Jump to content


FTA(Final Touch Audio)


ScepanBG

Recommended Posts

Definisani basevi,leprsavi visoki,vokali... sve becki decak do decaka...

E koja sam ja budala sto hocu da bacim hiljadarku na novi gramofon,pa sve to imam samo za 80E,uz pomoc strujnog kabla.Imate li vi momci neke veze sa Kosmodiskom. :D

;-)

kabl je napravio najveću Äujnu razliku u mom sistemu,a menjao sam i ostale žice dosad ! Kolega sa foruma se takoÄ‘e uverio :xmas ...Zoran će dati bilo koju žicu na probu,bez pritisaka svakom..te ne vidim Äemu da raspravljamo,Äuje li se ili ne...može svako da proba..ako želi..Podržavam kupovinu gramofona...ja sam to ostavio za period kad mi klinci stasaju dovoljno da ne povezuju ovo :order i ruÄku.

Link to comment
Share on other sites

Stavio sam smajlija da me neko ne shvati ozbiljno ili kao trolovanje teme,upravo kako je receno svako treba da proba cuti razliku kod sebe.Inace nedavno sam upoznao coveka sa zaista vrhunskom opremom koji mi isto tvrdi da su mu strujni kablovi doneli veci doprinos zvuku od svih ostalih u sistemu pa me je podstakao na razmisljanje o njima.Uostalom posto mi je sistem skoro gotov za jedan duzi perod,ostaje samo jos po neki tweak.

Link to comment
Share on other sites

Sve pohvale za Zorana i FTA !!!

Pre nekoliko dana sam ih prvi put kontaktirao i vec danas sam dobio strujni kabl na probu.Naime ovaj kabl je tek konstruisan i pojavice se u ponudi..Zvace se FLOW.Cena mu je 80e...U mom sistemu Arcam+MA,jako je lepo legao...izdefinisao je bass,visoki su leprsavi i vazdusastiji(metalni tweeter je znao da bude malo tvrdji...sad vise ne)..Amp sa lakocom svira sve..Vokali su neuporedivo bolji.....tek treba da se usvira......Zivim 200 km od Bg-a tako da je to svakako za pohvalu,da mozemo uz pomoc kurira dobiti kabl na slusanje....Pretpostavljam da su interkonekti takodje veoma dobri,doci ce i oni na red...Toliko za sad...

A jel? :) A ko ti je rekao da probas FTA? B)

Link to comment
Share on other sites

Ima li neka "Audiophille grade" ves masina da mi je znati pa da menjamo.

Verovatno ima :) LG sa Direct Drive motorom izmisljene pre par godina, mozda se na staroj "cuju" varnicenja od cetkica motora za pogon bubnja, sve novije masine koriste DC motore - da bi ostvarile brojeve obrtaja bubnja preko 600, dok su stare koristile asinhrone dvostruke bez cetkica.

Pored toga, moze se osetiti se i ukljucivanje releja za grejac, motor itd.

Izvin'te za offtopic.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da kao potencijalni kupac bilo kakvog kabla moram imati sto vise informacija o njemu.

Znaci Konektor,Provodnik,Izolacija.

Svaka od stavki bi trebala imati poznato poreklo,jer na taj nacin bar delimicno mozemo odrediti kvalitet.

Danas su ti kablovi uglavnom presvuceni tzv. zmijskom kozom i zatopljeni termo buzirima.Bez neke pisane garancije ne mozemo biti sigurni sta je u njemu.

Na sajtu je prikazan interkonekt Blue bird gde se kaze"UPOCC bakar, srebro i bakarni pravougaoni provodnici,coaxial, usmeren."

Moze li se malo objasniti ta konstrukcija, u stvari zanima me kako su izvedeni ti pravougaoni provodnici i kakav je dijalektrik.

Link to comment
Share on other sites

Neki proizvodjaci daju vrlo detaljne specifikacije svojih kablova.

Van den Hul - par primera:

http://www.vandenhul.com/p_B33.aspx

http://www.vandenhul.com/p_B54.aspx

... pa recimo Klotz:

http://shop.klotz-ai...df/MY206__e.pdf

http://shop.klotz-ai...f/SQ414Y__e.pdf

....ili na primer "omrazeni" Mogami, sa super detaljnim specifikacijama:

http://www.mogamicab...icrophone/quad/

http://www.mogamicab...ality_balanced/

Klotz i Mogami su kablovi za profesionalnu upotrebu i nisu skupi,

tako da nema nikakve potrebe za nekim skrivanjem ili mistifikacijama koje bi opravdale visoke cene.

Jedino ne znam sta bi Van den Hul-u, sto ne krije te podatke?

.

Link to comment
Share on other sites

Tehnicke specifikacije su samo tehnicke specifikacije

one ti nista ne znace u smislu kako ce se ZVUCNO pokazati kabel

Tehnicke specifikacije ti govore da je taj provodnik NE SAVRSEN-iako je samo zica u pitanju i

da ces zbog tog NE SAVRSENSTVA

imati GUBITKE na kraju tog provodnika

Sam biras

sa koliko GUBITAKA ces slusati

svoje skupo placene uredjaje

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Tehnicke specifikacije su samo tehnicke specifikacije

one ti nista ne znace u smislu kako ce se ZVUCNO pokazati kabel

Zanimljivo je da ovakva tvrdnja dolazi od nekog ko pravi i prodaje kablove... :eek:

Ako "zvuk" nekog kabla ne zavisi od njegovih tehnickih specifikacija,

to jest od materijala vodova i izolacija, njihovog oblika, precnika, konstrukcije kabla, itd,

...sto sve zajedno daje izmedju ostalog i osnovne karakteristike (kapacitativnost, induktivnost, itd...)

...od cega onda zavisi zvuk kabla? :huh:

Tehnicke specifikacije ti govore da je taj provodnik NE SAVRSEN-iako je samo zica u pitanju i

da ces zbog tog NE SAVRSENSTVA

imati GUBITKE na kraju tog provodnika

Da li to znaci, da je samo kabl uvijen u veo misterije,

za koji nisu navedene tehnicke specifikacije,

SAVRSEN kabl, koji nema GUBITAKA?

Nema specifikacija, znaci nema gubitaka? :thumbsup2

Sam biras

sa koliko GUBITAKA ces slusati

svoje skupo placene uredjaje

Jos od ranije stoji ono pitanje koje ceka tvoj odgovor:

Koji je po tebi taj savrsen neutralni kabl?

Konkretan primer i razlog (ipak neke tehnicke specifikacije?) zasto je takav?

.

Link to comment
Share on other sites

Ne bih da se neÅ¡to meÅ¡am,jer nisam tehniÄki potkovan da uÄestvujem u raspravi,ali sticajem okolnosti jedan FTA interkonekt (AIR) je kod mene na probi.

Obzirom da je ceo moj sistem "mogamizovan",imam priliku da uporedim ova dva kabla.FTA se rasvirao do te mere,da mi se ne vraća Mogami u sistem...

Mogami je savršen kabal odnos cena/kvalitet ,ali ovo ipak bolje svira...

Empirijski MHO...

Link to comment
Share on other sites

Savrsen,neutralan i pritom univerzalan kabl ne postoji.Jedan te isti kabl nece odgovarati raznim pojacalima,tj.komponentama.Najpribliznije tome je kad firma posveti vreme(i novac za razvoj projekta) za proizvodnju maksimalno optimalanog kabla za svoj uredjaj,i to nije savrsen vec optimalan.Nazalost takvih je firmi malo.Ono sto audiofile odusevljava kod raznih kablova je ne to sto neki zvuce bolje(tj.uredjaji s njima)vec sto zvuce razlicito,a kod svakog u nekom delu spektra nadju nesto sto je bolje,makar i trenutno,tako do sledeceg.Ako kabl resi neki konkretan problem onda mi je potreba za njim OK,ali tu je vise zloupotreba nego igde.U velikom broju sistema nije ni moguce cuti nikakvu razliku,svejedno to audiofile ne sprecava da potrose puno para na njih.Druga su krajnost neverne tome koji ce nipodastavati svaku mogucnost da kablovi uopste uticu na zvuk i tvrditi da je najjeftiniji ujedno i najbolji,ako je to kod njih tako zvucalo onda su i u pravu ali za njihov sistem.

Ovo da je optimalni kabl i od prizvodjaca uskladjen imao sam priliku da cesto proverim kod sebe,poslednji put sa vrhunskim Nordost digitalnim kablom naspram originalnog Linn kabla koji se dobija besplatno uz uredjaj(ili u odvojenoj kupovini kosta 300% jeftinije).Na prvu ruku covek bude fasciniran nekim detaljima koji se pojave u visokotonskom podrucju odusevi necim sto "dosad nije cuo",onda oseti da je zvuk postao ne slusljiv na duzi period,da se pojavljuju mane u ostalom delu spektra,da neki instrumenti i ne zvuce bas realno i sl.Onda vratis stari firmiran kabl uskladjen prema komponenti i cujes i da se oni "detalji koji se nisu culi" ustvari cuju ali manje izrazeno a da su ostali instrumenti vraceni na realisticniji zvuk.To ne znaci da je Nordost losiji,samo je manje uskladjen tj optimalan,nekog drugog ce verovatno pogoditi u zicu.

Iz ovog gore navedenog zakljucujem da idealnog nema,samo optimalnog.Ako vec nema kvalitetnog fabrickog ostaje da se proba bar nekoliko razlicitih i koliko toliko usklade sa sistemom.

Link to comment
Share on other sites

Ne razumem zasto kriti neku specifikaciju.Proizvodjac svakako ostvaruje dobit na vecu kolicinu kupljenog materijala,+.....Tako da ja u samogranji ne mogu proci jeftinije za "istu"stvar.

Kao prvo mora Predstaviti od kojeg proizvodjaca potice konektor,zatim provodnik i vema vazno izolacija.Kad resim da nesto pazarim iz HIFI-a veoma me zanima sta je ispod haube.

Link to comment
Share on other sites

Možda odgovor na pitanje o specifikacijama leži u brend/hand-made korelaciji. Kada firma na kabl lupi svoje ime, onda se mnogo lakše pomirimo sa činjenicom da taj kabl košta daleko skuplje od troškova za njegovu proizvodnju, a objavljene specifikacije uglavnom služe novopečenim vlasnicima da sebi i drugima pravdaju trošak.

Ako se objave specifikacije hand-made komponente, onda će se tu odmah pojaviti nekolicina koja će nabrojati gde materijali i komponente mogu da se kupe, cenu svakog materijala/komponente i verovatno će na kraju konstatovati da je proizvođač lopov i prevarant koji dere kožu s leđa (kao svojevremeno hit tema o ceni Hi-Filesa i zlom Ljubi koji zarađuje preterane pare preko grbače radnih audiofila). Naravno, troškovi proizvodnje, utrošeno vreme, know-how, itd., obično nemaju previše udela u celoj priči oko cene.

Nisam za mistifikaciju, nisam kabloman, nisam ni neverni Toma, volim da mislim da sam umerena struja. Ne znam detalje o tome kako stvari funkcionišu kada se nešto pravi/prodaje/zastupa, pa bi sve gorenapisano bilo moje razmišljanje naglas, uz ogradu da je vrlo moguće da uopšte nisam u pravu. :xmas

Link to comment
Share on other sites

Sa obzirom na oprilike 5X razliku u ceni, bilo bi bezveze da nije tako. :):thumbsup2

Apsolutno...Ja sam,hteo ne hteo,zbog aktivnog sistema,osuđen na Mogami...2x2m nekog kvalitetnog kabla košta.

Plus Å¡to su karakteristike Mogamija na "duge staze" superiorne Äak i tehnoloÅ¡ki (mikrofonski,balansiran,otpor/dužina, te termine shvatam :) ),

ali opet jedan ovakav (FTA) interkonekt kao veza izvor/pojaÄalo je viÅ¡e nego dobro reÅ¡enje...Na žalost ne verujem da će tu i ostati zbog drugih priorieta,al' da je dobar dobar je !

A biti 5x skuplji od Mogamija i nije neka umetnost ;-)

Link to comment
Share on other sites

Ne bih da se neÅ¡to meÅ¡am,jer nisam tehniÄki potkovan da uÄestvujem u raspravi,ali sticajem okolnosti jedan FTA interkonekt (AIR) je kod mene na probi.

Obzirom da je ceo moj sistem "mogamizovan",imam priliku da uporedim ova dva kabla.FTA se rasvirao do te mere,da mi se ne vraća Mogami u sistem...

Mogami je savršen kabal odnos cena/kvalitet ,ali ovo ipak bolje svira...

Empirijski MHO...

Vazno da se naglasi, kod mene ne mora bolje da svira, moze i gore a moze i isto!

Link to comment
Share on other sites

Kakav smo gadan narod! Umesto da podrzite Zorana i FTA vi hocete da znate koji on kabl stavlja unutra i da probate da nadjete isti da sami to napravite, sto on da nas vacari kolac mu njegov. Kako ste zavidni i ljubomorni!

Ja sam pitao Zorana pre 2 godine sta je unutra, ne da bi saznao koje proizvodjace stavlja, nego me interesovalo da li je bakar 99.99999999999 ili je posrebreni bakar, nije me zanimalo da li je to kinez sa pancevackog buvljaka ili siltech!

Mnogi ovde lutaju i kupuju glupave engleske kablove koji nasi distributeri toliko hvale i uvaljuju za 120e, 250e, 350e,,,a sviraju kao tranzistor!

Ja sam slusao 2 FTA analogna intrekonekta, uzeo sam coax koji je po Zoranu najjeftiniji te vrste kod njih...dobio sam zvuk u sistemu za 50% bolji, a nisam ulozio mnogo para.

Ne znam sta je svrha cele price?

Ljubomora?

Zavist?

Mislim da je problem sto smo svi selektori i svi znamo nesto bolje, a u sustini nemam pojma sta hocemo.

Zoranu svaka cast na entuzijazmu i upornosti da uradi nesto u Srbiji, ostalima sve najbolje u Novoj godini i slusajte muziku ne trosite vreme na forumu...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...