Exposure XM5

U službi muzike

Nakon višegodišnje pauze, na našem testu ponovo se našao uređaj ostrvske kompanije Exposure. U pitanju je integrisano pojačalo s D/A konverterom, gramofonskom sekcijom i oznakom XM5, koje predstavlja okosnicu nove serije XM.

Iako je od osnivanja kompanije prošlo više od četiri decenije, a u međuvremenu se promenila vlasnička struktura, kao i nekoliko glavnih dizajnera, aktuelna ponuda Exposure uređaja i dalje po mnogo čemu podseća na prvobitne modele. Ovome u prilog govore i najnovije serije XM i 5010, koje donose prepoznatljiv kućni dizajn, koji se nije drastično udaljio od početaka, proverena tehnička rešenja i sveopštu usmerenost ka što boljem kvalitetu reprodukcije.

Beba Exposure
Jedna od prednosti nepretencioznog dizajna jeste da će upoznavanje trajati veoma kratko, čak iako se nikada ranije niste sreli s nekim Exposure pojačalom. Komande su jasno obeležene, intuitivne i ne zahtevaju dodatna objašnjenja, pa ćete nakon samo nekoliko minuta imati utisak da ga posedujete oduvek. S druge strane, ukoliko, poput autora ovih redova, spadate među višegodišnje vlasnike Exposure pojačala, odmah ćete primetiti sličnost sa serijom 2010. U pogledu spoljašnjosti, XM5 koristi kućište spomenute serije, ali prepolovljeno po širini. U pitanju je koncept poznat kao shoebox, jer kućište po svojim proporcijama podseća na kutiju za cipele.

XM5 veoma lako uspostavlja komunikaciju s auditorijumom.

Jednostavan prednji panel izrađen je od aluminijumske ploče debljine šest milimetara, koja je zaobljena na uglovima i neznatno veća u odnosu na ostatak kućišta. Brušeni finiš fronta odlično se uklapa sa oznakama u zlatnoj boji, što uređaju daje pečat diskretnog luksuza. Relativno mala površina prilično je popunjena, pa se na desnoj strani nalazi masivna kružna komanda za glasnoću, dok su u levom delu smešteni prekidač za uključivanje i logotip proizvođača sa signalnom diodom. Središnji deo fronta zauzeli su okrugli tasteri za odabir ulaza, sa osam lampica koje potvrđuju izbor, a postavku kompletira senzor daljinske komande.

Zadnji panel takođe je popunjen gotovo u potpunosti, a ovde opet nailazimo na neka rešenja tipična za Exposure, kao što su zvučnički terminali koji prihvataju samo banana-konektore. Na raspolaganju su samo dva para terminala, što znači da izostaje mogućnost bi-wiringa. Analogni RCA priključci obuhvataju dva linijska ulaza, ulaz za gramofon sa MM zvučnicom i izlaz za pojačalo snage, dok su za digitalne izvore predviđena po dva optička i BNC ulaza, kao i USB-B port. Konačno, u desnom delu nalazi se IEC priključak, što omogućava audiofilske igrarije s kvalitetnijim strujnim kablovima.

Šasija uređaja izrađena je od metala debljine dva milimetra, s jednodelnim metalnim poklopcem koji obuhvata gornju i bočne strane. Manja zapremina kabineta prouzrokovala je prilično popunjenu unutrašnjost, s velikim torusnim transformatorom proizvođača Noratel u prednjem delu. Iza njega, ostatak površine popunjen je štampanim pločama u dva nivoa. Proizvođač ne krije da je unutrašnjost modela XM5 delimično bazirana na integralcu 2010S2, pa ovde nailazimo na rešenje s bipolarnim tranzistorima Toshiba, koji su postavljeni na donju stranu štampane ploče. Oni su zalepljeni za aluminijumski hladnjak, koji je, opet, donjom stranom oslonjen na šasiju, pa se odvođenje toplote obavlja tim putem i kućište nema uobičajene proreze za hlađenje. Pored toga, prisutna su dva elektrolitska kondenzatora italijanskog proizvođača Kendeil, kapaciteta 10.000 mikrofarada po komadu.

Gornja štampana ploča odlikuje se manjom površinom, a ovde nailazimo na jednu od najznačajnijih razlika u odnosu na starije generacije: digitalnu sekciju sa internim D/A konverterom. Iako se DAC kod serija 2010 i 3010 može dodati naknadno u vidu internog modula, kod XM5 on je deo standardne postavke. Proizvođač navodi da je digitalna sekcija bazirana na modelu 2010S2 DSD DAC, što znači da je za konverziju zaduženo kolo Wolfson WM8742. Podržana rezolucija obuhvata sve do 192/24, preko optičkih i BNC ulaza, dok asinhrona USB veza prihvata DSD64 u DoP modalitetu (DSD-over-PCM).

Čuvar tradicije
Uprkos relativno skromnoj deklarisanoj snazi od 60 vati po kanalu u AB klasi, XM5 se tokom upotrebe pokazuje kao tipičan Exposure – sposoban je da pokrene i zahtevnije zvučnike, nikada ne gubeći muzikalnost kao temelj dobrog zvuka. Reprodukcija je fluidna i zavodljiva, uz prvobitni utisak da je zvučni pečat za jednu nijansu na tamnijoj strani. Međutim, tokom dužeg slušanja uvideli smo sličnost s modelom 2010S2 u načinu prezentacije detalja. Naime, zvučna slika je sasvim transparentna, ali su finese tako besprekorno uklopljene u opšti tok muzike da je za njihovo primećivanje i izdvajanje potrebna koncentracija. Ovakav pristup, iako isprva može biti neobičan za audiofile koji su navikli na direktniji i analitičniji zvuk, omogućava istinsko uživanje u muzičkom delu, bez nepotrebnog odvlačenja pažnje hirurški precizno ocrtanim detaljima.

Bez obzira na muzički pravac, XM5 veoma lako uspostavlja komunikaciju s auditorijumom, a slušanje živih snimaka ima posebnu draž. Maleni Exposure sjajno odslikava klupsku atmosferu, uz fine detalje koji su naizgled ležerno, a zapravo veoma studiozno pozicionirani unutar solidno dimenzionisane pozornice.

Iako ne briljiraju u pogledu kristalno jasne definicije, visoki tonovi donose dozu nepatvorene prirodnosti. Jednostavno, sve zvuči kako treba, kao prava stvar, bez preterane oštrine ili neprirodnog umekšavanja bilo kog tona. Svakako, ovde je posredi i odlična sinergija između amplifikacije i D/A konvertera, koji se idealno dopunjuju i na najbolji način ističu međusobne vrline.

Srednji deo spektra je živopisan i pun dešavanja, ali ne toliko da postane euforičan. Tonovi su odlično prikazani, uz zadržavanje dobre separacije pri zahtevnijim numerama i s jasno izraženom teksturom. Makro i mikro dinamika su na zavidnom nivou, a XM5 zadržava pribranost i pri velikoj glasnoći, bez naznaka izobličenja u tonovima ili urušavanja zvučne slike. Takođe, Exposure ovde pokazuje izuzetan tajming i preciznu vremensku određenost tonova.

Silazak u donji deo opsega pokazuje nam da je XM5 sposoban za reprodukciju prilično dubokog basa, uz zadržavanje adekvatne mase i odlične definicije. U apsolutnom smislu, ritam-sekcija bi mogla biti pomerena više unazad, što ukazuje na nešto slabije pozicioniranje po dubini. Ipak, Exposure se iskupljuje fantastičnim osećajem za ritam i naizgled beskonačno brzim gornjim basovima. Pritom, sve zvuči izuzetno verodostojno, od činele i doboša, pa do Bakerovog dvostrukog bas-bubnja.

Kako bismo utvrdili granične mogućnosti amplifikacije, u nastavku testa smo za D/A konverziju upotrebili eksterni DAC Chord 2Qute. S pomenutim Chordom, koji dostiže 80 odsto cene testiranog XM5, reprodukcija je zadržala izuzetnu muzikalnost. Tonovi su postali još puniji i „mesnatiji“, s gotovo opipljivim volumenom, uz očuvanje odlične definicije i teksture. Pored toga, pozornica je porasla po širini i visini, ali najznačajniji napredak bio je prisutan u dubinskom pozicioniranju, koje je sada bilo daleko izraženije. Određeni stepen napretka bio je očekivan kad se ima u vidu cenovna razlika, ali je interni DAC pokazao sjajne all-round kvalitete i predstavio se kao odlično usaglašen s amplifikacijom.

Zaključak
Kad se sve sagleda, nije teško zaključiti da Exposure XM5 predstavlja zaista izvanrednu ponudu po više nego adekvatnoj ceni. Prirodan i dovoljno transparentan, a ujedno muzikalan i pitak zvuk dopunjen je odličnim internim D/A konverterom s podrškom za DSD i gramofonskom sekcijom, a sve je upakovano u nepretenciozno i dopadljivo kućište manjih dimenzija, kojem je lako naći mesto na polici. Kvalitetom reprodukcije i višestrukom upotrebljivošću, Exposure će se iskupiti za nedostatak izlaza za slušalice, pa čak i za daljinski upravljač arhaičnog izgleda. Nakon pomirenja sa sudbinom u vidu daljinca koji kao da je stigao iz osamdesetih godina prošlog veka, brzo ćete zavoleti zvuk ovog uređaja i uvideti da ne želite da ga menjate.

Exposure XM5
Snaga (1 kHz): 2x60 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (+/-0,5 dB): 20 Hz – 20 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): 0,002%
D/A konverter: Wolfson WM8742
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 5
Broj izlaza za zvučnike: 2
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 218x89x363 mm
Masa: 5 kg
Cena: 1.500 evra
AV impuls, 011/7622-139
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretan i jednostavan dizajn.
Odličan kvalitet izrade.
Proverena tehnička rešenja.
Muzikalnost i osećaj za ritam.
Celovita i fluidna prezentacija.
Zvučnički terminali.
Daljinski upravljač.
4.5