Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

1 sat ranije, NL. said:

btw zaboravio sam da mi je i TV umrežen, pa ćemo sa NAS-a da strimujemo sve u 16 :wave2

Samo imaj na umu, u 99% slučajeva, televizori ne vuku titlove kroz mrežu. Tj. sa medija servera koji se vrti na NAS-u. :(

Ovih par postova bi moglo da se premesti tamo u temu o nasovima, ima je negde...

Link to comment
Share on other sites

On 6/29/2018 at 12:46 PM, NShappy said:

Samo imaj na umu, u 99% slučajeva, televizori ne vuku titlove kroz mrežu. Tj. sa medija servera koji se vrti na NAS-u. :(

Ovih par postova bi moglo da se premesti tamo u temu o nasovima, ima je negde...

sad vidim da postoji posebna tema o NAS-u, sa odgovorima na većinu mojih dilema, a otvorena je još 2013. ...kasnim svega 5 godina... :unsure:... ali bolje ikad, nego nikad.

Mene sada prvenstveno zanima sinergija NAS-a sa Linn DSM-om, jer dsm puni smisao dobija tek tada. O proširenoj upotrebi NAS-a sam počeo da razmišljam tek naknadno, da pred samim sobom opravdam novu investiciju :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

925361259_2018-07-18(4).thumb.png.3ca476f3d6da83189392125f8be0eb85.png

Obavio sam Sound optimisation i boomy bass-a više nema... :listen 

97595978_2018-07-18(5).thumb.png.e5ac090c62c2a190779caad6aabb519d.png

Evo još jednog print screen-a iz kojeg se vidi da je program intervenisao samo ispod 100Hz... ako ja dobro tumačim ove grafikone.

Po nekoliko puta sam slušao kratke sekvence poznatih numera, čas sa uključenim, čas sa iksljučenim programom, jer je Linn i preporučio da se ocenjuje na kratkim sekvencama, zaista zvuči mnogo prijatnije. Moguće je sve manuelno dodatno podešavati, nakon što program odradi kalkulaciju... ali to se sada nisam usudio da radim. Primetićete na levoj strani print screen-a da sam zvučnike postavio u idealni položaj i kalkulacija je obavljena u odnosu na to. Zvučnici su udaljeni jedan od drugog 220cm, od zida iza njih 65cm, a od slušaoca 265cm. O slušaoca do zida iza ledja slušaoca je 190cm.

Plan mi je da probam da zvučnike stavim uza zadnji zid, da jedan od njih pomerim više u stranu, da ih postavim u "practical speaker positioning" kako kaže program, pa da vidim kako se čuje sa i bez optimizacije. Takodje ću da se igram sa položajem mesta sa kojeg slušam...

Narednih dana kada budem dodatno eksperimentisao i detaljnije analizirao rezultate eksperimenata, pisaću ponovo svoje utiske.

Puno pozdrava, NL.

Link to comment
Share on other sites

Space optimisation je sigurno odradio neku korekciju u donjem delu, medjutim, ono sto realno imas u sobi ne odgovara ovome na graficima.

To je moguce jedino ako odradis klasicno merenje mikrofonom u sobi sa mesta slusanja. Grafik bi trebao da izgleda nalik na ovaj, u svakom slucaju, ne sa "idealnim" ravnim linijama, koje postoje jedino u programima za simulaciju.

ZHUaIg9.jpg

Pogledaj u delu foruma Vaši sistemi - Apogee Duetta Signature......, kako izgleda realan odziv u sobi, ima vise primera.

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno na komentaru i sugestiji, počeo sam da čitam temu koju si tamo otvorio... uh, to je baš ozbiljna priča...

Inače, na tvoju sugestiju sam već instalirao REW, koji mi takođe deluje veoma kompleksno i van mojih (trenutnih) mogučnosti da u potpunosti shvatim, a tek nakon toga mogu da pokušam da koristim. Najpre sam skinuo korak po korak uputstvo za REW i krenuo da proučavam. Materija mi nije dovoljno bliska, svaki čas moram da tražim reference i objašnjenja po netu da bih mogao da pratim nit priče, pa mi čitanje veoma sporo ide... U poređenju sa REW, ovaj Linn Space Optimisation izgledao kao da porediš dečiju slikovnicu sa školskim udžbenikom...

Da li sam dobro razumeo da pomoću REW treba da izmerim odzive precizno, a da onda na osnovu tako dobijenih parametara podesim Space Optimisation ručno? A da zatim ponovo premerim REW-om i da nakon toga egzaktno utvrdim šta sam dobio? 

Mislio sam da ću sa REW moći da koristim Audyssay mikrofon i stalak koje sam dobio uz AV receiver, ali nažalost moj laptop ga uopšte ne prepoznaje, jer postoji samo zajednički ulaz za mik i slušalice, pa bi trebalo da negde nabavim mikrofon koji mogu da iskoristim. U REW-u se pominje merač protiska vazduha, koji ako sam dobro razumeo čak i preporučuju kao bolje rešenje od mikrofona. Značio bi mi savet oko preteće opreme. Video sam na tvojim slikama da imaš neki posebni mirkofon na specijalnom stalku, da li umesto njega može da posluži i nešto drugo? 

Puno pozdrava, NL.

Link to comment
Share on other sites

Odlicno, dobro si razumeo, odziv sa mesta slusanja meris sa REW-om a podesavas preko Space Optimisation.

Osnovne stvari kao sto su All SPL i Waterfall grafici, sto je za sada najbitnije, brzo ces shvatiti, koristi help meni. Ostalo, otom potom.

Za merenje odziva potreban ti je merni omnidirekcionalni, moze samo usb mikrofon ili merni kondenzatorski omni ali sa preampom , reda velicine 50-100 evra.

Za grafike, kad gledas bas freq., velicina ekrana se namesti po horizontali od 20Hz-200Hz a po vertikali od +45dB do +105dB, to je praksa, a za ceo opseg se produzuje na 20Hz do 20KHz.

Najvise info imas na:

 https://www.hometheatershack.com/forums/rew-forum/

gde je stalno prisutan i tvorac programa, izuzetno predusetljiv JohnM, prvo pogledaj "Sticky threads" a imas i dobru ali veliku temu na avs forumu:

https://www.avsforum.com/forum/91-audio-theory-setup-chat/1449924-simplified-rew-setup-use-usb-mic-hdmi-connection-including-measurement-techniques-how-interpret-graphs-836.html

Da ne kvarimo ovaj topik, ako ti nesto nije jasno, pitaj na mojoj temi.

 

Link to comment
Share on other sites

Ne kvarite ni najmanje,samo nastavite!

U interesu korisnika linn ds i linn dsm je da dobiju informaciju kako da najbolje iskoriste space optimisation.

Uostalom sve informacije koje su korisne najbolje pitajte javno.Dosta sam toga kroz PP objasnio koliko je bilo u mom ranijem saznanju, pa mi je posle bilo zao sto nije ovde bilo,da bude od opsteg korisnickog interesa.Uostalom vise ljudi uvek vise zna.

Zahvaljujem Damiću na učešću u temi.

Link to comment
Share on other sites

miniDSP UNMIK-1 stiže za desetak dana... ;)

a do tada čitam i pripremam se... :thumbsup2

i slušam ovako podešeno "na slepo" :wave2

mada i na slepo meni zvuči jaaaako lepo :beer

(počeh i rime da bacam - užaaas) :heat

Svima želim lep predstojeći weekend! :cheers

Link to comment
Share on other sites

Upravo sam pokušao sam da se registrujem na Tidal, pa vidim da ne pružaju usluge za korisnike iz Srbije :nono

Uz Linn MDSM sa dobio 3m besplatnog korišćenja Tidala, što očigledno neću moći da iskoristim...

Da li je to nešto od skora, ili nikada nije ni moglo iz Srbije? 

Puno pozdrava, NL.

Link to comment
Share on other sites

... nikako ne uspevam da se registrujem (signe up) :cry:

Nigde ne mogu ni da izaberem opciju države iz koje se prijavljujem.

Kada unesem svoju email adresu, izaberem lozinku, datum rođenja, čekiram da sam saglasan sa "uslovima korišćenja", zatim kliknem signe up i dobijem crveni banner na kojem piše "Bad request"...1237032214_2018-07-23(23).thumb.png.f2381ee5040049df8ca2900933774437.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

sledeće nedelje stiže još jedan par linn k-40 kablova za bi-amping, a do tada MDSM radi kao preamp, a M2100 kao power amp. Povezao sam ih Linn Black Inteconnect-om koji je stigao uz M2100.

Čujem jasnu razliku u odnosu na to kada radi samo DSM. Bass mi deluje nekako čvršće, a reverbacija je baš osetno manja, ne samo kod niskih, nego i kod srednjih tonova. Dopada mi se, deluje prefinjenije. Deluje kao da sam poboljšao akustiku sobe i ubacio puno upijača zvuka, pa je to korak ka gluvoj sobi. Možda je to zbog malo veće snage koju daje M2100 (2x100w na 4oma), dok MDSM daje 2x90w na 4oma. Možda je to i samo rezultat razdvajanja ampa i preampa... a možda i samo uobražavam da čujem toliku razliku, đavo će ga znati :blink:

Link to comment
Share on other sites

Čestitam,sjajne vesti od tebe!Napokin jedan all Linn sistem na forumu koji se stalno razvija. Taj zvucnik je zaista versatilan,od obicne pasive preko biampinga do full aktive ako se dobro sećam pogleda na zadnju stranu.Kraj svakog Linn sistema je oduvek bio aktivan.Posalji jednu sličku i od nazad.Nešto se uopste necudim da zaseban snagas ima bolju kontrolu nad zvucnikom,bolje je verovatno odrađeno napajanje.Sto reče naimovac :-) John Farlowe amp je dobar onoliko koliko mu je dobro napajanje,ima tu dosta kompromisa kod all ili one resenja.

Da ne zaboravim indžoj mjuzik!

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno Sondek! :) 

Evo još par slika na kojima se vide povezivanja. Kablovi k-40 koje trenutno koristim su terminisani za bi-wire i žao mi je bilo da ih kvarim. Očekujem da mi pristigne jos jedan par identičnih k-40, kojima planiram da povežem MDSM sa tweeter i super tweeter konekcijama na zvučnicima, dok će postojeći k-40 da povezuje M2100 sa bass i mid. Možda je to overkill, ali želeo sam da kupim još jedan par istih kablova odmah, da bih kasnije mogao da iste koristim za full aktiv kofiguraciju... a tada ću da im promenim terminisanje na krajevima prema pojačalu (ili pojačalima, to ćemo tek da vidimo :D ) Idealno bi bilo da nabavim exakt box, u kojem je sve - i aktivne kartice i 8 x 100w pojačanja,  a priključuje se na MDSM posebnim exakt kablovima.

Tek od nedavno potpuno razumem smisao poruke koju mi je, na početku ovog mog putovanja, napisao Nkrgovic - da je aktivna konfiguracija na kraju Linn puta, nekoliko pojačala itd., pa koristim priliku da se i njemu zahvalim na korisnim savetima! :cheers... Da budem iskren, još sam ja na početku mog putovanja, ali sada već malo lepše sagledavam kuda me taj put vodi. Što bi rekli istočnjački filozofi - cilj zapravo ne postoji - put je cilj :D

Muči me još jedna "sitnica". Kada sam sa Linn dilerom od kojeg sam kupio MDSM razovarao, on mi je rekao da bi prvi, i po njegovom mišljenju, navažniji upgrade trebalo da bude da Majik DSM zamenim Akurate DSM-om, jer je to u skladu sa Linn filozofijom da se u izvor ulaže pola budžeta čitavog sistema. Da zatim ADSM treba da radi sa Majik ostatkom amplifikacije i Majik zvučnicima, jer će kako on kaže to više uticati na kvalitet ukupne reprodukcije, nego prelazak na aktivu, dok je još uvek MDSM izvor... Prihvatio sam savet, ali mi je u međuvremenu "naleteo" ovaj M2100 po veoma fer ceni, on je SH, pa nisam mogao da odolim iskušenju da ga uzmem. Nkrgovic je nažalost bio potpuno u pravu da ce veoma brzo poceti da me svrbi upgrade. Tako da sam krenuo u razvoj sistema možda pogrešnim putem, eto  to me muči... Medjitim taj ADSM je već ozbiljno skupa sprava, nažalost :cry: Zato planiram da ovaj moj MDSM najpre slušam neko vreme, da se igram sa pristupačnijim upgrade-ima itd., dok stvar ne "sazri" za ozbiljniji korak.

Zanima me mišljenje ostalih i oko povezivanja i oko planova za upgrade. Btw još uvek su mi u planu CD i gramofon. Što se CD-a tiče, Linn diler mi je rekao da SH Linn CD nikako ne kupujem, jer je od nedavno zaustavljena servisna podrška za Linn CD playere. Međutim, još uvek se pitam da li mi CD treba, možda samo kao transport... Što se tiče gramofona, to bih jako voleo da imam, ne mislim naravno na na bilo koji gramofon, već na LP12. Posedovanje dobrog gramofona jer je već stvar stila ;) Taman i da svega jednom nedeljno uključim, želim da ga posedujem.

Na kraju da se izvinim kolegama što sam odužio poruku, hvala svima koji su imali strpljenja da pročitaju.

cheers :listen

Link to comment
Share on other sites

Iako ga u veselju i sreći koristim pre Sondeka bih ti preporucio dobar primerak Heybrook tt2.Razlika u ceni je sad već bezobrazna,a licno sam montirao svog ittoka na "tetejca" i razlika u korist lp12 je bila mala.Jeftin lp12 je mačka u džaku,a treba imati na umu da samo lezaj od sondeka kosta kao neki citavi gramofoni.Inace na tetejca pasu opruge od linn-a,moze se iskoristiti i napajanje...

 

Link to comment
Share on other sites

Pretpostavljam da si baš na ovakav mislio:

https://www.ebay.co.uk/itm/HEYBROOK-TT2-TURNTABLE-WITH-LINN-ARMBOARD/302814233386?hash=item468122832a:g:Wl4AAOSw4a1bVDIA

a da na njega montiram Ittok sa Adiktom recimo... 

Koliko bi otprilike još trebalo da platim itok i adikt? Pretpostavljam da je takvom gramofonu nužno, da ne kažem nasušno, odmah po dolasku u Srbiju da se uradi ozbiljan servis i podešavanje, da bi sve bilo kako treba? Koliko bi me prema tvojim iskustvima takav servis još koštao?

Pozdrav, NL.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...