ELAC Uni-Fi Reference UBR62

Pristupačna referenca

Iako su potekli od osnovnog modela Uni-Fi UB52, regalski predstavnici nove serije Uni-Fi Reference donose jasne razlike i poboljšanja već na prvi pogled.

U proteklih nekoliko godina kompanija ELAC obnovila je ponudu gotovo u potpunosti, a nove serije i modeli na brojnim testovima su dokazali da pružaju zaista mnogo za uložen novac. Ali, uprkos odličnom zvuku i skladnim proporcijama, pristupačniji modeli nemačkog proizvođača nisu se mogli pohvaliti izraženim estetskim vrednostima. Nova serija Uni-Fi Reference rešena je da to promeni, donoseći, pored mnogih drugih vrlina, vizuelni ugođaj koji je dorastao njihovim tonskim kvalitetima.

Opis

Nakon pažljivijeg upoređivanja postaje jasno da Uni-Fi Reference s osnovnom serijom Uni-Fi dele samo deo naziva i elementarni koncept. UBR62 predstavljaju regalske kutije u trosistemskoj topologiji, s koaksijalnom visokotonsko-srednjetonskom jedinicom i bas-refleks otvorom na prednjoj strani. Sve ostale osobine i detalji potpuno su novi ili izmenjeni u tolikoj meri da se UBR62 mogu smatrati nezavisnim modelom. Pre svega, kabineti su veći po svim osama, pa novi bukšelfovi vizuelno deluju sposobnije i upečatljivije, a kompanija navodi da je ekološki prihvatljiviji CARB2 medijapan srednje gustine sada obogaćen daleko ozbiljnijim ojačanjima u unutrašnjosti kako bi se što više umanjile vibracije i njihov negativan uticaj na reprodukciju. Nakon toga, spoljašnjost kabineta izvedena je u drvenom finišu – ELAC ne navodi da je u pitanju prirodni furnir, pa ćemo pretpostaviti da je reč o vinilnoj imitaciji, ali na prilično visokom nivou – površina čak ima hrapavu teksturu kako bi što više podsećala na drvo, a završna obrada je besprekorna. Pojava je dodatno oplemenjena uspešno odabranim kombinacijama boja, pa je kabinet od orahovine uparen s mat crnom prednjom stranom, dok se verzija od svetlog hrasta isporučuje s belim frontom.

UBR62 zaista majstorski prikazuju sve fine detalje, uz izraženu teksturu i fizičko prisustvo zvuka u prostoriji.

Već smo spomenuli da UBR62 koristi koaksijalnu visokotonsko-srednjetonsku jedinicu – u pitanju je sklop namenski razvijen za ovu seriju, s aluminijumskom membranom prečnika 102 milimetra za srednje tonove i kalemom povećanog prečnika u odnosu na UB52, dok novi neodimijumski magnet omogućuje povećanu ekskurziju membrane i bolju kontrolu u srednjem opsegu. U središtu se nalazi kalotni visokotonac sa 25-milimetarskom membranom, koja je smeštena iza zaštitne metalne mrežice, a cela jedinica postavljena je u korpu od livenog metala, koja je dizajnirana za što manje refleksije i što jasniji zvuk. Donji deo prednje strane zauzela je takođe nova niskotonska jedinica prečnika 165 milimetara, koja je opremljena jednodelnom aluminijumskom membranom bez poklopca u središtu kako bi površina bila iskorišćena u potpunosti. Ova jedinica opremljena je livenom korpom i velikim motorom s ventilacijom, a proizvođač navodi da pruža poboljšanu linearnost i bolji odziv u donjem opsegu od prethodnih Uni-Fi modela. Najzad, pri samom dnu fronta smešten je bas-refleks otvor u obliku vodoravnog proreza, koji sadrži dva proširenja u unutrašnjosti. Ovaj otvor prilično je diskretan, naročito na modelu s crnom prednjom stranom, a u njegov donji deo integrisan je logotip kompanije.

Sledeća razlika u odnosu na osnovni Uni-Fi vidljiva je na zadnjoj strani: na velikom i besprekorno uklopljenom panelu od brušenog aluminijuma smeštena su dva para zvučničkih terminala, koji dozvoljavaju bi-wire i bi-amp povezivanje, a izvedeni su u celosti od sjajno obrađenog metala. Terminali omogućuju sve vidove povezivanja (gole žice, viljuške i bananice), a opremljeni su jednako kvalitetnim i masivnim metalnim kratkospojnicima. Iznad ovog panela postavljena je nalepnica s oznakom proizvođača i modela, serijskim brojem i osnovnim tehničkim osobinama zvučnika. U ovom pogledu, ELAC navodi da UBR62 pružaju frekvencijski opseg od 41 herca do 35 kiloherca, uz rezne frekvencije na 260 herca i 1,8 kiloherca. Osetljivost iznosi 85 decibela, a nominalna impedansa šest oma, što ukazuje na to da će ovom zvučniku biti potrebno nešto snažnije pojačalo kako bi pokazao sve što može, pa ne iznenađuje fabrički podatak da se UBR62 može upariti s pojačalima snage do 140 vati po kanalu.

Test

Poput slabijeg brata UB52, novi Uni-Fi Reference bukšelfovi zahtevaju određeni period razrade, a zvučna slika će se poboljšati već nakon nekoliko dana intenzivnijeg slušanja. Naime, nakon tog perioda UBR62 će početi da zvuče veoma uravnoteženo, što je karakteristično za ELAC zvučnike nove generacije. U prvom delu testiranja za pokretanje smo upotrebili integrisano pojačalo Exposure 2010S2, za koje odranije znamo da predstavlja veoma dobar spoj s ELAC zvučnicima, pa odličan zvuk nije izostao ni u ovom slučaju. Jedna od najvažnijih osobina testiranih zvučnika jeste elaboriranost pojedinačnih tonova – UBR62 zaista majstorski prikazuju sve fine detalje, uz izraženu teksturu i fizičko prisustvo zvuka u prostoriji. Njihov kolorit uglavnom je pozicioniran tačno na sredini i može se smatrati neutralnim, ali već poznata magija g. Andrewa Jonesa daruje im živopisnu prezentaciju i sjajnu muzikalnost, uz zadržavanje ozbiljnih analitičkih sposobnosti. Unapređena koaksijalna jedinica, koja upravlja visokim i srednjim opsegom, kreira gotovo nestvarno dobru trodimenzionalnu sliku – pozornica nije toliko upečatljiva po širini, koja je solidna i u skladu s gabaritom zvučnika, već impresionira dubinom prikaza. Živi snimci i kvalitetni studijski zapisi stoga će biti prezentovani uz jasno pozicioniranje instrumenata i vokala, koji su precizno ocrtani u prostoru i donose nesvakidašnje intiman uvid u muziku. Sve ovo ukazuje na izuzetna mikrodinamička svojstva, kao i na sposobnost zvučnika da kreiraju veoma tihu podlogu zarad još jasnijeg oslikavanja svih suptilnih detalja, ali treba imati u vidu da se za ovakav ugođaj mora obezbediti dovoljno snažna i stabilna amplifikacija.

U drugom delu slušnog testa naš verni Exposure zamenjen je znatno snažnijim NAD-om C 399, koji pruža 180 vati po kanalu u hibridnoj digitalnoj tehnologiji, a ovo povećanje snage najviše se odrazilo na reprodukciju niskih tonova. U ovom delu spektra najviše dolazi do izražaja nesklad između veličine zvučnika i masivnosti najnižih tonova, pa UBR62 u ovom pogledu bez teškoća pariraju najboljima u klasi. Note su veoma duboke i imaju jasno formirano telo, uz zadržavanje preciznog prikaza do granice čujnosti. Ipak, testirani zvučnici ovu sposobnost ne koriste često, već radije upotrebljavaju moćne basove kao podlogu koja prožima celokupnu zvučnu sliku, čineći njen integralni deo – baš kao što i treba da bude. Iz tog razloga, tokom testa nam se povremeno dešavalo da nas UBR62 iznenade i gotovo prepadnu izvanredno dubokim basom, koji se može osetiti u stomaku i kakav se jednostavno ne očekuje od kutija ovog gabarita.

Na kraju, imali smo priliku da direktno uporedimo UBR62 sa osnovnim modelom Uni-Fi UB52, a rezultati su bili – očekivani. U poređenju sa serijom Reference, slabiji rođaci u prvi mah mogu zvučati više analitično, ali to je varka: stvar je u basu, koga tu ima manje, suvlji je i plići i na neki način primorava slušaoca da se usredsredi na zaista sjajan srednji i visoki opseg. S druge strane, UBR62 rade stvari na drugačiji način, pružajući kompletniju reprodukciju i niske tonove koji su dorasli ostatku zvučne slike, pa je i krajni doživljaj muzike različit – celovitiji, bogatiji i razigraniji, ali uz jednak nivo detaljnosti i preciznosti u prikazu.

Zaključak

Kompanija ELAC još jednom je uspela da napravi pristupačne zvučnike, koji se cenom zadržavaju znatno ispod magične granice od 1.000 evra i pružaju izuzetnu vrednost za uložen novac. Iako posao uopšte nije bio jednostavan, nemački proizvođač uspeo je da reprodukciji doda sve ono što bi vam moglo nedostajati kod manjeg UB52, a zatim je sve to upakovao u daleko lepše i elegantnije kabinete. Ukoliko im udovoljite u pogledu kvalitetnog ostatka sistema i pre svega snažnog pojačala, Uni-Fi Reference UBR62 će vam uzvratiti zvukom, ali i izgledom, koji uspešno pariraju daleko skupljim kutijama.

ELAC Uni-Fi Reference UBR62
Preporučena snaga pojačala: do 140 W
Frekvencijski opseg: 41 Hz - 35 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 85 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1 x 165 mm bas, 1 x 102 mm srednjetonac, 1 x 25 mm visokotonac
Rezne frekvencije: 260 Hz / 1,8 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 208 x 359 x 334 mm
Masa: 10,6 kg
Cena: 850 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Estetika i završna obrada.
Precizna 3D pozornica.
Sjajan spoj analitičnosti i muzikalnosti.
Izvanredan bas.
Traži nešto snažniju amplifikaciju.
4.5