Ponovo u fokusu

Nakon nepunih godinu dana, na našem testu ponovo su se našli Dynaudio zvučnici iz serije Focus. Ovog puta u pitanju su podnostojeće kutije sa oznakom 340.

Focus340Verujemo da seriju Focus proizvođača Dynaudio nije potrebno posebno predstavljati – u pitanju su jedni od najpopularnijih zvučnika poznate danske kompanije. Nakon uspešnog tržišnog života, prva generacija je pre tri godine zamenjena poboljšanim modelima, a tom prilikom popunjen je i određeni prazan prostor u ponudi. Naime, tadašnji najveći model, podnostojeći Focus 360, koštao je dvostruko više od manjeg floorstandera Focus 220, što je zadavalo muke audiofilima koji su tražili nešto između. Iz tog razloga, Dynaudio je u obnovljenu ponudu uvrstio model Focus 340, koji se nalazi na pola puta između manjeg floorstandera Focus 260 i najvećeg modela u seriji, moćnog Focusa 380. Za razliku od drugih modela u seriji, koji predstavljaju usavršene verzije svojih prethodnika, za Focus 340 se može reći da je jedini istinski novitet u ponudi, pa je naša radoznalost da ih poslušamo utoliko veća.


Popunjavanje praznine
Sa visinom od nepunih 110 centimetara, Focus 340 se svrstavaju u podnostojeće zvučnike srednje veličine. Nasleđe kompanije Dynaudio jasno je prisutno u svakom detalju kabineta, a dizajnerske izmene u odnosu na prethodnu generaciju Focus zvučnika su male, ali efektne. Prednja strana zadržala je karakteristične zasečene uspravne rubove, što Dynaudio primenjuje na gotovo svim serijama, pa je osnova kabineta zapravo šestougaona. Pored toga, bočni zidovi nisu paralelni već se blago sužavaju ka zadnjoj strani, što utiče na umanjenje stojećih talasa u unutrašnjosti. Svi modeli serije Focus furnirani su prirodnim drvetom, a proizvođač je tradicionalnom finišu od javora, oraha, ruže i crnog jasena dodao moderni klavirski lak u crnoj ili beloj boji. Primerci koje smo testirali bili su u finišu od orahovine, sa vrhunskim kvalitetom završne obrade i bez vidljivih spojeva. Za razliku od prethodne generacije, koja je bila opremljena mat crnim okvirima drajvera, na novoj generaciji nalaze se okviri u boji aluminijuma, koji deluju modernije i dodatno ističu zvučničke jedinice. Korpe drajvera takođe su izrađene od livenog aluminijuma, a Focus 340 je izveden u trosistemskoj topologiji. Poznati Esotar² visokotonac smešten je u sopstvenu komoru unutar kabineta i opremljen magnetom od neodimijuma, ferofluidnim hlađenjem i laganim aluminijumskim kalemovima. Prečnik membrane iznosi 28 milimetara, a na spoljašnjosti se primećuje drugačiji, blago konkavan oblik usmerivača. Za reprodukciju srednjih tonova predviđena je 15-centimetarska zvučnička jedinica, sa membranom izrađenom u MSP (Magnesium Silicate Polymer) tehnologiji. Zavojnica ovog drajvera ima prečnik od 38 milimetara, a aluminijumski kalem namotan je oko crnog DuPont kaptona, koji omogućava udvostručavanje prečnika kalema bez povećanja mase. Ovim materijalom bavili smo se u prethodnim testovima serije Focus, pa ćemo sada reći samo da se radi o izuzetno čvrstom, laganom i termalno stabilnom polimidu, koji se može sresti u izradi vazduhoplova i kosmičkih letelica. Spisak drajvera kompletira par jedinica zaduženih za donji deo srednjeg opsega i najniži spektar. Iako se lako mogu pomešati sa mid-bas drajverima modela Focus 260, ove jedinice su zapravo razvijene posebno za Focus 340, a njihov prečnik ne iznosi 17, već 18 centimetara. Za pokretanje MSP membrana zadužene su zavojnice prečnika 75 milimetara, izrađene po istoj tehnologiji kao kod srednjotonske jedinice. Proizvođač ne daje posebne informacije o skretnici, već navodi samo da je ona izrađena od najkvalitetnijih komponenata i da se odlikuje apsolutnom tonalnom neutralnošću. Kada se sva navedena rešenja pretoče u tehničke karakteristike, Focusi 340 reprodukuju zvuk u rasponu od 32 herca do 25 kiloherca, uz nominalnu impedansu od četiri oma i osetljivost od 87 decibela (1 W/1 m).

Focus340Detail2

Potpuna kontrola
U sklopu audio-sistema samo će iskusni poznavaoci primetiti razlike između stare i nove serije Focus, a nama se svidelo što podnostojeći modeli sada imaju postolje znatno manje debljine, koje ne skreće pažnju sa prelepog furnira. S druge strane, nije nam se svidelo što zvučnici ove cenovne kategorije imaju neugledne plastične prihvatnike za mrežice, u vreme kada i neuporedivo jeftiniji konkurenti upotrebljavaju magnetne držače. Uobičajeno za Dynaudio zvučnike, na zadnjoj strani nalazi se samo jedan par masivnih terminala, izvedenih u kombinaciji pozlaćene osnove i oplate od čvrste plastike. Za povezivanje smo iskoristili Ocos kablove, koji cenom, ali i karakteristikama, predstavljaju odličan izbor za testirane zvučnike.

Focusi 340 zadržavaju potpuno jednoobrazni kvalitet tonova od vrha do dna.

Svaki put kada se ljubitelj dobrog zvuka nađe pred zvučnicima ove klase, javljaju se određena očekivanja u pogledu kvaliteta reprodukcije. Odmah ćemo reći da su Focusi 340 ispunili sve što smo od njih očekivali, ali način na koji su to učinili još više nas je fascinirao. Kako su primerci na testu bili već razrađeni, od samog početka su nam priuštili zvučnu scenu izuzetno velikih dimenzija, koja je bila odlično definisana po sve tri ose. Iako veličina pozornice ponekad može dovesti do gubitka fokusa, sa ovim zvučnicima to nije slučaj. Naprotiv – Focusi 340 imaju brzinu i kontrolu koje se ne sreću često, uz veoma širok sweet spot, koji će omogućiti potpuno uživanje u zvuku i većem auditorijumu. Na udarac, masivnost, definiciju i slojevitu dubinu najnižih tonova suvišno je trošiti reči, a u bas-segmentu najviše su nas oduševile brzina i detaljnost – nema ovde ni traga sporosti i lenjosti, koja katkad odlikuje kutije ovog gabarita. Srednjotonski opseg prezentovan je savršeno jasno i tu dolazimo do, po našem mišljenju, najveće vrline ovih zvučnika. U pitanju je kvalitet pojedinačnog tona, koji je potpuno neutralan i čist, sa savršeno određenim početkom, trajanjem i završetkom, te besprekorno pozicioniran u odnosu na sve druge, istovremeno reprodukovane tonove. Kolorit svakog tona je savršeno verodostojan i u potpunosti odslikava instrument, a Focusi 340 zadržavaju jednoobrazni kvalitet tonova od vrha do dna, što predstavlja temelj kontrole koju imaju u svakom trenutku reprodukcije. U njihovoj prezentaciji nema ni trunke arogancije i brutalnosti, već je u pitanju istinski autoritet, ono što bismo kod ljudi nazvali „uređenim autoritetom“. Druga značajna karakteristika ovih kutija jeste linearnost, koja se savršeno uklapa u Dynaudiovu filozofiju neutralnosti i realne prezentacije. Srednji i visoki spektar su u stanju da pruže naizgled beskonačnu količinu finih detalja i zaista je sjajno koliko suptilni i nežni ovi veliki zvučnici umeju da budu.

Focus380Detail2

Zaključak
Uprkos tome što su Dynaudio zvučnici iz generacije u generaciju sve zahvalniji i lakši za pokretanje, to ne važi ukoliko želite da ostvarite njihov maksimalni potencijal. Focusi 340 u ovome nisu izuzetak, pa preporučujemo upotrebu kvalitetne amplifikacije adekvatne snage. Izvor je podjednako važan jer nema tog zvučnika koji će uspeti da popravi signal koji je u startu loš. Naše mišljenje je da će se Focusi 340 savršeno uklopiti sa neutralnim ili čak plejerima koji daju za nijansu topliji zvuk. Treća, jednako važna stavka jeste prostorija: u skladu sa svojim dimenzijama, Focusi 340 će se najbolje osećati udaljeni najmanje jedan metar od zadnjeg i bočnih zidova, a usled visine na kojoj se nalaze zvučničke jedinice, idealna pozicija za slušanje zahtevaće veću udaljenost. Kraće rečeno, ovo nisu zvučnici za prosečan dnevni boravak, o čemu svedoči i njihova cena. S druge strane, ukoliko možete da ih priuštite i izađete u susret njihovim potrebama u pogledu amplifikacije i izvora, Dynaudio Focus 340 će vam priuštiti neponovljivo uživanje u savšeno vernom i neutralnom zvuku.

FocusTweeter

Najveća snaga pojačala: >250 W
Frekvencijski opseg (+/- 3 dB): 32 Hz - 25 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 87 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x180 mm bas, 1x150 mm srednjotonac, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 221x1092x325 mm
Masa: 23,2 kg
Cena: 4.900 evra
Kontakt: Vox Trade, 011/3016-230
Reader Rating31 Votes81
Plus
Vrhunski kvalitet izrade.
Klasičan dizajn. Neutralnost i linearnost.
Brzina i obilje detalja.
Minus
Ništa.