Lucky number 6

Nakon punih sedam godina renomirana ostrvska kompanija predstavila je novu iteraciju popularne i pristupačne serije 600, koja sadrži ukupno deset modela.

BowersWilkins-Black-685Na vrhu ponude nalaze se dva podnostojeća modela: veliki, trosistemski 683 S2, i vitki, dvosistemski 684 S2. Veći regalski zvučnik, koji se ovom prilikom našao na našem testu, nosi oznaku 685 S2, dok kompaktni 686 S2 predstavlja najmanju kutiju u seriji. Pored stereo-parova, u seriji se nalaze dva centralna zvučnika – HTM61 S2 i HTM62 S2 – kao i efekt-zvučnik DS3. Za kompletiranje surround sistema predviđeni su aktivni sabvuferi ASW610XP, ASW610 i ASW608. Nova serija 600 S2 zadržala je vizuelni identitet i prepoznatljivost prethodnika, dok je najveća spoljašnja promena primetna na visokotonskim jedinicama.

Proverena rešenja
B&W 685 S2 se isporučuju u solidno opremljenom pakovanju, koje sadrži kvalitetno višejezično uputstvo, sunđere za zatvaranje bas-refleks otvora i samolepljive gumene podloške za zaštitu donje strane furnira. Prvi pogled na 685 S2 ukazuje na to da proizvođač nije želeo da eksperimentiše na polju dizajna, pa su zadržane ravne linije i uglasta forma kabineta, karakteristična za pristupačnije B&W serije. Pored toga, membrana mid-bas drajvera izvedena je u prepoznatljivoj žutoj boji, a celokupna postavka prednjeg panela preuzeta je od prethodnika. U donjem delu smešten je bas-refleks otvor potpomognut Flowport tehnologijom za umanjenje turbulencije, a usmerivač na sebi ima veliki broj udubljenja nalik onima na loptici za golf. Pomenuta srednjotonsko-niskotonska jedinica na testiranom modelu ima prečnik od 165 milimetara, sa membranom izrađenom od upletenih kevlarskih vlakana. Prednosti kevlara, u vidu male mase i velike čvrstine, nije potrebno posebno objašnjavati i jasno je zbog čega renomirana kompanija već decenijama proizvodi membrane od ovog materijala. Novitet na mid-bas jedinici vidljiv je na centralnom poklopcu za prašinu, koji je na novoj seriji 600 sasvim blago ispupčen i obložen tkaninom. Bowers & Wilkins je ove “Anti-Resonance Plugs” prvi put primenio na modelu PM1, uz navode da njihov oblik obezbeđuje preciznije pokrete pogonskog sklopa. Ipak, najveće promene vidljive su na 25-milimetarskim visokotoncima, koji su sada postavljeni u daleko manji, simetrični aluminijumski okvir. Motor visokotonca i dalje se zasniva na neodimijumskom magnetu, a unutar kabineta se ponovo nalazi cev u patentiranoj Nautilus tehnologiji, ali je membrana preuzeta od skupljeg modela CM10. Središnji deo membrane izrađen je od aluminijuma veoma male debljine, koji se oslanja na znatno deblji aluminijumski prsten, a cela konstrukcija smeštena je u omotač od gela, koji je akustički odvaja od ostatka kućišta i znatno umanjuje neželjene vibracije.

Kao što smo već pomenuli, kabinet modela 685 S2 zadržao je klasičnu formu, a kupci mogu da biraju između finiša u beloj ili boji crnog jasena, dok je prednji panel vizuelno izdvojen mat nijansom iste boje. Kako je bas-refleks otvor smešten na prednjoj strani, na zadnjoj su se našli samo kvalitetni, pozlaćeni bi-wire terminali, kao i omanja nalepnica s oznakom modela, serijskim brojem i zemljom porekla. Kvalitet završne obrade je izuzetno dobar, ali se to na zvučnicima konvencionalnog dizajna i neupadljive crne boje teže primećuje jer ničim ne privlače pažnju i potrebno je dobro ih pogledati kako bi se uočili svi njihovi kvaliteti. U skladu sa odavno stečenom reputacijom, Bowers & Wilkins pružaju zaljubljenicima u tehniku prilično detaljan uvid u karakteristike svojih modela. Deklarisani frekvencijski opseg testiranih zvučnika iznosi od 52 herca do 22 kiloherca (+/- 3 dB), uz prosečnu vrednost osetljivosti od 87 decibela (1 W/1 m) i nominalnu impedansu od osam oma. Kao i obično, skretnici je posvećeno najmanje pažnje, pa saznajemo samo da je rezna frekvencija postavljena na četiri kiloherca. Konačno, proizvođač preporučuje upotrebu sa pojačalima snage 25 do 100 vati na osam oma, što se potpuno uklapa s ostatkom našeg sistema, pa je vreme da čujemo kako zvuče novi 685 S2.

BowersWilkins-Black-685-records

Neutralni i detaljni
Usled crne boje kabineta i nešto manje širine u odnosu na konkurenciju, 685 S2 se u sklopu sistema ne ističu previše. Zapravo, kombinacija relativno neutralnog crnog finiša i konzervativnog dizajna čini ove zvučnike možda isuviše neupadljivim, pogotovo ukoliko ih koristite s maskama – u suprotnom, jarkožute membrane donekle će privući pažnju auditorijuma. S druge strane, beli finiš će nekima delovati previše moderno, pa se nadamo da će proizvođač uskoro obogatiti novu seriju dodatnom paletom boja.

Reprodukcija je prilično neutralna i bez obojenosti vredne pomena na bilo koju stranu.

Prva osobina koja se može uočiti čak i na potpuno nerazrađenom paru ovih zvučnika jeste veoma, veoma visok nivo detaljnosti, znatno viši od uobičajenog poimanja „detaljnih kutija“. Iako insistiranje na količini detalja može služiti za skretanje pažnje sa celine reprodukcije i prikrivanje drugih slabosti, kod 685 S2 nema govora o tome – ovde se radi o kutijama koje svaki detalj prikazuju na pravi način, upravo onako kako treba. Tokom reprodukcije legendarnog albuma “Oxygene” J. M. Jarrea, prostorija je bila ispunjena svim sitnim tonovima i najtananijim finesama u zvuku, pa u ovom pogledu 685 S2 s lakoćom nadmašuju rivalske bookshelfove KEF Q300. Srednjotonski opseg se besprekorno nastavlja na najviši spektar i pruža muzikalan i razigran zvuk, kao i veoma čiste tonove. Reprodukcija je prilično neutralna i bez obojenosti vredne pomena na bilo koju stranu, pa testirane kutije zvuče verno i pružaju dobar uvid u akustičke odrednice pojedinačnih instrumenata. Pozornica je solidna, sa dobrim postavljanjem po širini i visini, kao i nešto slabijim pozicioniranjem po dubini, pa možemo reći da u ovoj disciplini 685 S2 ispunjavaju standarde klase, ali ne više od toga. Dinamičnu reprodukciju upotpunjuju prilično brzi i agilni najniži tonovi, koji se odlikuju veoma dobrom definicijom i, opet, količinom detalja. Masivnost basova, iako nije loša u apsolutnom smislu, definitivno jeste nešto slabija od pomenutih Q300, ali je pozitivno što 685 S2 ne pokušavaju da reprodukuju ono što ne mogu i ostaju u sigurnoj zoni kvalitetne reprodukcije.

Zaključak
Na kraju testa, možemo da kažemo da nas je tonalni balans testiranih 685 S2 donekle podsetio na Epos M12i, jer preciznost, fini detalji i muzikalnost srednjeg opsega dolaze ispred snažnih basova. Kao i uvek u hi-fiju, na kraju se sve može podvesti pod lične afinitete u pogledu osobina reprodukcije, a nama je drago da je kategorija dobrih regalskih zvučnika prihvatljive cene dobila još jednog ozbiljnog konkurenta.

BowersWilkins-Black-685-beauty1

Preporučena snaga pojačala: 25-100 W
Frekvencijski opseg (+/- 3 dB): 52 Hz - 22 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 87 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x165 mm bas/srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 190x345x324 mm
Masa: 6,8 kg
Cena: 650 evra
Kontakt: Korato, 011/3047-189
Reader Rating12 Votes68
Plus
Vrlo dobar kvalitet izrade.
Proverena tehnička rešenja.
Muzikalnost. Detaljan i neutralan zvuk.
Minus
Vinilni finiš u samo dve boje.
Nešto slabiji bas.