Flemming E. Rasmussen

Predsednik kompanije Gryphon
Prezentacija gospodina Rasmussena u salonu kompanije Audiophile bila je sjajan povod da ugovorimo intervju.

Bojan Jović

Hi-Files: Gospodine Rasmussen, recite nam nešto više o vašim prvim kontaktima sa audio-opremom.
Flemming E. Rasmussen: Prvi kontakti sa audio-uređajima sežu do mojih najranijih sećanja, a prvi high-end sistem koji sam čuo sastojao se od Quad elektrostatičkih zvučnika i Michell Skeleton gramofona. To je bilo iskustvo koje je promenilo moj život.

Hi-Files: Početak vašeg profesionalnog bavljenja hi-fi uređajima bio je pomalo neobičan: diplomirali ste slikarstvo i grafičku umetnost, dizajnirali ste omote za muzičke albume i koncertne postere, predavali fotografiju i slikarstvo i radili kao glavni dizajner za tekstil. U kom trenutku ste shvatili da želite da budete deo hi-fi sveta?
Flemming E. Rasmussen: Nikada to nisam svesno poželeo, odnosno to nije bila moja odluka već splet okolnosti. Napravio sam nekoliko sprava za sopstvenu upotrebu, zatim nekoliko za moje prijatelje, i tako je sve počelo.

Hi-Files: Da li nam možete opisati filozofiju zvuka koju neguje kompanija Gryphon?
Flemming E. Rasmussen: U high-end kategoriji postoji mnogo zaista dobrih proizvoda, a ja imam priliku da čujem brojne sisteme. Svi oni pružaju sjajnu rezoluciju i zvučnu scenu, ali mi njihov zvuk često postane dosadan nakon dužeg slušanja – sve zvuči savršeno, ali ne uvlači slušaoca u muziku. Jednostavno, sve vreme slušate tehničku perfekciju, umesto da uživate u muzici. Utisak živog izvođenja, dinamika i osećaj koji vas tera da se naježite – sve to nedostaje. Naravno, to su moji lični utisci i težnje, koje Gryphon zvuk svakako odslikava.

Hi-Files: Gryphon uređaji se proizvode u Danskoj. Recite nam nešto više o proizvodnim pogonima i procesu proizvodnje.
Flemming E. Rasmussen: Da, svi Gryphon uređaji dizajnirani su i proizvedeni u Danskoj, a kompletan dizajn obavlja naš sopstveni tim. Mi smo verovatno jedni od poslednjih koji ne proizvode uređaje u Kini i ne rade re-branding. Umesto toga, mi nabavljamo komponente od uskospecijalizovanih dobavljača, a uređaji se sklapaju u Danskoj, uz veoma rigoroznu kontrolu kvaliteta.

Hi-Files: Po vašem mišljenju, šta izdvaja Gryphon uređaje od drugih hi-end proizvoda?
Flemming E. Rasmussen: To je naša konzistentnost u filozofiji i dizajnu, koja omogućava da modeli ostanu na tržištu veoma dugo.

Hi-Files: Pored brojnih drugih kvaliteta, Gryphon uređaji su cenjeni i zbog jedinstvenog, impresivnog izgleda. Možete li nam reći nešto o Gryphon dizajnu?
Flemming E. Rasmussen: Kod nas dizajn nikad ne sme da kompromituje performanse, a ja uvek dizajniram uređaje uz optimalnu postavku elektronskih i mehaničkih rešenja. Veoma je jednostavno napraviti nešto da dobro izgleda ukoliko je to jedini prioritet – poput prelepe stolice u kojoj je nemoguće sedeti udobno. Koja je onda svrha takve stolice? To je, po našem mišljenju, loš dizajn.

Hi-Files: Možete li nam reći nešto više o vašem najnovijem proizvodu – CD plejeru Scorpio? Šta je bila ideja vodilja, kako je tekao razvoj i koja jedinstvena rešenja ste primenili?
Flemming E. Rasmussen: Zapravo, sve je bilo vrlo jednostavno. U osnovi, uzeli smo novo 32-bitsko kolo i većinu napajačke sekcije sa skupljeg modela Mikado Signature, koji predstavlja ogroman komercijalni uspeh u svojoj kategoriji. Zatim smo zamenili top-loading Philips mehanizam skromnijim, konvencionalnog dizajna, koji se proizvodi u Austriji, i to je sve – dobili smo CD plejer sa 32-bitskim upsamplingom, ali po pristupačnijoj ceni.

Hi-Files: Podelite sa nama neke od planova kompanije Gryphon za budućnost: poboljšanja, novi proizvodi, nove tehnologije…
Flemming E. Rasmussen: Nikad ne najavljujemo buduće proizvode, ali uvek radimo na novim projektima i otvoreni smo za gotovo sve tehnologije i nova rešenja.

Hi-Files: U procesu razvoja i rada na novim proizvodima, od kojih komponenata se sastoji vaš zvanični sistem za testiranje?
Flemming E. Rasmussen: To su dve stvarčice koje se nalaze na levoj i desnoj strani naših glava – sve ostalo je samo tehnika.

Hi-Files: Na kraju, ali ne i najmanje važno, koliki značaj i uticaj ima muzika na vaš svakodnevni život?
Flemming E. Rasmussen: Nisam od onih kojima muzika svira po ceo dan i nikad nisam imao prenosivi plejer. Duge slušne sesije novih prototipova i starijih modela u našoj prostoriji za slušanje pružaju mi ogromno zadovoljstvo, a italijanska opera još uvek može da napuni moje sentimentalne oči suzama.