Estelon Aura

Nastavak baltičke sage

U uspelom pokušaju da svoje, sada već prepoznatljive, performanse učini pristupačnijim, Estelon je kreirao svoj prvi entry-level model.

Estelon zvučnici se pojavljuju pred slušaocem pre svega svojom vitkom i zavojitom formom, koja budi asocijacije na balerine u pokretu. Više od samog dizajna, taj oblik ima dvojaku funkciju: osim što nema paralelnih stranica pa izostaje interna refleksija, oblik i površine uzimaju u obzir prostiranje zvuka u realnim sobama za slušanje. Njihova lepota, prema tome, proizlazi iz prirodnih principa.

Korak bliže publici

Aura ima drugačiji, a opet prepoznatljivi dizajn u kabinetu čiji finiš podseća na isklesani i uglačani beli kamen – a takvi su i po težini od 34 kilograma po komadu, koju čini kompozitna smesa s mlevenim mermerom, brizgana i livena na određenoj temperaturi, što omogućava smele oblike izrađene kao monoblok. Prvenstvena uloga ove smese jesu njena akustička svojstva, do kojih se došlo dugogodišnjim istraživanjem.

Aura sadrži različite zvučničke jedinice, očigledno pažljivo birane i uklapane. Visokotonac je Scan-Speak Revelator od 26 milimetara, sa simetričnim motorom. Elipsoidno ulegnuće u kome je smeštena jedinica projektovano je da usmeri talase. S njime, MTM konfiguraciju čine dva srednjetonca Satori od 130 milimetara, načinjena od smese koju proizvođač naziva egipatski papir, u aerodinamičnoj korpi, koja minimizuje kompresiju. Satori poseduju neodimijumske magnete i srebrno ožičenje sa simetrično postavljenim terminalima. Na najširem delu zvučnika, u samoj bazi, smešten je bas okrenut prema podu, prečnika 250 milimetara i s membranom od presovanog papira. Zahvaljujući zakrivljenoj bazi i spajkovima koji odižu kabinet nekoliko centimetara od poda, bas može slobodno da “diše” i propagacija niskog ospega je omogućena po celoj prostoriji.

Proizvođač nam ne nudi detaljnije informacije o reznim frekvencijama, ali ono što znamo jeste da je unutrašnja zapremina izdeljena na zasebne komore, u kojima jedinice rade. Takođe, baza zvučnika je projektovana kao akustički niskopropusni filter, koji ima nižu reznu frekvenciju od skretnice, na kojoj je ona oko 80 herca za niski opseg.

Celokupno interno ozvučenje je izvedeno provodnicima Kubala-Sosna, a zvučnički terminali su marke Cardas. Iako je na početku bila predstavljena u crnoj i beloj varijanti, Aura će postojati samo u beloj boji. Dizajn s prednje strane dovršava vitka maska na neodimijumskim magnetima, koji je drže na kabinetu i čvrsto centriraju na tačno određeno mesto.

Slušni test

Estelon nije prepoznatljiv samo po jedinstvenom obliku i dizajnu kad ulazite u prostoriju već i po zvuku, u najrazličitijim sistemima. Za ovaj test priključili smo ih na integrisani pojačivač Aavik U170 sa integrisanim DAC-om i 300 vati po kanalu, a kao izvor koristili smo strimer/server Innuos, njihov najjači model Statement. Nema sumnje da bi ovi zvučnici solidno radili i u skromnijem sistemu od ovog, koji je sastavljen da bi prikazao sve njihove mogućnosti.

Slušali smo muzički materijal preko Tidal servisa, kao i muziku s lokalnog servera, između kojih, ruku na srce, nismo čuli nikakvu razliku.

Aure je lako pobuditi. Već na prvim, tišim taktovima Vivaldijevog koncerta za violončelo u ce-molu (RV 401) čuje se divna integracija srednjih i visokih frekvencija u opsegu gudačkih instrumenata, koja dočarava svu toplinu autentičnih instrumenata. U autentičnom bezecungu, ovaj Vivaldijev koncert je po brojnosti više kamerni nego simfonijski, ali Aura i u toj svedenoj postavci verno dočarava pozornicu i razdvojenost violončela i violina, koje se susreću negde oko sredine, ali ne i u samom centru, što je svesno urađeno u produkciji da bi se izbegla iluzija monofonskog snimka. Dok koncert hvata zalet, veličina zvuka se postepeno širi s bukšelf dimenzija na veliki zvučnik velikog zvuka. Ne, ovo nije do zvučnika koji rade upravo ono što je njihov zadatak, a to je verna reprodukcija veličine pozornice. U sliku postepeno ulazi bas, kao debela, ali fakturisana linija koja crta konturu zvuka. Neko bi mogao da zameri zbog manjka basa, inače veoma dobro utegnutog i kontrolisanog, ali više basa od ovoga koliko Aura reprodukuje na klasičnim instrumentima ne bi bila verna reprodukcija.

Na elektronskoj muzici Aura pokazuje da svoj karakter ume da prilagodi i drugačijem žanru. Dream tehno-album Kevina Holdeena “The Longest Road” je ritmičan, klavijature su harmonične i iskričave, a prostorija ispunjena zvukom, ritmom i harmonijom. Tehno-žanr ne zvuči kamerno niti izdžezirano, već uverljivo i snažno, bez gubitka suptilnosti i detalja, tamo gde ih produkcija ima. Za svaku pohvalu je integracija basa, koji je više od jednog metra ispod MTM jedinica. Iako je bas omnidirekcioni, nivo niskih frekvencija se može regulisati približavanjem i odaljavanjem od zadnjeg zida.

Jedna bitna napomena tiče se snage ovih zvučnika. Potrebno je pravilno ih odmeriti prema veličini prostorije jer, svirajući bez napora i bez oštrih ivica vokala i instrumenata, dozvoljavaju prilično igranje s glasnoćom, što dovodi do toga da se soba prepuni zvukom i nastupa kompresija u prostoriji, a to onda utiče i na zvuk. Proizvođač preporučuje minimalnih 15 kvadratnih metara, mada se nama čine da su pogodni za veće prostorije, poput dnevnog boravka spojenog s trpezarijom.

Zaključak

Estelon je high-end ime u usponu, koje mnogi audiofili tek treba da upoznaju. Novitet koji smo testirali nije entry-level model, koji za pristupačniju cenu pruža samo ime i tek deo Estelonovog zvuka, već punokrvni high-end zvučnik koji pruža potpuni i zaokruženi Estelon doživljaj. Ovo je samo pitanje razmere, to jest veličine zvučnika i odgovarajuće sobe.

Aura reprodukuje bez traga napora ili artificijelnosti. Prirodan, topao i fluidan zvuk koji utegnuti bas samo dopunjava, ne kvareći odličnu prostornost i pozornicu. Aure zahtevaju snažnije pojačalo od preporučenih 30 vati, mada to ne moraju biti nikakvi masivni monoblokovi. Ovi zvučnici lako mogu prepuniti zvukom manju prostoriju, a imajući u vidu i njihovu visinu, najpogodniji su za veće i velike sobe.

Estelon Aura
Topologija: trosistemski, kompresioni
Jedinice: dva 5-inčna srednjetonca i jednoinčni visokotonac u MTM konfiguraciji, 10-inčni bas
Frekvencijski opseg: 35-25.000 Hz
Nominalna impedansa: 4  (min. 2  na 58 Hz)
Osetljivost: 90 dB
Snaga: 200 W
Minimalna preporučena snaga pojačala: 30 W
Dimenzije (ŠxVxD): 384 x 367 x 1.366 mm
Masa: 34 kg
Cena: 17.500 €
www.mkabl.rs
Kompletan high-end zvučnik, bez ušteda i kompromisa.
Nikakve zamerke.
4.5