ELAC Navis ARB-51

Aktivna magija

Nakon prethodnih testova ELAC zvučnika, u kojima smo prikazali dva odlična i pristupačna modela, sad su pred nama zvučne kutije iz višeg cenovnog razreda, ali pokretane sopstvenim pojačalima.

Pored ponude klasičnih, pasivnih zvučnih kutija, svaki proizvođač koji drži do sebe i ima nameru da se bori za svoj deo tržišta prethodnih godina je predstavio najmanje jedan model aktivnih zvučnika. Da se podsetimo, u pitanju su zvučnici koji unutar kabineta sadrže amplifikaciju, a ponekad i dodatke poput digitalne sekcije ili bežičnog povezivanja, pa je za uživanje u muzici potrebno samo dodati izvor po želji. Koncept je posebno privlačan jer kupca pošteđuje glavobolje oko uklapanja zvučnika i amplifikacije, kao i oko odabira i razvlačenja zvučničkih kablova, a ne treba zanemariti ni uštedu u prostoru. Kao kompanija koja prati tržišne tokove, ELAC je stoga u ponudu uvrstio aktivnu seriju Navis, a u tekstu koji sledi predstavljamo vam regalske zvučnike Navis ARB-51.

Dizajn i tehnologija

Za razliku od Debut i Uni-Fi zvučnika, kod kojih je estetika u velikoj meri zanemarena zarad što niže cene, serija Navis odlikuje se znatno atraktivnijim i luksuznijim dizajnom. Uspravni rubovi kabineta snažno su zaobljeni, a veoma visok kvalitet završne obrade ogleda se i u sjajno izvedenom high-gloss finišu, koji može biti crni, beli ili od prirodnog furnira abonosa. Bez obzira na boju kabineta, donji deo zvučnika uvek je izveden od aluminijuma u nešto tamnijem gun-metal finišu, a od istog materijala izvedeni su i okviri zvučničkih jedinica.

U pogledu gabarita, Navis ARB-51 samo se neznatno razlikuje od regalskog srodnika Uni-Fi 2.0 UB52, a o prilično bliskom srodstvu svedoče i zvučničke jedinice. Iako proizvođač nigde ne potvrđuje naše pretpostavke da ova dva modela koriste iste drajvere, ovaj detalj teško da može da promakne onima koji su malo bolje upoznati s ponudom nemačke kompanije. Pored istovetne spoljašnjosti zvučničkih jedinica, potvrda stiže i preko tehničkih karakteristika, koje navode da Navis ARB-51 ima punu trosistemsku topologiju, s visokotoncem i srednjetoncem objedinjenim u jednu koaksijalnu jedinicu. Visokotonac je opremljen tekstilnom membranom prečnika 25 milimetara, koja se nalazi ispod zaštitne metalne mrežice, a okružuje ga aluminijumska srednjetonska membrana promera 102 milimetra. Ispod koaksijalne jedinice smešten je niskotonski drajver, čija je membrana takođe izrađena od aluminijuma. Ova membrana karakteristična je po tome što je izvedena iz jednog dela, bez uobičajenog poklopca za prašinu u središtu, a odlikuje se prečnikom od 133 milimetra.

U unutrašnjosti kabineta primećuje se da je koaksijalna jedinica smeštena u zasebnu komoru, što je, ponovo, isto kao kod modela Uni-Fi 2.0, ali je otvor bas-refleksa premešten na zadnju stranu. Razlog za ovo nalazi se u aluminijumskoj bazi zvučnika, koja je iskorišćena za smeštaj amplifikacije. ELAC navodi da je svaki drajver opremljen sopstvenim pojačalom, pa tako visokotonac pokreće pojačalo od 40 vati u klasi AB, dok su za drajvere srednjih i niskih frekvencija zadužena pojačala od 100 i 160 vati, izvedena u BASH tehnologiji. Iako proizvođač reklamira BASH pojačala kao klasu AB, prema saznanjima autora ovog teksta, u pitanju su svojevrsni hibridi između klasa AB i D. Na kraju, dizajn amplifikacije i nije posebno bitan, dokle god je ona optimalno usklađena i izvlači najbolje iz zvučničkih jedinica.

Mogućnosti ovih aktivnih zvučnika najbolje se vide na zadnjoj strani. Ovde pronalazimo metalni panel koji se proteže gotovo celom visinom zadnje strane i iskorišćen je za smeštaj priključaka i prekidača za podešavanje. Za povezivanje izvora na raspolaganju su RCA i balansirani XLR priključci, uz prekidač za određivanje fiksnog pojačanja (gain). Sledi prekidač za odabir ulaza, gde se, pored RCA i XLR priključka, može odabrati bežična veza. Naime, Navis ARB-51 je opremljen internim modulom za direktno bežično povezivanje u tehnologiji AirX², koja obezbeđuje nekompresovani prenos u rezoluciji od 44,1 kiloherca i 16 bita. Ovaj tip veze može se koristiti s odgovarajućim ELAC uređajima, kao što je strimer Discovery Connect, ili se za 150 evra može dokupiti maleni modul AIR-X2TW kako bi se zvučnici bežičnim putem povezali s ostatkom sistema. Takođe, pozitivno je što se bežična veza može potpuno isključiti ako se ne koristi, kako bi se umanjio potencijal za elektromagnetske smetnje unutar zvučnika.

U nastavku pregleda zadnjeg panela, ispod bas-refleksa nailazimo na nezavisno podešavanje glasnoće sva tri drajvera. Visokotonac i srednjetonac mogu se pojačati ili utišati za jedan decibel, dok je za niskotonsku jedinicu podešavanje nešto drugačije – može se pojačati za jedan ili utišati za četiri decibela. Važno je napomenuti da su vrednosti fiksne, jer se obavljaju pomoću prekidača, a ne preko potenciometra. Tu je i high-pass filter, koji se može koristiti ako se sistemu doda sabvufer, a omogućuje odsecanje donjeg opsega zvučnika na frekvenciji od 60 ili 80 herca. Postavku na zadnjoj strani kompletira segment smešten na aluminijumsku bazu, koji sadrži IEC utičnicu za odvojivi strujni kabl, uz pripadajući osigurač i prekidač.

Zvuk

Tokom upotrebe, aktivni bukšelf zvučnici iz serije Navis lako uspostavljaju komunikaciju s auditorijumom, nudeći veoma pitak zvuk. Velika količina detalja, po čemu su nam ovi drajveri odranije poznati, prikazana je veoma fluidno i bez negativnog uticaja na muzikalnost. U numeri „Around the World“ s debitantskog albuma elektronskog dvojca Daft Punk prisutan je upečatljiv najniži opseg, s utegnutim i preciznim, a ujedno energičnim tonovima. Moćni basovi još su impresivniji kad se uzmu u obzir gabarit kutija i prečnik drajvera. Jednostavno, teško je poverovati da tako male kutije stvaraju toliko uverljive i snažne najniže tonove. Ipak, za one koji malo bolje poznaju aktuelnu ELAC-ovu ponudu ovo i nije posebna novost, a očigledno je da magija Andrewa Jonesa funkcioniše i u aktivnoj varijanti.

Prelazak na numeru „Anna Lee“ Buddyja Guyja doneo nam je sjajan prikaz vokala u srednjem opsegu. Rezonovanje i druge finese u hrapavom glasu legendarnog bluzera bile su predstavljene sasvim jasno, uz muziku koja je prisutna u prostoriji. Zvučna scena ne impresionira toliko širinom – koja je solidna, ali ne više od toga, već najpre dubinom i trodimenzionalnom postavkom instrumenata. Pozornica kao da formira sferu koja se izdužuje između zvučnika, uz dubinu koja nije mnogo manja od širine, što kod slušalaca stvara utisak da mogu da ustanu i pokažu tačnu poziciju muzičara na sceni. Odličan, živ i direktan prikaz vokala nastavio se u numeri „Ball and Chain“, iako smo ovde primetili da testiranim zvučnicima nedostaje zrno krajnje suptilnosti u predstavljanju pojedinačnih tonova. Glas Ette James praćen je verodostojnim zvukom klavijatura u pozadini, uz precizan zvuk činele, koji i pri najzahtevnijim deonicama zadržava prirodnost, bez prelaska u siktanje i druge neželjene efekte.

Usledila je Amira Medunjanin u numeri „Bele ruže“, a ELAC nam je još jednom priuštio direktan vokal, intiman i prepun emocija. Kontrabas, kao jedina pratnja, predstavljen je jednako upečatljivo, uz duboke i masne tonove i čujne detalje kao što su prevlačenje prstima preko žica ili besprekorno precizan odjek. Ovde se takođe potvrdilo ono što smo zapazili i ranije tokom slušanja – Navis ARB-51 povremeno mogu imati za nijansu prezasićen bas. Ovo je nesumnjivo stvar ličnog afiniteta, jer poznajemo mnoge audiofile koji uživaju u istaknutim najnižim tonovima, ali srećna je okolnost što testirani zvučnici dozvoljavaju krojenje zvuka po meri slušalaca. Stoga, nakon utišavanja basova pomoću prekidača na zadnjem panelu postigli smo zvuk po našem ukusu.

Navodi proizvođača da Navis ARB-51 raspolažu snagom od zavidnih 300 vati po kanalu potvrđuju se tokom reprodukcije energičnih numera, kad do izražaja dolazi zaista izuzetna dinamika. Bilo da su u pitanju mikrodinamičke finese ili snažni i brzi makrodinamički udari, odlično izvedena i usaglašena amplifikacija uvek je spremna za akciju i stiče se utisak da s lakoćom pokreće omalene drajvere. O odličnim dinamičkim kvalitetima svedoči i deklarisani odnos signal-šum od 110 decibela, dok frekvencijski opseg od 44 herca do 28 kiloherca ukazuje na srazmerno nizak donji prag, ali i obećava reprodukciju najnižih tonova daleko od graničnih izobličenja.

Zaključak

Pre odluke o kupovini treba imati u vidu da su Navis ARB-51 zvučnici s ugrađenom amplifikacijom, ali da je za njihovu upotrebu neophodno pretpojačalo ili neki vid uređaja s integrisanom kontrolom glasnoće. Ovo su aktivni zvučnici starog kova, koji ne sadrže D/A konvertere i strimere – njihova postavka u potpunosti je analogna i ne degradira signal višestrukim konverzijama, a tu su i tonske kontrole, koje dozvoljavaju prilagođavanje parametara reprodukcije u određenoj meri. Najzad, integrisana bežična tehnologija, uz srazmerno skromnu dodatnu investiciju, dozvoljava povezivanje s ostatkom sistema bez dugačkih interkonekcionih kablova. Na vama je da im obezbedite kvalitetan izvor i pretpojačalo, a aktivni ELAC Navis ARB-51 uzvratiće vam izuzetno dobro kontrolisanim, preciznim i sveobuhvatnim zvukom i istinskim uživanjem u fluidnoj i muzikalnoj reprodukciji.

ELAC Navis ARB-51
Kontinualna snaga: 2x300 W
Frekvencijski opseg: 44 Hz - 28 kHz
Odnos signal-šum: 110 dB
Linijski ulazi: 1x RCA i XLR
Topologija: 1x133 mm bas, 1x102 mm srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 189x345x240 mm
Masa: 8,1 kg
Cena: 2.000 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Snažna i odlično usklađena amplifikacija.
Precizan i detaljan zvuk.
Sjajna pozornica.
Dizajn i završna obrada.
Neznatno prenaglašen bas.
4.5