Fiio X3 Mark III

Personalni džuboks

Dalekoistočna kompanija FiiO u prilično kratkom periodu izgradila je veoma dobru reputaciju u izradi prenosivih plejera, D/A konvertera i pojačala za slušalice. Sad je pred nama treća generacija modela X3, kao najpristupačnijeg FiiO uređaja koji pruža višenamensku upotrebljivost.

Veći stepen upotrebljivosti ogleda se u sledećem: dok najpristupačniji plejeri, kao što su M3 i X1, funkcionišu samo kao prenosivi plejeri i pojačala za slušalice, skuplji modeli mogu preuzeti ulogu eksternog USB D/A konvertera u kućnom audio-sistemu. Ovo predstavlja zaista koristan dodatak jer FiiO plejeri iz srednjeg i gornjeg dela ponude još kako imaju šta da ponude kad je u pitanju D/A konverzija i staju rame uz rame s pristupačnim kućnim uređajima ovog tipa, dozvoljavajući da se kupovinom jedne sprave ispune dva audiofilska cilja – dobar zvuk u pokretu, ali i kod kuće.

Dizajn
U pogledu dizajna, može se reći da X3 Mark III ne donosi posebne inovacije, te veoma podseća na prethodnika ili na uvećanu verziju druge generacije modela X1. Naravno, ovo predstavlja pozitivnu stvar jer je u pitanju već proveren i veoma funkcionalan dizajn, s prepoznatljivim odlikama FiiO uređaja. Ipak, kućište je izvedeno nešto drugačije nego ranije – u osnovi se nalazi aluminijumski ram, dok su prednja i zadnja strana izrađene od crnog stakla ojačanog termalnim procesom. Kombinacija srebrne i crne boje uvek deluje elegantno i klasično, a ukoliko želite nešto upadljivije, kompanija nudi novi X3 i u crvenoj boji.

Očekivano od ovog proizvođača, ergonomija je veoma dobra, a upravljanje intuitivno. Oko kružne komande postavljena su četiri manja tastera, a u njegovom središtu smešten je još jedan višenamenski taster. Na levom boku nalaze se tasteri za uključivanje i isključivanje, kontrolu glasnoće i započinjanje i pauziranje reprodukcije, a nešto niže postavljen je prorez za memorijsku karticu. Gornja i desna strana potpuno su prazne, dok je donja rezervisana za mikro USB port, balansirani 2,5-milimetarski izlaz za slušalice i kombinovani 3,5-milimetarski izlaz, koji ima funkciju izlaza za slušalice, analognog linijskog izlaza i digitalnog koaksijalnog izlaza.

Cenovna kategorija testiranog uređaja vidljiva je već kod pakovanja – unutar kvalitetne troslojne kutije nalaze se providna silikonska futrola, crna poliuretanska futrola u imitaciji kože i nekoliko rezervnih zaštitnih folija za prednju stranu plejera. Mikro USB kabl može da se koristi za punjenje baterije, prebacivanje numera i funkciju eksternog D/A konvertera, a tu je i adapter za hibridni digitalni koaksijalni izlaz. Konačno, štampano uputstvo praćeno je flajerom sa spiskom dodatne opreme koju novi X3 podržava.

Tehnologija
Svi FiiO plejeri uvek su ispunjeni elaboriranim tehničkim rešenjima, a novi X3 u ovome ne predstavlja izuzetak. Za brz rad sistema zaduženo je poznato SoC (System-on-Chip) kolo Ingenic JZ4760B, a na poziciji D/A konvertera nalaze se dva kola Texas Instrument PCM5242 u balansiranoj postavci. Proizvođač ističe da su, u cilju umanjenja interferencije, sekcije D/A konverzije, low-pass filtera OPA2140 i operacionog pojačivača OPA1622 potpuno odvojene i da se čak nalaze na zasebnim štampanim pločama. FiiO X3 podržava mikro SD karticu kapaciteta do 256 gigabajta, a dodatnu funkcionalnost obezbeđuje blutut transmiter s modulom F1C81. Sve informacije prikazuju se na kolor LCD ekranu rezolucije 320×240 piksela i dijagonale 58 milimetara, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu generaciju (51 mm), ali je kapacitet interne baterije smanjen sa 2.600 na 2.350 miliamper-sati.

Kao što smo već spomenuli, pored funkcije prenosivog audio-plejera i pojačala za slušalice, X3 Mark III može preuzeti ulogu USB D/A konvertera u kućnom sistemu. Podrška za digitalne fajlove prilično je široka i obuhvata sve popularne lossy, lossless i hi-res formate. Kao plejer, novi X3 podržava rezoluciju do DSD64, dok je kao eksterni DAC ograničen na 192 kHz/24-bitske fajlove.

Upotreba i zvuk
S obzirom na to da X3 ne poseduje internu memoriju, za smeštaj numera neophodno je upotrebiti memorijsku karticu. Prebacivanje audio-fajlova obavlja se jednostavno, povezivanjem s računarom pomoću USB kabla. Nažalost, uređaj ne podržava ažuriranje firmvera ovim putem, već samo preko memorijske kartice, što komplikuje proces.

Kritičko slušanje započeli smo koristeći slušalice JBL Everest Elite 750NC s vezom pomoću kabla. Usled niske impedanse, X3 je s lakoćom pokretao JBL i moglo se jasno čuti da je po snazi i kvalitetu iznad navedenih slušalica. Reprodukcija se odlikovala nešto toplijim, zasićenim tonovima u celom opsegu, pa ova kombinacija fascinira na prvi ton i pruža mnogo zabave tokom slušanja. Detalji su zastupljeni u dovoljnoj meri, ali naglasak je na muzikalnoj i tečnoj prezentaciji, uz obilje snage koju FiiO isporučuje. Iako Elite 750NC pružaju naglašeniji niskotonski opseg, X3 omogućava jednostavnu korekciju pomoću tonskih kontrola, ukoliko je to po volji korisnika. U ovom delu testa isprobali smo i blutut vezu, za koju se ispostavilo da je veoma upotrebljiva ukoliko ste u žurbi i nije vam do petljanja s kablovima. FiiO i ovde profitira od pomenutih tonskih kontrola, koje omogućavaju podešavanje zvuka kako bi se maskirali nedostaci kompresovanog prenosa, ali bilo bi mnogo bolje da je proizvođač dodao podršku za sve popularniji aptX kodek.

Kako bismo istražili granične mogućnosti testiranog plejera, u nastavku smo prešli na veoma ambicioznije slušalice Sennheiser HD 660 S. S nominalnom impedansom od 150 oma, ove slušalice predstavljaju znatno ozbiljniji zadatak za svaki headamp, ali X3 je ovo preokrenuo u svoju korist i iskoristio da pokaže istinsku klasu. Bez obzira na muzički pravac, ovaj dvojac priuštio nam je veoma neutralan zvuk i linearno pojačanje bez promena u karakteristikama tonova u odnosu na glasnoću. Reprodukcija se odlikovala visokim stepenom analitičnosti, s jasno prikazanim finesama i, što je još važnije, njihovim besprekornim uklapanjem u muzičku celinu. Izdašna pozornica posebno nas je fascinirala tokom slušanja novog izdanja grupe Kraftwerk, žive kompilacije “3-D The Catalogue” u visokorezolutivnom izdanju – scena je bila sjajno formirana po svim osama, uz istinski trodimenzionalan prikaz. Pored toga, X3 je ostajao pribran i tokom najzahtevnijih deonica, uz čvrstu kontrolu u čitavom opsegu.

Prelazak na klasičnu muziku ukazao je na odličnu separaciju tonova tokom orkestarskih izvođenja, uz zadržavanje karakterističnih detalja koji prate ovu vrstu snimaka. Svaki ton se mogao jasno izdvojiti tokom slušanja, što samo po sebi predstavlja ozbiljno dostignuće, pa se može reći da ova kombinacija tokom dužeg slušanja još više oduševljava. Zvuk je zadržao neutralnost u čitavom spektru, uz besprekorno uklapanje između opsega i potpuni tonski balans. Visoki tonovi balansiraju na finoj liniji između otvorenosti i topline, srednji su prepuni dešavanja, ali u nenametljivom maniru, a bas formira čvrst i stabilan temelj svake reprodukcije.

U završnom delu testiranja, X3 smo postavili u ulogu USB D/A konvertera u kućnom audio-sistemu. Postupak instaliranja drajvera sasvim je jednostavan, a nakon prebacivanja na ovaj režim rada, plejer blokira sve druge funkcije, uključujući kontrolu glasnoće i tonske kontrole. X3 se kao DAC pokazuje takođe u prilično neutralnom svetlu, sa solidnom količinom detalja i dobro izbalansiranom slikom. Ipak, analitični karakter konverterskog sklopa ovde dolazi više do izražaja, pa bi pojedini audiofili mogli poželeti više vatre i uzbuđenja tokom reprodukcije. Ukupno, X3 se u ovom pogledu pokazao kao veoma upotrebljivo rešenje i u potpunosti je dorastao eksternim D/A konverterima iz pristupačne kategorije.

Zaključak
Uz zadržavanje cene na nivou prethodnika, FiiO je s novim X3 ponudio znatno kvalitetniju D/A konverziju u balansiranoj topologiji, kao i unapređenu amplifikaciju. Kad se tome dodaju već tradicionalni kvaliteti poput sjajne završne obrade, odlične ergonomije i konstantnog rada kompanije na izbacivanju unapređenih verzija firmvera, jasno je da FiiO X3 Mark III predstavlja veoma ozbiljnog takmaca u kategoriji prenosivih plejera.

PLUS
Kvalitet izrade.
Obilje opcija.
Snaga i kontrola.
Neutralnost i linearnost.

MINUS
Nema internu memoriju.
Blutut bez aptX kodeka.

Ekran: TFT 58 mm, 320x240 px
D/A konverter: 2x TI PCM5242
Frekvencijski opseg (-3 dB): 5 Hz - 70 kHz
Odnos signala i šuma: 112 dB
Izobličenja THD+N (1 kHz): 0,003%
Formati: AIFF, ALAC, APE, DSD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Digitalni ulazi: mikro USB
Analogni izlazi: 3,5 mm, balansirani 2,5 mm
Digitalni izlazi: koaksijalni (hibrid)
Memorija: mikro SD (do 256 GB)
Interna baterija: 2.350 mAh
Dodatno: blutut v4.1
Dimenzije (ŠxVxD): 59x114x12 mm
Masa: 126 g
Cena: 230 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating0 Votes
0
0
Ocena čitalaca