EarMen CH-Amp

Od audiofila za audiofile

Nakon D/A konvertera Tradutto, s kojim je započeo novu seriju kućnih hi-fi uređaja, EarMen proširuje ponudu višenamenskom spravom pod nazivom CH-Amp.

Iza igre reči u nazivu uređaja, kao što smo već navikli od EarMena, krije se moćno pojačalo za slušalice, koje može da funkcioniše i kao pretpojačalo u sklopu stereo-sistema. Pripadnost seriji iz koje potiče i Tradutto primetna je na prvi pogled, jer ovi modeli dele kućište istog gabarita i kvaliteta izrade. Ovo podrazumeva dizajn koji je sasvim jednostavan, ali je oplemenjen zaista vrhunskom završnom obradom. Osnov kućišta je kvadrat stranice 15 centimetara, dok visina iznosi svega tri centimetra, pa će CH-Amp bez teškoća naći mesto i u tesnom okruženju. Kućište je proizvedeno iz jednog komada punog aluminijuma, koji je obrađen i izdubljen na CNC mašini, dok su samo zadnja i donja strana izvedene kao zasebni paneli – takođe od metala. Ukratko, minimalistička estetika ovog uređaja najviše duguje skladnim proporcijama, izvanredno preciznoj izradi i crno anodizovanom finišu.

Uprkos malom broju komandi, skromna površina prednjeg panela deluje prilično popunjeno, a središnju poziciju zauzima omanji OLED ekran – ponovo, kao kod srodnog Tradutta. Levo od njega postavljeni su izlazi za slušalice u obliku 6,35-milimetarskog i balansiranog 4,4-milimetarskog priključka, dok se na desnoj strani nalaze tasteri za odabir opcija i podešavanje fiksnog pojačanja (gain), senzor daljinskog upravljača i višenamenska kružna komanda, koja služi za uključivanje i kontrolu glasnoće. Zadnja strana uređaja jednako je popunjena, pa ovde pronalazimo dva linijska RCA ulaza i jedan balansirani 4,4-milimetarski ulaz – jer je CH-Amp suviše mali da bi udomio XLR priključke punih dimenzija. Na izlazu su postavljeni po jedan RCA i balansirani 4,4-miimetarski priključak, a postavku kompletira četvoropinski konektor za eksterno napajanje.

Nakon opisa glavnog uređaja, vreme je za malo iznenađenje: naime, CH-Amp se u standardnom pakovanju isporučuje sa spoljašnjim napajanjem PSU-3, koje je izvedeno u istom gabaritu i dizajnerskom stilu, ali – očekivano – ima dvostruko viši profil. Jednostavan prednji panel ovog uređaja u središtu sadrži krupni prekidač za uključivanje sa svetlosnom indikacijom, dok se na levoj strani nalaze dva dodatna indikatora funkcije. Na zadnjoj strani nalazi se četvoropinski priključak za napajanje glavne jedinice, ali i dodatna tri 12-voltna izlaza, ukupne jačine 1,5 ampera. Ovi izlazi predviđeni su za napajanje D/A konvertera Tradutto i mrežnog plejera Staccato, ali se mogu koristiti i za druge uređaje koji rade na 12 volti – mi smo ga tokom testiranja upotrebili za napajanje D/A konvertera Chord 2Qute i sve je funkcionisalo besprekorno.

Ispod poklopca

Unutar aluminijumskog kućišta CH-Ampa, koje predstavlja dobru mehaničku i elektromagnetsku zaštitu, nalazi se potpuno balansirana arhitektura. Kao jednu od najznačajnijih osobina proizvođač ističe primenu kompozitne topologije, koja nudi prednost u odnosu na klasične topologije povratne sprege jer ni pod velikim opterećenjem i zagrevanjem ne izaziva greške u povratnoj sprezi. Kompozitni operacioni pojačivači pružaju manji ofset jednosmerne struje na izlazu, a na ovim pozicijama upotrebljeni su SoundPlus OPA1642. Pored toga, u konstrukciji su prisutni kvalitetni elektrolitski kondenzatori WIMA, kao i MELF otpornici niskog šuma. Linearno eksterno napajanje PSU-3 izvedeno je kvalitetno, ali i jednostavno, kako bi konstrukcija bila što pouzdanija. Ono nudi zaštitu od preopterećenja, pregrevanja i kratkog spoja, a takođe se odlikuje niskim nivoom šuma.

Upotreba i zvuk

Na poziciji pretpojačala, CH-Amp se tokom našeg testa pokazao kao uređaj sposoban da prikaže visok stepen detalja i da podigne zvuk sistema na viši nivo. Detaljnost se prvo primećuje u raslojavanju tonova, koji su tokom reprodukcije predstavljeni uz više vazduha i sveukupno nešto bolji osećaj prostornosti. Posledično, ovo pozitivno utiče na trodimenzionalnu prezentaciju, a kao krajnji rezultat dobijena je poboljšana pozornica – ne toliko u pogledu dimenzija koliko u jasnijem prikazu pojedinačnih instrumenata i njihovom preciznijem pozicioniranju. Pored toga, odjeci tonova prisutniji su u reprodukciji, uz vrlo tačne vremenske odrednice i ravnomerno opadanje, što takođe pozitivno utiče na percepciju prostora. Kad je u pitanju kolorit, reklo bi se da CH-Amp ne donosi nikakve čujne promene jer je sistem koji dobro poznajemo zvučao upravo onako kako ga pamtimo. Timbar je očuvan u potpunosti i ovo pretpojačalo ne koloriše zvuk ni na koji način, pa će predstavljati odličan izbor za audiofile koji iznad svega cene neutralnost.

Nakon probe u ulozi pretpojačala, CH-Amp smo uposlili i u njegovoj primarnoj funkciji, kao pojačalo za slušalice. Velika snaga uvek je dobrodošla, a CH-Amp je ima u izobilju – čak jedan i po vat po kanalu na 32 oma, odnosno 3,8 vati pri balansiranoj vezi. Odabir fiksnog pojačanja (gain) obavlja se sasvim jednostavno, preko prednjeg panela, a mala površina ekrana zapravo ne predstavlja otežavajuću okolnost – jednom kad obavite podešavanja, ostaje samo da na displeju pratite indikaciju glasnoće, koja je prikazana krupnim i dovoljno čitljivim brojkama. Izlaz za slušalice aktivira se automatski kad se slušalice priključe, a posebnu poslasticu predstavlja daljinski upravljač, takođe izrađen od punog aluminijuma i opremljen internom baterijom s punjenjem preko USB porta. Stoga, kao jedino nepraktično – iako razumljivo – rešenje ostaju balansirani ulazi i izlazi, za koje je neophodno nabaviti 4,4-milimetarske adaptere.

Tokom reprodukcije preko slušalica CH-Amp nastavlja u istom stilu, na prvo mesto stavljajući prikaz bez koloracija i izrazito čist zvuk. Tek izvađen iz kutije, uređaj je zvučao nešto suvlje i s manje izraženim prostornim efektom, ali je nakon nekoliko dana razrade sve došlo na svoje. EarMen nam je još s prethodnim modelima pokazao da tonska neutralnost i puni, živopisni tonovi ne moraju biti suprotstavljeni, a CH-Amp, kao najmoćniji headamp ovog proizvođača, sve to izvodi još lepše i plemenitije. Velika snaga najbolje se primećuje u donjem delu spektra, s tonovima koji su čvrsti i ostavljaju utisak krajnje, ultimativne definicije. CH-Amp rešava svaki zahtev složenih niskotonskih deonica s naizgled neizmernom lakoćom, pružajući slojevit zvuk i jasno prikazane osobine materijala od kojih su instrumenti napravljeni. Kontrabas se stoga odlikuje masnim, odzvanjajućim tonovima, čiji je odjek veoma dobro odmeren, dok doboši zvuče suvlje i povremeno šuplje – u zavisnosti od toga na koju poziciju se spustila palica bubnjara.

Srednji tonovi na najbolji način prikazuju EarMenov uspešan spoj neutralnog i živopisnog, pružajući vrlo precizne i verodostojne note. Vokali su predstavljeni veoma dobro i glasovi poznatih izvođača prepoznatljivi su od samog početka, uz karakterističnu boju, ali i odrednice poput hrapavosti ili blagog podrhtavanja. Uparen s preciznim i analitičnim slušalicama, CH-Amp će pružiti zaista sjajan prikaz finih detalja, koji će svakom muzičkom delu udahnuti dušu i život. Najdiskretnije finese mogu se jasno čuti, ali nikada ne izbijaju u prvi plan i ne odvlače pažnju od osnovnog toka muzike, što je takođe primetno u visokim tonovima. Gornji opseg obiluje preciznim i jasnim tonovima, pa formirana pozornica pruža dobar trodimenzionalni ugođaj i izražen utisak prostornosti. Konačno, među retke mane, odnosno stvari koje su mogle biti i bolje izvedene, možemo da ubrojimo nešto manje precizno podešavanje glasnoće. Naime, podešavanje se obavlja preko kružne komande s jasno izraženim podeocima, pa izostaje mogućnost najfinije regulacije, što može zasmetati ukoliko se koriste izvori s nešto većim izlaznim naponom.

Zaključak

Nakon iscrpnog testiranja, sa zadovoljstvom možemo da utvrdimo da EarMen ne samo da je sposoban da se nadmeće s daleko zvučnijim imenima na svetskoj hi-fi pozornici već i da polako, ali sigurno počinje da stiče prepoznatljiv kućni zvuk. Kvalitet izrade njihovih uređaja već odavno je na vrlo visokom nivou, a sve je začinjeno istinskim audiofilskim pristupom, o čemu svedoče eksterno linearno napajanje i diskretno integrisani VU-metri u gornjem delu displeja. Van svake sumnje, CH-Amp je uređaj napravljen od audiofila – za audiofile, koji će vlasnicima pružiti zadovoljstvo dobrog zvuka i sveukupnog kvaliteta tokom dugog niza godina.

EarMen CH-Amp
Ulazna osetljivost (SE / bal): 2 V / 4 V
Izlazna impedansa (SE / bal): 100 Ω / 200 Ω
Izlazna snaga (SE / bal): 1,5 W @ 32 Ω / 3,8 W @ 32 Ω
Izobličenja THD+N (SE / bal): 0,0008% / 0,0007%
Odnos signal-šum (SE / bal): >116 dB / >119 dB
Frekvencijski odziv: +/-0,005 dB
Analogni ulazi: 2 x RCA i 1 x balansirani 4,4 mm
Analogni izlazi: 1 x RCA i balansirani 4,4 mm
Izlazi za slušalice: 1 x 6,35 mm i balansirani 4,4 mm
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 150 x 30 x 150 mm
Masa: 0,55 kg

EarMen PSU-3
Izlazni napon: 12 V
Izlazna strujna: do 4,5 A
Izlazi: DC 1 x 4-pinski i 3 x 2,1 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 150 x 60 x 150 mm
Masa: 1,59 kg
Cena kompleta: 1.480 evra
www.earmen-shop.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetan kvalitet izrade.
Praktične opcije.
Velika snaga.
Detaljan i neutralan zvuk.
Nepraktični balansirani priključci.
4.5