Dynaudio Music 5

Čista petica

Pod nazivom Inteligent Wireless Music Sistem, ugledna danska kompanija prošle godine predstavila je potpuno novu seriju prenosivih i kućnih zvučnika s bežičnim povezivanjem.

Serija Music sastoji se od modela 1, 3, 5 i 7, od kojih su dva manja opremljena internom baterijom i mogu se prenositi, dok veći modeli 5 i 7 predstavljaju stone uređaje i funkcionišu samo preko strujnog napajanja. Za sve modele zajednički su wi-fi povezivanje s DLNA sertifikatom i podrškom za UPnP i 96 kHz/24-bitski materijal, blutut s aptX kodekom, AirPlay, 3,5-milimetarski audio-ulaz i USB-A port za reprodukciju sa iOS uređaja i punjenje mobilnih telefona. Dodatno, dva veća modela imaju digitalni optički ulaz, a Music 7 ima čak i HDMI ARC port, pa može preuzeti ulogu saundbara.

Music 5
Dynaudio je za novu seriju osmislio prepoznatljiv uglasti dizajn, s prelomljenim površinama koje mogu asocirati na isečke dijamanta. Prema našem mišljenju, ovaj dizajn je posebno efektan na većim modelima, pa testirani Music 5 deluje moderno i atraktivno, ujedno se distancirajući od konkurentskih proizvoda. Uspravni okvir uređaja izrađen je od punog aluminijuma, na koji su dodate ispupčena prednja i zadnja strana od plastike. Nakon toga, obe strane su u potpunosti presvučene kvalitetnim i robustnim platnom – ono može biti u tamnosivoj, svetlosivoj, crvenoj ili plavoj boji, dok je šestougaoni okvir uvek u brušenom finišu.

Dinamika je veoma dobra i veoma blizu manjih stereo-sistema.

Gornja strana okvira udomila je garnituru tastera, koji su takođe izrađeni od metala i opremljeni diskretnim okvirima sa iluminacijom. U središnjem delu smešteno je šest tastera, koji služe za pozivanje prethodno sačuvanih internet radio-stanica, promenu izvora i aktiviranje wi-fi i blutut veze. U desnom delu nalaze se tasteri za kontrolu reprodukcije, dok su levi deo zauzeli tasteri za kontrolu glasnoće, uz indikaciju pomoću niza od 16 sitnih LE dioda.

Pored bežičnog povezivanja, na raspolaganju je 3,5-milimetarski linijski ulaz, koji je smešten na levom boku. Uz njega je postavljen USB-A port za povezivanje iOS uređaja, preko kojeg se takođe mogu puniti mobilne sprave. Spisak priključaka završava se na zadnjoj strani, gde se nalaze digitalni optički ulaz i priključak za odvojivi strujni kabl.

Ispod platna koje se može skinuti kako bi se zamenilo kad se pohaba, Music 5 raspolaže sa ukupno pet zvučničkih jedinica. U središtu fronta nalazi se jedna niskotonska jedinica prečnika 127 milimetara, s membranom u poznatoj MSP tehnologiji (Magnesium Silicate Polymer). Ista tehnologija upotrebljena je i za membrane srednjetonskih drajvera prečnika 76 milimetara, koji su postavljeni na levom i desnom delu prednje strane, dok su na samim krajevima smešteni 25-milimetarski visokotonci. Svaka jedinica pokretana je pojačalom od 50 vati u klasi D, pa ukupna snaga testiranog zvučnika iznosi 250 vati.

Test
Uz nesumnjiv kvalitet drajvera i amplifikacije, za dobar zvuk testiranog modela velikim delom zaslužna je inteligentna DSP tehnologija. Kao što im naziv govori, sistemi RoomAdapt i NoiseAdapt automatski prilagođavaju zvuk obliku i rasporedu prostorije, kao i poziciji zvučnika, pa Music 5 pruža svoj maksimum u svakoj prilici. Po želji korisnika, ovi sistemi se mogu isključiti kroz izuzetno intuitivnu aplikaciju Dynaudio Music, koja ujedno omogućava odabir predefinisanih modaliteta ekvilajzera (Music, Movie i Speech), ali i zasebnu kontrolu niskih i visokih tonova.

Osim kontrole parametara zvuka, aplikacija služi za internet radio preko platforme iRadio, a nakon određenog vremena pretvara se u istinskog muzičkog saputnika. Dynaudio je ovu sjajnu osobinu postigao aktivnim praćenjem omiljenih i često slušanih stanica, uz određivanje preferiranih žanrova koje bira korisnik. Stoga, što je više koristite, aplikacija će postajati sve preciznija u određivanju i nuđenju muzike po vašem ukusu.

Sadržaji s lokalnih skladišta dostupni su zahvaljujući podršci za UPnP i DLNA protokole, pa mobilni uređaj može poslužiti kao renderer za reprodukciju audio-fajlova preko mreže, do rezolucije od 96 kiloherca i 24 bita. Dodatno, direktna bežična reprodukcija može se obaviti preko blutut veze, s podrškom za aptX kodek za prenos bez kompresije.

U pogledu kvaliteta zvuka, Music 5 u prvi plan stavlja iznenađujuće široku pozornicu, koja premašuje sve zvučnike ovog tipa koje smo dosad testirali. Zahvaljujući srednjetonskim i visokotonskim jedinicama koje su postavljene pod uglom u odnosu na središnju osu uređaja, zvučna scena može se meriti sa skromnijom stereo-postavkom. Separacija i pozicioniranje unutar pozornice takođe su sasvim dobri, pa Music 5 pruža pravi dvokanalni doživljaj muzike. Kome ovo nije dovoljno, zvučnici serije Music mogu se povezati u stereo-par za još bolji ugođaj.

Dinamika zvučnika je veoma dobra i, zapravo, opet veoma blizu manjih stereo-sistema. Music 5 zadržava jasnoću prikaza i detaljnost i pri tihom slušanju, iako treba imati u vidu da ovo zavisi i od kvaliteta materijala. Tonalni balans je veoma dobar, pa jedan bas-drajver uspeva da kreira čvrstu niskotonsku podlogu, s dobro definisanim i prilično dubokim tonovima. Naravno, i ovo može biti promenjeno u podešavanjima, pa se opsezi mogu podesiti u skladu s kvalitetom produkcije i afinitetima slušalaca. Na nultim vrednostima, Music 5 pokazuje karakteristične Dynaudiove kvalitete kao što su neutralni tonovi, prirodan timbar i sveukupno veoma uravnotežena reprodukcija. Visoki tonovi su baršunasti i fluidni, bez neprirodne oštrine, pa Music 5 omogućava celodnevno slušanje bez zamora.

Zaključak
Pored izuzetnog kvaliteta reprodukcije, Music 5 se odlikuje veoma visokim kvalitetom izrade. Dizajn se možda neće svideti svakom, ali garantuje da ovaj zvučnik ne može proći neopaženo. Šlag na novoj Dynaudiovoj torti predstavlja aplikacija koja, pored učenja muzičkog ukusa korisnika, sadrži neke inovativne kontrole (podešavanje glasnoće i parametara zvuka jednostavnim prevlačenjem preko ekrana) i radi besprekorno brzo i stabilno. Stoga, Dynaudio Music 5 se bez teškoća predstavlja kao jedan od najboljih bežičnih zvučnika koji smo testirali dosad.

Dynaudio Music 5
Ukupna snaga: 250 W
Frekvencijski opseg: 45 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,3%
Topologija: 1x127 mm bas, 2x76 mm srednjetonac, 2x25 mm visokotonac
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, WAV
Podržana rezolucija: do 96 kHz/24 bita
Audio-ulazi: 1x optički i mini-džek 3,5 mm
Daljinski upravljač: da
Dodatno: wi-fi, blutut aptX, AirPlay, USB
Dimenzije (ŠxVxD): 659x201x185 mm
Masa: 5,4 kg
Cena: 800 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Dynaudio Music 5
Dizajn i izrada.Elaborirana aplikacija.Celovit zvuk.Široka pozornica.
Osetljivost na kvalitet materijala.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac