I ove godine asocijacija EISA organizovala je veoma uspešnu konvenciju, kojoj su prisustvovale 24 kompanije. Hi-Files magazin, kao član AudioHT panela, bio je prisutan na čak 16 prezentacija, a šta smo novo videli i čuli pročitajte u tekstu koji sledi.

Audioquest
Američki Audioquest je održao najzanimljiviju prezentaciju iz ugla audiofila. Uz manje priče a više slušanja muzike, sistem su činili MacBook Pro računar, Airport Express ruter, Arcam pojačalo i KEF LS50 zvučnici. I interkonekcijski kablovi i zvučnički kablovi bili su iz Audioquestove manufakture. Prva slušna sesija išla je preko bežične veze, gde smo preko iTunes i JRiver softvera puštali muziku ka Airport Expressu, da bismo kasnije bežičnu vezu zamenili jeftinim ethernet kablom, a kasnije i Audioquest ethernet kablom. Svi prisutni su apsolutno zanemeli koliko su razlike u reprodukciji bile osetne. Svakom promenom zvučna slika je bila šira, bas bolje definisan, a visoki tonovi sve istaknutiji i prirodniji. Povratak na bežičnu vezu potpuno nas je deprimirao.

06-audioquest

Jedini uređaj koji je Audioquest predstavio jeste DragonFly – DAC, pretpojačalo i pojačalo za slušalice u formi USB stika. Ovaj uređaj je sjajan saputnik za sve korisnike laptop računara koji nigde ne idu bez svoje muzike. O samom uređaju možete saznati više u testu koji pripremamo za naredni broj.

Bowers & Wilkins
Kompanija B&W, odnosno njen menadžer Mike Gough, predstavila je čak pet novih uređaja. Iz portfolija brenda Rotel predstavljeni su pojačalo RA-1570 i CD plejer RCD-1570, a test pojačala možete da pročitate u Hi-Filesu. Pod brendom Classe prikazano je novo pojačalo Delta serije CA-D200, dok su pod okriljem B&W brenda predstavljeni Panorama 2 saundbar i novi zvučnik CM 10.

BandW_01a

Iako CM serija više nije tako nova, novi model CM10 donosi dosta toga novog u sebi. Pre svega, primetan je visokotonac koji se nalazi montiran na vrhu kutije. Njegovo zasebno kućište pruža bolje performanse, a na prednjoj stranici nalazi i metalna maska radi zaštite od mehaničkih oštećenja. Inače, između kućišta visokotonca i samog zvučnika nalazi se izolacioni gel koji pomaže u redukovanju prenosa vibracija. Pored visokotonca, CM10 raspolaže i jednom FST jedinicom, kao i sa tri bas-membrane. Panorama 2 će takođe biti predstavljena u detaljnom testu, pa možemo reći još ponešto o Classe pojačalu. Radi se o veoma moćnom pojačalu u kućištu regularne veličine. Radi u klasi D i veoma je efikasno (preko 90%), te je stoga i ekološki veoma prihvatljivo. Napajanje je prekidačko i predviđeno je do 1.000 vati potrošnje. Konačno, deklarisana snaga pojačala je 2×200 vati na osam oma.

DALI
Danski DALI je imao nekoliko veoma uspešnih godina. Ovog puta predstavljena su dva modela zvučnika: prvi je KUBIK FREE, koji predstavlja elegantan par aktivnih zvučnika u pravougaonom, aluminijumskom kućištu. Muziku može reprodukovati putem Bluetooth veze, USB-a, optičkih ili analognih ulaza. Na zvučnicima je moguće podesiti i režim rada, pa tako mogu raditi i u mono režimu ukoliko se postavljaju u različite prostorije. Moguće je povezati i sabvufer i tako dobiti 1.1 ili 2.1 sistem. Visokotonac je prečnika 25 milimetara, dok je bas/srednjotonska membrana načinjena od drvenih vlakana i prečnika je 127 milimetara. Zvuk je zaista odličan i ovi zvučnici mogu biti dobar izbor za muziku uz računar ili kao manji B sistem u spavaćoj sobi.

07-dali

Drugi model zvučnika se zove FAZON MIKRO i predstavlja male satelitske zvučnike u elegantno zakrivljenom kućištu. Mogu se odlično iskoristiti za 5.1 sistem ili da bi se u postojeći sistem dodali surround kanali.

Harman
Harman Kardon je predstavio veliki broj proizvoda, ali se čak pet njih nalazi pod embargom, te o njima ne možemo ništa reći osim da su nam se veoma dopali. Predstavljen je i AV risiver AVR370, čiji ste test imali prilike da pročitate, dok u ovom broju donosimo test 2.1 sistema BDS 477. U pitanju je sistem s centralnom jedinicom s Blu-ray plejerom i dva zvučnika s ravnim membranama identičnim kao nagrađeni sistem HKTS60. Predstavljene su i AKG slušalice K935, koje takođe predstavljamo u ovom broju magazina.

10-harman

JVC
Kompanija JVC je dobar deo svoje prezentacije posvetila kompaktnom kamkorderu GC-PX100 s fantastičnim mogućnostima. Ipak, nas je više zanimalo šta je novo pripremljeno u audio-segmentu. U pitanju su četiri modela slušalica – dva modela su bubice (HA-FXZ100 i HA-FXZ200), a dva slušalice punih dimenzija (HA-SZ1000 i HA-SZ2000). Bubice su nas oduševile jer je i sama tehnologija koja stoji iza njih vrlo napredna. Uz bubice se isporučuju tri silikonska adaptera različitih veličina kako bi što bolje prianjale uz uši. Veće slušalice su veoma prijatne za nošenje zbog širokog rajfa, a imaju i penu s memorijskim efektom. Membrane su im prečnika 30 milimetara, što je sasvim dovoljno za solidnu reprodukciju nižih frekvencija.

09-JVC_03

KEF
Kompanija koja iza sebe ima 50 godina iskustva, a čiji novi proizvodi bivaju ocenjeni kao revolucionarni, predstavila je svoj istorijat, ali i planove za budućnost. Tako se upravo sada proširuje fabrika u Kini kompanije GP Acoustics, koja stoji iza KEF-a. Detaljno nam je predstavljen novi 5.1 sistem čuvenih KEF „jaja“ u vidu sistema E305, s potpuno restilizovanim sabvuferom. Drugi predstavljeni proizvod je par aktivnih zvučnika sa oznakom X300A. Oba zvučnika imaju pojačala u klasi D, a veza između njih je USB, s mogućnošću prenosa signala u rezoluciji od 96 kiloherca i 24 bita. Na zadnjem panelu se nalazi i AUX ulaz za vezu s prenosnim plejerima ili telefonima. Vrlo interesantan proizvod, a kako menadžer Johan Coorg tvrdi, „napravljen je na KEF način“. Kako je sve veći broj proizvođača ušao u tržište slušalica, tako i KEF ima svoje predstavnike. Predstavljene su bubice M200 i slušalice srednje veličine sa oznakom M500, koje ćemo imati prilike da prikažemo u testu. Inače, M500 su već dobile nagradu organizacije „Red dot“ za dizajn.

11-kef

LG Electronics
Korejski LG je predstavio dosta solidan izbor novih uređaja u audio-sferi. Na prvom mestu je tanki Blu-ray plejer BP730 sa slot mehanizmom za ubacivanje diskova. Ovaj plejer omogućava smart opcije, pa je moguće surfovati internetom bilo s bežičnom tastaturom i mišem, bilo sa aplikacijom na telefonu, bilo s novim „magic remote“ daljinskim upravljačem. Novi upravljač radi fantastično, a poseduje i taster za komandovanje glasom. Koliko je ovaj sistem doveden do savršenstva najbolje govori činjenica da je sistem pretrage prepoznao kada smo mu na nemačkom rekli “reiserücktrittsversicherung”. Ovaj plejer ima i podršku za apskaliranje sadržaja na UltraHD rezoluciju, što je posebno zanimljivo.

Drugi uređaj koji je predstavljen jeste saundbar s bežičnim sabvuferom i oznakom NB4530A. Ono što čini ovaj saundbar posebnim jeste njegova izrazito mala visina od samo 35 milimetara. Time je na pametan način rešen problem jer često saundbarovi smetaju kada su postavljeni ispred televizora. Ovaj saundbar se može veoma lako montirati na zid ili postaviti na policu, a ugrađena elektronika, pored 310 vati snage, daje i mogućnost kreiranja virtuelnog 3D zvuka.

02-lg

Treći audio-uređaj je stilizovani, kompaktni sistem – zvučnik s ugrađenim sabvuferom i CD transportom, a oznaka modela je CM3430. Prezentacija televizora je bila podjednako zanimljiva – predstavljeni su zakrivljeni OLED 55EA98, zatim LED 55LA86 i još jedan ekran od 65 inča, koji je pod embargom. LG je uspeo da bude prvak u lansiranju novih tehnologija, pa su tako u avgustu prošle godine predstavili prvi UltraHD ekran od 84 inča, u januaru ove godine prvo OLED od 55 inča, da bi sada u maju prikazali i prvi zakrivljeni OLED. Detaljnije smo se upoznali s tehnologijama iza ovih ekrana, pa smo saznali da 55EA98 ima dodatni beli subpiksel, koji poboljšava opseg boja i preciznost (WRGB OLED), a istovremeno znatno smanjuje potrošnju energije. Zakrivljenost ekrana omogućava gledaocu da celokupna slika bude na istoj udaljenosti od oka, te se tako smanjuju izobličenja pri ivicama ekrana. Sam stalak televizora je providan radi boljeg ugođaja, a u njega su ugrađeni zvučnici od piezoelektrične keramike. Drugi TV, model 55LA86, predstavlja najnoviji LED pametni televizor s kompletnom podrškom za magični daljinski upravljač, kontrolu glasom, LG aplikaciju za telefone, kontrolu pokretom ruke i svim drugim naprednim funkcijama o kojima već dosta znamo.

Loewe
Nemački Loewe je novinare podsetio na svoju istoriju dugu 90 godina, te kako su još 1926. napravili prvu trostruku lampu ili 1933. crnobeli TV. Primetno je da tehnologija sve brže napreduje i da su pauze između inovacija sada veoma kratke. Godine 1995. Loewe je predstavio svoje prve sisteme zvučnika i televizora, 2007. svoj prvi projektor zvuka, dve godine nakon toga prve svoje elektrostatike, dok danas predstavlja svoj 3D Orchestra IS sistem. U odnosu na prošlu godinu, Loewe je puno radio na unapređenju jednostavnosti kontrolisanja uređaja, bilo putem daljinskog upravljača ili putem aplikacija. Pomenuti 3D Orchestra IS sastoji se od samostalnih zvučnika koji imaju integrisano pojačalo u sebi, te se prenos signala obavlja bežično. Zvučnici su oblika valjka i imaju dve aluminijumske membrane usmerene jedna nasuprot drugoj. Njihov položaj sugeriše da su omnidirekcione, a ideja inženjera je bila da se proširi sweet-spot. Uz sistem se isporučuje stalak s tri mikrofona koja su postavljena pod uglom od 120 stepeni. Nakon pritiska jednog dugmeta, sistem se automatski kalibriše i sweet-spot pretvara u sweet-space, daleko šire polje za slušanje u optimalnim uslovima. Vrlo interesantno rešenje jer je ostavljeno korisniku da bira koliko zvučnika želi u svom prostoru, a njihov položaj ne mora biti idealan.

12-loewe

Panasonic
Japanski Panasonic predstavio je dva nova uređaja u audio-segmentu: prvi je mini-linija sa oznakom SC-PMX9, a drugi je bežični zvučnik SC-NE3. Mini-linija spada u gornji segment ponude i označena je kao top-end proizvod. Raspolaže trosistemskim zvučnicima sa supervisokotoncem, dok centralna komponenta ima pojačalo u klasi D. Muzika se može reprodukovati putem CD transporta, ali i Bluetooth, DLNA i AirPlay tehnologije. Bežični zvučnik SC-NE3 je dvosistemskog tipa i ima ugrađeno pojačalo od 40 vati. Može se postaviti i na zidni nosač, a reprodukcija putem bežičnih veza s mobilnih plejera od velike je važnosti za ovaj uređaj. Zbog toga je u njega ugrađeno Bluetooth remaster kolo, koje treba znatno da popravi kvalitet reprodukcije putem ove vrste konekcije.

01-panasonic

Što se tiče video-segmenta, Panasonic je ponovo oduševio – predstavljen je novi referentni televizor sa oznakom 60ZT60. Dizajn ovog televizora ostavlja bez daha, a u njega su ugrađena dva tjunera, tako da može snimati i dva programa istovremeno na eksterni hard-disk. Razvijena je i nova aplikacija za tablet i mobilne telefone, koja čini gledanje TV programa još zanimljivijim. Na primer, korisnik sada može prevlačenjem jednim prstom da uradi „share“ slike, dok sa dva prsta može da sačuva sliku. Korisnik sada može putem aplikacije i da uradi celokupan proces kalibracije ekrana, što je jedna od najnaprednijih i najkorisnijih opcija koju smo videli. Pored toga, tu su i neke zabavnije mogućnosti, poput one gde televizor putem ugrađene kamere prepoznaje lice osobe i prikazuje njen home screen. Kontrola glasom takođe je podržana.

Philips
Nakon nedavne prodaje audio-sektora kompaniji Funai, u Philipsu su nastavili rad na novitetima. Line-up slušalica je proširena, te su predstavljene nove full-size slušalice X1, ali i bubice sa oznakom S2. Najviše pažnje posvećeno je saundbaru Fidelio HTL9100, čiji se krajevi mogu odvojiti i pretvoriti u zadnje surround kanale. Naime, oba ova segmenta u sebi imaju bateriju koja traje i do deset sati i koja se puni kada se zvučnici vrate na saundbar. Zvuk se prenosi bežičnom vezom, tako da sve što korisnik treba da uradi jeste da ih odvoji od saundbara i postavi negde iza mesta za sedenje. Vrlo inteligentno rešenje koje će se dopasti naročito ženskoj populaciji zbog nepostojanja kablova u sobi. Philips je predstavio i dva prototipa, ali o kojima ne možemo puno toga reći.

05-philips

Pioneer
Poznata lica iz japanske kompanije Pioneer održala su odličnu prezentaciju novih uređaja, a najviše pažnje posvećeno je novoj generaciji AV risivera, ali i novim komponentama srednje veličine nazvanih Pure Compact P1. Pure Compact predstavlja sistem od dve zasebne komponente stereo-risivera i CD plejera, kao i para zvučnika. Ovi uređaji se proizvode u crnoj i srebrnoj boji, sa ili bez podrške za DAB. Ugrađeno pojačalo radi u klasi D, a ugrađeni D/A konverter ima rezoluciju od 192 kiloherca i 24 bita. Interna konstrukcija pojačala i CD plejera odlično je osmišljena i vidljiv je izbor kvalitetnijih komponenti. S obzirom na to da se koristi efikasna klasa D u pojačivaču, primetno je odustvo glomaznih hladnjaka. Risiver poseduje i digitalne ulaze, ali i izlaz za sabvufer. Zaista se radi o odličnim uređajima kompaktnih dimenzija.

03-pioneer

Dve godine zaredom Pioneer je osvojio nagradu asocijacije EISA za najbolji AV risiver godine, što je prava retkost. I ove sezone Pioneer je radio na unapređenju novih modela, pa je proširena lista podržanih muzičkih fajlova. Pioneer AV risiveri sada podržavaju reprodukciju fajlova poput DSD, Apple Lossless i FLAC, dok u metode reprodukcije spadaju AirPlay, USB, Network, Bluetooth, MHL i najnoviji HTC connect. U svim klasama Pioneer se potrudio da implementira najveći broj HDMI ulaza, i to s podrškom za 4K. Poboljšana je i aplikacija za mobilne telefone, te će korisnici sada mnogo lakše moći da urade ono što žele.

Samsung
Južnokorejski Samsung je dobar deo prezentacije iskoristio za predstavljanje novih proizvoda u segmentu „digital imaging“, a najveću pažnju privukao je kamkorder QF30, koji ima mogućnost živog strimovanja programa putem servisa Ustream. Samsung je kreirao veliki eko-sistem za svoje fotoaparate, pa je količina dodatne opreme i objektiva koji se mogu kupiti sada zaista impresivna. Puno detalja je izneseno u vezi s pametnim televizorom Samsung UE55F8000ST, čiji ste test imali prilike da pročitate u prethodnom magazinu.

08-Samsung_25

Sonos
Prvi put na konvenciji američki Sonos je predstavio samo jedan uređaj – saundbar imena Playbar. Ovaj uređaj deli isti DNK kao i ostali Sonos uređaji, te je osmišljen tako da je njegovo korišćenje veoma pojednostavljeno. Ispod maske Playbara nalazi se čak devet zvučničkih jedinica, a svaka od njih je pokretana zasebnim pojačalom u klasi D. Playbar svira u standardnom LCR režimu, te se dodavanjem sabvufera i zadnjih kanala lako može proširiti u 5.1 sistem. Sam uređaj se može kontrolisati putem besplatne Sonos aplikacije, a dolazi uz predefinisane servise za slušanje muzike, poput LastFM, Deezer, SiriusXM, Spotify i sličnih. Zapravo, sve što treba korisnik da uradi u početku jeste da poveže optičkim kablom Playbar s televizorom i uživanje može da počne.

Sonos_02a

Sony
Japanski Sony je znao kako da nam dobro započne dan – naime, prezentacija je počela u devet sati ujutru, i to ne dosadnom PowerPoint prezentacijom, već s mladom violinistkinjom koja nam je odsvirala nekoliko klasičnih kompozicija. Nakon toga, EISA članovi su se podelili po panelima, a nama je predstavljen novi AV risiver STR-DA5800ES. U pitanju je AV risiver sa 9.2 konfiguracijom i sa po 130 vati po kanalu. Ugrađena je podrška za propuštanje, ali i upscaling za 4K video-materijal. Kontrolisanje pomoću Sonyjeve aplikacije za iOS i android čini korišćenje ovog uređaja veoma lagodnim. Ugrađena je i podrška za stream servise, poput Netflixa, Pandore, YouTubea i drugih.

04-Sony_07