Dynaudio Evoke 20

Povratak etalona srednje klase

Kao duhovni naslednici pasivnih zvučnih kutija serije Focus, novi Evoke zvučnici donose napredna tehnička rešenja i prepoznatljiv Dynaudio dizajn u modernom izdanju, kao i dugotrajnu vrednost za uložen novac.

Pre nego što je pre nekoliko godina u potpunosti prevedena u segment aktivnih zvučnika, serija Focus predstavljala je jednu od najdugovečnijih i najpopularnijih linija danskog proizvođača. Kao dugogodišnja okosnica prodaje iz ugla proizvođača, ova serija je brojnim audiofilima širom sveta pružala sjajan odnos uloženog i dobijenog, a često je služila i kao referenca u srednjoj klasi zvučnika. Stoga ne iznenađuje da je Dynaudio odlučio da popuni prazninu u ponudi pasivnih zvučnih kutija koja je nastala njihovim odlaskom, pa je krajem prošle godine predstavljena serija Evoke. Nova serija sastoji se od ukupno pet modela – podnostojećih Evoke 50 i Evoke 30, regalskih Evoke 20 i Evoke 10, i centralnog zvučnika Evoke 25C, a mi smo za prvi test odabrali veći bukšelf zvučnik iz ponude.

Stalna evolucija

Vizuelno, Evoke 20 donose evoluciju karakterističnog Dynaudio dizajna i u tom smislu prate novu seriju Contour. Ovo podrazumeva da kabinet ima trapezoidni osnov, ali uz snažno zaobljene uspravne rubove. Dakle, bočni zidovi nisu paralelno postavljeni, već se sužavaju prema zadnjoj strani, što predstavlja oproban recept za suzbijanje stojećih talasa u unutrašnjosti. Kabinet je izrađen od medijapana srednje gustine, a o kvalitetu završne obrade ne treba trošiti reči. I u ovom pogledu, Evoke 20 je pravi Dynaudio. Zvučnici su dostupni u crnom i belom finišu visokog sjaja, kao i u dva finiša od prirodnog furnira s matiranim premazom od voska.

Na prednjem panelu prilično velikog kabineta smeštena je dvosistemska postavka zvučničkih jedinica, koja donosi mešavinu savremenih tehnologija i oprobanih rešenja koja Dynaudio primenjuje već decenijama. Visokotonska jedinica zajednička je za celu seriju i nosi naziv Cerotar, a bazirana je na visokotoncima Esotar Forty iz modela Special Forty i Esotar3 iz prestižne serije Confidence. Konveksna membrana prečnika 28 milimetara presvučena je posebnim slojem koji, prema rečima proizvođača, omogućava premašivanje 20 kiloherca bez neželjenih rezonancija, kolebanja ili kompresije u odzivu tranzijenata. Ispod spoljašnje membrane nalazi se kupola pod nazivom Hexis, koja služi za dodatnu optimizaciju protoka vazduha u unutrašnjosti, dok je za pogon zadužen feritno-keramički magnet.

Srednjetonsko-niskotonska jedinica takođe je potpuno nova i nosi naziv Esotec+, a dizajnirana je namenski za seriju Evoke. Opremljena je membranom prečnika 180 milimetara, izvedenom u patentiranoj MSP tehnologiji (Magnesium Silicate Polymer), koju Dynaudio razvija od samih početaka, pre više od četiri decenije. Lagana i čvrsta membrana ima debljinu od 0,4 milimetra, a zanimljivo je da središnji deo više nije samo „poklopac za prašinu“, već je izveden izjedna s membranom i ima aktivnu ulogu u reprodukciji. U zadnjem delu drajvera smešten je motor, sačinjen od feritno-keramičkog magneta i aluminijumskih kalemova prečnika 52 milimetra.

Na zadnjoj strani kabineta postavka je prilično konvencionalna. U donjem delu nalazi se upušteni panel s jednim parom masivnih, pozlaćenih zvučničkih terminala, koji prihvataju sve tipove povezivanja. Pored toga, tu su ispisane osnovne informacije o zvučniku, dok je u gornjem delu smešten otvor bas-refleksa.

Specifikacije nam govore da Evoke 20 ostvaruju frekvencijski odziv u rasponu od 40 herca do 23 kiloherca, uz nominalnu impedansu od šest oma i osrednju vrednost osetljivosti od 86 decibela. Rezna frekvencija postavljena je na 3,2 kiloherca, a interna skretnica je drugog reda. Proizvođač navodi da se za pokretanje može koristiti amplifikacija kontinualne snage do 180 vati po kanalu, što predstavlja prilično visoku vrednost i ukazuje na to da se Evoke 20 neće buniti prilikom povezivanja na snažnija pojačala, naprotiv.

Zvuk

Kritičko slušanje započeli smo albumom „4 Wheel Drive“, koji okuplja četiri zvezde savremene evropske džez scene. Pored brojnih obrada velikih hitova iz prethodnih decenija, ovo izdanje donosi i nekoliko autorskih numera, a uvodni instrumental „Polygon“ donosi sjajnu fank mešavinu trombona i atraktivne ritam-sekcije. Tokom reprodukcije, Evoke 20 su nam priuštili veoma čiste, a ujedno slojevite tonove, s izraženom teksturom i jasnim akustičkim odrednicama instrumenata. Kombinacija razigranih bubnjeva i bogatih, zasićenih nota kontrabasa prikazana je besprekorno, uz savršenu dinamiku i separaciju tonova. Donjem delu spektra teško je naći zamerku jer Evoke 20 pružaju veoma duboke i masivne basove, koji zadržavaju definiciju do samog dna, pa se mogu čuti, ali i osetiti u stomaku.

U pogledu pozicioniranja, iako nisu zahtevni poput starijih Dynaudio modela, Evoke 20 za pun zamah traže najmanje 40 centimetara od zadnjeg zida i 50 centimetara od bočnih zidova. Ove vrednosti sasvim su u standardu klase kojoj testirani zvučnici pripadaju i mogu se postići u prostoriji srednje veličine, a ukoliko im izađete u susret, uzvratiće vam sjajno formiranom pozornicom izdašnih dimenzija i odličnim pozicioniranjem tonova u prostoru. Pored pozicioniranja po širini i visini, izraženo je i dubinsko pozicioniranje, pa Evoke 20 kreiraju prilično preciznu trodimenzionalnu postavku.

U srednjem delu opsega, Evoke 20 se pokazuju kao istinski univerzalci, sposobni za veran i neutralan prikaz tonova potpuno različitog i često oprečnog karaktera. Trombon Nilsa Landgrena zvuči prodorno i moćno, a ujedno zaobljeno, bez neprijatne oštrine. Melodijski veoma izražajan, ovaj instrument jasno je postavljen u prvi plan i fizički izdvojen od pratnje, ali bez zanemarivanja drugih instrumenata. Ritam sekcija sve vreme je veoma jasno prikazana, kao i klavirska pratnja, pa se može reći da su svi segmenti muzičkog dela predstavljeni u najboljem svetlu i pojedinačno razlučivi, a ujedno savršeno stopljeni u prelepu muzičku celinu.

Prelazak na znatno složenija orkestarska dela, poput Mocartovog „Rekvijema“, pokazao nam je da se Evoke 20 odlično snalaze s kompozicijama koje su daleko zahtevnije u pogledu pozicioniranja velikog broja instrumenata. Čak i u ovako kompleksnoj postavci, Dynaudio zvučnici pružaju sjajnu kombinaciju odlične separacije instrumenata i sveobuhvatnog prikaza, s definisanim prostornim pozicioniranjem i sposobnošću izuzetno brze promene fokusa.

Visoki tonovi na najbolji način pokazuju svu veličinu pozornice, pa se povremeno može učiniti da je čitava prostorija njihovo igralište. Note s lakoćom premašuju širinu koja je određena fizičkim pozicioniranjem zvučnika, donose obilje vazduha i ispunjavaju auditorijum atmosferom koju muzika nosi sa sobom. Najfiniji detalji prisutni su u celom čujnom spektru, bez obzira na to da li je reč o finesi u tonu instrumenta ili pozadinskim zvukovima auditorijuma, a sva tri opsega su integrisana potpuno glatko i neosetno.

Zaključak

U pogledu dizajna, nova serija Evoke predstavlja istinsku savremenu klasiku, koja će izgledati jednako dobro i za nekoliko decenija. Kad je zvuk u pitanju, jasno je da Evoke 20 na svim poljima nadmašuju duhovnog prethodnika u vidu modela Focus 160, a posebno imponuje što je Dynaudio to uspeo da izvede uz zadržavanje potpuno iste krajnje cene zvučnika. Stoga, bez obzira na to da li se odlučite za moderan high-gloss finiš ili klasičan, vanvremenski luksuz u vidu voskiranog finiša, Dynaudio Evoke 20 predstavljaju investiciju koja će oplemeniti prostor zvukom, ali i pojavom.

Dynaudio Evoke 20
Preporučena snaga pojačala: do 180 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 40 Hz – 23 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 86 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1x180 mm bas/srednjetonac, 1x28 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 3,2 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 215x380x307 mm
Masa: 9,9 kg
Cena: 2.000 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Prelep voskirani finiš.
Sveobuhvatna prezentacija.
Dinamika i muzikalnost.
Verni i neutralni tonovi.
Ništa po ovoj ceni.
4.5