Dynaudio Evoke 30

Prava mera

Upoznavanje sa serijom Evoke započeli smo u majskom izdanju magazina Hi-Files, kad smo testirali regalske zvučnike Evoke 20. Nakon njih u našoj redakciji našli su se podnostojeći zvučnici s oznakom Evoke 30.

U prethodnom tekstu detaljnije smo se upoznali sa serijom Evoke i utvrdili da su u pitanju naslednici veoma popularne serije Focus u kategoriji pasivnih zvučnih kutija. Ponuda u okviru serije je, reklo bi se, uobičajena i obuhvata po dva regalska i podnostojeća modela, kao i jedan zvučnik namenjen centralnom kanalu u sistemu kućnog bioskopa. U tekstu koji sledi bavićemo se manjim florstenderom Evoke 30, koji bi, uz regalski Evoke 20, trebalo da predstavlja okosnicu serije u pogledu popularnosti i prodaje.

Opis

Razlog za popularnost većih bukšelfova i manjih podnostojećih zvučnika je jednostavan: svojim gabaritom, ali i zahtevima u pogledu pozicioniranja ovakvi zvučnici se najlakše uklapaju u većinu slušaonica ili dnevnih soba i u takvim uslovima iz njih je relativno lako izvući maksimum, bez velikih kompromisa u pogledu funkcionalnosti prostorije.

S ukupnom visinom od 92 centimetra, više nego prihvatljivom dubinom i vitkom siluetom, Evoke 30 se savršeno uklapaju u ideju o kompaktnom florstenderu, kojem nije teško naći mesto i u nešto manjim prostorijama. Iako je opremljen bas-refleks otvorom na zadnjoj strani, njegova glad za prostorom nije posebno izražena, a u pogledu pokretanja takođe je daleko zahvalniji od svojih starijih i znatno zahtevnijih rođaka. Ispod bas-refleks otvora, u dnu zadnje strane nailazimo na veliki upušteni panel s jednim parom zvučničkih terminala – single-wiring je pristup od kojeg Dynaudio ne odstupa već decenijama. Terminali su masivni i veoma kvalitetni, sačinjeni od pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike, a dovoljna međusobna udaljenost obezbeđuje neometano baratanje i najmasivnijim zvučničkim kablovima, bilo da za spoj koristite bananice, viljuške ili gole žice.

Pređimo na prednju stranu: Evoke 30 je izveden u dvoiposistemskoj topologiji, što podrazumeva garnituru od tri zvučničke jedinice. Na vrhu fronta nalazi se potpuno novi Cerotar visokotonac, koji je razvijen namenski za seriju Evoke. Iz Dynaudija navode da su u njegovu konstrukciju implementirane neka od njihovih najuspešnijih rešenja, kao što su usmeravanje i protok vazduha iz visokotonca Esotar Forty, poseban premaz iz serije Contour i unutrašnja kupola Hexis iz prestižnih Confidence modela nove generacije. Kupolasta membrana Cerotar visokotonca ima prečnik 28 milimetara i smeštena je u prilično veliki okvir, a za pokretanje se koristi feritno-keramički magnet.

Ispod visokotonca smeštene su dve istovetne srednjetonsko-niskotonske zvučničke jedinice, pod nazivom Esotec+. Opremljene su membranama prečnika 140 milimetara, izvedenim u poznatoj MSP tehnologiji (Magnesium Silicate Polymer), koju Dynaudio razvija od svojih početaka, pre više od četiri decenije. Ove membrane karakteristične su po tome što su izvedene izjedna, bez poklopca u središtu, već je to integralni deo površine i ravnopravno se koristi pri stvaranju zvučnog talasa. Pogon je i ovde poveren feritno-keramičkom magnetu, dok su kalemovi izrađeni od aluminijuma i imaju prečnik 52 milimetra.

Kao mozak zvučnika upotrebljena je skretnica drugog reda s probranim komponentama, a rezne frekvencije postavljene su na 1,2 i 2,3 kiloherca. Pretočeno u brojke, Evoke 30 pružaju frekvencijski opseg od 40 herca do 23 kiloherca, uz osetljivost od 88 decibela. Nominalna impedansa iznosi četiri oma, a fabrika preporučuje uparivanje s pojačalima kontinualne snage do 200 vati po kanalu.

Test

Pre nego što vam prenesemo naša zapažanja sa slušnog testa, ne možemo da se ne osvrnemo na izgled i opšti utisak koji ovi zvučnici ostavljaju. Forma kabineta predstavlja modernizaciju dizajna, koji je Dynaudio veoma dugo negovao, a šestougaona osnova i oštre ivice sada su zamenjene mekšom formom, sa zaobljenim uspravnim rubovima. Ipak, bočni zidovi i dalje nisu paralelni, već se sužavaju ka zadnjoj strani, što predstavlja proveren metod za borbu protiv stojećih talasa u unutrašnjosti. Medijapan srednje gustine, od kojeg su kabineti izrađeni, presvučen je prelepim prirodnim furnirom od orahovine i tretiran višeslojnim premazom voska. Ovakav matirani finiš učinio je da Evoke 30 predstavljaju oličenje klasičnog i nenametljivog luksuza, a ujedno donose dobrodošlo osveženje i otklon od sve zastupljenijih high-gloss finiša.

Tokom reprodukcije, Evoke 30 pružaju celovit i homogen zvuk, uz besprekorno uklapanje svih delova spektra i potpuno glatke prelaze između zvučničkih jedinica. Uprkos skromnom gabaritu za podnostojeće zvučnike, Dynaudio florstenderi sposobni su da kreiraju veoma veliku pozornicu i ostvare dobro pozicioniranje po sve tri ose. Instrumenti su jasno postavljeni u prostoru i lako im je odrediti položaj, čemu veoma doprinosi realno prikazivanje veličine instrumenta i mase njegovog tona. Takođe, još jedna prednost velike zvučne scene odlikuje se u tome da idealna pozicija za slušanje nije svedena na jednu tačku, već je znatno šira, pa će veći deo auditorijuma uživati u sveobuhvatnom muzičkom ugođaju.

Za vreme slušanja živog albuma „Where the Light Is“ Evoke 30 su nam bez teškoća prikazali svaku, pa i najfiniju nijansu u tonovima električne gitare Johna Mayera. Ovaj američki muzičar poznat je po temperamentnim nastupima, ali i po virtuoznosti na gitari, a Dynaudio zvučnici su nam svaki ton i odjek prikazali potpuno jasno i verno. Bez obzira na to da li su u pitanju nežne, lirske note ili oštri rifovi, Evoke 30 pokazuju da su dorasli izazovu poput istinskih profesionalaca. Situacija je bila ista i kod ritam-sekcije: bas-gitara je prikazana uz odgovarajuću masu tonova i, po prirodi stvari, postavljena donekle u drugi plan, ali uz konstantnu prisutnost u muzici. Ipak, čak se i ovde tokom složenijih deonica može čuti raznovrsnost nijansi, pa basovi ne zvuče jednoobrazno i monotono. Konačno, bubnjevi su prikazani veoma raznoliko i uz jasno razaznavanje jačine, pa čak i pozicije u koju palica udara, što se može čuti u boji i trajanju tona.

Prelaskom na drugačije muzičke pravce, Evoke 30 se pokazuju kao istinski svestrani zvučnici, koji će pristupiti reprodukciji svakog materijala s jednakom posvećenošću. Najniži tonovi donose sve što bi ljubitelji kvalitetnog basa mogli da požele: brzinu, snažan udarac i prilično nizak prag čujnosti, uz zadržavanje čistog, preciznog prikaza i odsustvo bilo kakvih izobličenja. Čak je i masa tonova impresivna u odnosu na relativno mali prečnik drajvera, pa se stiče utisak da Evoke 30 prerastaju svoju klasu i konkurišu znatno većim podnostojećim zvučnicima.

Još jedna potvrda svestranosti ovih zvučnika leži u neutralnosti njihovog prikaza. Opseg nijansi kojima Evoke 30 raspolažu najlakše se primećuje u srednjem delu spektra, koji je veoma bogat i raznovrstan. Iako na početku mogu delovati pomalo uzdržano, Evoke 30 su zapravo samo veoma verodostojni i prirodni u prikazu – temperament i energija su tu, ali ih ovi zvučnici ne koriste kako bi privukli pažnju slušalaca po svaku cenu, već samo onda kad to od njih zahteva muzički materijal. Stoga, srednji tonovi su slojeviti i transparentni, a bogatstvo finih detalja neosetno je uklopljeno u daleko veću celinu, pa tok muzike ostaje nepomućen.

U gornjem delu spektra visoki tonovi donose prostornost i obilje vazduha, ali, opet, uz zadržavanje realnih odrednica. Novi Cerotar visokotonci pokazuju se kao sjajan spoj proverenih Dynaudiovih rešenja i pružaju savršenu, gotovo ultimativnu preciznost. Pored prirodnog prikaza, naročito nas je impresionirala sposobnost ovih jedinica da zadrže definiciju i verodostojnost i tokom glasnog slušanja, bez ikakvih izobličenja, suženja ili drugih negativnih pojava.

Zaključak

Nakon višenedeljnog druženja, priznajemo da su Evoke 30 na nas ostavili veoma snažan i nesumnjivo pozitivan utisak. Ukratko, ovo su izuzetno dobri zvučnici, uz koje bi, verujemo, brojni ljubitelji dobrog zvuka mogli da odu u audiofilsku penziju. Dodatna pogodnost ogleda se u ne preterano velikoj zahtevnosti u pogledu prostora i amplifikacije – stavite Evoke 30 u dnevni boravak prosečne veličine, obezbedite mu solidan ostatak sistema i spremni ste za istinsko muzičko uživanje koje može trajati godinama.

Dynaudio Evoke 30
Preporučena snaga pojačala: do 200 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 40 Hz – 23 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 88 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x140 mm bas-srednjetonac, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 268x920x342 mm
Masa: 15,5 kg
Cena: 3.200 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Dynaudio Evoke 30
Fantastičan finiš.Klasična i luksuzna pojava.Neutralan tonski balans.Celovita i homogena prezentacija.
Ništa.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac