Zastupljenost digitalnih video rikordera (DVR) u američkim domaćinstvima podstakla je marketinške agencije da razmišljaju o promenama navika televizijske publike. Tradicionalna reklama u trajanju do 30 sekundi, koja je već niz godina glavni element televizijskih kampanja, mogla bi biti proširena drugim oblicima reklama, a možda čak i nestati iz etra.

Prema aktuelnim podacima, 7% američkih domaćinstava poseduje DVR uređaj. Očekuje se da tokom ove godine taj broj pređe 10%, a da do 2009. naraste na 41%. Među vlasnicima digitalnih video rikordera je zabeleženo da tokom samo 41% vremena koje posvećuju televiziji zapravo gledaju ono što se trenutno emituje. Preostalo vreme provode gledajući snimljene emisije i serije, a pritom između 75 i 90% vlasnika DVR-ova preskače reklamne blokove.

Zaposleni u marketinškim agencijama smatraju da će porast zastupljenosti DVR uređaja iznad 10% označiti početak novog načina reklamiranja na televiziji. Iako će TV i dalje ostati najmoćniji medij za reklamne kampanje, očekuje se da standardna reklama postati samo jedan deo kampanje na raznim medijima ili deo kombinacije više kraćih i poneke duže televizijske reklame.

Jedan od novih modaliteta reklamiranja sa druge strane Atlantika biće i ubacivanje reklama u trajanju do 15 sekundi uz kratke priloge koje korisnici preuzimaju kroz uslugu video-na-zahtev. Pored toga, realno je očekivati trominutne spotove nalik kratkim filmovima, a razvoj tehnologije omogućava i kreiranje interaktivnih reklama. Ovaj fenomen detaljnije analiziramo u sledećem broju časopisa Hi-Files, koji iz štampe izlazi 1. marta 2005. godine