Menadžer prodaje Monitor Audija
Obratili smo se gospodinu Davidu Hobbsu, čiji je opis radnog mesta: internacionalni menadžer prodaje. Koliko je u ovom “komercijalnom” zanimanju neophodno biti audiofil – zaključite sami.

Ljubiša Miodragović

Napredak ka savršenstvu

Nakon razgovora sa inženjerom kompanije B&W, kao i sa osnivačem italijanske kompanije Pathos Acoustics, nastavljamo sa intervjuisanjem vodećih ličnosti iz Hi-Fi sveta. Ovog puta obratili smo se gospodinu Davidu Hobbsu, čiji je opis radnog mesta: internacionalni menadžer prodaje. Koliko je u ovom “komercijalnom” zanimanju neophodno biti audiofil – zaključite sami.

Hi-Files: Gospodine Hobbs, za početak, recite nam nešto o Vama.
David Hobbs: Rođen sam u Melburnu, u Australiji. Postao sam audio frik u veoma ranoj fazi života. Svoje prvo mono pojačalo sam izgradio sa deset godina. I dalje preferiram slušanje muzike sa dva kanala. Moj muzički izbor je širok i pokriva opseg od bluza do džeza i od Bluegrassa do Prestleyja. Svoj radni vek provodim putujući, uglavnom za kompaniju Monitor Audio. Radio sam kratko za kompaniju ALR-JORDAN, nemačkog proizvođača zvučnika, a pre toga sam skoro tri godine živeo u Japanu. Tokom ovog perioda bio sam internacionalni tehnički direktor za Hitachi Maxell, čak šesnaest godina.

HF: Šta je tačno Vaš posao? Koliko dugo ste u Monitor Audiu?
DH: U Monitor Audiu sam više od pet godina, a moja pozicija u kompaniji jeste internacionalni menadžer prodaje (International Sales Manager). Odgovoran sam za prodaju širom sveta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

HF: Smatrate li sebe audiofilom? Da li često slušate muziku?
DH: Poprilično. Bez ljubavi prema muzici i želje da imam najbolju elektroniku i zvučnike u okviru mog budžeta, bilo bi nemoguće da moj posao smatram ozbiljnim. Imam kolekciju koja broji više od 20.000 kompakt diskova, plus veliku kolekciju analognih ploča. Posedujem svoje DAT trake kada idem na putovanja. Nisam fan MP3 formata – probao sam taj sistem, ali mi se čini da je još uvek daleko od onoga što ja želim.

HF: Možete li nam reći nešto više o Silver Reference seriji? Koja je najveća prednost ove linije zvučnika? Koja su poboljšanja u odnosu na prethodnu seriju?
DH: Silver serija je postala proizvod koji morate posedovati (“I must have” product). Počinjući sa serijom Silver i 2000. godine, a nastavljajući sa Silver S serijom 2002. godine, Silver serija je stekla širok krug ljubitelja, posebno među kupcima budget Hi-Fi sistema. Najveća prednost ovih zvučnika je u tome što su veoma lepo radili sa bilo kojim brendom elektronike i što je bilo moguće uklopiti ih u bilo koji životni prostor. Zvučnik će adekvatno raditi – postavili ga vi blizu zida ili u centar sobe za slušanje. U svakoj novoj seriji polazilo se od nove tehnologije izrade kutija, drugačijih materijala zvučničkih jedinica sa lakšim i rigidnijim vešanjima. Silver RS nije izuzetak. Kabinet je napravljen od punog furnira, uključujući zadnji panel, na koji su postavljeni specijalno dizajnirani zvučnički terminali. Novi kabinet Silver RS serije zvučnika ima glatko zaobljeni dizajn, koji odgovara novom dizajnu drajvera. Nova RS serija podiže barijeru u svim tačkama, u poređenju sa prethodnom serijom – u reprodukciji, dizajnu i kvalitetu finiša. Prava vrednost za uloženi novac.HF: Pored dobrog zvuka, Monitor Audio zvučnici i izgledaju fantastično. Molim Vas, opišite nam proces proizvodnje Silver RS serije?

DH: Zvučničke jedinice u svim modelima RS serije imaju prečnik od 6 inča (15 centimetara) i proizvode se od Monitor Audio ekskluzivnog C-CAM materijala. C-CAM je keramički obložena legura aluminijuma i magnezijuma (Ceramic Coated Aluminum/Magnesium). U pitanju je materijal koji je izrađen prvenstveno za potrebe avioindustrije. C-CAM materijal se koristi u visokotoncu, srednjetonskoj jedinici i basu. Reprodukovani audio kvalitet dobija prirodnu transparentnost, preciznu čistoću sa brzinom i energijom.

HF: Monitor Audio se drži proizvodnje relativno jednostavnih oblika kutija svojih zvučnika, dok druge kompanije eksperimentišu sa različitim oblicima, naročito u skupljem cenovnom opsegu. Smatrate li da je to opravdano? Kako Monitor Audio vidi ovu problematiku?
DH: Tokom godina bilo je puno varijacija u konceptu dizajna koji je više bio okrenut trenutnoj modi, tako da je imao kratak životni vek. Monitor Audio je ostao veran tradicionalnom dizajnu, doduše uz blage izmene. Faktor supruge (wife factor) igra veliku ulogu pri odluci današnjeg ljubitelja Hi-Fi oprema o kupovini. Drugi faktor u odlučivanju je izbor različitih boja finiša, koji omogućava da se zvučnik uklopi u životno okruženje. Monitor Audio nije samo proizvođač zvučnika, već je postao kompanija koja nudi kompletne sisteme i rešenja.

HF: Radius koncept je postao veoma popularan na našem tržištu. Da li imate još planova za Radius seriju?
DH: Pre nego što smo ušli na lifestyle tržište, u Monitor Audiu su dugo i pažljivo posmatrani konkurentni proizvodi koji su bili aktuelni na tržištu. Ovi proizvodi su bili napravljeni od plastike i aluminijuma, u različitim bojama i oblicima. Doneli smo odluku da se držimo onoga što znamo najbolje – pravljenja proizvoda od pravog drveta. Radius serija je postigla veliki uspeh širom sveta, jer je u pitanju potpuno integrisan sistem koji nudi veliki izbor boja i veličina. Svaki model je moguće koristiti zajedno, od dvokanalnog sistema do 7.1-kanalnog sistema kućnog bioskopa.

HF: Nedavno smo objavili neke članke na temu subwoofera. Monitor Audio proizvodi nekoliko modela subwoofera. Možete li nam reći nešto više o njima?
DH: Monitor Audio subwooferi su uvek bili na raspolaganju da nadograde sistem kućnog bioskopa i bili su veoma konkurentni na tržištu. Sa predstavljanjem nove Silver RS serije, Monitor Audio je pokazao i subwoofer sa oznakom RSW 12, koji se proizvodi u više boja i koji se savršeno integriše u RS sistem kućnog bioskopa.


HF: Na Audio Video Show 2005 izložbi ovde u Beogradu mogli smo da vidimo i čujemo novi Gold Signature 10 zvučnik. Koje je Vaše mišljenje o ovom konkretnom modelu?

DH: Nova Gold Signature serija vodi Monitor Audio u novu eru kvaliteta proizvodnje zvučnika. Kompletno nov dizajn, sa pedigreom prethodne GR serije, ali sa brojnim inovacijama. Model GS10 je superioran zvučnik predviđen za postavljanje na stalke, koji nudi kompaktnost sa visokom efikasnošću i odlično upotrebljivom snagom. On stvara punu dinamiku reprodukovanog zvuka, sa punom čistoćom i detaljima.

HF: Mislite li da na našem tržištu postoji potencijal za ovaj tip linije zvučnika? Kako se poredi sa konkurentnim kompanijama, kao što su B&W i Dynaudio?
DH: Gold Signature serija je na nivou konkurencije, a u nekim slučajevima je i nadmašuje. Današnji audiofili postaju sve zahtevniji u svojim željama za vrhunskim kvalitetom zvuka u svom domu, a GS serija i nove tehnologije ugrađene u njene proizvode će naći svoj prostor na tržištu, nudeći kupcima kvalitet jednak najboljim konkurentima.

HF: Kakvi su dalji planovi za Vašu kompaniju? Da li planirate novu seriju proizvoda nakon lansiranja nove Gold Signature serije?
DH: Tokom nastupajuće godine predstavićemo novu seriju zvučnika, koja će još značajnije podići nivo inženjeringa i imidž kompanije.

Tokom prethodnih šest godina Monitor Audio je postao najveća kompanija za proizvodnju zvučnika u vlasništvu Britanaca i nudi zvučnike u rasponu od početne Bronze serije, sve do RS i Gold serija. Program upotpunjuju Radius serija namenjena modernim prostorima, sa velikim mogućnostima kombinovanja modela, izborom individualnih boja i veličina. Za entuzijaste i za izvođače radova koji se bave ozvučavanjem prostora u ponudi je CP serija proizvoda, koja zadržava sve kvalitete zvuka klasičnih zvučnika, a moguće je instalirati ih po sopstvenoj želji i nahođenju. U pitanju su proizvodi profesionalne izrade, za klijente koji žele da integrišu svoj sistem u zidove ili plafone.