slabo visokih, a kad staviš maske tek se zamuti. Risiver je bio malo jači u srednjim od mog setupa, pa je bilo na kraju sve zajedno prihvatljivo za nevelike novce.

Nisam mogao da mu garantujem da mogu puno da ih popravim sa skretnicom, jer mi se činilo da zbog malo manje osetljivosti visokotonca to neće biti baš moguće. Rupu na 2kHz, onu duboku, sam verovatno mogao da popravim korekcijom na bas deonici skretnice, i da pustim malo više da radi bas iznad 2kHz, ali od 4-10kHz da dignem nivo, i nisam nešto bio uveren da mogu. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...