Dynaudio Heritage Special

Duh Dynaudija

Pored nekoliko standardnih serija, a poslednjih godina i sve većeg broja aktivnih i bežičnih zvučnika, kompanija Dynaudio često ima u ponudi posebne modele. Najnoviji među njima nosi naziv Heritage Special i predstavlja omaž klasičnom Dynaudiovom dizajnu, uz primenu najsavremenijih rešenja u unutrašnjosti.

Prema navodima kompanije, idejni tvorci Heritage Speciala su Daniel Emonts i Otto Jørgensen, koji su želeli da objedine prepoznatljiv izgled nekadašnjih Dynaudiovih zvučnika i najnovija dostignuća u konstrukciji i izradi zvučničkih jedinica. Heritage Special stoga se u celosti izrađuje u Danskoj i najvećim delom ručno, a svojevrsna manufaktura unutar Dynaudiovih fabričkih pogona u Skanderborgu sastoji se od svega nekoliko ljudi, koji su odgovorni za celokupan proces proizvodnje. Pored toga, Heritage Special biće izrađeni u ograničenoj seriji od samo 2.500 parova, što povećava njihovu ekskluzivnost i učiniće ih vrednim kolekcionarskim primercima u budućnosti.

Vrhunska ručna izrada

Prilikom susreta s ovim regalskim zvučnicima srednje veličine prvo ćete primetiti izradu i finiš: završna obrada je na toliko visokom nivou i ostavlja tako plemenit utisak da smo morali da posegnemo za promotivnim materijalom kako bismo utvrdili da li se na površini kabineta nalazi furnir ili je u pitanju puno drvo. Kabinet je izrađen od medijapana srednje gustine (MDF), sa zidovima debljine 19 milimetara, koji je obložen prirodnim furnirom od američkog oraha. Tajna fantastičnog izgleda krije se u ručnom uparivanju, postavljanju i obradi furnira, što podrazumeva šmirglanje i lakiranje svih spoljašnjih površina u tri navrata, čime se postiže izuzetno luksuzan, a ujedno nenametljiv izgled. Unutrašnjost kabineta izvedena je s jednakom pažnjom, a za visoku inertnost i izolaciju zadužena su dodatna ojačanja, bitumenski sloj na unutrašnjim zidovima i primena izolacionog materijala od poliestera.

Ovde nije reč o pukom prikazivanju što veće količine detalja u jedinici vremena, već je stvar u najtananijim finesama i sitnim kolebanjima zvuka.

Pogled na prednju stranu zvučnika ukazuje na još jedan detalj po kom su stariji Dynaudiovi modeli bili prepoznatljivi – u pitanju je diskretni žleb na mestu gde se frontalni panel spaja s ostatkom kabineta. Standardna dvosistemska postavka obuhvata jedan visokotonski i jedan srednjetonsko-niskotonski drajver, dok se u dnu fronta nalazi metalna etiketa s oznakom proizvođača i serije. Dynaudio je odavno poznat po Esotar seriji visokotonskih jedinica, koje mnogi smatraju jednim od najboljih, ako ne i najboljim visokotoncem u svetskim razmerana, a Heritage Special opremljen je najboljim što danska kompanija trenutno može da ponudi – visokotoncem Esotar 3. Ova jedinica smeštena je u veoma veliki frontalni okvir, koji podseća na legendarni drajver Esotar T330D, a opremljena je kalotnom tekstilnom membranom prečnika 28 milimetara. Već uobičajeno za nove generacije Dynaudiovih visokotonaca, ispod membrane nalazi se unutrašnja kupola pod nazivom Hexis, koja optimizuje protok vazduha i sprečava neželjene rezonancije, dok je za pogon zadužen snažni neodimijumski magnet.

Poznavaoci Dynaudio zvučnika primetiće da srednjetonsko-niskotonska jedinica nosi odlike drajvera s prestižnog modela Evidence Platinum, a zapravo je u pitanju jedinica koja je dodatno unapređena za Heritage Special i nosi oznaku 18W75 XL. Ova jedinica opremljena je MSP (Magnesium Silicate Polymer) membranom prečnika 170 milimetara, s velikim centralnim poklopcem i brojnim otvorima za hlađenje na njegovom obodu. Poboljšani kalem izrađen je od aluminijuma, dok hibridni dizajn motora podrazumeva dvostruki feritno-neodimijumski magnet za još bolju kontrolu fluksa, uz Nomex centrator koji nam je poznat odranije.

Zadnja strana zvučnika karakteristična je po tome što je u celosti izrađena od brušenog aluminijuma, a gotovo simetrična postavka obuhvata veliki bas-refleks otvor u gornjem delu, čijeg se prečnika ne bi postideo ni kakav podnostojeći zvučnik, dok se na donjoj polovini nalazi okrugli panel. Pored oznake modela, serijskih brojeva i osnovnih tehničkih karakteristika, ovaj panel udomio je WBT zvučničke terminale iz najbolje serije NextGen, koji nose oznaku 0710 Cu mC. Kućišta ovih terminala izrađena su od staklenih vlakana i plastike ojačane mineralima, dok su provodnici izvedeni od bakra velike čistoće, a kontaktne površine opremljene su 24-karatnom pozlatom bez primesa nikla. Skretnica prvog reda namenski je dizajnirana za Heritage Special i opremljena vrhunskim Mundorf komponentama, od kojih su neke izrađene posebno za ove zvučnike prema Dynaudiovim specifikacijama. Korekcija impedanse obavlja se nezavisno za obe zvučničke jedinice, a prisutno je i rešenje za vremensko usklađivanje signala, što dovodi do besprekorne tranzicije zvuka između drajvera. Najzad, unutrašnje ožičenje izvedeno je kablovima renomiranog holandskog proizvođača Van den Hul, pomoću provodnika poprečnog preseka 3,3 kvadratna milimetra.

Slušni test

Kritičko slušanje započeli smo albumom „Wish You Were Here“ benda Pink Floyd, a dobro poznavanje ovog izdanja omogućilo nam je odličan uvid u sve vrline testiranih zvučnika. Uvodni deo numere „Shine On You Crazy Diamond“ ukazao nam je na nivo detaljnosti kakav se zaista retko sreće. Ipak, ovde nije reč o pukom prikazivanju što veće količine detalja u jedinici vremena, već je stvar u najtananijim finesama i sitnim kolebanjima zvuka, koji, iako su jedva čujni u sveukupnoj reprodukciji, veoma utiču na krajnji ton instrumenta. Gilmourovu gitaru stoga smo čuli jasno kao verovatno nikada ranije, uz istaknut osnovni ton, dok su nam alikvotni tonovi omogućili da prepoznamo različite pozicije na kojima je gitarista okidao žice. Izuzetna tekstura tonova, naročito u srednjem opsegu, pruža celovit uvid u muziku, ali i u sve kvalitete produkcije i umeće tonskih inženjera. Jer, poput svakog istinskog Dynaudio zvučnika, Heritage Special će vam obezbediti nenadmašno uživanje u kvalitetnim snimcima, ali i bez ustručavanja prikazati sve nedostatke tonskog zapisa.

U nastavku slušanja posvetili smo se donjem delu spektra, a ritam-sekcija sačinjena od Rogera Watersa i Nicka Masona uverila nas je u prirodni talenat i neusiljenu ritmičnost testiranih zvučnika. Brz odziv i munjevite reakcije 18-centimetarske membrane nikada nisu dovedene u pitanje, a deklarisani donji prag na 42 herca govori samo o jednom delu priče. Naime, slično kao u srednjem opsegu, najniži tonovi uobličeni su na izuzetan način, pružajući čvrste i masivne, a ujedno veoma rafinirane note. Pored toga, Heritage Special ne pokazuju ni najmanje naznake izobličenja do samog kraja čujnosti, pa zvuk ostaje potpuno čist i definisan. Ovako dobro iskorišćenje niskotonskih membrana ima za posledicu utisak da se zvučnici spuštaju niže nego što njihove specifikacije pokazuju, čineći reprodukciju sveobuhvatnom i bez osećaja da muzici nedostaje bilo šta u najnižim tonovima. Ipak, ovde treba naglasiti još jednu osobinu koja podseća na starije Dynaudiove modele – u pitanju je zahtevnost u pogledu amplifikacije. Kao i kod kvaliteta izvora, Heritage Special neće blagonaklono gledati na uparivanje sa slabijim pojačalima, već traže pravu snagu i čvrsto vođstvo, kao i nešto veću glasnoću kako bi se sasvim razbudili i pokazali sve ono za šta su sposobni.

Prelazak na The Doors i „Riders on the Storm“ pokazao je da su Heritage Special sposobni da bez teškoća rekreiraju osobenu atmosferu ove numere, uz prostranu pozornicu i izraženo pozicioniranje u trodimenzionalnom prostoru. Melanholična i na momente turobna atmosfera naglašena je punim i vibrirajućim tonovima gitare, koja je pozicionirana na desnoj strani, dok je zvuk klavijatura dovoljno prodoran da izbije u prvi plan, a ujedno veoma suptilan i formiran na neuobičajeno uverljiv način. Kod zvučnika ove kategorije suvišno je govoriti o veličini scene po širini i dubini, već je važnije naglasiti potpuno jasnu definiciju instrumenata – Heritage Special koriste sav raspoloživi prostor, ali ne da bi fascinirali auditorijum, već onda kad je to zaista potrebno.

Nasleđe Skanderborga

Zamišljeni kao svojevrsno odavanje počasti nekim od najpoznatijih Dynaudio zvučnika, ali i sveukupnoj filozofiji zvuka i tradiciji koja traje već 44 godine, Heritage Special predstavljaju istinsku demonstraciju tehnološkog i zanatskog umeća. Njihove tonske vrline, kao i poneka zahtevna osobina predstavljaju idejni sažetak zvučnika danske kompanije, koji ispred svega stavljaju neutralan kolorit i verodostojnu reprodukciju. Opskrbite Heritage Special jednako moćnim ostatkom sistema i dobićete ultimativne male zvučnike, u čijem ćete zvuku, ali i ekskluzivnosti uživati decenijama.

Dynaudio Heritage Special
Preporučena snaga pojačala: do 200 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 42 Hz - 23 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 85 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 1 x 180 mm bas, 1 x 28 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 2,2 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 208 x 385 x 320 mm
Masa: 11 kg
Cena: 6.000 €
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Vrhunska ručna izrada.
Klasičan retro dizajn.
Celovita i uravnotežena reprodukcija.
Neutralnost u celom spektru.
Zahtevnost u pogledu amplifikacije.
4.4