Jump to content


Pranje/ciscene stampane ploce pojacala Hitachi HA 5300


aleksandar

Recommended Posts

Pozz drugari, nabavio sam stari Hitachi HA 5300 iz 1977 godine koji je u radnom stanju, ali kada sam ga otvorio bio je prepun one " zapecene prasine", koju je nemoguce izduvati i usisati !!! Dali nko moze da mi da savet cime i kako ocistiti i oprati stampanu plocu,  a ne napraviti neku havariju sa elementima na ploci, i dali postoji neki sprej (cleaner), koji bi mogao prskanjem da rastvori i skine tu prljavstinu !!!??? Slika je sa NET-a !!!

2.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ta ulepljena prasina je znak da je pojacalo dugo stajalo negde npr.u podrumu van upotrebe, pa je neophodno da se malo pozabavis i refresh-om. Od kog materijala su stampane ploce, od pertineksa mozda?

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Bilo koje sredstvo da se koristi, prljavština ne može da ispari već mora da se ispere. Sredstvo samo pomaže da se ona rastvori. Uređaj može da se rasklopi i u kući i to je jedini način. Delovi se prvo ispiraju mlakom vodom pod česmom ili tušem; zatim se čiste mekom četkom za farbanje (širine oko 3 cm) natopljenom u 96% alkohol i isperu; posle toga se peru deterdžentom za sudove i četkom i temeljno isperu; na kraju se ispiraju destilovanom ili demineralizovanom vodom da se ne bi stvarale mrlje od krečnjaka. Na ovaj način može i treba da se opere ceo uređaj, s izuzetkom trafoa i potenciometara, jer ako postoje naslage na štampanoj ploči, znači da ih ima u celoj unutrašnjosti.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, ab said:

Ta ulepljena prasina je znak da je pojacalo dugo stajalo negde npr.u podrumu van upotrebe, pa je neophodno da se malo pozabavis i refresh-om. 

Хммм, има истине у томе сем што да је само стајао у подруму/тавану прашина се не би баш толико залепила пре бих рек'о да је уређај радио у пушачкој зони и ту баш треба прионути на посао.

 

1 sat ranije, Willi Studer said:

Delovi se prvo ispiraju mlakom vodom pod česmom ili tušem; zatim se čiste mekom četkom za farbanje (širine oko 3 cm) natopljenom u 96% alkohol i isperu; posle toga se peru deterdžentom za sudove i četkom i temeljno isperu; na kraju se ispiraju destilovanom ili demineralizovanom vodom da se ne bi stvarale mrlje od krečnjaka.

Управо тако и Ја радим али у овом случају нисмо упознати са вештинама као и знањем покретача теме око рада при чишћењу/прању уређаја.

Верујем да ће све проћи у најбољем реду.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...