Devialet Phantom I 108 DB Opera De Paris

Veče u operi

Ispod jedinstvenog i sada već globalno prepoznatljivog dizajna Devialetovog novog zvučnika kriju se najsavremenija tehnička rešenja i ogromna snaga.

Za samo 14 godina, francuska kompanija Devialet prešla je put od potpunog početnika do svetski priznatog brenda koji nastupa u višoj kategoriji hi-fi uređaja. Mnogi audiofili priželjkuju njihova moćna i elegantna pojačala s naprednim opcijama povezivanja, a za one nešto praktičnije, koji žele all-in-one rešenje, u ponudi su atraktivni zvučnici serije Phantom. Iako se osnovni dizajn nije izmenio, Devialet je u prethodnih šest godina, koliko proizvodi zvučnike, znatno proširio asortiman. Ponuda je trenutno podeljena na serije Phantom I i Phantom II, dok posebno estetski oplemenjene verzije najjačih modela iz serije nose dodatnu oznaku Opera De Paris. Zahvaljujući domaćem distributeru kompanije Devialet, na našem testu našao se najmoćniji i najskuplji zvučnik u ponudi, sa oznakom Phantom I 108 DB Opera De Paris.

Opis

Verujemo da je avangardni dizajn Devialetovih zvučnika dosad već svima poznat: zaobljeno kućište oblika velike kapsule opremljeno je postoljem koje podiže prednji kraj kako bi se ostvarila bolja usmerenost ka idealnoj poziciji za slušanje. U središtu prednje strane postavljena je koncentrična zvučnička jedinica, s titanijumskim visokotoncem, koji je zaštićen prelepom metalnom rešetkom u vidu ornamenta, a okružuje ga aluminijumska membrana zadužena za srednji deo spektra. Na bokovima se nalaze dve niskotonske jedinice povezane kao dipol, koje su takođe opremljene membranama od aluminijuma. Na zadnjoj strani smešten je aluminijumski hladnjak s brojnim rebrima za disipaciju toplote, a upušteni deo u dnu iskorišćen je za smeštaj priključaka. Pored ICE utičnice za strujni kabl, ovde pronalazimo mrežni konektor i optički audio-ulaz, kao i taster za uključivanje i resetovanje zvučnika.

Unutar kućišta, za pokretanje drajvera zadužena je patentirana amplifikacija ADH (Analog Digital Hybrid), koju proizvođač razvija od svojih početaka – zapravo, ovom patentu mogla bi se pripisati zasluga za postojanje kompanije Devialet. Kao što oznaka govori, u pitanju je hibrid s paralelno povezanim analognim i digitalnim pojačalima – prva su zadužena za direktno pokretanje drajvera, dok ih druga rasterećuju tako što obezbeđuju potrebnu struju. Na ovaj način postignuta je izuzetno učinkovita sprega analogne i digitalne amplifikacije, koja objedinjuje muzikalnost klase A sa snagom i efikasnošću klase D.

ADH amplifikacija s lakoćom pokreće zvučničke jedinice, stvarajući besprekorno tačan zvuk u maniru odličnih studijskih monitora.

Iako se testirani Phantom može povezati s digitalnim izvorom direktno preko optičkog kabla, kao glavni vid povezivanja predviđena je mreža – pomoću kabla ili putem wi-fija. Reprodukcija preko mreže podržava UPnP, dok interni D/A konverter prihvata izvornu rezoluciju do 96 kiloherca i 24 bita, a za dodatnu funkcionalnost zaduženi su blutut i AirPlay 2. Interni softver postavljen je na Devialetovu platformu DOS 2 (Devialet Operating System 2), za čije pokretanje je zadužen procesor ARM Cortex-A9 na 1,25 gigaherca, s 512 megabajta radne memorije.

Test

Kad smo pre tačno dve godine testirali manji Reactor 600, isprva smo sumnjali da samo jedan zvučnik može da pruži celovitu reprodukciju i nije nam se svidela ideja da se Devialetovi zvučnici uopšte mogu kupiti na komad. Međutim, već nas je manji model uverio da je prisutnost zvuka u prostoriji više nego zadovoljavajuća, a to je kod većeg zvučnika još više izraženo. Disperzija zvuka je potpuno ravnomerna, pa Phantom ne ostavlja utisak tačkastog izvora, već pozornica ima određenu širinu, iako ipak nešto užu i manje živopisnu nego kod uobičajene stereo-postavke.

Ono u čemu Devialet zaista briljira jeste kolorit – tonovi su izrazito neutralni, pa smo sigurni da će se mnogima isprva učiniti da Phantom ima suvlji i nedovoljno uzbudljiv zvuk. Ipak, ovo se veoma brzo pokazuje kao varka, jer savršeno precizno kretanje drajvera pruža potpuno čiste i jasne tonove, koji traže određeni period navikavanja. Drugi deo Devialetove formule za uspeh čini moćna ADH amplifikacija od 1.100 vati, koja s lakoćom pokreće zvučničke jedinice, stvarajući besprekorno tačan zvuk u maniru odličnih studijskih monitora. U toku testiranja nekoliko puta nam se desilo da smo izašli iz sobe u toku slušanja, da bismo po povratku ustanovili da muziku slušamo izuzetno glasno, ali uz potpuno uživanje i bez ikakvog opterećenja slušnog aparata – potpuno odsustvo zamora i, na kraju, svesti o trenutnoj glasnoći reprodukcije najbolja je potvrda kvaliteta i izostanka bilo kakvih izobličenja i promena tokom glasnog slušanja. Dakle, Phantom je nepomerljivo stabilan i dosledan do krajnjih granica glasnoće i komšijske tolerancije, na šta ukazuje oznaka od 108 decibela u nazivu. S druge strane, jednako je pozitivno što se Phantom ne mora slušati glasno da bi se dobio celovit ugođaj. Naprotiv, pri tihom slušanju zvuk je jednako sveobuhvatan, pa čak i neobavezna, pozadinska muzička podloga zvuči bogato i precizno. Pored toga, za zaista tiho slušanje na raspolaganju je noćni modalitet, koji utišava frekvencije koje se vibracijama prenose kroz zidove i predmete kako biste mogli da uživate u muzici bez uznemiravanja ostalih ukućana.

Pored vrhunskih jedinica i napredne amplifikacije, za precizan zvuk bez izobličenja jednako je zaslužna veoma čvrsta konstrukcija. Ispod kućišta od kvalitetno obrađene ABS plastike nalazi se prava raskoš najsavremenijih tehničkih rešenja, koja se drže na okupu pomoću aluminijumske šasije. Spajanje šasije obavlja se pod pritiskom kako bi se dobilo besprekorno dampirano kućište, koje ne proizvodi nikakve vibracije bez obzira na opterećenje.

Kako je Devialet još od prvog Phantoma stavio naglasak na mrežno povezivanje, očekivano je da se kontrola obavlja preko aplikacije koja je potpuno oslobođena nedostataka. Prijatna crna podloga i jednostavna postavka njene su glavne osobine, a tokom rada primećujemo brz odziv i apsolutnu stabilnost. Aplikacija nudi dodatne opcije, kao što su uvezivanje dva zvučnika u stereo-par, podešavanje mreže i ažuriranje firmvera, ali se ne može koristiti kao audio-plejer. Zvučnik podržava DLNA i UPnP, pa se za reprodukciju mogu upotrebiti odgovarajuće aplikacije, što važi i za onlajn servise i internet radio.

Pomeranje granica

Kao izuzetan spoj naprednih tehnologija, lajfstajl dizajna i kvalitetnog zvuka, najmoćniji zvučnik iz Devialeta predstavlja nesvakidašnju ponudu na globalnom tržištu. U najboljoj tradiciji francuskog industrijskog dizajna, on uspeva da spoji avangardnu, gotovo glamuroznu pojavu s reprodukcijom koja će zadovoljiti i dugogodišnje audiofile. Stoga, ostaje nam samo da se pitamo kako tek zvuči Phantom I 108 DB Opera De Paris u dvokanalnoj postavci i da s nestrpljenjem iščekujemo test naredne generacije zvučnika iz kompanije koja neumorno pomera granice mogućeg u hi-fiju.

Devialet Phantom I 108 DB Opera De Paris
Snaga pojačala: 1.100 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 14 Hz - 27 kHz
Izobličenja THD+N: 0,0005%
Nivo zvučnog pritiska SPL (1 m): 108 dB
Topologija: 1x visokotonski, 1x srednjetonski, 2x niskotonski
D/A konverter: 96 kHz/24-bit
Audio-ulazi: 1x optički
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 252x255x342 mm
Masa: 11.4 kg
Cena: 3.190 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dizajn i konstrukcija.
Vrhunska ADH amplifikacija.
Precizan i neutralan zvuk.
Celovit muzički ugođaj.
Nedostaje analogni ulaz.
4.3