Jump to content


Servis za SL-1700


Gile

Recommended Posts

Treba mi preporuka za dobrog servisera za gramofone. Gramofon nije radio skoro pola godine, pre toga je mažen i pažen kako treba. Sada se čuje (vrlo tiho, doduše) neko “mlevenje” kada se zavrti disk, nebitno da li je na 33 ili 45 rpm. Ako ručno zavrtim disk u suprotnu stranu, zvuk je primetno glasniji i neprijatniji. Do sada je bio bešuman, baš me zanima šta bi moglo biti.

Link to comment
Share on other sites

Za početak pokušaj sledeće:

1) skini tanjir

2) uzmi u ruku osovinu kao čigru i uz nekoliko podizanje i spuštanje vrti napred/nazad

3) lubrikant će se rasporediti ravnomerno po čauri i možda dopustiti nekoj prljavštini da padne niže

Ako mlevenje nestane ili se ublaži onda svakako treba čišćenje i podmazivanje osovinskom sklopu od opiljaka trenja čaure, lagera, osovine.

Ako ne onda je jasno da se problem javlja na drugom mestu.

Koristim ovaj gramofon od nedavno, a prethodno je stajao 10 godina nisam imao ovaj problem.

Link to comment
Share on other sites

Tenk ju fader, izgleda da je problem lociran. Uradih sve kako si predložio, neprijatni zvuk je nestao u direktnom smeru, ali se pojačao u kontra smeru (:-o). Odneću kod Voje neka pogleda, kaže da Technics može uvek da se popravi. Drugi Technics (SL-D303), koji bukvalno stoji u kutiji i pušta se jednom u dve godine) je i dalje bešuman. 

Link to comment
Share on other sites

Problem je i potpuno rešen, zahvaljujući kolegi koji se potpisuje kanji simbolima. To ne umem ni da pročitam niti da izgovorim, ali se svejedno puno zahvaljujem još jednom, ovako javno. Fora je u međusobnom odnosu položaja tanjira i osovine. Skidao sam i nameštao tanjir pet puta, svaki put okrećući osovinu u odnosu na tanjir za nekih trideset stepeni otprilike. Kada sam pogodio pravi položaj, zvuk "mlevenja" je nestao. Kako i zašto, nemam pojma, i trenutno baš i ne želim da znam. Obelezio sam Tamya trakom poziciju tanjira u odnosu na stroboskop i osovinu i to bi trebalo da je to.

Link to comment
Share on other sites

Meni je to krajnje sumnjivo. Ima raznih sistema veze tanjira i osovine, naleganje na konus, ili na subtanjir i slično kod raznih gramofona. U bilo kom položaju tanjira u odnosu na osovinu ne bi smelo biti bilo kakvog mehaničkog prizvuka tipa "mlevenja" struganja ili slično. Konus na tanjiru i osovini ili subtanjir na kome leži tanjir su uvek dovoljno precizno obrađeni i ako ništa nije oštećeno tanjir mora u nekim tolerancijama (jer ništa nije savršeno) biti u istom položaju u odnosu na kućište kako god da ga staviš na osovinu ili subtanjir. Budi oprezan sa tim da ne bude neke veće štete. I dalje mislim da nešto nije kako treba jer je ranije bio bešuman u bilo kom položaju tanjira o odnosu na osovinu kako i treba da bude.

Link to comment
Share on other sites

Ja kao mašinski inženjer mogu samo da ti kažem da ispravan klizni ležaj ne sme da se čuje ni malo. Kad su broj obrtaja, zazor i sredstvo za podmazivanje odgovarajući, između fiksnih i pokretnih delova formira se sloj maziva i oni mogu da rade beskonačno tako jer nema habanja. Do habanja dolazi pri pokretanju i zaustavljanju kad se zbog malog broja obtraja naruši sloj maziva i dođe do dodira delova.  Ako mazivo propadne vremenom ili se sipa neko koje nije odgovarajuće viskoznosti ili nema dovoljno maziva to može brzo dovesti do habanja. Direct drive pogoni su manje osetljivi na to jer nema bočne sile kao kod pogona gumenim remenom ili točkićem, već samo vertikalne sile od težine tanjira. Kritično mesto je kuglica obično na donjem delu osovine koja prima vertikalnu silu. Zbog jako velikog pritiska ne može se ostvariti dovoljan sloj maziva između kuglice i pločice oslonca da se eliminiše potpuno dodir delova.

Moj savet je da se izvadi osovina i pregleda dobro ona i ležaj. Lupa, jako svetlo...

Link to comment
Share on other sites

Rasturao sam pre sedam meseci osovinu i ležaj u detalje da bih ih podmazao. Postoji izvesno udubljenje na ležaju, dubine možda 0.2-0.3mm, u tački dodira osovine sa ležajem. Tada sam pretpostavio da je to OK,  nisam obraćao pažnju. Misliš li da bi možda trebalo da promenim ležaj? Osovina i vertikalno ležište su pregledani detaljno, očišćeni izopropilom i podmazani mašinskim uljem (Bagatovim) prema uputstvu. Nisam primetio bilo kakva oštećenja, risove i sl.

Link to comment
Share on other sites

Evo da se i ja uključim.

U mom slučaju, zvuk grebanja/mlevenja se pojavio posle jednog skidanja i vraćanja tanjira. Pre toga je sve bilo u redu.

Zvuk nije dolazio iz zone osovine već nekako sa strane, nije bio konstantan već cikličan i uz to prilično glasan. Ritam grebanja je pratio broj okretaja, kao da je tanjir nagnut i da se neki njegov deo u nekoj tački tare o nešto na bazi gramofona.

Spolja gledano sve je bilo savršeno ravno, uz probu sa fiksnim vertikalnim reperima se nije moglo detektovati nikakvo kolebanje u horizontalnoj ravni. 

Mislio sam da ipak nisam dobro vratio tanjir, ponovo sam ga digao i vratio i zvuk se malo promenio, a istu stvar je iskusio i kolega Gile.

Stavio sam oznaku na tanjir, a potom i na bazu gramofona, tačno na mestu kada se zvuk javlja. Zatim sam skinuo tanjir, malo ga zarotirao i ponovo vratio, oznake se više nisu poklapale u trenutku kada se čuje grebanje, pa sam došao do zaključka da sama osovina nije iskrivljena, pošto bi se u tom slučaju zvuk uvek čuo na istom mestu.

Tokom više proba sa skidanjem i vraćanjem tanjira se odjednom dogodilo da zvuka grebanja više nema i da sve radi bešumno kao i pre.

Evo od tada je prošlo sigurno tri godine i sve radi kako treba, problem se, da kucnem u drvo, nije vratio.

I meni je cela stvar bila vrlo čudna, ali pošto je sada sve ok, ništa ne pipam! :)

PS

Gramofon je Technics SL-151 Mk2, znači nije isti model kao Giletov, tanjir je nešto teži i fabrički je dodatno balansiran, ali je osovina praktično ista.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...