Ferrum Wandla

Made in Poland

Uz slogan „Prepare to be converted“, mlada poljska kompanija predstavlja svoj prvi digitalno-analogni konverter – i to kakav!

Iako je Ferrum Audio kao brend prisutan na tržištu svega tri godine, iza njega se nalazi poljska kompanija HEM, koja postoji preko 20 godina. Nakon projekata u vojnoj i medicinskoj tehnici, HEM se specijalizovao za audio-tehniku u saradnji s Mytekom, Clarus Cablesom i Feniksom, a stečeno znanje i iskustvo danas plasira kroz sopstvene proizvode. Pre dve i po godine testirali smo njihov prvenac u vidu univerzalnog napajanja Hypsos, koje je donelo konkretne, upotrebljive inovacije i zaista podiglo eksterno napajanje u hi-fiju na viši nivo. Nakon toga su usledili pojačalo za slušalice Oor i headamp / DAC Erco, a sada je pred nama digitalno-analogni konverter Wandla.

Spolja i iznutra

Ferrum Audio je kroz sva četiri dosadašnja modela zadržao jednoobrazno kućište i isti osnovni dizajn, koji podrazumeva levi deo fronta u gvozdenoj braon nijansi, sa svetlećim logotipom kompanije. Wandla s prednje strane najviše podseća na napajanje Hypsos, ali se ubrzo primećuju razlike u vidu znatno većeg displeja i kružne komande na desnom delu. Postavku upotpunjuje diskretni senzor daljinskog upravljača, koji je manjih dimenzija, ali sadrži sve komande, a Wandlom se može upravljati i preko ekrana osetljivog na dodir. Kao savršeni predstavnik uređaja koji na prvi pogled ne odaju svoju svestranu prirodu, testirani Ferrum daje naznake višenamenske funkcionalnosti pri pogledu na zadnju stranu. Ovde prvo pronalazimo čak šest različitih digitalnih ulaza – koaksijalni, optički, AES/EBU, USB-C, HDMI ARC i I²S – koji omogućuju povezivanje raznovrsnih uređaja, pa čak i televizora. Pored D/A konverzije, Wandla obavlja ulogu pretpojačala za digitalne, ali i analogne izvore, pa se na zadnjoj strani nalazi jedan RCA ulaz, dok su na izlazu postavljeni RCA i XLR priključci – svi konektori su odličnog kvaliteta, a RCA činčevi su pozlaćeni i pričvršćeni direktno za šasiju. Najzad, tu je ulaz za uobičajeno eksterno napajanje, koje se isporučuje uz uređaj, ali i Ferrumov specijalitet u vidu priključka za eksterno napajanje Hypsos. Ova veza ostvaruje se preko četvoropinskog konektora u patentiranoj tehnologiji FPL (Ferrum Power Link), koja pomoću povratne sprege obezbeđuje potpuno stabilan napon i pomaže da Wandla pruži najbolji mogući kvalitet reprodukcije.

Poput drugih Ferrumovih uređaja, Wandlino čvrsto kućište izrađeno je u potpunosti od metalnih profila, uz nekoliko otvora za hlađenje na gornjoj strani. Unutrašnjost je popunjena štampanom pločom u karakterističnoj tamnocrvenoj boji, uz dodatnu izdignutu pločicu na kojoj je smešten ARM procesor – koji poljski proizvođač naziva nama prepoznatljivim imenom Serce. Kompanija ističe da je ovaj procesor optimizovan za upotrebu u Wandli i da obezbeđuje najkraći mogući put signala, a ujedno integriše digitalne filtere i MQA dekoder. Uz njega se nalazi prijemnik digitalnog signala Burr-Brown DIX4192, a tu su i veoma kvalitetni operacioni pojačivači MUSES72323. Najznačajnija uloga ipak pripada konverterskom kolu Sabre ES9038PRO kompanije ESS, koje, u zavisnosti od ulaza, podržava PCM u rezoluciji do 768 kiloherca i 32 bita, DSD256 (izvorni i DoP) i MQA. Ferrum Audio dalje navodi da je Wandla izvedena u potpuno balansiranom dizajnu i da sadrži tri standardna digitalna filtera, kao i dva nova filtera, koje je ekskluzivno za ovaj uređaj osmislila finska kompanija Signalyst, poznata ponajpre po softverskom audio-plejeru HQPlayer. Inovacije se ovde ne završavaju, jer će Signalyst u budućnosti dizajnirati još filtera nakon razgovora s korisnicima ovog uređaja – drugim rečima, korisnici Wandle imaće priliku da svojim zapažanjima i sugestijama doprinesu razvoju nekih budućih filtera.

Mogućnosti

Zahvaljujući nešto većem ekranu i logičnom rasporedu menija, upotreba Wandle prilično je jednostavna u svim modalitetima. Iako je tokom kretanja kroz menije neophodno prići bliže uređaju, često korišćene komande – kao što su glasnoća i promena ulaza – prikazuju se u krupnom planu i uz dodatni grafički prikaz, što omogućuje upravljanje i s veće udaljenosti. Ranije smo spomenuli digitalne filtere, a Wandla ih zasad sadrži ukupno pet – dva od kompanije Signalyst pod oznakom HQ, kad se obrada obavlja u ARM procesoru, i tri ESS-ova, kad se filtracija odvija u konverterskom kolu. Uz filtraciju se obavlja i upsampling nižih rezolucija (44,1-192 kHz), tako što HQ filteri podižu rezoluciju na 352,8 ili 384 kiloherca, dok ESS filteri obavljaju osmostruki upsampling. Pored funkcije D/A konvertera, Wandla se takođe može koristiti kao pretpojačalo, a i ovde postoje dva načina rada: prvi podrazumeva analognu kontrolu glasnoće, koja se obavlja preko mreže otpornika i primenjuje se na sve ulaze (uključujući analogni RCA), dok je drugi atenuacija signala u digitalnom obliku, obavlja se u konverterskom kolu i, logično, može se primeniti samo na digitalne ulaze. Najzad, tu je bajpas modalitet, koji u potpunosti zaobilazi kontrolu glasnoće.

Dodatno, Wandla raspolaže sporednim opcijama, kao što su podešavanje gaina na ulazima, nezavisna regulacija jačine osvetljenja ekrana i frontalnog logotipa, pa i podešavanje osetljivosti senzora za automatsku regulaciju navedenog osvetljenja – ovo poslednje možda je pomalo preterano za uređaj koji bi trebalo da se kloni svih vidova interferencije, pa nam se više sviđa pristup kompanije Musical Fidelity, koja je iz ovog razloga potpuno izbacila displej kod D/A konvertera.

Slušni test

Već nakon kratkog perioda slušanja Wandla impresionira naizgled beskrajno slojevitim tonovima. Pojedinačne note oslikane su zaista fantastično i s lakoćom objedinjuju oprečne osobine: preciznost do granice oštrine s bogatim, baršunastim tonovima; višeslojnu dubinu najboljeg skenera s fluidnim prikazom; tačne vremenske odrednice sa savršeno razaznatljivim odjekom. Prema našim ušima, ovde ne može biti govora o bilo kakvoj koloraciji jer svaki pojedinačni ton zvuči izuzetno verodostojno, bilo da su u pitanju akustični instrumenti ili suva elektronika – a ako grešimo, onda je to zato što je Wandla tako prokleto ubedljiva u svemu što radi. Zapravo, baš to je osobina koja je zajednička za sve veoma dobre sprave, bilo da su u pitanju konverteri, pojačala, gramofoni ili nešto četvrto – one su sposobne da nas uvere da nam više nikada neće trebati neki drugi uređaj istog tipa.

Zatim, Wandla takođe briljira kad se svi ti pojedinačni tonovi nađu na okupu i kreira vrlo preciznu zvučnu scenu. Pozornica je prostrana, ali ne i najveća koju smo ikada čuli, ali više od toga nas je impresionirala dubina scene. Naime, većina savremenih uređaja ima prilično široku pozornicu, ali dubina, pa i visina, ono su što izdvaja najbolje. Wandla je u tom pogledu zaista izuzetna i pruža gotovo hologramsku trodimenzionalnost, na kojoj bi joj mogli pozavideti pojedini saundbarovi i surround sprave. Klupske svirke posebno su upečatljive, jer se prostor može jasno čuti i gotovo osetiti, zajedno s pozicijama i usmerenošću muzičara, žamorom publike, pa i precizno pozicioniranim ambijentalnim zvukovima, poput škripkanja bine i sl. Pored toga, savršen fokus – ili, bolje rečeno, multifokus – dopušta Wandli da prikaže veliku količinu mikrodetalja pri reprodukciji orkestarskih dela, kao i da brzo i neosetno prebacuje središte pažnje između različitih grupa instrumenata. Mikrodinamika je, dakle, na izuzetno visokom nivou.

Zvuk Wandle najlakše bismo opisali kao savršeno odmeren, jer pruža britkost bez oštrine koja para uši, suptilnost bez gubitka celokupne muzičke slike ili agresivnost bez gubljenja kontrole. Sva tri dela spektra postavljena su u istu ravan i nema povlačenja ili isticanja u bilo kom delu, ali se tonske karakteristike mogu donekle izmeniti pomoću filtera. Ipak, za Wandlu ne bismo rekli da je previše surova prema slabijim snimcima: i loša produkcija na njoj ostaje slušljiva, pa će se dobro pokazati i kod audiofila koji ponekad puste poneki nesavršen snimak – a sve iz ljubavi prema dobroj muzici. Na kraju, za ovaj konverter možemo da kažemo da je jedan od šampiona muzikalnosti i pravi primer napretka digitalne tehnike u audio-svetu. Njegovi tonovi su verodostojni i prirodni, a reprodukcija je tečna i bez ikakvih naznaka zrnastosti ili drugih neželjenih efekata. Takođe, kao uređaj koji koristi ESS kolo, Wandla nam još jednom pokazuje da DAC čip predstavlja samo jedan (možda čak i manji) deo jednačine, te da je implementacija bar isto toliko važna.

Zaključak

Iako već i osnovnoj verziji zvuči sjajno, Wandla se može dodatno unaprediti eksternim napajanjem Hypsos. Ovaj dodatak nije jeftin, jer napajanje košta gotovo kao pola Wandle, ali je boljitak čujan, a naknadna fina podešavanja moguća su preko jednostavne i precizne regulacije izlaznog napona na Hypsosu. Na ovaj način Wandlu ćete podići za klasu iznad i od odličnog uređaja napraviti još bolji.

Ferrum Wandla
D/A konverter: ESS ES9038PRO
Rezolucija: PCM 768/32, DSD256, MQA
Frekvencijski odziv (+/-0,1 dB): 10 Hz - 200 kHz
Izobličenja THD: 0,00009%
Digitalni ulazi: 1 x koaksijalni, optički, HDMI, AES/EBU, USB-C i I²S
Analogni ulazi: 1 x RCA
Analogni izlazi: 1 x RCA i XLR
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 217 x 50 x 206 mm
Masa: 1,8 kg
Cena: 2.795 evra
www.ferrum.audio
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetan kvalitet izrade.
Elaboriran i verodostojan zvuk.
Dinamika i muzikalnost.
Unapređenje uz napajanje Hypsos.
USB ulaz samo kao USB-C.
4.7