EISA General Meeting 2011

Magazin Hi-Files postao je član EISA u maju 2008. godine, te je naš prvi General Meeting bio u Višegradu u Mađarskoj. To je bila sjajna prilika da se lično upoznamo sa urednicima koji su nam u dotadašnjem radu predstavljali uzor, poput urednika časopisa Hi-Fi News i nemačkog ili ruskog magazina Stereo. Naredne godine usledio je sastanak u Beču, a zatim u Volendamu, gradu pored Amsterdama. Upravo se tamo i rodila ideja da Beograd bude domaćin ovakvog skupa jer, kada možemo da imamo Serbian Open ili Eurosong, zašto ne bismo organizovali i sastanak EISA.

Izbor smeštaja bio je zapravo veoma jednostavan jer smo već imali lepu saradnju sa hotelom Holiday Inn povodom našeg sajma. Za potrebe sastanka EISA bilo je neophodno obezbediti četiri vrhunske konferencijske sale sa ozvučenjem i prigodnim osveženjem za vrele junske dane.

Razgledanje Kalemegdanske tvrđave uz turističkog vodiča.

S obzirom na to da je ovaj sastanak imao nešto opušteniju atmosferu nego ostala okupljanja, članovi EISA bili su u mogućnosti da povedu i svoje supružnike. Tako se broj gostiju povećao na 62. Organizovali smo prevoz minibusevima od aerodroma do hotela, kao i autobuse za izlazak na večeru. Kako su gosti pristizali iz cele Evrope u različito vreme, prva večera dobrodošlice bila je održana na terasi hotela.

Predsednik EISA Jorge Gonçalves – urednik magazina Audio & Cinema em Casa.

Četvrtak i petak, 23. i 24. juna, bili su radni dani sa celodnevnim sastancima od 9 ujutru do 18 časova po podne. Nakon dugih i zanimljivih diskusija o nominovanim proizvodima, pristupilo se glasanju po panelima. U četvrtak uveče posetili smo restoran Club Easy na Adi Ciganliji, a u petak prelepi restoran-splav Amphora kod hotela Jugoslavija, pa su naši gosti mogli da se rashlade na rekama nakon veoma vrelih dana.

Paul Miller (britanski HiFi News) i Olaf Adam (nemački HeimKino).

U subotu, 26. juna ujutru, održan je dvosatni sastanak celokupne asocijacije, a zatim smo krenuli autobusom u razgledanje Beograda. Prošli smo pored Beogradske arene, Palate Srbija, PC Ušća, Terazijske česme, Skupštine Srbije i Skuštine grada, a zatim prošli ulicom Kneza Miloša. Turistički vodič je zaista umeo da održi pažnju gostima i da ispriča dosta interesantnih i duhovitih istorijskih i čaršijskih priča. Naravno, krenulo se još od Josipa Broza ka nekim svežijim imenima. Posle prolaska pored dvora Karađorđevića, ali i Zvezdinog stadiona, prva pauza za šetnju bila je kod Hrama Svetog Save. Pristigli smo tačno u podne, kada su zazvonila zvona – kakav tajming!

Kolega Luboš Horčic – urednik češkog magazina Stereo.

Usledio je ručak na Kalemegdanskoj terasi, a zatim i šetnja do Pobednika, gde je organizovano tradicionalno grupno fotografisanje članova EISA. Po nepisanom pravilu, većina članova ovu grupnu fotografiju objavljuje u izveštajima svojih časopisa. Dalja šetnja je bila fakultativna, te smo prošli pored Spomenika francuskog prijateljstva i uputili se ka Sabornoj crkvi. Društvo koje je ostalo uz nas moralo je da proba pivo od borovnice u kafiću „Black Turtle“ na Kosančićevom vencu.

Vesela družina: Dirk van der Spek, Håvard Holmedal, Erik Derycke i Rudolf Stáhlich.

Večera je bila organizovana u predivnom ambijentu restorana „27“, gde je goste zabavljao vrhunski džez trio, na čelu sa našom legendom g. Mišom Blamom. Sveukupni komentari članova EISA bili su na veoma visokom nivou, od izvanredne usluge, hrane, pa do vrhunskog džeza. Još jednom je Beograd pokazao da ume da bude odličan domaćin.

Trio Miše Blama oduševio je članove EISA.